Werpen Savannah-katten veel? Dit is wat u moet weten!

Als je erover nadenkt om een Savannah-kat aan je gezin toe te voegen, vraag je je misschien af hoeveel verzorging van deze prachtige katten met wilde markeringen en elegante lange benen vereist. Als je een van deze gestripte schoonheden mee naar huis neemt, meld je je dan aan voor uitgebreide dagelijkse poetssessies of slechts een paar minuten onderhoud per maand? Savannah katten zijn een mix tussen wilde Afrikaanse servals en huiskatten. Deze katten hebben de neiging om voorpoten te hebben die iets korter zijn dan hun achterpoten en weelderige gevlekte vachten, met dominante kleuren variërend van zilver tot zwart. Gemiddeld worden ze ergens tussen de 12 en 15 jaar oud, hoewel sommigen veel langer overleven.

Grotere mannetjes kunnen meer dan 20 pond wegen, maar katten met meer directe serval-voorouders hebben de neiging groter te zijn en wegen meer dan savannahs van de latere generatie. Als kortharige hybriden werpen ze niet veel af. Lees verder voor meer informatie over Savannah katten en hoeveel ze verharen.

3 katten gezichtsverdeler

Werpen alle katten?

Nee, maar de meesten wel. Haarloze katten, zoals de Sfinx, verharen niet, of als ze dat wel doen, is het allemaal niet zo veel. Andere rassen die niet zoveel haar verliezen zijn de Bambino, Peterbald, Levkov en Britse korthaar. Haarloze katten zoals de Sphynx hebben meestal een zacht, fijn dons in plaats van een volledige vacht, en ze hebben vaak schattige kleine plukjes haar rond hun poten en oren.

De meeste van deze katten worden als hypoallergeen beschouwd, maar ze produceren nog steeds de huidschilfers en speekseleiwitten die meestal verantwoordelijk zijn voor kattenallergieën. Maar omdat ze minder huidschilfers produceren, hebben mensen met een allergie de neiging om minder reacties te hebben rond de haarloze katten dan wanneer ze worden blootgesteld aan kort- en langharige katten.

Savannah Kat
Afbeelding Credit: gsloan, Flickr

Is er iets dat ik kan doen om verharing te verminderen?

De meeste katten verharen als reactie op temperatuurveranderingen. Het is een normaal onderdeel van het zijn van een kat! Er is niet veel dat u kunt doen om te voorkomen dat uw kat verhaart, maar er zijn verschillende dingen die u kunt doen om de inspanning die nodig is om de kattenhaarstofkonijnen tot een minimum te beperken.

Regelmatig borstelen vermindert de hoeveelheid kattenhaar die los kan raken en vrij door het huis kan zwerven, waardoor de hoeveelheid stofzuigen die nodig is onder controle blijft. Veel katten vinden het leuk om geborsteld te worden en een verzorgingsroutine kan je band met je huisdier versterken. Het vermindert ook de hoeveelheid vacht die uw kat binnenkrijgt, waardoor de kans kleiner wordt dat hij haarballen braakt.

Wat als ik me zorgen maak over allergieën?

Savannah-katten werpen af en produceren de eiwitten die er het vaakst voor zorgen dat mensen met een allergie reageren op katten. Er zijn waarschijnlijk betere keuzes als je echt allergisch bent voor katten. “Haarloze” opties zoals de Sphynx, Devon Rex en Oosterse korthaar zijn goed voor mensen met een allergie. Maar zelfs “haarloze” katten kunnen bij sommige mensen reacties veroorzaken, omdat deze katten nog steeds wat huidschilfers en het speekseleiwit produceren dat verantwoordelijk is voor allergische reacties.

Er zijn verschillende opties voor kattenminnende allergiepatiënten die uw huisdier bezoeken, waaronder allergie-opnamen, antihistaminica en neussprays die de sinussen een paar uur open kunnen houden wanneer ze in de buurt van uw katachtige buddy zijn. Sommige artsen suggereren dat het regelmatig wassen van uw kat allergische reacties kan helpen voorkomen.

Maar uiteindelijk is er niet veel dat u kunt doen om allergische reacties op uw kat te voorkomen, behalve regelmatig stofzuigen, uw huis schoonmaken en uw kat wassen.

Savannah kat
Afbeelding Credit: Lindasj22, Shutterstock

Houden Savannah-katten van water?

Savannah katten houden van water. Ze houden ervan om erin te zwemmen, hun staart erin te dompelen en zelfs baden te nemen. Dus als je een van deze actieve katten adopteert, zou je niet al te veel moeite moeten hebben om je huisdier in bad te lokken voor badtijd.

Hoe zijn het temperament en de gezondheid van Savannah Cats?

Savannah katten zijn ongelooflijk actief en super intelligent. Ze kunnen tot 8 voet springen en houden ervan om hoge zitstokken te vinden van waaruit ze hun territorium kunnen onderzoeken, ook wel bekend als de woonkamer. Savannah katten hebben hoge prooidriften; ze doen het vaak beter in huishoudens zonder gerbils, hamsters en andere kleine zoogdieren. Ze staan ook bekend als een van de meest vocale rassen die er bestaan, en ze zijn blij om hun onvrede te uiten over herhaalde joggen.

Savannahs raken ongelooflijk gehecht aan hun menselijke familie en houden ervan om hun favoriete mens door het huis te volgen. Maar ze kunnen veeleisend worden als ze niet genoeg aandacht krijgen. Hoewel savannahs niet geneigd zijn om te genieten van knuffels met mensen, genieten ze ervan om in de buurt van mensen te zijn. De meesten houden van het spelen van interactieve games met hun mensen.

savannah kat
Afbeelding Credit: K.Oyama, Flickr

Omdat de katten zo slim, ze hebben veel mentale stimulatie nodig, of ze zijn geneigd ongelukkig te worden. Savannahs zijn een van de gemakkelijkst te trainen rassen en velen genieten van het leren van trucs. De meesten kunnen gemakkelijk worden getraind om harnassen te dragen en het buitenleven aan de lijn te verkennen.

Omdat Savannahs zo groot, atletisch en slim zijn, kunnen ze zeer destructief zijn, wanneer ze gestrest, angstig of op zoek zijn naar aandacht. Savannah katten doen het over het algemeen beter in huizen waar ze niet voor lange periodes alleen worden gelaten.

Dit relatief nieuwe ras staat niet bekend om het hebben van veel gezondheidsproblemen. Savannahs lijken echter meer kans te hebben dan andere rassen om te lijden aan aandoeningen zoals kanker, stomatitis en astma. Hybriden van de vorige generatie vertonen meer “wilde” gedragskenmerken zoals markering en hebben de neiging om verbeterde prooiaandrijvingen te hebben.

kattenpootverdeler

Conclusie

Savannah katten zijn prachtige hybride kitties met prachtige gevlekte jassen. Ze hebben de prachtige vlekken, opvallende oren en elegante lange benen van hun wilde serval-voorouders en de zoete persoonlijkheden van huiskatten. Hoewel ze een hoge prooidrift hebben, zijn deze katten aanhankelijk tegenover mensen en genieten ze ervan om midden in het gezinsleven te zijn. Zorg ervoor dat je je onderzoek doet voordat je je nieuwe baby mee naar huis neemt.

Verschillende staten hebben wetten die Savannah-katten verbieden, en vele anderen hebben strikte voorschriften met betrekking tot het eigendom van deze hybride katten. Vergeet ook niet om rekening te houden met de behoefte van de kat aan activiteit en mentale stimulatie bij het beslissen of uw huis de juiste plek is voor een van deze opvallende katten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock