Skip to Content

Wat is kattengebabbel & Waarom doen katten het

Onze katten zijn fascinerende wezens met een uitgebreid vocaal repertoire dat bestaat uit vele grappige geluiden zoals gebabbel, getjilp, tweet en miauw.

Katten gebruiken verschillende communicatiesensorische systemen zoals visuele, olfactorische, tactiele en auditieve signalen om uit te drukken hoe ze zich voelen. Soms is het lastig om kattencommunicatie te begrijpen en de exacte context te identificeren die onze kat overbrengt door middel van vocalisaties en andere communicatieve signalen.

Dit artikel helpt je bij het interpreteren van de betekenis van kattengebabbel en de intentie die je kat probeert over te brengen tijdens chatterbox-bijeenkomsten.

Wat betekent kattengebabbel?

Katten die met elkaar omgaan

Er wordt gespeculeerd dat terwijl katten miauwen en tjilpen om met mensen te communiceren, vocale communicatie niet zo gebruikelijk is in relaties tussen katten.

Kattengebabbel wordt meestal gecommuniceerd wanneer een prooi onbereikbaar is. De kat zal vaak vocaliseren op een manier die bekend staat als chitteren. Het geluid wordt meestal geproduceerd terwijl de mond wordt geopend plus snel wordt gesloten, waardoor een opeenvolging van korte geluiden ontstaat, onderbroken door korte pauzes van stilte.

Elke kat bezit een individueel geluid, dat verschilt in toonhoogte en frequentie, maar een opeenvolging van klikachtige geluiden bevat (gemaakt van tandengeknars) en / of een reeks hoogfrequente staccato piepende geluiden (University of Lincoln en ICatCare 2010).

Theorieën over waarom katten kletsen

De Kill Bite Theorie

kattengevecht

Een alternatieve theorie voor kattengebabbel is dat het de “kill bite” (een roofzuchtig gedrag) simuleert. Katten hebben de neiging om hun prooi te doden door een beet in het nekvel. Ze gebruiken een “kwetterende” beweging om hun precieze beet te positioneren, waardoor het ruggenmerg wordt doorgesneden en vervolgens de prooi wordt gedood.

Prooi-imitatie

vecht kat

Onderzoekers van de Wildlife Conservation Society (WCS) en de Federal University of Amazonas (UFAM) stuitten op een buitengewoon berekenend gedrag van een wilde kattensoort: de Margay die zich voordoet als tamarin-apen om ze uit hun bomen te lokken binnen hun jachtgebied in het Braziliaanse Amazonegebied.
De studie suggereert dat katten psychologisch veel sluwer kunnen zijn (Fabio Rohe, Wildlife Conservation Society 2010), wat hen ertoe bracht te speculeren of huiskatten prooien kunnen lokken door de tjilpen en kletsende geluiden na te bootsen.

Kat die bij vogels kletst

Wanneer een kat naar vogels kletst, geeft de lichaamstaal van de kat aan dat hij zich in een gestimuleerde toestand bevindt, omdat het lichaam gespannen is, ogen meestal wijd open staan, de snorharen naar buiten wijzen weg van het gezicht, de staart trilt en soms rimpelt de huid samen met gebabbel. De kat is bezig met de onhaalbare prooi die te hoog in een boom staat of zichtbaar is door een raam.

Kat die bij mens kletst

Hoewel het niet zo vaak voorkomt als kletsen tegen vogels, hagedissen samen met knaagdieren, kletsen sommige katten tijdens de speeltijd tegen mensen als vorm van opwinding of opwinding, terwijl anderen wanneer ze gefrustreerd zijn en proberen te communiceren met hun eigenaren.

De frustratie kan worden veroorzaakt door het niet voldoen aan hun verwachtingen, het verkrijgen van middelen of het behouden van controle.

Huiskatten communiceren grotendeels met mensen, niet met andere katten en zijn veel luidruchtiger dan verwilderde katten die hun aanwezigheid vocaal niet hoeven te verklaren. Kattenrassen zoals Siamezen zijn extreem intelligent, sociaal en kunnen meedogenloos kletsen om de aandacht van hun eigenaar te krijgen.

Een recente studie toonde een huiskat aan die met succes heeft geleerd om hun menselijk gedrag na te bootsen en bepaalde acties te spiegelen tijdens cued-trainingssessies, wat ook kan suggereren dat katten kunnen leren hoe ze hun eigenaren kunnen kopiëren door middel van vocalisatie.

Kat die kletst vanwege pijn

kat interactie met mens

Mondaandoeningen en tandaandoeningen zijn een veel voorkomend probleem bij katten, maar kunnen soms worden verwaarloosd, omdat katten er niet van houden om te worden behandeld of hun mond te worden onderzocht. Evenzo zijn katten meesters in vermomming en zullen ze blijven eten ondanks aanzienlijke orale pijn en ziekte.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

Let op tekenen zoals overmatig dribbelen, poten in de mond, gebabbel van de tanden, stinkende adem en eten aan één kant van de mond. Andere pijnlijke aandoeningen zoals spijsverteringsstoornissen, nierfalen en kanker kunnen tandengeknars veroorzaken en moeten door een dierenarts worden behandeld.

Kat die tegen een andere kat kletst

De hypothese is gekoppeld aan het gedrag dat wordt vertoond tijdens het opvoeden van kittens. Aanvankelijk spint de koningin om met de kittens te praten totdat hun gehoorgangen opengaan, dan de wachtrijn belt met een piepend geluid als het voedertijd is. Op dezelfde manier reageren de kittens op de roeping van hun moeder wanneer ze afdwalen door terug te keren naar de koningin voor warmte, voedsel en onderdak.

Conclusie

Zijn mijn katten aan het vechten of spelen functie

Kattengebabbel is normaal instinctief kattengedrag dat voor de meeste kattenouders best grappig is.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat het niet te vaak doet, anders kan het wijzen op een gezondheidsprobleem dat een dierenartscontrole vereist.

Er is meer onderzoek nodig naar de vocalisatie van katten, omdat prooiobserverende katten chatter en andere soorten geluiden kunnen gebruiken die niet volledig zijn onderzocht. Over het algemeen worden veel aspecten van het stembereik van de kat niet goed begrepen en vereisen ze verdere analyse.

Veelgestelde vragen

Waarom maken katten kletsende geluiden?

Het vocale bereik van huiskatten is verdeeld in drie categorieën: geluiden geproduceerd met de mond gesloten, geluiden geleverd met een openende-sluitende mond en geluiden gecreëerd met de mond gespannen open gehouden (Moelk, 1944; McKinley, 1982). Tandenknarsend of kletsend zijn snel klikkende geluiden waarbij de kaken sidderen. De meeste katten maken tandenknarsende geluiden zoals tjilpen of kletsen wanneer ze een vogel, eekhoorn of muizen zien, terwijl anderen tijdens het spelen kletsen met spellen die op een prooi lijken (d.w.z. speelgoed met veren).

Sommigen interpreteren het gedrag als emotionele frustratie, terwijl anderen roofzuchtige opwinding of beide zijn.

Wat is kattengebabbel?

Hoog gebabbel en getjilp zijn wijdverspreide vocalisaties geproduceerd door katachtigen, krekels, cavia’s en ratten. Wilde katten kunnen de roep van hun prooi nabootsen en dit jachtinstinct overheerste bij de huiskat. Het geluid wordt geactiveerd wanneer een vogel of insect de aandacht van de kat vraagt en de kat begint te kletsen of te tsjirpen (Schötz, Susanne 2013).

Kletsen alle katten?

Dit is een instinctief kattengedrag dat wordt vertoond door alle gedomesticeerde en wilde katten van alle leeftijden en rassen.

Waarom kletsen katten bij laserpointers?

Gebabbel bij laserpointers is meestal te wijten aan frustratie-provocerend spel. Een element van irritatie kan ontstaan als uw kat niet in staat is om de ‘prooi’ te vangen en te manipuleren. Laserpointers mogen nooit de enige bron van jachtactiviteiten zijn, het moet worden opgenomen in een speelroutine met ander speelgoed dat de kat kan vangen en ‘doden’.

Waarom kletsen katten als ik nies?

We weten niet echt waarom katten kletsen als we niezen. Meestal zal een kat springen of wegrennen van een niesbui, omdat ze niet van harde geluiden houden.

De meest waarschijnlijke verklaring is een mimiekgedrag dat is aangepast aan de kittentijd, of een praatgrage kat communiceert met u door uw nies te imiteren of uw kat is geïrriteerd en vertoont zijn ongenoegen.

Bronnen weergeven

Ellis, S. (2020). Ik begrijp je, begrijp je mij? Katachtige communicatie en implicaties voor mens-kat interactie. (pp. 1-7). ISFM. Geraadpleegd op 26 oktober 2020

Fraser, A. F. (2012). Kattengedrag en welzijn. (S. Hulbert, Red.) CAB Internationaal. Geraadpleegd op 20 oktober 2020

Heath, I. R. (2016). Katachtige gedragsgezondheid en welzijn. St Louis, MO: Elsevier. Pagina 32-35 Geraadpleegd op 22 oktober 2020

Heath, S. (2018). Inzicht in feline emoties en hun rol in probleemgedrag. Journal of Feline Geneeskunde en Chirurgie, 20, 437-443. Geraadpleegd op 25 oktober 2020

ICatCare, U.a. (2010). Kattengedrag beschreven. (U. o. Lincoln, Samensteller) Verenigd Koninkrijk. Geraadpleegd op 21 oktober 2020

Schötz, S. (2013, 12-13 juni). Een fonetische pilotstudie van getjilp, gebabbel, tweet en tweedle bij drie huiskatten. 2-6. (L. Universiteit, Samensteller) Zweden: Centrum voor Talen en Literatuur. Geraadpleegd op 23 oktober 2020, van

Shojai, A. (2015). Cat Feiten Serie 8. In A. Shojai, De huisdierouders van A tot Z (blz. 29). Furry Muse Publicaties. Geraadpleegd op 19 oktober 2020