Zijn nepkerstbomen veiliger voor katten dan echte?

Mensen hebben bomen versierd voor Kerstmis sinds de vroege jaren 1500 toen de praktijk begon in Noord-Europa in Letland. De Duitsers brachten de traditie naar Amerika in de jaren 1800. In het begin waren er alleen echte. Het duurde niet lang voordat nep- of kunstbomen in 1883 op de markt kwamen. Als je een kat hebt, weet je dat het ophangen van een kat je huisdier uitnodigt om hem te beklimmen.

Je vraagt je misschien af of een nepkerstboom een betere keuze is om in huis te hebben. Het korte antwoord is ja en nee. Het probleem hangt af van welk aspect van het hebben van een probleem problemen oplevert.

divider-catclaw1Echte bomen

Volgens de National Christmas Tree Association kopen Amerikanen tussen de 25 en 30 miljoen echte bomen per jaar, veel sneller dan kunstmatige bomen. We geven de voorkeur aan de traditionele optie, ondanks de puinhoop van dennen, sparren en sparren – oh, mijn! Toch maakt dat ze niet per se veiliger. We moeten wat verder graven om die vraag te beantwoorden.

kat en eekhoorn klimboom
Afbeelding Credit: NadyGinzburg, Shutterstock

Giftigheid

Een zorg die eigenaren van gezelschapsdieren kunnen hebben, is toxiciteit, vooral voor kittens en katten die op dingen kauwen. Je huisdier zal ze waarschijnlijk niet eten omdat ze niet goed smaken. Het kan wat gastro-intestinale overstuur hebben als dat het geval is. De scherpe naalden kunnen irritatie van de mond veroorzaken, waarbij open zweren een pad zijn voor bacteriën. De meeste soorten natuurlijke kerstbomen zijn niet giftig voor katten, maar kunnen nog steeds irritatie veroorzaken.

Andere gevaren

De andere zorg met echte bomen is het water om ze groen en gehydrateerd te houden. De kans is groot dat je een soort oplossing toevoegt aan de kom van de stand. Dat kan problemen veroorzaken als je kat het drinkt. Als je een levende boom hebt, moet je het water bedekken om ervoor te zorgen dat je kat er niet bij kan.

kat zit in de buurt van citroenboom
Afbeelding Credit: Kit Leong, Shutterstock

Nepbomen

In plaats van schors en naalden hebben nepbomen plastic, verschillende metalen en andere materialen die problematisch kunnen zijn voor uw kat.

Giftigheid

Coatings, verven of geuren op deze producten kunnen GI-overstuur veroorzaken als uw huisdier erop kauwt. Deze problemen zijn echter waarschijnlijk waarschijnlijker als u een kitten heeft en geen volwassene. Hun nieuwsgierigheid is meestal in hypermodus op die leeftijd waar alles speelgoed is.

Kitten verstopt zich onder een kerstboom
Afbeelding Credit: Pixabay, Pexels

Andere gevaren

Het goede nieuws is dat je niet te maken krijgt met problemen met sap of water in de basis van de kerstboom. Deze zorgen zijn echter meestal klein in vergelijking met het hebben van een in uw huis, ongeacht of het echt of kunstmatig is.

Op veilig spelen met een kerstboom

De belangrijkste problemen met een kerstboom zijn klimmen en kauwen. Ze zijn ook van toepassing op beide typen. De zorg met de eerste is dat je kat de boom omver gooit en decoraties breekt, wat een gevaar vormt voor iedereen in huis.

We raden aan om de plaatsing zorgvuldig te overwegen. Je moet het niet in de buurt van een boekenkast of tafel plaatsen die als lanceerplatform voor je huisdier kan dienen. Uw kat kan immers tot 6 voet hoog en tot 7 voet lang springen.

Je kunt ook overwegen om de boom zonder ornamenten een dag of twee op te zetten. Je kat kan al het verkennen doen dat hij wil doen zonder er iets van af te kloppen. We raden aan om de boom vast te maken om te voorkomen dat deze omvalt. We raden aan om er glazen of fragiele ornamenten op te leggen, zodat ze geen verleiding zijn voor je kat om naar ze te zwaaien als ze binnen handbereik zijn. Wees voorzichtig met eventuele decoraties aan een touwtje zoals klatergoud en lichtjes, omdat katten hierin verstrikt kunnen raken en helaas kunnen ze een wurggevaar vormen. Decoraties kunnen ook een obstructiegevaar vormen als uw kat besluit er een te eten.  Elektrische draden kunnen een elektrocutierisico vormen als ze worden doorgebeten of gekauwd. Over het algemeen vormen de decoraties in plaats van de bomen zelf het risico, dus overweeg zorgvuldig de plaatsing als je een nieuwsgierige kat hebt.

U kunt uw boom in een kamer houden waar de kat geen toegang toe heeft om aan de veilige kant te zijn.

Het aanbieden van een verleidelijk alternatief kan ook helpen om uw kat af te leiden, zoals zijn eigen klim- of krabpaal.

Kerstboom kat
Afbeelding Credit: Unsplash

Andere Yuletide-zorgen

De kerstboom is niet het enige probleem als het gaat om katten. Er is ook de kwestie van wat eronder zit. We raden aan om geen cadeautjes met voedselproducten erin onder de boom, mens of kat te leggen. Die voorzorgsmaatregel geldt ook voor kattenkruidspeelgoed of traktaties. Vergeet niet dat uw huisdier een scherp reukvermogen heeft. Trouwens, waarom zou je de verrassing bederven?

On een kanttekening

Het is vermeldenswaard dat er nog een reden is om vast te houden aan een echte boom versus een kunstmatige die je misschien niet hebt overwogen. De levende zijn de milieuvriendelijkere keuze dan de neppe. Een kunstboom heeft 10 keer de uitstoot van broeikasgassen dan een echte kerstboom die na de vakantie verbrandt. Zelfs als de laatste op een stortplaats terechtkomt, is het nog steeds meer dan twee keer minder.

We raden u aan contact op te nemen met uw stad of lokaal natuurcentrum om meer te weten te komen over het gebruik van de afgedankte boom als habitat voor dieren in het wild. Als je ruimte in je tuin hebt, kun je er wat zaadtraktaties of een suet feeder aan bevestigen voor overwinterende vogels. Het biedt ook een welkome dekking voor konijnen, eekhoorns en andere dieren die onderdak zoeken. Het zorgt voor wat leuk kijken voor je kat, waardoor een echte boom de natuurlijke keuze is.

Een andere optie die soms beschikbaar is, is om een levende kerstboom te hebben die opnieuw kan worden geplant of in een pot kan worden bewaard en jaar na jaar kan worden gebruikt.

divider-catclaw1Laatste gedachten

Je kat uit de buurt van je kerstboom houden is een uitdaging, wat voor soort je ook krijgt. Het is net zo waarschijnlijk om een neppe te beklimmen als een echte. De eerste is echter slechts marginaal veiliger. De problemen die een nieuwsgierig huisdier kan veroorzaken, zijn net zo waarschijnlijk bij beide. We raden je aan om je kat als een peuter te behandelen. Beveilig de boom om te voorkomen dat deze valt en houd het kwetsbare spul buiten het bereik van uw huisdier.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: jhenning, Pixabay