Wat zijn de Ragdoll Kattenpatronen?

Ragdolls zijn een kattenras dat wordt gekenmerkt door hun lange en zijdeachtige vacht. Ze zijn groot en gespierd en hun lichamen zijn zwaar. De Ragdoll heeft een onderscheidend vachtpatroon en er zijn drie soorten: het kleurpunt, de mitted of bicolor. Hier zullen we opsplitsen wat elk patroontype is en hoe ze van elkaar verschillen.

Een traditioneel Ragdoll-kitten wordt volledig wit geboren met zijn kleur en patroon dat zich in de eerste paar weken van zijn leven ontwikkelt.
ragdoll vacht patronen
Als rasstandaard zijn Ragdolls verkrijgbaar in zes kleuren: zegel, blauw, chocolade, lila, vlam (rood) en crème.

Een Ragdoll is een puntige kat, maar de punten zijn gedeeltelijk bedekt met wit met de mitted en bicolor patronen. Daarom kunnen Ragdoll Cats verschijnen met een van de volgende traditionele patronen:

Blauw mitted, colorpoint en bicolor ragdoll kittens

Wat zijn de Ragdoll Kattenpatronen?

Bicolor

De Bicolor Ragdoll heeft een omgekeerde en symmetrische V-markering op het gezicht. De kleur is beperkt tot de oren, staart, masker en zadelgebied. Deze variëteit heeft witte poten, voeten, kin, borst en onderkant met roze voetzolen en neusleer.

Een Bicolor Ragdoll kat kan in een van de vier varianten komen: de True Bicolor, de High Mitted, de Mid High White en de High White. Het zadel van een True Bicolor is effen gekleurd terwijl dat van een Mid White wordt doorbroken door witte kleuren op hun rug.

Klik hier om foto’s te bekijken van Bicolor Ragdoll Cat

Zeehond Bicolor Ragdoll

Kleurpunt

De Ragdoll-kat met het kleurpuntpatroon heeft goed gedefinieerde punten, waaronder de oren, het gezicht, de poten en de staart. Het neusleer en de voetzolen zullen ook qua kleur overeenkomen met zijn punten. Het lichaam zal lichter van kleur zijn dan de punten, waarbij de borst, het slabbetje en de kin nog lichter zijn.

Klik hier om foto’s van Colorpoint Ragdoll Cats te bekijken

Chocolade Kleur punt Ragdoll Kat

Toegelaten

Het uiterlijk van de Mitted Ragdoll Cat is vergelijkbaar met dat van het colorpoint, maar het onderscheidende kenmerk is dat het handschoenen aan zijn voorpoten heeft en laarsjes op zijn achterpoten, die sneeuwwit van kleur zijn. Een Ragdoll met het Mitted-patroon heeft ook een witte kin, waarbij het wit zich uitstrekt tot een buikstreep van de kin tot aan het achterste uiteinde. De voetzolen van een Mitted Ragdoll zijn roze, maar kunnen een kleine vlek van de kleur hebben. Het kan ook een witte vlek op zijn gezicht hebben, die kan verschijnen als een ster, vlam of zandlopervorm.

Klik hier om foto’s van Mitted Ragdoll Cats te bekijken

verzegeling ragdoll kat

Alle drie de typen zijn er ook in de volgende twee varianten:

Lynx

De Lynx Ragdoll heeft tabby-markeringen die worden gekenmerkt door de duidelijke ‘M’-vormige potloodlijnen op het gezicht en de witte voering die de ogen schetst

De Lynx Ragdoll is te vinden in alle drie de traditionele patronen, bicolor, colorpoint en mitted, en is in elke kleur te zien.

Klik hier om afbeeldingen van Lynx Ragdoll Cats te bekijken

Lynx Ragdoll Kat

Tortie

De Tortie Ragdoll Cat is een Calico kat, wat betekent dat ze een vacht van gemengde kleuren hebben. Het woord “Tortie” komt van “Tortoiseshell”, wat verwijst naar de gevlekte kleur van de schaal van een schildpad. De vacht van de Tortie-kat combineert twee andere kleuren dan wit, ofwel nauw gemengd of verschijnend in grotere vlekken. Tortie Ragdoll Katten zijn altijd vrouwelijk en kunnen ook Lynx markeringen hebben.

Klik hier om foto’s van Tortie Ragdoll Cats te bekijken

tortie ragdoll kat

Je hebt misschien wel eens gehoord van Solid Ragdoll Cats. Vaste stoffen verschijnen in dezelfde patronen en kleuren als puntige ragdolls, behalve dat hun Seal-kleur als zwart verschijnt op effen katten. Gebrandmerkt als een exotische variant, hebben sommige fokkers deze varianten omarmd, terwijl anderen alleen werken met de traditionele Ragdoll-soorten.

Mink, Sepia en Solid Cat Association zijn door sommige kattenverenigingen geaccepteerd als raszuivere Ragdolls, maar niet door anderen. De International Cat Association (TICA) zal officiële papieren uitgeven aan een Mink Ragdoll Cat waarin staat dat het raszuiver is, zonder clausules of onderscheidingen. Als we echter verwijzen naar de Cat Fanciers Association (CFA) Breed Standard Guidelines voor de Ragdoll-kat, bevatten ze geen Mink, Sepia of Solid Colors als rasstandaard. Meer informatie over Mink, Sepia en Solid Ragdoll Cats vind je hier.

Ontdek meer over Ragdoll Cats

Vind een Ragdoll Kattenfokker