Worden katten jaloers op baby’s?

Als je dit artikel leest, heb je misschien ontdekt dat je op het punt staat om ‘menselijke ouder’ toe te voegen aan je toch al trotse titel van ‘kattenouder’. Of misschien heb je net je nieuwe baby uit het ziekenhuis mee naar huis genomen en is je kat thuis uit karakter gaan handelen.

Een nieuwe baby in huis is een enorme verandering voor iedereen, zowel twee- als viervoeters, en daarmee komt een unieke reeks uitdagingen. Het is een triest feit dat sommige gezinnen hun katten opgeven wanneer een nieuwe baby thuiskomt. Vaak is dit het gevolg van ongewenste veranderingen in het gedrag van de kat die met de juiste voorbereiding voorkomen hadden kunnen worden.

Dit artikel zal onderzoeken wat het naar huis brengen van uw bundel vreugde voor uw kat kan betekenen, hoe u uw kat kunt helpen zich voor te bereiden op de grote dag en hoe u deze grote overgang zo gemakkelijk mogelijk kunt maken.

Snel overzicht

01

Het thuisbrengen van een nieuwe baby kan emotioneel uitdagend zijn voor iedereen in het gezin, inclusief je kat.

02

Stress kan aanzienlijk worden verminderd met de juiste voorbereiding en strategieën.

03

Methoden om de overgang gemakkelijker te maken, zijn onder meer het ongevoelig maken van uw kat voor babygeuren en geluiden, het bieden van veilige plaatsen voor uw kat om zich terug te trekken en het geleidelijk houden van introducties.

Worden katten jaloers op baby’s?

Niemand weet zeker of katten de complexe emotie van jaloezie ervaren.

Jaloezie is een zeer complexe menselijke emotie; of katten deze emotie op dezelfde manier voelen als wij, is onbekend. De meeste katten ervaren echter zeker een spectrum van negatieve emoties bij de komst van een pasgeboren baby, waarvan sommige vergelijkbaar zijn met jaloezie.

Hoe uw kat reageert op een nieuwe baby zal waarschijnlijk sterk afhangen van zijn persoonlijkheid. Als uw kat uw huis als een hotel gebruikt, heeft hij er misschien geen last van, op voorwaarde dat zijn routine niet verandert. Aanhankelijke of aanhankelijke katten kunnen deze overgang echter moeilijker vinden en hebben mogelijk meer ondersteuning en voorbereiding nodig om te voorkomen dat ze erg gestrest of angstig worden.

Lees ook: De 13 meest aanhankelijke kattenrassen die graag knuffelen

Tekenen van stress bij katten

Hoe u kunt voorkomen dat uw kat meubels krabt

Gedragsproblemen zoals krabben of buiten de kattenbak gaan zijn vaak terug te voeren op stress.

Stressgedrag bij katten is complex en niet altijd vanzelfsprekend. Tekenen van stress bij katten zijn onder meer:

Sommige van deze tekenen kunnen ook te wijten zijn aan medische aandoeningen, dus het is belangrijk om de symptomen van uw kat met uw dierenarts te bespreken en een schone medische gezondheidsverklaring te krijgen voordat u een gedragsprobleem aanneemt.

Iedereen veilig houden

1. Zal mijn kat mijn baby pijn doen?

Wanneer ze op de juiste manier worden geïntroduceerd, kunnen katten en baby’s geweldige vrienden worden.

Helaas is het niet onmogelijk dat uw kat negatief reageert op uw pasgeboren baby. Dit geldt vooral als een kat wordt gedwongen om tegen zijn wil naar de baby te kijken of in de buurt te zijn. Naarmate je baby groeit en zijn omgeving begint te verkennen, is er ook het risico van een onbedoelde bontgreep of staarttrekking, waardoor zelfs een goedgemanierde kat negatief kan reageren.

Houd altijd toezicht op interacties tussen uw kat en baby, zelfs als uw kat nooit tekenen van angst of agressie jegens uw baby heeft vertoond. Cruciaal is dat je je kat nooit naar de baby brengt om hem te dwingen tot interactie. Laat je kat kiezen of hij in de buurt van de baby wil zijn.

Lees ook: Hoe een nieuw kitten aan een oudere kat te introduceren

2. Is het veilig om mijn kat met mijn baby te laten slapen?

Het ziet er misschien schattig uit, maar katten en baby’s moeten niet samen slapen.

Er zijn veel verhalen van oude vrouwen over jaloerse katten die samenspannen of plannen smeden om baby’s te stikken. Wees gerust dat katten, ondanks deze ouderwetse reputatie, geen wraak beramen. Uw kat laten slapen op of in de buurt van uw nieuwe baby is echter nooit veilig. Dit komt door het risico op onbedoelde verstikking van je baby.

Baby’s zijn als kleine radiatoren en als je kat eenmaal gewend is aan je baby thuis, kunnen ze er actief voor kiezen om dicht bij hen te kruipen voor warmte. Mogelijk moet u uw kat buiten de kinderkamer, slaapkamer of leefruimte houden terwijl de baby slaapt. Dit kan voor sommige katten moeilijk te begrijpen zijn als het heel plotseling gebeurt.

Laat je kat eraan wennen dat hij wordt buitengesloten van kamers waar hij meestal toegang toe heeft voordat de baby thuiskomt, zodat je hem kunt helpen zich gemakkelijker aan te passen aan deze overgang.

Lees ook: Waarom slaapt mijn kat op mij?

3. Zijn er ziekten die mijn kat mijn baby kan geven?

Een goede hygiëne is essentieel om overdracht van schadelijke organismen te voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat sommige infections gedragen door katten kunnen worden doorgegeven aan uw baby. Baby’s zijn kwetsbaarder voor ziekten vanwege hun onvolwassen immuunsysteem.

Goede hygiëne, preventieve medicijnen en respect voor de grenzen van uw kat kunnen overdracht voorkomen, maar praat altijd met uw kinderarts en dierenarts om ervoor te zorgen dat u het meest actuele advies heeft. De belangrijkste overwegingen zijn:

Toxoplasmose: Dit is een soort parasiet die via kattenuitwerpselen van katten op mensen kan worden doorgegeven. Baby’s en kinderen kunnen worden beïnvloed door de parasiet. Het is ook een aanzienlijk risico voor zwangere vrouwen en kan leiden tot een miskraam of aangeboren problemen voor de ongeboren baby.

De beste manier om het risico te vermijden is het niet hanteren van kattenuitwerpselen (vraag uw partner of een familielid om de kattenbak schoon te maken tijdens de zwangerschap) en niet toestaan dat baby’s of kinderen kattenbakvulling aanraken.

Als dit geen optie is, draag dan rubberen handschoenen en was je handen grondig na het schoonmaken van de kattenbak. Als je groenten in je tuin kweekt, was ze dan grondig voor het geval katten het groeigebied hebben gebruikt om zindelijk te worden.

Lees ook: Mijn kat poept niet in kattenbak: is dit normaal?

Andere parasieten: Het is essentieel om ervoor te zorgen dat uw kat op de hoogte is van routinematige profylactische vlooien-, teken- en ontwormingsbehandelingen. Baby’s en kinderen zijn niet voorzichtig met hygiëne en rondworminfecties komen vaak voor.

Hoewel gelukkig behandelbaar, is preventie altijd de beste voorzorgsmaatregel. Afhankelijk van uw land van verblijf, kunnen vlooien en teken een aantal vervelende bloedinfecties dragen. Zelfs als uw kat alleen binnen is, kan hij nog steeds worden beïnvloed door vlooien of teken die door hun menselijke huisgenoten worden gevolgd.

Hondsdolheid: Afhankelijk van uw land van verblijf, moet u ervoor zorgen dat uw kat op de hoogte is van zijn rabiësfoto’s en probeer altijd een situatie te vermijden die ertoe kan leiden dat uw kat uw kind bijt.

Kattenbeten en krassen: Kattenbeten kunnen zeer ernstig zijn, ongeacht de leeftijd, vanwege de bacteriën die aanwezig zijn in de mond van een kat. Kattenbeten vereisen vaak een snelle antibioticabehandeling. Bovendien kunnen kattenkrabben leiden tot een ernstige infectie die kattenkrabkoorts of kattenkrabziekte wordt genoemd. Dit is een gevolg van een bacterie genaamd Bartonella henselae. Als uw kat uw baby heeft gebeten of gekrabd, zoek dan altijd onmiddellijk medische hulp.

Rauwe voeding: Omdat er op dit moment geen wetenschappelijk bewijs is om het te ondersteunen, is de jury er nog steeds niet uit of er echt een voordeel is voor de groeiende trend voor het rauw voeren van huisdieren. We weten echter dat rauw voeren verhoogt schadelijk en resistente bacteriën in de ontlasting van uw kat. De huidige CDC-richtlijnen adviseer tegen rauwe voeding en geef aan dat baby’s en kinderen meer risico lopen door deze praktijk.

Als u ervoor kiest om rauw te voeren, was dan uw handen grondig na het voeden of aaien van uw kat en voorzie idealiter dat uw kat interactie heeft met uw baby. Gebruik indien mogelijk geen rauw voedsel voor huisdieren tijdens de zwangerschap.

Hoe u uw kat kunt voorbereiden op een nieuwe baby

U kunt verschillende stappen ondernemen om uw kat voor te bereiden op de nieuwkomer:

1. Stel een nieuwe routine vast

Laat uw kat op zijn voorwaarden met uw baby communiceren, of om interactie te vermijden als hij dat liever heeft.

Het is een gegeven, dat het leven enorm verandert wanneer een nieuwe baby thuiskomt, ongeacht hoeveel plannen we maken. Dit kan een grote uitdaging zijn voor uw kat, die waarschijnlijk een gewoontedier is en geen fan van een verandering in zijn routine.

Om uw kat te helpen zich aan te passen, moet u een nieuwe routine instellen ruim voordat u uw baby naar huis brengt. Laat ze de nieuwe dingen die je in huis haalt, zoals wiegjes en kinderwagens, onderzoeken, ruiken en verkennen. Laat ze binnen in de nieuwe kinderkamer, zodat ze niet meer nieuwsgierig zijn naar de kamer die ze niet mogen betreden.

Naarmate de uitgerekende datum van je baby nadert, verminder je geleidelijk de tijd die je besteedt aan knuffelen, verzorgen of spelen met je kat (de realiteit van het hebben van een pasgeborene is dat je veel minder tijd beschikbaar hebt). Introduceer in plaats daarvan een speciale tijd voor uw kat om hem een-op-een liefde en aandacht te geven.

Als je oudere kinderen hebt, vooral als ze een goede relatie met je kat hebben, overweeg dan om ze de rol toe te vertrouwen van het behouden van de knuffeltijd van de kat, zodat je kat niet het gevoel heeft dat ze iets missen.

Lees ook: Waarom volgt mijn kat mij overal?

2. Desensibilisatie

Voordat de baby thuiskomt, speelt u opnames af van een baby die op laag volume huilt terwijl u uw kat traktaties of huisdieren geeft.

Baby’s maken lawaai; dat is geen geheim. Het introduceren van dit luidruchtige, jammerende en kieskeurige kleine wezentje kan echter behoorlijk verontrustend zijn voor je kat. Het is mogelijk om uw kat geleidelijk ongevoelig te maken voor het huilen van een baby door opnames op een laag volume af te spelen en tegelijkertijd positieve beloningen (zoals traktaties of huisdieren) aan uw kat te geven.

Afhankelijk van de kat kan dit een relatief snel proces zijn of enkele weken duren. Daarom is het het beste om vroeg te beginnen.

Evenzo komen veel nieuwe geuren met een baby. Katten hebben een geweldig reukvermogen, dus nieuwe geuren kunnen hen verwarren. Begin met het gebruik van enkele van de nieuwe babyproducten, met positieve bekrachtiging als dat nodig is, zodat de geuren niet vreemd zijn aan je kat.

Als je iemand kent met een pasgeboren baby, vraag dan of je wat gebruikte kleding of dekens kunt lenen, zodat je kat kan wennen aan pasgeboren geuren.

Lees ook: 6 redenen waarom je kat ’s nachts rare geluiden maakt

3. Creëer safe spaces

Katten voelen zich comfortabeler als ze weten dat ze een veilige plek hebben om zich terug te trekken.

Uw kat moet een veilige, kindvrije ruimte hebben om naartoe te gaan. Zorg ervoor dat dit stil, uit de weg en binnen gemakkelijke toegang tot de hulpbronnen van uw kat is, zoals voer- en waterbakken en kattenbak. Als uw kat ervoor kiest om zich te verstoppen, dwing hem dan niet om sociaal te zijn. Geef ze de ruimte om zich aan te passen en aan te passen op hun eigen tijdlijn om extra stress en angst te voorkomen.

4. Feromoontherapie

Feromoonsprays of plug-in diffusers kunnen een kat helpen zich rustiger en minder gestrest te voelen.

Sommige geweldige kattenferomoonproducten zijn op de markt als zowel plug-in als spray-opties. Feromonen zijn een natuurlijk type chemisch communicatiesignaal en sommige kunnen het gevoel van rust bij katten verbeteren.

Deze producten werken door het vrijgeven van geruststellende hormonen die de gevoelens van stress en angst van uw kat verminderen. Er zijn verschillende soorten producten op de markt, dus als u niet zeker weet welke de juiste is voor uw kat, vraag dan uw dierenarts om advies.

Lees ook: Wat doet kattenkruid met katten & Waarom katten het leuk vinden?

Hoe een nieuwe baby aan uw kat te introduceren

1. Breng de geur van je baby van tevoren mee naar huis

Terwijl je nog in het ziekenhuis bent, stuur je een van de dekens van de baby of een shirt naar huis voor je kat om te onderzoeken.

Het meenemen van een deken of kledingstuk met de geur van je baby kan je kat helpen om van tevoren vertrouwd te raken met je nieuwe aankomst. Maak je geen zorgen als dit niet mogelijk is voordat je baby thuiskomt. Dit kun je altijd met je kat en baby in verschillende kamers doen.

2. Maak introducties geleidelijk

Laat je kat beslissen of en wanneer hij zich op zijn gemak voelt bij het benaderen van de baby.

Je kat zal natuurlijk onzeker zijn over de nieuwe baby. In geen geval mag u uw kat naar uw baby dragen en hem dwingen om te kijken of te communiceren. Laat de introducties gebeuren op de voorwaarden van uw kat.

Dit kan betekenen dat je nooit dat sociale media-waardige knuffelmoment krijgt, en dat is OK. Voor sommige katten is tolerantie misschien wel de meest liefdevolle interactie die haalbaar is; anderen kunnen ervoor kiezen om nooit met elkaar om te gaan.

3. Negeer je kat niet

Maak elke dag wat tijd vrij om met je kat te knuffelen en te spelen.

Het leven met een pasgeborene is hectisch en stressvol. Om deze grote verandering voor uw kat te vergemakkelijken, maakt u tijd voor een aantal speciale kattenknuffels, op voorwaarde dat dit is wat uw kat wil. Als je kat je troost of aandacht zoekt, zorg er dan voor dat je veel knuffelt.

Als uw kat, ondanks uw inspanningen, nog steeds worstelt met de grote levensovergang van een nieuwe baby die bij het gezin komt, neem dan contact op met uw dierenarts. Ze zullen ervoor zorgen dat uw kat een schone medische gezondheidsverklaring heeft, u doorverwijzen naar een erkende veterinaire gedragstherapeut voor advies en u helpen deze nieuwe levensfase met uw kat te doorkruisen.

Lees ook: 5 eenvoudige trucs om je kat te leren volgens een kattengedragsdeskundige

Laatste gedachten

Het kan enige tijd duren, maar de meeste katten passen zich aan een nieuwe baby aan en sommigen worden zelfs levenslange vrienden.

Een nieuwe baby betekent aanzienlijke veranderingen voor zowel twee- als viervoetige familieleden. Het kan emotioneel uitdagend zijn voor uw kat, maar de stress kan aanzienlijk worden verminderd met de juiste voorbereiding. Als uw kat, ondanks uw inspanningen, nog steeds moeite heeft om zich aan te passen, praat dan met uw dierenarts, die, indien nodig samen met een erkende veterinaire gedragsdeskundige, u en uw kat kan helpen om deze nieuwe levensfase samen met succes te doorstaan.

Lees ook: 5 redenen om een kat met speciale behoeften te adopteren

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik of mijn kat jaloers is op mijn baby?

Jaloezie is een complexe menselijke emotie, maar katten voelen zeker een reeks negatieve gevoelens die vergelijkbaar kunnen zijn met jaloezie wanneer een nieuwe baby naar huis wordt gebracht. U kunt veranderingen in het gedrag van uw kat opmerken, zoals meer teruggetrokken worden, chagrijniger dan normaal of veranderingen in eetlust of toiletgewoonten.

Hoe reageren katten op pasgeboren baby’s?

Hoe uw kat reageert op een nieuwe baby wordt waarschijnlijk beïnvloed door zijn persoonlijkheid. Sommige katten kunnen een nieuwe baby op de pas nemen, terwijl anderen extreem gestrest of angstig kunnen worden. Onderneem stappen om uw kat voor te bereiden op uw nieuwe aankomst om deze angst te minimaliseren.

Passen katten zich aan baby’s aan?

De meeste katten kunnen zich aanpassen aan het hebben van een nieuwe baby thuis. Door uw kat voor te bereiden op uw nieuwe komst, kan deze aanpassing minder tijd in beslag nemen. Sommige katten hebben een extra helpende hand nodig en praten met uw dierenarts kan een nuttige eerste stap zijn om uw kat te laten wennen aan zijn nieuwe normaal.

Waarom sist mijn kat naar mijn baby?

Als je kat naar je baby sist, kan hij bang of angstig zijn. Er zijn enkele maatregelen die u kunt nemen om dit gedrag te verminderen dat in het bovenstaande artikel wordt beschreven, maar als deze niet werken, praat dan met uw dierenarts, die indien nodig een erkende veterinaire gedragstherapeut kan adviseren.

Bronnen weergeven

Davies et al (2019) Rauwe diëten voor honden en katten: een overzicht, met bijzondere aandacht voor microbiologische gevaren. Tijdschrift voor Praktijk voor Kleine Dieren DOI [Accessed 20th August 2022]