Waarom worden katers Toms genoemd?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

leuk weetje over stubbs de kat

Nadat ik meer dan tien jaar in de dierenbescherming had gewerkt, had ik al duizenden (en duizenden) keren gehoord hoe katers toms werden genoemd. Maar toen iemand me vroeg waarom katers toms worden genoemd, realiseerde ik me hoe stom die naam moet klinken.

Ik bedoel, waarom zou een kater geen Jerry genoemd kunnen worden? Of een Frank?

Waarom worden katers dan toms genoemd? Het gaat helemaal terug naar een boek uit 1760 genaamd Het leven en de avonturen van een kat waarin een katachtige hoofdpersoon genaamd Tom voorkwam. Tom de Kat was een promiscue kater en uiteindelijk sloeg de naam aan en sindsdien wordt de naam tom of kater gebruikt.

Maar dat is niet de enige theorie. Laten we een beetje dieper duiken en meer te weten komen over het mysterie achter de kater.

Komt de kater niet van Tom en Jerry?

Je zou kunnen denken dat de term kater afkomstig is van het beroemde tekenfilmduo Tom en Jerry. Maar Tom de Kat verscheen voor het eerst in 1760, dat is 180 jaar vóór de eerste Tom en Jerry aflevering! Dus hoewel Tom and Jerry misschien geholpen hebben om de naam te verankeren en verder te populariseren, bestond hij al lang voor dit tekenfilmduo. Het is waarschijnlijk veilig om te zeggen dat Tom’s naam uit de populaire slang kwam!

Wat was Het leven en de avonturen van een kat Over?

Er is niet veel informatie over dit boek en ik heb nergens een exemplaar kunnen vinden. Maar berichten op het internet suggereren dat het boek de hoofdpersoon, onze vriend Tom de Kat, en zijn nogal promiscue avonturen volgt. Blijkbaar bracht Tom een groot deel van het boek door met poezen het hof maken, wat niet anders is dan een echte kater. Behalve dat het boek de kater zijn gewone naam gaf, wordt er ook gesuggereerd dat het boek de uitdrukking “katernat” introduceerde om het promiscue gedrag van de kater te beschrijven.

Het is ook mogelijk dat de uitdrukking kater al bestond vóór sommige bronnen suggereren dat de term voor het eerst werd gebruikt in de jaren 1300. Ik kon echter niets definitiefs vinden in mijn onderzoek en zelfs als het in gebruik was Het leven en de avonturen van een kat lijkt het boek te zijn dat de term bekendheid heeft gegeven.

Is een kater een mannetjeskat?

Over het algemeen verwijst de term kater naar een kater die nog intact of ongecastreerd is en geslachtsrijp. Een kitten van 2 maanden oud zou je dus niet omschrijven als een kater. Katertjes hebben verschillende secundaire geslachtskenmerken, waardoor ze er heel anders uitzien dan hun vrouwelijke soortgenoten.

Wat is er nog meer anders aan een kater?

De grootste zichtbare factor zijn de wangen! Geslachtsrijpe katers hebben grote, dikke wangen die ook wel katerwangen of schilden worden genoemd. Dit helpt de nek van de kat te beschermen tijdens gevechten om territorium of partners. Eenmaal ontwikkeld, blijven deze wangen de rest van het leven van de kat en zorgen voor een uitstekende plek om te aaien!

Afhankelijk van het gebied waar je woont, kunnen de meeste katten al gecastreerd zijn ruim voordat ze oud genoeg worden om jowls te hebben, dus er is een kans dat je ze nog niet eerder hebt gezien!

Kijk eens naar deze mooie video van een kater die gered wordt! Je kunt zijn grote wangen zien en zijn nieuwe kattenouder zegt zelfs dat het een van de dingen is die ze leuk aan hem vindt!

Tomcats hebben ook verschillende gedragingen die niet zo schattig zijn.

Ten eerste zijn ze erg gericht op het vinden van een partner en zullen ze veel tijd besteden aan het zwerven op zoek naar vrouwtjes. Dit kan hen in veel groter gevaar brengen, omdat zij voortdurend in de wereld zijn en risico’s nemen om een partner te vinden! Katers lopen bijvoorbeeld twee keer zoveel kans om betrokken te raken bij een auto-ongeluk en als gevolg van het vechten om een partner lopen intacte katers meer kans om FIV op te lopen.

Katers gaan ook vaker sproeien om hun territorium af te bakenen. En terwijl kattenpis al slecht ruikt, is kattenpis nog iets anders!

Ik zeg dat het stinkt verschrikkelijk.

Gelukkig kunnen bijna al deze gedragingen verholpen worden door uw kat te castreren! Door sterilisatie raak je het sproeien, vechten en zwerven kwijt, maar behoud je de grote wangen. Het is het beste van twee werelden!

Als je je kat moet laten steriliseren, raad ik je aan om de PetSmart Spay & Neuter Clinic locator te bekijken, waarmee je goedkope of gratis klinieken kunt vinden.

Hoe werden katers genoemd vóór de kater?

Behalve dat ze gewoon katers worden genoemd, zijn er nog andere en mogelijk oudere benamingen voor katers, zoals rammen en beren. Gecastreerde katers worden soms gibs genoemd, maar dit verliest aan populariteit en ik kan je zeggen dat ik nog nooit iemand deze term heb horen gebruiken.

Afsluitende gedachten

Er zit nogal wat geschiedenis achter de simpele naam kater! Zelfs na 200 jaar is de naam nog steeds populair, maar de meeste mensen zouden denken dat Tom en Jerry het allemaal begonnen zijn.

Maar nu ben jij een van de weinigen die weten dat het allemaal begon met een promiscue katje dat Tom heette, ver terug in 1760!