Skip to Content

Wat eten Savannah-katten? Zijn hun voedingsbehoeften anders?

Savannah katten zijn hybride katten ontwikkeld door afrikaanse servals te kruisen met huiskatten. Ze staan bekend om hun lange benen, grote oren en prachtige gevlekte jassen. Deze schoonheden hebben de neiging om aan de grote kant te zijn, met sommige mannetjes die de schaal op meer dan 25 pond kantelen.

Savannes leven vaak relatief lang, met sommigen nog steeds rondritsen in hun 20s. De meeste hebben zwarte, bruine, zilveren of rookjassen gemarkeerd door zwarte of bruine vlekken. Deze katten houden ervan om dingen na te jagen; ze hebben tonnen energie en extreem hoge prooidriften. Hoewel ze een wilde afkomst hebben, vinden de meeste Savannahs het leuk om in de buurt van mensen te zijn.

Als het gaat om dieet, hebben deze katten iets meer eiwitten nodig dan de gemiddelde huiskat, maar ze zijn meestal prima in het eten van een hoogwaardige, eiwitrijke, graanarme commerciële formulering1. Sommige fokkers raden aan om het dieet van Savannah-katten aan te vullen met extra eiwitten uit vlees zoals kip2.

3 katten gezichtsverdeler

Hebben alle Savannah-katten hetzelfde soort voedsel nodig?

Ja. Alle Savannah-katten hebben een verhoogde behoefte aan eiwitten vanwege de neiging van het ras om taurine-tekort te krijgen. Taurine is een aminozuur dat katten nodig hebben voor een optimale immuun- en hartfunctie, en het is alleen beschikbaar voor katten door de consumptie van dierlijke eiwitten.

Het ras doet het ook het beste op een niet-graandieet, waarbij velen een bijzondere gevoeligheid voor maïs hebben. Savannes hebben nog steeds de neigingen van het spijsverteringsstelsel van hun wilde voorouders die geen brokjes met maïs of erwtenvullers aten, dus deze prachtige hybride katten hebben vaak moeite met het verteren van kattenvoer met granen. Eerdere generaties (F1 en F2’s) zijn vaak meer geneigd om door granen veroorzaakte spijsverteringsproblemen te ervaren.

kitten ras Savannah_Kolomenskaya Kseniya_shutterstock
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Het voeren van kittens kip aangevuld met essentiële vitamines en voedingsstoffen lijkt gebruikelijk te zijn bij fokkers. En velen stellen voor om een beetje extra vlees toe te voegen aan het dieet van je Savannah om ervoor te zorgen dat je kat voldoende eiwitten krijgt.

Volgens de richtlijnen van de American Association of Feed Control Officials (AAFCO) hebben katten een dieet nodig dat bestaat uit ten minste 26% eiwit en 9% vet om te gedijen. En Savannah-katten hebben aanzienlijk meer eiwitten nodig dan de gemiddelde kat om gezond te blijven.

3 katten gezichtsverdeler

Welke soorten commerciële formuleringen zijn het beste voor Savannah-katten?

Omdat Savannah-katten zo’n hoge eiwitbehoefte hebben, hebben ze eiwitrijke formuleringen nodig. Uiteindelijk moet je een eiwitrijke, graanvrije formulering serveren.

savannah kittens spelen
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Hoe vaak moeten Savannah-katten worden gevoerd?

Geef uw kat ’s ochtends droogvoer en meet de portie om te voorkomen dat ze aankomen als gevolg van overvoeding. Geef uw kat een portie natvoer van de juiste grootte voor het avondeten en maak dat elke avond af met een paar lekkernijen en een beetje vlees voor de goede orde.

Beperk de consumptie van menselijk voedsel door uw huisdier, omdat het vaak ingrediënten bevat zoals uien en knoflook die giftig zijn voor katten. Menselijk voedsel is ook rijk aan vet, zout en calorieën, waardoor het vreselijk ongezond is voor katten.

F1 savannah kat zittend op bank
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock

Kunnen Savannah-katten rauw vlees eten?

Ja. Savannah-katten kunnen rauw vlees eten, hoewel de jury er nog niet over uit is of katten al dan niet baat hebben bij raw food-diëten. Commerciële producten maken het gemakkelijk om uw kat een goed afgerond, qua voedingswaarde gezond rauw dieet te geven. Zoek gewoon naar eiwitrijke, graanvrije producten met een AAFCO-verklaring van voedingstoereikendheid, die aangeeft dat het product voldoende eiwitten, vetten en calorieën bevat, evenals alle kernnutriënten, zoals specifieke aminozuren en vitamines.

Houd er rekening mee dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat rauw voedsel meer biologisch beschikbaar is dan gekookte eiwitten van hoge kwaliteit. Er zijn ook geen aanwijzingen dat rauwe diëten enig voordeel hebben als het gaat om de gezondheid van katten of een lang leven. Rauwe diëten worden soms geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van gastro-intestinale problemen, waaronder braken en diarree in verband met blootstelling aan E.Coli en Salmonella.

Hoewel Savannah-katten rauw vlees kunnen eten, is er geen wetenschappelijk onderbouwde reden om ze een uitsluitend of voornamelijk rauw vleesdieet te geven. Veilig rauw voeren vereist speciale veiligheidsmaatregelen, waaronder grondig handen wassen voor en na het hanteren van ongekookte vleesproducten. Je moet ook alle snijplanken en gebruiksvoorwerpen desinfecteren die in contact komen met rauwe meat.

rauw vlees
Afbeelding Credit: webandi, Pixabay

Hoe zit het met zelfgemaakte rauwe opties?

Hoewel zelfgemaakte rauwe opties u controle geven over wat uw huisdier eet, kunnen ze moeilijk te beheren zijn. Niet alleen is er een kans dat uw kat de maaltijd niet verdraagt, maar het kan ook een behoorlijke uitdaging zijn om de ingrediënten goed te krijgen en ervoor te zorgen dat uw kat alle voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft.

Als u overweegt om uw kat over te schakelen naar een zelfgemaakt rauw dieet, raadpleeg dan uw dierenarts voor begeleiding. Ze moeten u in contact kunnen brengen met een kattenvoedingsdeskundige die met u kan samenwerken om een gezonde zelfgemaakte optie voor uw kat te ontwikkelen.

Houd er rekening mee dat u het dieet van uw kat waarschijnlijk moet aanvullen met verschillende vitamines en mineralen en dat raw food-diëten vaak duurder zijn dan hoogwaardige commerciële opties. Zelfgemaakte diëten vereisen ook veel meer beenwerk dan commerciële brokjes en ingeblikt voedsel, dus zorg ervoor dat u rekening houdt met de gemaksfactor bij het nemen van uw beslissing.

Zijn Savannah Katten Gevaarlijk? Zullen ze mijn andere huisdieren opeten?

Savannah katten zijn verre van gevaarlijk, zolang je maar geen muis of gerbil bent. Savannes staan er niet om bekend dat ze lekker met kleine zoogdieren spelen, omdat ze nog steeds sterke prooidriften hebben. Savannes doen het niet goed in huizen met gerbils, muizen en andere kleine zoogdieren. En aquariumvissen zijn ook niet veilig in de buurt van deze katten – Savannahs houden meestal van water en zijn niet boven het deelnemen aan creatief indoor “vissen”.

Savannah
Afbeelding Credit: totinaster, Pixabay

Savannes zijn niet overdreven agressief. Ze zijn niet geneigd om kleine kinderen te achtervolgen of zich te fixeren op bezoekers. Ze vinden het leuk om in de buurt van mensen te zijn, zelfs als ze niet altijd vastgehouden willen worden. Maar een Savannah-kat die zonder toezicht toegang tot het buitenleven krijgt, zal waarschijnlijk jagen op lokale vogels en dieren in het wild en kan zelfs kleinere buurtkatten en honden stalken. De International Cat Association (TICA), het grootste kattenrasregister ter wereld, beveelt aan dat deze katten veilig binnen blijven, tenzij aangelijnd en onder toezicht.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Savannah-katten zijn hybride katachtigen, wat betekent dat ze speciale voedingsbehoeften hebben, omdat hun spijsverteringsstelsel nog steeds nauw verwant is aan die van hun wilde Afrikaanse serval-voorouders. Hoewel Savannahs zonder problemen commerciële brokjes en nat voedsel kunnen eten, hebben deze actieve, atletische katten voor het grootste deel speciale formuleringen nodig omdat ze een hoge eiwitbehoefte hebben en moeite hebben met het verteren van graan.

Dierenartsen raden aan om deze katten hoogwaardig, eiwitrijk, graanvrij voedsel te voeren. Veel fokkers stellen voor om het dieet van uw Savannah-kat aan te vullen met een beetje vlees van hoge kwaliteit, zoals kip, om ervoor te zorgen dat uw huisdier voldoende eiwitten krijgt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: glacierman, Flickr