Zijn Ragdolls gevoelig voor diabetes?

Geloof het of niet, katten kunnen diabetes krijgen, net als mensen. Het is net zo levensbedreigend en vereist net zoveel zorg. Dus, wat kunt u doen om deze ziekte te helpen voorkomen en zijn Ragdolls vatbaar voor diabetes?

Wat is diabetes?

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam geen glucose kan produceren of op de juiste manier kan gebruiken, wat de belangrijkste energiebron voor het lichaam is. Deze ziekte kan katten van elke leeftijd treffen, zowel mannelijk als vrouwelijk. De belangrijkste kandidaten voor diabetes zijn echter oudere, gecastreerde mannen, vooral degenen met overgewicht.

Zijn Ragdolls gevoelig voor diabetes?

Wat zijn de symptomen van diabetes bij een kat?

Kattendiabetes symptomen zullen variëren van kat tot kat, afhankelijk van het type en het stadium van de ziekte.

Symptomen van diabetes bij katten kunnen zijn: verhoogde dorst, frequent urineren, gewichtsverlies en vertraagde beweging. Indien onbehandeld, kan diabetes leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties, zoals hartaandoeningen en beroertes.

Symptomen van diabetes zijn in het begin misschien niet duidelijk. Maar zodra je ze ziet, neem dan meteen contact op met de dierenarts. Ze omvatten het drinken van overmatige hoeveelheden water (Polydipsia) en frequent urineren (polyurie). Hun eetlust zal toenemen, maar het maakt niet uit hoeveel voedsel de kat eet, het zal afvallen. Je kunt ook lethargie detecteren.

Naarmate diabetes onbehandeld blijft, kan een kat diabetische neuropathie ontwikkelen. Dit zal zijn vermogen om te lopen en te springen beïnvloeden. In plaats van op hun poten te lopen, zal de kat op zijn heupen beginnen te lopen. Deze aangepaste wandeling met wees er onhandig voor en geef het een gebochelde houding. Sprongen die normaal eenvoudig zouden zijn, zijn nu onmogelijk.

Kortom, neuropathie is de onderbreking van signalen die vanuit de hersenen worden verzonden om beweging te voltooien. De kat begint zijn sprong op de bank. Maar het signaal zal de spieren niet bereiken en ze zullen de beweging niet voltooien. De kat kan zijn sprong niet afmaken en zal vallen of van de bank glijden, meestal behoorlijk verward over dit alles. Dit is verschrikkelijk om naar te kijken. Bel onmiddellijk een dierenarts. Het goede aan neuropathie is dat het zichzelf zal opruimen zodra de diabetes onder controle is.

Onbehandelde katten kunnen steeds ernstigere symptomen ervaren, waaronder braken, uitdroging en vervolgens verlies van eetlust. Na verloop van tijd kunnen getroffen katten een slechte haarvacht ontwikkelen (als gevolg van secundaire infecties) en leverziekte.

Sommige katten met diabetes kunnen een potentieel fatale aandoening ontwikkelen die ketoacidose wordt genoemd. Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen, braken en diarree.

Als u een van de bovenstaande symptomen bij uw kat opmerkt, raadpleeg dan een dierenarts voor diagnose en behandeling.

Ragdoll Kat drinken

Hoe wordt diabetes behandeld bij katten?

Diabetes wordt meestal gecontroleerd door het geven van insuline die meestal wordt geproduceerd in de alvleesklier. Wanneer de alvleesklier faalt, is de bloedsuikerspiegel te hoog. Insuline kan via de pil worden toegediend, maar deze methode is effectief bij minder dan de helft van de katachtige diabetici. De betere optie is injecties. Er zijn verschillende soorten insuline en bepaalde spuiten die bij elk type werken. Uw dierenarts zal uitzoeken wat het beste is voor de behoeften van uw kat.

Dit wordt meestal bepaald met een paar tests. In eerste instantie zal de dierenarts een ‘glucosecurve’ uitvoeren. Gedurende de dag wordt bloed afgenomen en de suikerspiegel gecontroleerd. Meer van deze curves worden een paar weken na elkaar gedaan met verschillende doses insuline. Dit proces wordt voortgezet totdat de juiste dosis is gevonden.

Zodra de juiste dosis is bepaald, moeten de injecties regelmatig worden toegediend, meestal twee keer per dag.

Voordat u uw kat zijn insuline-injectie geeft, moet u er altijd voor zorgen dat hij eerst wat voedsel heeft gehad. Katten met diabetes moeten elke dag op hetzelfde tijdstip voedsel krijgen. Als hij niet heeft gegeten en je geeft hem toch een kans, kan het eindigen met een hypoglycemische shock.

Het missen van een dosis is over het algemeen geen probleem, hoewel verschillende gemiste doses ervoor zorgen dat de suikerspiegels verhoogd blijven. Het belangrijkste om in gedachten te houden met betrekking tot insuline is dat te veel nog erger is dan te weinig. Te veel insuline is extreem gevaarlijk. Epileptische aanvallen en zelfs de dood kunnen onmiddellijk optreden. Houd een register bij van de injecties die zijn gegeven om ervoor te zorgen dat hij zijn insuline krijgt en ook dat hij niet per ongeluk door twee verschillende mensen wordt toegediend. U moet uw kat altijd in de gaten houden nadat u de injectie hebt toegediend om ervoor te zorgen dat ze geen bijwerking krijgen.

Zorg ervoor dat u op de hoogte blijft van de afspraken van uw kat met zijn arts. Dit is vooral van vitaal belang in gevallen van diabetes. Verbazingwekkend genoeg hebben de alvleesklieren van katten, in tegenstelling tot honden of mensen, het vermogen om opnieuw te leren om insuli te producerenn weer. Hoewel dit goed nieuws is, is het slecht nieuws als u insuline blijft toedienen. Zoals eerder vermeld, zal te veel insuline shock en misschien de dood veroorzaken.

Zijn Ragdolls gevoelig voor diabetes?

Kunnen ragdolls diabetes type 1 krijgen?

Birmezen, Maine Coon en Siamezen hebben meer kans om diabetes te ontwikkelen dan andere rassen. Ragdolls kunnen een hoger risico lopen op het ontwikkelen van type 1 diabetes, omdat ze meer vatbaar zijn voor obesitas vanwege het feit dat ze geen erg actief ras zijn.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om diabetes bij je Ragdoll-kat te helpen voorkomen. Zorg er allereerst voor dat ze voldoende beweging krijgen. Een Ragdoll-kat heeft veel aërobe activiteit nodig om zijn bloedsuikerspiegel gezond te houden. Ten tweede, geef ze een gezond dieet dat rijk is aan eiwitten. Zorg er ten slotte voor dat ze regelmatig worden gescreend op diabetes en als ze de ziekte ontwikkelen, begin dan zo snel mogelijk met de behandeling.

Op welke leeftijd krijgen katten diabetes?

De meeste katten die diabetes ontwikkelen zijn ouder dan zes jaar en de gemiddelde leeftijd bij diagnose is 10 jaar. Diabetes bij jonge katten is uiterst zeldzaam. Obesitas verhoogt het risico op het ontwikkelen van diabetes aanzienlijk.

Is het duur om een kat met diabetes te behandelen?

Katten met diabetes type 1 hebben regelmatig insuline-injecties nodig om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Veel katten met diabetes hebben elke 40 dagen $ 50 tot $ 60 insuline nodig. Een kat met milde diabetes heeft misschien maar een fractie van dat bedrag nodig en gemiddeld dichter bij $ 20 tot $ 30 elke 40 dagen.

Welk voedsel is het beste voor een diabetische kat?

Het dieet van een diabetische kat is erg belangrijk omdat het niet alleen van invloed is op hoe hun bloedsuikerspiegel onder controle wordt gehouden, maar ook hoe goed ze genezen van kleine verwondingen.

Er zijn veel verschillende dingen die het dieet van een diabetische kat kunnen beïnvloeden. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat ze voldoende eiwitten (ongeveer 25% van hun dieet), vezels (ongeveer 10% van hun dieet) en vocht (ongeveer 50% van hun dieet) binnenkrijgen.  Eiwitrijke opties zoals gevriesdroogde kip, rundvlees, zalm, tonijn en lever bevatten veel eiwitten en weinig koolhydraten. Dit maakt ze een goede keuze.

Beste voedsel voor Ragdoll-katten

Hoe kunt u uw kat helpen diabetes te voorkomen?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw kat te helpen diabetes te voorkomen, waaronder het bieden van een gezond dieet en regelmatige dierenartscontroles. U kunt ook helpen bij het bevorderen van goede bewegingsgewoonten door uw kat te voorzien van veel speelgoed en speeltijd, evenals een veilige plek om rond te zwerven.

Diabetes is een ernstige ziekte die zowel mensen als katten kan treffen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de tekenen en stappen te ondernemen om dit te voorkomen. Als je harige vriend diabetes heeft, hoef je je geen zorgen te maken. Hoewel hij je nodig heeft om hem goed in de gaten te houden en ijverig te zijn met zijn injecties, is er niets meer aan de hand dan dat.

Lees meer over gezondheidsproblemen die van invloed kunnen zijn op Ragdoll-katten