Wetenschap bevestigt dat mensen die katten bezitten gezonder zijn

Hier is goed nieuws voor kattenliefhebbers overal ter wereld: het bezitten van een kat is goed voor je gezondheid, en de wetenschap heeft het keer op keer bewezen. Het is al lang bekend dat huisdieren de fysieke, mentale en emotionele gezondheid van mensen kunnen verbeteren.

Elke katteneigenaar kan je vertellen dat het knuffelen van een kat je geest kan opbeuren, maar studies hebben ook aangetoond dat het bezitten van huisdieren stress vermindert, je bloeddruk verlaagt en zelfs mogelijk je leven kan redden.

Laten we eens kijken naar enkele onderzoeken die aantonen hoe kattenbezit je gezonder en gelukkiger maakt.

Het bezitten van katten vermindert uw risico om te sterven aan een hartaanval en beroerte

Volgens een studie uit 2009, gepubliceerd in het Journal of Vascular and Interventional Neurology, hadden katteneigenaren een verminderd risico op overlijden als gevolg van hartaanvallen, hart- en vaatziekten en beroertes.

Na correctie voor verschillende risicofactoren zoals leeftijd, geslacht, etniciteit, bloeddruk, roken, diabetes, hoog cholesterol en body mass index, ontdekten onderzoekers dat studiedeelnemers met kattenbezit in het verleden een significant lager relatief risico hadden om te sterven aan een hartaanval in vergelijking met mensen die nooit katten hadden gehad.

Zelfs deelnemers die in het verleden katten bezaten, maar momenteel geen kat hadden, vertoonden een verminderd risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.

Kinderen die met meerdere katten of honden leven, kunnen minder allergieën hebben

is kattenverzekering echt de moeite waard

Baby op komst? Ontdoe je niet van je huisdieren. Sterker nog, misschien wil je er nog een paar krijgen. Een studie gepubliceerd in 2002 in het Journal of the American Medical Association toonde aan dat kinderen die tijdens hun eerste levensjaar huizen deelden met twee of meer honden of katten, een verminderd risico op allergische sensibilisatie voor meerdere allergenen tijdens de kindertijd kunnen hebben, vergeleken met kinderen die niet met huisdieren leefden.

Er werd getheoretiseerd dat hoge blootstelling aan allergenen van huisdieren op de een of andere manier de ontwikkeling van allergieën voorkomt. Allergische sensibilisatie (het proces waarbij het lichaam gevoelig wordt voor een specifiek allergeen) wordt sterk geassocieerd met astma bij kinderen.

Kattenadoptie verlaagt autismestress

Baby dutten met kitten

Kinderen die opgroeien met een of meer huisdieren kunnen een lager risico lopen op het ontwikkelen van allergieën.

Een eerste-van-zijn-soort studie gepubliceerd in 2020 online in de Tijdschrift voor Pediatrische Verpleging aangetoond dat het adopteren van een kat geassocieerd is met meer empathie, minder verlatingsangst en minder probleemgedrag voor kinderen met autismespectrumstoornissen. Voor de studie werden asielkatten voorafgaand aan de adopties gescreend op temperament en werden ze gekozen vanwege hun kalme temperamenten.

Onder leiding van onderzoekers van de Universiteit van Missouri werd de studie gefinancierd door het Human Animal Bond Research Institute (HABRI) en de Winn Feline Foundation. Zowel kinderen als ouders meldden dat ze sterke banden vormden met hun nieuwe katachtige familieleden.

Een afzonderlijke studie, ook van de Universiteit van Missouri, toonde aan dat het bezit van huisdieren (hond of kat) de angst verminderde en de sociale interactie voor autistische kinderen verhoogde.

Het verminderde ook de stress voor de kinderen en hun ouders. Deelnemers meldden dat de voordelen van huisdierbezit opwegen tegen de lasten van de zorg voor het huisdier.

Katten verbeteren onze mentale en fysieke gezondheid

Knuffelende kat

Uw kat brengt grote gezondheidsvoordelen met zich mee, simpelweg door uw liefhebbende metgezel te zijn.

Het non-profit gezondheidszorgnetwerk Dignity Health heeft onlangs een landelijk onderzoek uitgevoerd onder 1.000 Amerikaanse katten- en hondenbezitters.

De bevindingen van de enquête toonden aan dat eigenaren van gezelschapsdieren meldden dat hun harige metgezellen hun fysieke en mentale gezondheid verbeterden, waarbij 88% zei dat hun huisdier hun geestelijke gezondheid hielp verbeteren, 83% zei dat hun huisdier hen een actiever persoon maakt en 81% zei dat hun huisdier hen een gezonder persoon maakt.

Bovendien meldden respondenten dat hun huisdier hen een socialer persoon heeft gemaakt (64%), hun huisdier hen een betere vriend voor anderen heeft gemaakt (66%) en hun huisdier hen vaardigheden heeft geleerd die hebben geholpen om hun persoonlijke relaties te verbeteren (67%).