Zijn er wilde katten in Maryland? Wat u moet weten!

De kleine staat Maryland beslaat slechts bijna 12.500 vierkante mijl. Binnen de grenzen is er echter een mix van wilde dieren te zien. Witstaartherten komen op de meeste plaatsen buiten de grote steden voor. Een scala aan vogels kan ook gemakkelijk worden gespot, van kolibries tot roofvogels. In het westelijke deel van Maryland is er zelfs een zwarte berenpopulatie1!

Maar hoe zit het met wilde katten? Een staat met herten en beren zou toch wilde katten hebben? Ja, Maryland is de thuisbasis van een wilde kat, maar slechts één type wilde kat: de bobcat.

divider-catclaw1

Wat is een Bobcat?

De bobcat (Rufus van de Lynx) valt onder de categorie “grote kat”, hoewel het slechts tussen de 20-30 pond weegt, wat ongeveer twee keer zo groot is als de gemiddelde huiskat. Deze geheimzinnige en solitaire katachtigen worden vaak herkend voor het hebben van een bobbelstaart, vacht die op de wangen flakkert en een licht gevlekt patroon op hun lichaam. De kleur van de bobcat varieert van grijsachtig tot bruinrood. Ze hebben meestal witte buiken.

florida-bobcat_Sandy-Hedgepeth_Shutterstock
Afbeelding credit: Sandy-Hedgepeth, Shutterstock

Bobcat Habitats in Maryland

Bobcats zijn te vinden in heel Noord-Amerika. Maar omdat ze solitair zijn, hebben ze de neiging om vast te houden aan zwaar beboste gebieden en steden en andere drukke plaatsen te vermijden. Bobcats zijn voornamelijk gespot in de westelijke provincies Allegany, Garrett, Frederick en Washington in Maryland. Die provincies hebben meer beboste en landelijke gebieden en een lagere menselijke bevolking in vergelijking met andere centrale provincies van Maryland.

Hoeveel Bobcats zijn er in Maryland?

Hoewel wetenschappers en onderzoekers geloven dat er ongeveer 1,4 miljoen zijn, is er geen exacte telling voor bobcats in Maryland. Waarom? Het spotten van een bobcat is zeldzaam. Dat, in combinatie met het feit dat ze nachtdieren en solitair zijn, zorgen voor een gelukkige ervaring als een Marylander er een ziet. Gelukkig wordt aangenomen dat, als gevolg van inspanningen om bossen te regenereren, de bobcatpopulatie toeneemt. Misschien is het over een paar jaar niet zo zeldzaam om er een te zien.

De Bobcat: vriend of vijand?

Hoewel de bobcat eruitziet als een oversized huiskat, beschouwen mensen bobcats als een plaag. Omdat een bobcat een carnivoor is, zal hij op kleinere dieren jagen voor voedsel. Helaas zal een bobcat gemakkelijk te vangen prooien, zoals huisdieren of vee, niet negeren voor een maaltijd. Dit is een probleem als u kippen, geiten, schapen, katten of kleine honden bezit. Een bobcat kan ook het karkas van een dier achterlaten, waardoor een geur ontstaat en ander ongedierte wordt aangetrokken.

Op het moment dat dit artikel werd geschreven, is de bobcatjacht echter gesloten voor 2022-2023, wat betekent dat mensen om welke reden dan ook niet op bobcats mogen jagen in de staat Maryland. Jachtvoorschriften en -beperkingen veranderen van jaar tot jaar en van staat tot staat.

Rode lynx
Afbeelding Credit: Ceuline, Pixabay

Wat moet je doen als er een Bobcat nadert?

Als je de kans krijgt om een bobcat te zien, prijs jezelf dan gelukkig! Wees echter altijd respectvol voor de bobcat. Probeer ze nooit te benaderen of aan te raken. Probeer ze ook niet te voeren. Het beste wat je kunt doen is langzaam weggaan terwijl je naar ze kijkt. Vermijd weglopen, omdat dit hen kan triggeren om aan te vallen. Bobcats zijn wilde dieren en moeten als zodanig worden behandeld. Hoewel ze slechts 20-30 pond zijn, hebben ze scherpe tanden en klauwen.

Als je denkt dat de bobcat dichter bij je komt, maak dan veel lawaai (schreeuwen, in je handen klappen, op een fluitje blazen, iets slaan, enz.) en gooi er water tegenaan als je die hebt. Dit zal de bobcat bang maken en het zal zich hoogstwaarschijnlijk beginnen terug te trekken.

3 katten gezichtsverdeler

Laatste gedachten

Hoewel het zien van een bobcat een zeldzaam incident is, als je in de westelijke provincies van Maryland bent, zou je er heel goed een kunnen zien! Als je er een spot, meld de spotting dan aan de lokale parkdienst of bosbouwafdeling. Mensen die in die branche werken, houden graag de bobcatpopulatie in de gaten om te zien of deze toe- of afneemt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: alex-burr, Pexels