Zijn er wilde katten in North Carolina? (Met foto’s)


Er mogen dan zes verschillende soorten wilde katten zijn die inheems zijn in Noord-Amerika, maar slechts één daarvan komt momenteel voor in de Tarheel State. Terwijl de staat vroeger meer dan één soort huisvestte, is de enige wilde kat die North Carolina zijn thuis noemt de bobcat.

De oostelijke poema, die ook wel de Carolina poema werd genoemd, zou zijn uitgestorven in de 19e eeuw.th eeuw. In dit artikel vertellen we meer over de mysterieuze, ongrijpbare bobcat en duiken we in de geschiedenis van de oostelijke poema en hoe hij erin slaagde te verdwijnen.

kat + lijnverdeler

Bobcat

De bobcat (Lynx rufus) is ongeveer twee keer zo groot als de typische huiskat, waarbij de mannetjes iets groter zijn dan de vrouwtjes. Ze komen voor in elke staat van de Verenigde Staten behalve Delaware en zijn wijdverspreid in de hele staat North Carolina. Hoewel hun aantal gezond is en ze een overvloedige soort zijn, worden ze zelden door mensen gezien dankzij hun ongrijpbare aard.

Uiterlijk

Grootte: 24 tot 40 duim (Lichaam) 4 tot 7 duim (Staart)
Gewicht: 10 tot 30 pond
Levensduur: 3-4 jaar (mannetjes) 4-5 jaar (vrouwtjes)

Deze katten danken hun naam aan hun unieke, gebogen staart die slechts ongeveer 5 centimeter lang is. Hun vacht is zacht en variabel met kleuren variërend van grijsbruin tot bruinrood met een gevlekt patroon.

De onderbuik is wit, en hun massieve poten vallen aanzienlijk op, zeker gezien hun grootte. Deze katten hebben pluimpjes in de oren en donkere strepen op de voorpoten. Ze lijken veel op hun naaste verwant, de Canadese lynx. Ze variëren van ongeveer 24 tot 40 centimeter in lichaamslengte en wegen tussen de 10 en 30 pond.

bobcat in het bos
Image Credit: milesz, Pixabay

Dieet

Bobcats zijn verplichte carnivoren zoals alle andere kattensoorten op de planeet. Het zijn zeer fervente jagers die heimelijkheid en geduld gebruiken om hun maaltijden te bemachtigen. Ze kunnen tot 30 mijl per uur rennen en tot 3 meter ver springen.

North Carolina is de thuisbasis van een verscheidenheid aan dieren die deel uitmaken van het dieet van de bobcat, waaronder eekhoorns, konijnen, knaagdieren, vogels en alle kleine prooien die ze kunnen vangen. Bobcats zijn bekend om hun grote prooien en witstaartherten, maar dit is veel zeldzamer.

Habitat en gedrag

North Carolina biedt de perfecte habitat voor deze aanpasbare katten. De staat is vol bergachtige gebieden, bossen en kustvlakten. Hoewel bobcats goed gedijen in beboste gebieden, staan ze bekend om hun thuis in een verscheidenheid van habitats in het hele land.

Hoewel het bekend is dat ze in de buitenwijken rondzwerven, worden ze zelden door mensen waargenomen en blijven ze graag geheimzinnig en ongezien. Ze zijn het meest actief tijdens zonsopgang en zonsondergang, wat hun tijd is om te jagen. Deze katten zijn solitair en komen alleen samen om te paren. Hoewel bobcats ouder dan 10 jaar kunnen worden, is dit zeldzaam. De gemiddelde levensduur van bobcats in het wild is 3 tot 5 jaar.

garenbalverdeler

Geschiedenis van de oostelijke poema in Noord-Carolina

De poema, ook wel bergleeuw genoemd, kwam vroeger in heel Noord-Amerika voor. Voordat hun aantal kelderde tijdens de 18e eeuw…th en 19th eeuwen, waren er 11 ondersoorten poema’s in het hele land.

Slechts twee van de ondersoorten werden gevonden ten oosten van de Mississippi rivier, de Oostelijke poema en de Florida poema. Terwijl de Florida poema nog steeds in zeer kleine aantallen in Zuid-Florida voorkomt, wordt aangenomen dat de Oostelijke poema al vele jaren geleden is uitgestorven.

De achteruitgang van de Florida poema en het uitsterven van de oostelijke poema was het resultaat van de vernietiging van habitats, de jacht, en een snelle achteruitgang van hun voornaamste prooi, het witstaarthert. Dit alles was het resultaat van menselijke vestiging en helaas hebben deze prachtige wezens zich nooit hersteld.

Bobcat staat op bij een tak
Image Credit: Geoffrey Kuchera, Shutterstock

Waarnemingen en bedreigde status

Hoewel de oostelijke poema al vele, vele jaren als uitgestorven wordt beschouwd in de staat North Carolina, vallen ze volgens de North Carolina Wildlife Resources Commission onder de beschermde status als bedreigde diersoort in de staat.

Hoewel de NCWRC meldingen ontvangt van waarnemingen en sporen van poema’s, is er geen controleerbaar bewijs dat deze dieren nog bestaan in de staat. De meeste van deze waarnemingen zijn het resultaat van een verkeerde identificatie van huisdieren of andere wilde dieren.

3 kat gezicht verdeler

Conclusie

Terwijl er vroeger twee soorten wilde katten in North Carolina voorkwamen, is de bobcat de enige die is overgebleven. De oostelijke poema kwam vroeger in de staat voor, maar is uiteindelijk uitgestorven. De kans om een wilde kat te zien in North Carolina is zeer zeldzaam, want hoewel de bobcat er in overvloed is en overal voorkomt, zijn ze zeer ongrijpbaar en worden ze zelden gezien.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Unexpected_Images, Shutterstock