Worden katten eenzaam als je op vakantie gaat?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Worden katten eenzaam als je op vakantie gaat?

Soms kunnen onze katten erg afstandelijk lijken. Zozeer zelfs, dat hun schijnbare afstandelijkheid een massaal populaire internet meme heeft aangewakkerd van katten die naar mensen verwijzen als bedienden – een titel die sommige kattenouders met trots dragen.

Zeker, katten weten hoe ze het cool moeten spelen, maar zijn ze echt zo afstandelijk?

Zouden katten eenzaam worden als we ze alleen lieten terwijl we op vakantie of een andere reis waren?

Katten voelen eenzaamheid misschien niet op dezelfde manier als wij erover denken, maar katten zullen van streek zijn over het verlies van hun routine, waartoe ook jij behoort. Katten houden van routine en een vakantie is een grote verandering, vooral omdat voor katten reizen kunnen aanvoelen alsof ze zonder veel waarschuwing gebeuren.

Laten we eens nader bekijken hoe we tot deze conclusie zijn gekomen en wat je met je katachtige vriend moet doen de volgende keer dat je op vakantie gaat.

Kunnen katten zich eenzaam voelen?

Voordat we erachter komen of katten eenzaam worden als wij weg zijn, moeten we eerst uitzoeken of onze katachtige vrienden zich überhaupt eenzaam voelen.

Het korte antwoord is dat katten waarschijnlijk geen eenzaamheid voelen zoals mensen, maar dat betekent niet dat ze niet getroffen worden door onze afwezigheid!

Mensen worden eenzaam omdat we van nature sociale wezens zijn… maar geven onze katten om een sociaal leven?

Zijn katten sociale wezens?

In het wild leefden katten meestal solitair en beheersten ze grote stukken land waar ze alleen jaagden. Katten zijn geëvolueerd om solitaire wezens te zijn en hoewel ze een breed scala aan vervluchtigingen en andere technieken hebben om met mensen te communiceren, zijn ze niet zo afgestemd op ons gedrag als sociale dieren zoals honden.

Mensen lijken meer op honden dan op katten als het gaat om sociaal zijn en mensen zijn geëvolueerd om in groepen te werken, te leven en te jagen. Als gevolg daarvan kunnen we een duidelijke ervaring van eenzaamheid ervaren als we niet bij mensen zijn – en soms zelfs als we met maar we krijgen niet de kwaliteit van de interacties die we nodig hebben.

Maar het is onwaarschijnlijk dat onze katten, die geëvolueerd zijn om te zijn alleen zijn, zullen hetzelfde voelen.

Echter, domesticatie kan veranderen veel, en ondanks de solo-gerichte instincten, hebben we allemaal gezien hoe katten gelukkig kunnen leven met en zich zelfs kunnen binden aan andere katachtigen. Verwilderde katten vormen zelfs kolonies met complexe sociale structuren tussen elke katachtige.

Betekent dit dat katten eenzaamheid kunnen voelen?

Het is mogelijk dat katten iets zoals eenzaamheid. Wij weten dat katten liefde kunnen voelen als zij bij ons in de buurt zijn en dat zij meer dan in staat zijn om genegenheid te tonen voor zowel mensen als andere katachtigen.

Maar vanuit een evolutionair perspectief zou eenzaamheid voor katten geen enkele zin hebben, omdat zij geëvolueerd zijn om alleen te jagen. Of zoals Dr. Liz Bales het botweg uitlegt: “Katten zijn van nature solitaire overlevers ‘Eenzaam’ is niet echt een emotie die ze vertonen.”

Maar ook al hebben we geen zuiver wetenschappelijke basis voor eenzaamheid, we weten dat katten zeker lijken te wennen aan de ervaring van menselijke aandacht, en wanneer die plotseling wegvalt kan dat gedrag lijken te veroorzaken dat wij waarnemen als eenzaamheid.

We weten ook dat katten van routine houden en dat grote veranderingen in de routine van een katachtige een breed scala van problemen kunnen veroorzaken, van ongepast urineren tot overbeharing en meer.

Dus hoewel katten waarschijnlijk geen eenzaamheid voelen zoals wij, als ze gewend zijn om tijd door te brengen met hun favoriete mens en alles wat daarbij hoort, kunnen ze iets ervaren dat we losjes kunnen gelijkstellen aan eenzaamheid wanneer we weggaan en de routine verandert.

Hoe ziet “eenzaamheid” bij katten eruit?

Hoewel we al hebben vastgesteld dat het onwaarschijnlijk is dat katten zich eenzaam voelen op een manier waar wij ons toe zouden kunnen verhouden, krijgen katten die gescheiden zijn van hun mensen niet de behoeften die ze gewend zijn, wat kan leiden tot een breed scala aan problematisch gedrag.

Dus hoe ziet dit er precies uit bij katten?

In veel gevallen is het nauw verwant aan gedragingen die je bij een angstige kat kunt zien, maar laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende.

Urineren buiten de doos

Elke grote verandering kan problemen veroorzaken met de kattenbak.

Maar als je op vakantie gaat, is er een kans dat de kattenbak niet zo vaak verschoond zal worden, wat de kans op problemen met de urinewegen alleen maar vergroot.

Sommige mensen schijnen te suggereren dat katten buiten de bak plassen als een vorm van protest, maar katten plassen niet buiten de bak als een vorm van wrok. Als de doos vuil is, dan is het gewoon logisch om ergens anders heen te gaan (zoals de gootsteen in de badkamer) en als uw kat een tijdje alleen is geweest, dan heeft het eerder te maken met stress dan met een poging tot wraak.

Destructief Gedrag

Nu de hele familie op vakantie is, kan het zijn dat uw katachtige vriend niet dezelfde leuke interacties met zijn mensen heeft die hij gewend is. Dat betekent dat sommige katten zich wenden tot destructief gedrag om niet alleen hun angst te beheersen, maar ook om hun extra energie kwijt te kunnen.

Dat kan betekenen dat ze wc-papier verscheuren, de gordijnen krabben, of gewoon wat extra krabbewegingen maken op de bank. Wat het gedrag ook is, het gaat allemaal om het reageren op verandering in hun normale routine.

Hoewel de meeste katachtige vocalisaties schattig en vertederend zijn (vooral de katachtige tsjirp) kan te veel van alles slecht zijn… vooral als het miauwen is in het midden van de nacht terwijl je probeert te slapen.

Eenzame of gestresste katten zullen vaker miauwen of een andere toon aan hun miauw hebben. Het is hun manier om je te laten weten dat ze niet krijgen wat ze nodig hebben!

Te veel borstelen

Volgens dierenarts Pamela Perry, “besteden katten tussen de 30 en 50 procent van hun dag aan het verzorgen van zichzelf.”

Dat is een hoop verzorging!

Dat betekent ook dat het soms moeilijk kan zijn om het verschil te zien tussen normale verzorging en te maar als katten zoveel poetsen dat ze haren verwijderen, is er een probleem.

Net als de andere gedragingen op deze lijst, kan overbeharing een teken zijn van een gestreste kat of gewoon een kat die te lang alleen is gelaten.

Dr. Perry gaat verder met te zeggen dat “de toevoeging of het verlies van een ander huisdier in huis of zelfs een verandering van schema angst kan veroorzaken bij katten. Likken – wat in dergelijke gevallen wordt beschouwd als een ‘verdringingsgedrag’ – kan een kat kalmeren en troosten, maar het kan soms een gewoonte worden als de bron van het probleem niet goed wordt geïdentificeerd en aangepakt.”

Een vakantie of korte trip kwalificeert zeker als een verandering in schema!

Hebben katten last van verlatingsangst als we op vakantie gaan?

Ja, het is mogelijk, hoewel in vergelijking met honden verlatingsangst bij katten zeer ongewoon is. Katten die lijden aan verlatingsangst zullen typisch hetzelfde gedrag vertonen als katten die gestrest, angstig of eenzaam zijn. Dat betekent dat gedragingen zoals overdreven miauwen, overbeharing, plassen buiten de doos, en destructief gedrag weer de kop opsteken.

Het is belangrijk op te merken dat verlatingsangst veel ernstiger is dan eenvoudige eenzaamheid. Afhankelijk van de ernst, kan het nodig zijn om hulp te krijgen van gedragsprofessionals en uw dierenarts. Uw kat voor langere periodes alleen laten zou ook geen deel moeten uitmaken van vakantieplannen voor katten die lijden aan echte verlatingsangst.

Voelen katten zich in de steek gelaten als je op vakantie gaat?

Vergelijkbaar met het idee van eenzaamheid, is het onwaarschijnlijk dat katten denken aan begrippen als verlating of verlatenheid.

Ook al weten we dat we belangrijk zijn voor het voortbestaan van onze huiskat, onze katachtige vrienden zien dat misschien niet zo. Met andere woorden, katten zullen zichzelf nooit als verlaten beschouwen, omdat zij ons niet als kritiek beschouwen voor het voortbestaan – ook al zijn we dat wel. Sommige katten kunnen zelfs denken dat ze helpen ons overleven door ons dode dieren te brengen om te helpen!

Het andere grote probleem hier is tijd. Katten kunnen zeker de tijd begrijpen en anticiperen op de toekomst (dat is een deel van wat hen zo goed maakt in bedelen) maar ze denken niet noodzakelijk jaren of zelfs dagen in de toekomst.

Dat betekent dat katten waarschijnlijk niet dat omdat je hier niet bent voor het eten, je hier nooit meer zult zijn. Dat is menselijk spul!

Hoe help je je katten als je op vakantie gaat

Als je wilt dat je kat zo gelukkig mogelijk is terwijl je weg bent, dan moet je doel zijn om ze te helpen zich zo veel mogelijk aan hun gebruikelijke routine te houden. Routines helpen katten te ontspannen en stress te verminderen, wat een gelukkigere kat betekent!

Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden van hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Houd uw kat thuis

Er zijn tal van pensiondiensten beschikbaar, variërend van kennels in een dierenkliniek tot high-end dierenhotels, maar ze zijn meestal geen goede optie voor de meeste katten.

Zoals we al hebben vermeld, houden katten van hun routine en de meeste katachtigen zouden liever thuis zijn, zelfs als dat betekent dat ze het chique kattenhotel moeten missen.

Probeer in plaats van een pension een dierenoppas in te huren. Dit kan een vertrouwde vriend, buurman of zelfs een dienst zijn die speciaal kattenoppas aanbiedt. Wat het ook is, probeer iemand te vinden die bereid is om je kat zoveel mogelijk dezelfde routine te geven, inclusief eten geven, bezoekjes en speeltijd.

Denk aan TV, muziek en andere achtergrondgeluiden

Als je een persoon bent die de TV aan heeft staan voor achtergrondgeluid of constant op muziek luistert (maar misschien niet zingt), dan moet je proberen om dezelfde opstelling te hebben als je kat weg is.

Je kunt automatische timers gebruiken of dit toevoegen aan de lijst met taken voor je dierenoppas, maar dit is een van die makkelijke kleine dingen die je kunt doen om je kat het gevoel te geven dat hun routine niet is veranderd dat ook al ben je er niet.

Help uw kat mentaal gestimuleerd te blijven

Wanneer u op vakantie gaat, verliest uw kat plotseling veel van de mentale stimulatie die ze gewend zijn te krijgen. Het lijkt misschien niet veel voor u, maar uw kat let altijd goed op wat u doet en dat betekent een constante mentale stimulatie voor uw katachtige vriend.

Je zult jezelf niet volledig kunnen vervangen, maar zorg ervoor dat je kat de kans krijgt om uit het raam te kijken zodat ze naar vogels kunnen kletsen of laat een paar voedselpuzzels achter om ze bezig te houden.

Zelfs als je niet voor een echte voedselpuzzel kunt zorgen, kun je altijd gewoon wat brokjes toevoegen aan onverwachte locaties zoals de favoriete kattenboom van je kat!

Probeer een automatische voederautomaat

Het voedingsschema van uw kat is een van de belangrijkste onderdelen van hun leven en de meeste katten maken dat graag heel duidelijk!

Dat betekent dat het veranderen van het voedingsschema van uw kat een van de grootste problemen is die u kunt creëren, maar het is ook een van de gemakkelijkste om te voorkomen. Het introduceren van een automatische voerautomaat kan niet alleen helpen bij het elimineren van de bedel gewoonte van uw kat, maar het zal er ook voor zorgen dat de maaltijden van uw kat vriend altijd op tijd zijn- zelfs als u op vakantie bent.

Er zijn veel automatische feeders om uit te kiezen, maar mijn go-to aanbeveling is de PetLibro automatische feeder die u kunt controleren op Amazon door hier te klikken. Met deze automatische voederautomaat kun je niet alleen meerdere kleine maaltijden per dag voeren, wat ideaal is voor katten, maar je kunt ook een persoonlijke boodschap achterlaten om je kat te helpen om te gaan met afwezigheid.

Slotgedachten

Ook al voelen katten eenzaamheid niet op dezelfde manier als wij onze afwezigheid doet een impact maken.

Dus ook al is het woord eenzaamheid misschien geen perfecte keuze, onze katten voelen wel iets als eenzaamheid wanneer we op vakantie gaan of een lange reis maken. Anders gezegd, onze katten hebben een soort reactie op onze afwezigheid, ook al past het niet in onze ervaring van eenzaamheid.

De beste manier om onze katten te helpen omgaan met onze afwezigheid is om ze zo dicht mogelijk bij hun gebruikelijke routine te houden. Hoewel er geen manier is om het feit dat we weg zullen zijn te omzeilen, door onze katten gestimuleerd en gevoed te houden volgens hun gebruikelijke schema, samen met een handvol andere kleine strategieën, kunnen we katten helpen onze afwezigheid te verwerken.

Wat denk jij?