Zijn katteneigenaren aansprakelijk voor schade of letsel dat hun kat veroorzaakt?


Als u de kleine lettertjes van de huisdierenverzekering van uw hond hebt gelezen, kunt u ontdekken dat deze een “aansprakelijkheidsdekking” biedt, wat betekent dat uw verzekeringsmaatschappij bepaalde kosten zal dekken als uw hond iemand verwondt of eigendommen beschadigt. Over het algemeen is een aansprakelijkheidsverzekering niet beschikbaar voor katten, omdat de wetten onze kattenvrienden anders bekijken. Katteneigenaren zijn meestal niet aansprakelijk voor verwondingen of schade, hoewel er enkele uitzonderingen zijn op deze generalisatie.

In dit artikel leggen we uit waarom katteneigenaren meestal niet aansprakelijk zijn als hun huisdier zich misdraagt. We bespreken ook omstandigheden waarin u verantwoordelijk bent voor de daden van uw kat en hoe u zich kunt beschermen tegen aansprakelijkheid.

kat + scheidingslijn

Waarom katten en honden verschillend worden behandeld in de wet

In de meeste gevallen zijn hondenbezitters wettelijk verantwoordelijk voor de daden van hun huisdieren en moeten zij deze onder controle houden. Katten daarentegen worden gezien als onafhankelijker en krijgen meer vrijheid voor hun acties. Bijvoorbeeld, als een kat uw tuin omspit en deze gebruikt als kattenbak, kunt u de eigenaar waarschijnlijk niet aansprakelijk stellen omdat de kat zich instinctief gedroeg.

Vanwege hun grootte en hun conflictvermijdende aard wordt vaak aangenomen dat katten minder snel schade of letsel veroorzaken dan honden.

Honden, vooral grote, krijgen geen voordeel van de twijfel als het gaat om bijtincidenten, en zij en hun eigenaren kunnen daar onmiddellijk de gevolgen van ondervinden. Aan de andere kant, de eerste keer dat een kat iemand bijt of verwondt, is de wet geneigd het standpunt in te nemen dat de eigenaar niet redelijkerwijs kon weten dat zijn kat daarvoor gevaarlijk was.

Natuurlijk heeft elke regel uitzonderingen, en die zullen we hierna bespreken.

kat en hond samen op de bank
Image Credit: New Africa, Shutterstock

Wanneer u aansprakelijk bent voor kattenletsel

Afhankelijk van de aansprakelijkheidswetgeving in uw staat, kunt u onder verschillende omstandigheden verantwoordelijk worden gehouden voor het verwonden van iemand door uw kat.

Ten eerste, als uw kat eerder iemand heeft gebeten en het gebeurt weer, dan heeft u uw redelijke twijfel verloren over de vraag of uw kat agressief is of niet. Medische professionals moeten alle beten rapporteren aan de dierenbescherming, en er zal waarschijnlijk een verslag zijn van de wandaden van uw kat. Als iemand getuige is geweest van eerder agressief gedrag van uw kat, kunnen ze u ook aanwijzen voor aansprakelijkheid in het geval van een rechtszaak.

Mensen die met dieren werken, zoals dierenartsen en trimsalons, lopen de meeste kans door hen gewond te raken. Hoewel zij dit risico op zich nemen wanneer zij hun carrière kiezen, zou een katteneigenaar toch aansprakelijk kunnen zijn als zij weten dat hun kat zich eerder agressief heeft gedragen bij de dierenarts, maar nalaten het personeel van een nieuwe kliniek te waarschuwen.

Een andere omstandigheid waarbij u aansprakelijk zou kunnen zijn, is als u zich niet hield aan de regels die bedoeld zijn om letsel te voorkomen, zoals de leibandwetten of het halen van een rabiësinjectie bij uw kat. Als u de regels overtreedt en uw kat daardoor iemand verwondt, kunt u aansprakelijk worden gesteld.

Wanneer u aansprakelijk bent voor schade door katten

Als uw gemeente of stad katten verbiedt om vrij rond te lopen, kunt u aansprakelijk zijn voor schade of letsel dat uw kat veroorzaakt terwijl hij vrij rondloopt. De meeste staten hebben specifieke voorschriften met betrekking tot honden en katten die vee doden of verwonden, en geen daarvan is bijzonder sympathiek voor de roofdieren of hun eigenaren.

Als je een huurcontract hebt getekend met bepalingen over schade aan huisdieren, ben je verantwoordelijk voor elke ravage die je kat veroorzaakt in je huurhuis.

kat sist
Image Credit: yvonneschmu, Pixabay

Jezelf en je kat beschermen

Een van de eenvoudigste stappen om uzelf te beschermen tegen aansprakelijkheid is om uw kat binnen te houden. Loslopende katten lopen meer kans om in gevaarlijke situaties terecht te komen, iemand pijn te doen of schade te veroorzaken. Laat uw kat steriliseren of castreren en zorg ervoor dat ze up-to-date zijn met hun inentingen, vooral rabiës.

Als u weet dat uw kat niet goed met anderen speelt, breng hem dan niet in een situatie die slecht kan aflopen. Als er bezoek komt, houd uw kat dan veilig uit de buurt totdat ze weg zijn. Vertel uw dierenarts onmiddellijk dat uw kat agressief kan zijn, zodat hij zich kan voorbereiden om veilig met hen om te gaan.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Als u nog steeds vindt dat uw kat een aansprakelijkheidsverzekering nodig heeft, probeer dan rechtstreeks met de verzekeringsmaatschappijen voor huisdieren te praten om te zien of zij zullen overwegen u tegemoet te komen. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat u aansprakelijk zult zijn voor schade en letsel veroorzaakt door uw kat, is het toch verstandig om op veilig te spelen door de voorzorgsmaatregelen te volgen die we noemden. Als uw kat echt worstelt met agressie en gedragsproblemen, wees dan niet bang om uw dierenarts om hulp te vragen. Zij kunnen misschien medicijnen voorschrijven die kunnen helpen of u doorverwijzen naar een veterinaire gedragstherapeut.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Alie04, Shutterstock