Waarom zit mijn kat achter me? 6 Veelvoorkomende redenen

Sommige katteneigenaren krijgen meer dan alleen een harige vriend die in hun huis woont; ze krijgen een schaduw die hen overal volgt. Ondanks enkele tegengestelde meningen hebben katten echter een zeer nauwe band met hun eigenaren en het is niet ongebruikelijk dat katten altijd dicht bij hun familie willen zijn. In feite zullen katten die bijzonder verbonden zijn met hun eigenaren vaak op of achter hun favoriete mensen zitten.

Het klassieke beeld van een kat die comfortabel op iemands schoot zit, is gebaseerd op feiten, omdat katten graag op de schoot van hun eigenaar zitten voor comfort en warmte, plus ze houden ervan om geaaid te worden. Maar wat betekent het als je kat achter je wil zitten? Eén ding is zeker: het is niet om je in de weg te zitten!

In dit artikel wordt ingegaan op zes veelvoorkomende redenen waarom uw kat misschien achter u wil zitten en wat hem motiveert om dit te doen.

cat + lijnverdeler

De 6 redenen waarom uw kat achter u zit

1. Ze houden van je

Een kat die van zijn eigenaar houdt, zal altijd bij hen in de buurt willen zijn. Katten zijn meestal meer solitair, maar kunnen zich binden in hechte sociale groepen (met name koninginnen die kittens opvoeden) als ze huisdieren zijn of deel uitmaken van een verwilderde kolonie.

Ze vormen vaak sterke relaties met de andere katten in hun groep. Fysiek dicht bij elkaar zijn biedt veiligheid en comfort, en dit kan de reden zijn waarom je kat graag achter je in je huis zit: ze houden van je en willen je datzelfde comfort en diezelfde veiligheid teruggeven.

In wezen houdt je kat van je en gaat hij graag met je om, en hij zit het liefst achter je.

kat die zijn hoofd tegen de benen van de eigenaar wrijft
Afbeelding Credit: Jaromir Chalabala, Shutterstock
thematische pauze

2. Ze hebben verlatingsangst

Helaas zullen sommige katten last hebben van verlatingsangst zoals mensen en honden. Verlatingsangst kan zich op verschillende manieren manifesteren, maar het toont zich vaak bij katten als aanhankelijkheid. Ze kunnen geagiteerd raken als ze alleen worden gelaten.

Achter een eigenaar zitten (of er bovenop zitten) wordt vaak onbedoeld versterkt door eigenaren die gewoon een beetje ruimte willen. Weggaan van de kat zorgt ervoor dat ze willen voorkomen dat je nog meer weggaat. Dit gedrag kan vaker worden gezien als eigenaren voor langere tijd weg zijn, zoals naar buiten gaan voor werk. Gelukkig kun je dit verhelpen met de hulp van je dierenarts en veel liefde en geruststelling.

thematische pauze

3. Ze zijn op zoek naar aandacht

Katten zijn intelligente wezens die snel de beste manieren kunnen oppikken en implementeren om te krijgen wat ze willen. Als ze van je aandacht houden, zullen ze er alles aan doen om het te krijgen, en hetzelfde geldt voor katten die direct achter je zitten.

Als je je omdraait en je kat aandacht geeft elke keer dat hij achter je zit, zal je kat weten dat het zitten daar hem zal bieden wat hij wil. Als ze zich aanhankelijk voelen, kunnen katten die dit doen het een tandje hoger zetten en de handen van hun eigenaar koppen of spinnen of luid miauwen om hun interesse te wekken en wat aandacht te krijgen.

savannah kat zittend op de bank
Afbeelding Credit: Kolomenskaya Kseniya, Shutterstock
thematische pauze

4. Ze willen warmte

Katten staan bekend als zonaanbidders en warmteliefhebbers. Er wordt gespeculeerd waarom dit zo is; sommige bronnen zeggen dat het te wijten is aan hun woestijnerfgoed dat ze zo van de warmte houden. Anderen pinnen hun liefde voor balmiere temperaturen op het feit dat hun lichaamstemperaturen meestal hoger zijn dan de onze, rond de 99,5-102,5 ° F.

Dit verschil betekent dat katten de kou meer voelen, dus in groepen (met name koninginnen en kittens) kruipen ze samen voor warmte. Achter je zitten bereikt hetzelfde.

thematische pauze

5. Ze vertrouwen je volledig

Katten zijn van nature solitaire wezens. Ze besteden veel energie om hun territorium te winnen en te behouden. Dit is cruciaal voor hun overleving (in wilde kattenpopulaties), wat betekent dat vertrouwen een integraal onderdeel is van de kattenmaatschappij.

Hetzelfde geldt voor uw kat als huisdier, en een kat zal alleen ontspannen en knuffelen voor zijn eigenaren als hij hen volledig vertrouwt. Wanneer je kat achter je zit, betekent dit dat jij degene bent die ze vertrouwen om hem veilig te houden, en je laat zien hoe sterk je een band hebt.

Een jong tienermeisje doet een dutje op de bank en knuffelt haar kat
Afbeelding credit: Simone Hogan, Shutterstock
thematische pauze

6. Ze willen iets van je

Er zijn een aantal trefzekere manieren waarop katten je aandacht kunnen trekken als ze iets willen, of het nu gaat om eten, knuffels of speeltijd. Katten zullen vaak naar hun eigenaren toelopen en achter hen zitten, op schoot of zelfs op hun schouders wanneer ze iets willen, meestal combineren deze aanraking met een aandringende miauw.

Je kat die vlak achter je zit, kan aangeven dat ze meer voedsel in hun kom willen of klaar zijn voor wat speeltijd, maar beleefder en geduldiger zijn dan die aandringende katten die op het bureau van hun eigenaar springen.

kattenpootverdeler

Waarom willen katten in de buurt van hun baasjes zijn?

Katten hebben een nauwe band met hun familie en gedijen op de aandacht, interactie en genegenheid die een gezinseenheid met zich meebrengt. Ondanks dat het solitaire wezens zijn, kunnen katten sociale groepen vormen in verwilderde populaties.

Sociale interacties tussen deze katten zijn van vitaal belang voor hun overleving, dus het is logisch dat dit zich zou vertalen in diepe, veilige gehechtheid aan eigenaren bij huiskatten. Deze fysieke nabijheid duidt op zekerheid, veiligheid, comfort en de mogelijkheid voor uw kat om zijn territorium te markeren.

slaperige kat die op de schoot van de eigenaar ligt
Afbeelding Credit: Alena Ozerova, Shutterstock

Waarom zijn sommige katten aanhankelijk?

Sommige katten kunnen deze behoefte aan fysieke nabijheid naar een hoger niveau tillen en als lijm aan hun baasjes blijven plakken. Hoewel de meeste eigenaren dit gedrag misschien niet oprecht erg vinden, kan sommige aanhankelijkheid obsessief worden.

Verlatingsangst is meestal de boosdoener, omdat gestreste katten zich meestal terugtrekken op rustige en hoge grond om te ontsnappen. Wanneer ze daarentegen gescheiden zijn van hun eigenaren, willen angstige katten misschien zoveel mogelijk ineenknuffelen.

Plotselinge aanhankelijkheid moet echter worden onderzocht, omdat soms ziekten of veranderingen in huis de boosdoener kunnen zijn, waardoor een gedrag dat misschien zo schattig is begonnen, een volwaardig gedragsprobleem wordt.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn kat achter me zit?

Als het gedrag van uw kat storend blijkt te zijn, zijn er dingen die u kunt doen om hem aan te moedigen ergens anders te gaan zitten:


  • Als uw kat die achter u zit problemen veroorzaakt, kunt u hem fysiek oppakken en naar een andere locatie verplaatsen

  • Je kunt het je kat onmogelijk maken om achter je te zitten door hem geen ruimte te geven

  • U kunt uw kat aanmoedigen om naast u of op schoot te zitten

  • Je kunt ze voorzien van hun eigen veilige ruimte, zoals een bed of doos met een deken erin, wat kan helpen bij verlatingsangst als een versleten kledingstuk (met je geur) ook binnen wordt geplaatst.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom je kat graag achter je wil zitten, maar de meeste zijn positief. Een kat die comfortabel zo dicht bij (of bovenop) zijn eigenaar kan zitten, vertrouwt hem volledig en toont de kracht van je band. Als het gedrag echter problematisch of obsessief wordt, kan er iets anders aan de hand zijn. Verlatingsangst of ziekte kan plotselinge aanhankelijkheid veroorzaken, dus zorg er altijd voor dat je je kat naar de dierenarts brengt als je vermoedt dat er iets niet klopt.

Meestal, als je kat achter je zit, betekent dit dat ze ontspannen en gelukkig zijn en dicht bij hun favoriete persoon willen zijn.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Winessyork, Shutterstock