Weet mijn kat dat ik van haar hou?

eigenaar kijkt liefdevol naar kat en vraagt zich af of haar kat weet hoeveel ze geliefd zijn

Ik zeker weet Ik hou van mijn kat. Zoals de meeste kattenouders, is het makkelijk voor mij om te zeggen dat ik meer van mijn kat hou dan de meeste mensen.

Maar hoe zit het met mijn kat? Weet mijn kat dat ik zoveel van haar hou?

Het kan moeilijk zijn om menselijke concepten zoals liefde toe te passen op onze katten en in plaats daarvan moeten we ons richten op het idee van vertrouwen. Maar hoe we het ook noemen, het is duidelijk dat katten een band met ons hebben en het lijdt geen twijfel dat katten zich met ons verbonden voelen, net zoals wij ons met hen verbonden voelen.

Toch is dat slechts een tipje van de sluier en om echt te begrijpen of onze katten de liefde voelen of niet, zullen we dieper moeten duiken in de concepten van katachtige liefde en hoe katten naar mensen kijken. Ik beloof u, dit is niet en het zal allemaal duidelijk worden als u verder leest, maar als u verder wilt gaan, kunt u de inhoudsopgave hier gebruiken:

Ervaren Katten Liefde?

Begrijpen wat onze katten echt gevoel is zo goed als onmogelijk.

Mensen kunnen het moeilijk eens worden over wat liefde is en we hebben een heel arsenaal aan woorden om ons te helpen verklaren hoe we ons voelen. Als het op katten aankomt, moeten we meestal maar uitvogelen hoe ze zich voelen op basis van wat we zien.

Maar met behulp van de wetenschap en slim onderzoek kunnen we heel goed begrijpen wat onze katten voelen en hoe dat verband houdt met onze eigen bindingservaringen.

Katten geven Oxytocine af bij interactie met mensen

Het hangt allemaal af van een belangrijk hormoon genaamd oxytocine, dat vaak het liefdeshormoon wordt genoemd. Oxytocine komt vrij wanneer mensen omgaan met mensen van wie ze houden, wanneer moeders borstvoeding geven en bij tientallen andere positieve interacties, waaronder wanneer mensen honden of katten aaien.

Met andere woorden, oxytocine niveaus bij mensen geven ons een manier om een positieve ervaring te kwantificeren en voegen enige wetenschappelijke ondersteuning toe aan het idee van liefde.

Dingen worden echt interessant als je leert dat katten en honden ook oxytocine vrij als ze met mensen omgaan, wat ons een kans geeft om de liefde te meten die onze huisdieren voelen!

Dat laat ons zien dat, althans vanuit een wetenschappelijk perspectief, katten de liefde voelen!

Katachtigen vormen hechtingen aan mensen

Een andere studie van de Oregon State University onderzocht de hechtingsstijl van zowel kittens als volwassen katten. Kristyn Vitale, de leider van de studie, legt uit: “Het is de eerste keer dat onderzoekers empirisch hebben aangetoond dat katten dezelfde belangrijkste hechtingsstijlen vertonen als baby’s en honden.”

Hoewel dat misschien niet de exact hetzelfde is als liefde, de studie gaat wel aantonen dat katten zijn. gehecht aan mensen, ondanks het feit dat ze vaak als afstandelijk worden bestempeld.

De studie gebruikte dezelfde aanpak die onderzoekers gebruiken om hechtingsstijlen bij kinderen te testen. Het begint met een belangrijk persoon of geliefde die een nieuwe kamer binnengaat met de kat of het kind. Die persoon vertrekt en het gedrag van de kat of het kind wordt geobserveerd.

Wanneer het favoriete mens van de kat weg is, zullen veilig gehechte katten (of kinderen) minder geïnteresseerd zijn in het verkennen van de kamer en zich over het algemeen wat meer zorgen maken over waar de persoon naartoe is gegaan. Hoe lang dit duurt varieert per hechtingsstijl.

Nadat enige tijd is verstreken, keert de persoon terug en gaat in de kamer zitten. Een onmiddellijk verschil in de kat wordt meestal opgemerkt en ze zijn plotseling meer zelfverzekerd en bereid om de hele kamer te verkennen of met speelgoed om te gaan in het geval van kinderen.

Dit toont aan dat katachtigen zijn. gehecht aan hun mensen en hoewel het misschien geen liefde is op de manier waarop mensen het opvatten, toont het wel dezelfde soort band en hechtingsstijl die bij kinderen wordt gezien.

U kunt het experiment in deze video zien en let goed op hoe de kat met de kamer omgaat terwijl hun eigenaar weg is en als ze terugkomen (misschien wil je het ook op 2x snelheid bekijken):

Wat betekent dit allemaal?

Het hechtingsstijl onderzoek en oxytocine bevindingen suggereren sterk dat katten gehecht zijn aan mensen en voelen dezelfde hormonale respons die mensen en andere dieren voelen bij positieve interacties!

Kunnen we dit liefde noemen?

Nou, dat is waar het lastig wordt.

Zoals ik al zei, het is moeilijk voor twee mensen om het eens te worden over wat liefde is! Maar het is redelijk om te zeggen dat katten aangename gevoelens en een hechte band met hun menselijke metgezellen ervaren en dat is goed genoeg voor mij!

Toonen katten mensen anders liefde dan katten?

Dit is waar katten een duidelijke bocht nemen weg van de hondenwereld- en ik hou ervan!

Terwijl onderzoek heeft aangetoond dat honden mensen zien als duidelijk anders dan zijzelf, is aangetoond dat katten ons gewoon behandelen als andere katten.

Feline gedragsdeskundige John Bradshaw legt uit dat als het op honden aankomt, “Zodra ze een mens zien, veranderen ze hun gedrag. De manier waarop een hond met een mens speelt is totaal verschillend van [the way it plays] met een hond.”

Maar katten pakken het anders aan en legt uit: “We hebben nog niets ontdekt over het gedrag van katten dat suggereert dat ze een aparte doos hebben waarin ze ons stoppen als ze met ons socialiseren. Ze weten duidelijk dat we groter zijn dan zij, maar ze lijken hun sociale gedrag niet veel te hebben aangepast. Hun staart in de lucht steken, tegen onze poten wrijven, naast ons zitten en ons verzorgen is precies wat katten met elkaar doen.”

Wat heeft dit met katachtige liefde te maken?

Het vertelt ons dat de gedragingen die katten gebruiken om liefde en genegenheid naar katten te tonen, dezelfde zijn die ze zouden gebruiken om ons liefde te tonen! Het is een van de weinige gebieden waar katten het simpel houden en als jouw kat jou net zo behandelt als hun favoriete katachtige vriend dan ben je goed geliefd.

Over het algemeen maakt dit het begrijpen van katachtige lichaamstaal een stuk eenvoudiger omdat er geen dubbele standaard is bij onze katachtige vrienden.

Hoe kan ik mijn kat liefde tonen?

Omdat katten hun gedrag niet veel veranderen als ze met katten omgaan in vergelijking met mensen, kunnen we liefde tonen aan onze katten op dezelfde manier waarop ze liefde tonen aan ons of andere katachtigen.

Dat betekent dat aaien, langzaam knipperen, speeltijd en zelfs enkele pogingen tot trillen allemaal op tafel liggen. Zo’n beetje alles wat katten doen om liefde te tonen, kunnen wij mensen gebruiken om het terug te tonen en er is een goede kans dat katten de boodschap oppikken.

Maar er is één ding dat jij beter kunt geven dan welke kat ook en dat is eten!

Als kitten voorzien moederkatten hun kittens van voedsel, eerst in de vorm van melk en daarna met levende prooi om kittens te helpen leren jagen. We hebben al gezegd dat onze katten middelen met ons zullen delen als ze zich geliefd voelen, maar het feit dat we onze katten dagelijks voeden gaat een lang manier om ervoor te zorgen dat onze katten weten dat ze geliefd zijn.

Ja, aaien, speeltijd, en langzaam knipperen zijn goed, maar ervoor zorgen dat je kat altijd eten heeft is waarschijnlijk de makkelijkste actie die de grootste impact heeft op ervoor zorgen dat je kat weet dat hij geliefd is!

Dus hoe weten we dat katten zich geliefd voelen?

We weten dat katten een band met ons hebben en dezelfde liefdeshormonen ervaren als wij…maar hoe kunnen we er zeker van zijn dat katten echt de liefde voelen?

Ten eerste, liefde is een beetje een tweerichtingsverkeer. Hoewel verhalen over onbeantwoorde liefde populair zijn bij mensen, is het onwaarschijnlijk dat onze katten veel moeite zullen doen om een eenzijdige relatie na te streven.

Met andere woorden, als uw kat laat zien waar je van houdt dan zullen ze waarschijnlijk voelen de liefde ook!

We kunnen ook op zoek gaan naar enkele andere aanwijzingen die ons zullen helpen te weten dat onze katten begrijpen hoeveel we van hen houden!

Langzaam knipperen

We moeten vaak gissen naar wat onze katten zeggen op basis van context aanwijzingen, maar het langzame knipperen is een van de weinige manieren waarop we echt kunnen communiceren met onze katten met behulp van dezelfde taal. Of zoals de beroemde kattenexpert Jackson Galaxy het zegt: “Een van de weinige manieren waarop we kunnen inzoomen en een onmiddellijke band met een kat kunnen krijgen, is door te knipperen.”

Ja, knipperen.

De manier waarop het werkt is simpel: Je maakt subtiel, niet-agressief oogcontact met je kat en knippert langzaam met je ogen, terwijl je je ogen dicht houdt voor ongeveer een seconde per keer. Als je kat de liefde voelt, krijg je een langzame knipoog terug.

Het is een van mijn favoriete katachtige activiteiten en als je een visuele uitleg wilt bekijk dan deze video van Jackson Galaxy:

Als je je zorgen maakt over het verkeerd interpreteren van een gewone knipoog voor een kitty versie van “Ik hou van je” wees dat dan niet! Katten knipperen niet zo vaak, vooral omdat ze hun oogleden niet hoeven te sluiten zoals wij, dus als je ziet dat je kat langzaam met zijn ogen knippert, kun je er zeker van zijn dat hij de liefde voelt!

Zelfs als je geen langzame knipoog terug krijgt (sorry) is langzaam knipperen naar je kat een geweldige manier om ze te vertellen dat je hou van ze!

Breng tijd door rond jou

Zou je liever tijd doorbrengen met mensen die van je houden of met mensen die je niet mogen?

Ik denk dat de keuze vrij duidelijk is, dus als je kat altijd om je heen hangt, is het vrij waarschijnlijk dat ze liefde voelen.

Sommige katten zijn hier wat subtieler in dan andere. Er zijn natuurlijk katten die de behoefte voelen om te zitten op op je computer terwijl je werkt of klimmen op je schoot als ze de kans krijgen.

Dan zijn er katten, zoals de mijne, waarvan je subtiel merkt dat ze naar dezelfde kamer zijn gemigreerd als jij. Ze laten zich misschien niet kennen, maar ze zorgen ervoor dat ze dichtbij blijven.

In beide gevallen zijn het katten die waarschijnlijk de liefde voelen omdat ze ervoor kiezen meer tijd door te brengen rond mensen die van hen houden.

Toon je vertrouwen

Vertrouwen en liefde zijn nauw met elkaar verbonden, vooral in gezonde relaties, dus als je kat je vertrouwen toont, is er een goede kans dat ze weten dat er van ze gehouden wordt.

De wilde instincten van je kat zouden het ook behoorlijk moeilijk maken om van je te houden als ze je niet vertrouwen.

De meeste katten tonen voortdurend tekenen van vertrouwen, maar we kunnen deze voor lief nemen. Bijvoorbeeld, een kat die op zijn rug slaapt, toont je het meest kwetsbare deel van zijn lichaam. Dat is niet iets wat ze zouden doen met iemand die ze niet vertrouwen en waar ze waarschijnlijk van houden.

Nog een big teken van vertrouwen is de bereidheid om te spelen!

Denk er maar eens over na, spelen met een potentiële bedreiging heeft gewoon geen zin. Niet alleen heeft dat niet maar het kan ook heel gevaarlijk zijn. Speelkwartiertjes maken katten kwetsbaar en ze zouden waarschijnlijk niet meedoen of het initiatief nemen tot speelkwartiertjes tenzij ze de liefde voelden.

Andere tekenen van vertrouwen kunnen per kat verschillen, maar zoek naar tekenen dat je kat zich vooral op zijn gemak voelt in je huis en om je heen.

Breng je geschenken

Dit is een klassiek teken van katachtige liefde dat vaak kan worden ontvangen met een aantal gemengde berichten van mensen. Katten die de liefde voelen kunnen je van alles brengen, van sokken en speelgoed tot zelfs dode dieren als ze naar buiten mogen.

Dit kunnen allemaal worden beschouwd als tekenen van liefde en zich geliefd voelen, omdat het delen van middelen een grote deal is voor elk dier…inclusief mensen!

Aan je wrijven

Tuurlijk, je kat gebruikt die kopstoten om jou als hun persoonlijke mens te markeren, maar dat is niet het enige waar ze goed voor zijn!

Katten gebruiken ook aanraking om te communiceren en affectie te tonen en volgens dierenarts Wailani Sung tonen katten “affectie door hun koppen tegen elkaar te wrijven en langs de zijkanten van hun lichaam. Soms kunnen katten zelfs hun staarten vasthaken en tegen elkaar wrijven.”

Jij hebt geen staart om aan je kat te hechten, maar je hebt vast wel eens meegemaakt dat je katachtige vriend zijn staart liefdevol om je hand wikkelt!

Vocalisaties

Katten gebruiken miauwen om af en toe te communiceren met andere katten, maar het is in de eerste plaats voorbehouden aan mensen. Katachtigen gebruiken ook andere geluiden zoals trillen (ook wel tjirpen genoemd) om liefde en genegenheid te tonen aan zowel mensen als andere katten.

Afsluitende gedachten

Het begrijpen van katachtige liefde en of onze katten begrijpen hoeveel we van hen houden is een groot onderwerp!

Maar het is eerlijk om te zeggen dat uw kat wel zich geliefd voelt. Hoewel ze misschien niet precies begrijpen hoeveel, hebben ze waarschijnlijk een vrij goed idee!

Wat denk jij? Welke manier gebruikt uw kat om u liefde te tonen?