Waarom zuchten katten?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

kat die gaat liggen en zucht

Er zijn sommige kattengedragingen die vrij gemakkelijk te lezen zijn. Het katachtige gesis, en alle lichaamstaal die daarbij hoort, is duidelijk niet het teken van een gelukkige kat.

Dan is er het spinnen, dat duidelijk een overbelasting van geluk is (althans in de meeste gevallen).

Maar hoe zit het met de katachtige zucht? Waarom zuchten katten?

Zucht wordt vaak geassocieerd met frustratie, bezorgdheid of angst bij mensen en we zouden kunnen aannemen dat het hetzelfde is voor onze katten. Maar dat is niet het geval en katten zuchten typisch als een teken van comfort en tevredenheid. Zucht heeft ook een fysiologische functie voor katten kan deel uitmaken van een normaal ademhalingspatroon.

We gaan dieper in op de katachtige zucht, maar laten we eerst een beter begrip krijgen van zuchten in het algemeen.

Waarom zuchten mensen?

Zuchten is niet alleen voor de show. Het heeft een belangrijke biologische functie voor je ademhalingsstelsel. Volgens de mensen van Patch.com, brengt het diep inademen van een zucht “twee keer zoveel lucht naar binnen, wat dient om je longblaasjes te openen. Je longen bevatten 500 miljoen van deze ballonachtige zakjes. Als je longblaasjes inzakken, is een zucht de enige manier om ze weer op te blazen. Dit verklaart waarschijnlijk waarom de gemiddelde volwassene ongeveer 12 keer per uur onvrijwillig zucht.”

Maar ondanks dat zuchten zo vaak voorkomt, associëren mensen zuchten nog steeds met negatieve emoties. Uit een studie bleek dat mensen 10 keer meer kans hadden om negatieve emoties te associëren met zuchtende mensen in plaats van positieve. Die negatieve emoties kunnen frustratie op het moment zelf zijn, trieste overpeinzingen over het verleden, of alles daar tussenin.

Waarom zuchten katten?

We worden verondersteld uit te leggen waarom katten zucht dus waarom al dit gepraat over mensen?

Omdat het helpt illustreren hoe mensen waarschijnlijk zuchten bij katten zien. Veel mensen doen verwoed onderzoek naar het zuchten van katten omdat ze bang zijn dat het zuchten van hun kat een teken is dat hun katachtige vriend gestrest, angstig of depressief is.

Maar dat is eigenlijk een beetje antropomorfisering, want zo zien we zuchten ook bij mensen.

Laten we eens kijken naar de twee belangrijkste redenen waarom een kat zucht.

Reden 1: Het is Biologisch

Net zoals mensen moeten zuchten om alveoli bij te vullen, doet je kat dat ook. Volgens de mensen van de Cornell University, “Ondanks enkele kleine anatomische verschillen, zijn katachtige longen net zo gestructureerd als menselijke longen, werken ze op dezelfde manier, en dienen ze hetzelfde doel.”

Hoewel ik geen studies kon vinden die zich richtten op de katachtige zucht, is het redelijk om aan te nemen dat onze katten, net als mensen, veel meer zuchten dan we opmerken. Deze diepere ademhalingen helpen katten hun longen weer op te blazen, net zoals ze dat bij ons doen.

Reden 2: Het is een teken van comfort

Onze katten leven in het moment. Ze denken niet na over de fouten die ze als kitten gemaakt hebben en slaakt geen zucht van spijt. In plaats daarvan, genieten ze van wat er om hen heen is in het huidige moment.

Dus terwijl mensen kunnen zuchten als ze in gedachten verzonken zijn, zal dat waarschijnlijk niet gebeuren bij onze katten. In plaats daarvan zijn deze absoluut schattige zuchten effectief een “reset” als katten gaan liggen om te rusten:

We kunnen het er allemaal over eens zijn dat deze kat niet van streek is! Dat is een zucht van ontspanning en tevredenheid.

De zucht als ontspannings- of reset-techniek komt ook bij mensen voor en met het risico van antropomorfiseren, merkte ik tijdens het onderzoek van dit artikel dat ik zelf zuchtte nadat ik aan het eind van een lange dag in bed was geklommen.

In sommige opzichten is de katachtige zucht vergelijkbaar met spinnen, dat kan worden gebruikt als zelf-kalmerende of ontspanningstechniek. Katten hebben verschillende van deze zelf-kalmerende technieken zoals kneden, zuigen, of zelfs dingen likken in sommige gevallen.

Wees blij met de kattenzucht!

In de overgrote meerderheid van de gevallen zou de kattenzucht je blij moeten maken! Mijn kat zucht het vaakst nadat ze even de tijd heeft genomen om het perfecte plekje te vinden om te liggen.

Elke kat zal zijn eigen stijl hebben, maar zoals de kat in de video hierboven zal mijn kat haar eigen hoorbare flair toevoegen om te zuchten in een bijna halve tsjirp. Onnodig te zeggen, het is erg schattig.

Huffen vs. zuchten

Terwijl zuchten wordt gekarakteriseerd door diep en lang in- en uitademen, is hijgen het tegenovergestelde. Cat huffs zijn korte, oppervlakkige ademhalingen die bijna klinken als een spuitfles die spuit.

Maar waarom snuiven katten?

Meestal is het puffen van een kat een teken van irritatie, ergernis en ergernis. Net als een sis, is het een afstandvergrotend gedrag dat de wereld laat weten dat het tijd is om wat ruimte te maken. Katten zullen vaak blaffen naar andere katten tijdens kleine confrontaties.

Hoewel ze soms verward kunnen worden met een zucht, zijn ze heel verschillend. Hier is een goede video van een kat die huft:

Zoals u ziet, is er een groot verschil tussen de geïrriteerde huilende kat en de tevreden zuchtende kat!

Afsluitende gedachten

Hoewel de menselijke zucht meestal een teken is van peinzende overpeinzing of frustratie, is het voor katten juist het tegenovergestelde! Voor onze katachtige vrienden, is de zucht gewoonlijk een viering van het huidige moment en een manier voor katten om hun ontspanning te uiten!

Maar er is ook de biologische functie en zuchten dient een belangrijke fysiologische functie voor zowel katten en mensen.