Waarom vindt mijn kat mij leuk en mijn man niet?

Vriendjespolitiek bij huisdieren is schering en inslag in ons huis. Mijn kat houdt van me en zal al haar tijd besteden aan het geven van knuffels, het laten spinnen wanneer ze me ziet en me zelfs elke avond een mooie (zij het pijnlijke) kneeding van de klauwen geven. Mijn man? Niet zozeer. Ze slaapt zelfs op mijn kant van het bed!

Snel overzicht

01

Het is heel gebruikelijk dat katten één lid van het huishouden als ‘favoriet’ kiezen.

02

Katten voelen zich vaak aangetrokken tot de persoon die de meeste tijd met hen doorbrengt, en degene die hen voedt, speelt en knuffelt.

03

Om je band met je kat te versterken, neem je enkele van de belangrijke klusjes over, zoals het voeren en schoonmaken van de kattenbak, en probeer je meer tijd te besteden aan het spelen, knuffelen en verzorgen van de kat.

Maar waarom kiezen katten één persoon om al hun liefde op te richten? Is het een natuurlijk instinct om een beste vriend te kiezen? Of gewoon een ander ietwat vreemd kattengedrag waar geen reden achter lijkt te zitten? Nou, katten zijn slimme wezens en letten altijd op zichzelf. Het hebben van een toegewijde primaire verzorger kan een zeer nuttig hulpmiddel zijn en elke kat wil graag zijn eigen overlevingskansen vergroten.

Lees verder om erachter te komen hoe het hebben van duidelijke “favoriete mensen” katten kan helpen en waarom alle katteneigenaren trots moeten zijn op deze sterke band.

Waarom ben ik de favoriet van de kat?

Als jij de uitverkoren favoriet bent, beschouw het dan als een compliment! Als je je echter afvraagt waarom je bent gekozen als de beste slaapplek, degene om te schaduwen en de ontvanger van al het spinnen, zijn hier enkele redenen waarom.

1. Vroege binding en socialisatie

Jonge kittens vormen sterke banden met de mensen om wie ze het meest heen zijn.

Wanneer kittens erg jong zijn (ongeveer 4 tot 9 weken oud) gaan ze door een periode van snelle hersenontwikkeling. Dit is een heel belangrijke leeftijd voor socialisatie, waar kittens leren wat normaal, veilig en goed is in hun omgeving.

Kittens die worden blootgesteld aan veel verschillende mensen, plaatsen, dieren en objecten hebben de neiging om zelfverzekerder te zijn dan oudere katten. Ze kunnen op deze leeftijd ook sterke banden vormen, dus als je je huisdier al sinds de kittentijd hebt, kan dit hun liefde voor jou verklaren. Volwassen katten kunnen echter nog steeds sterke gehechtheden vormen.

Lees ook: Hoe zorg je voor een kitten: de complete gids

2. Je vervult hun behoeften

Katten voelen zich van nature aangetrokken tot de mensen die het meest in hun behoeften voorzien.

Gehechtheid aan een primaire verzorger is een natuurlijk overlevingsinstinct, om dicht bij de bron van je voedsel en andere hulpbronnen te blijven. Als u de belangrijkste persoon bent om uw kat te voeden, de kattenbak schoon te maken, verrukkelijke kattenkruidspeeltjes uit te delen en over het algemeen de “kattenmens” in het huishouden te zijn, kan uw kat reageren door u te kiezen voor extra knuffels. Helaas is deze dankbaarheid niet gegarandeerd!

Lees ook: De 5 beste interactieve kattenspeeltjes voor verveelde katten

3. Tijd

Hoe meer quality time je met je kat doorbrengt, hoe groter de kans dat je hun favoriet wordt.

Sterke banden vormen zich wanneer katten bekend zijn met en vertrouwen hebben in hun metgezellen, en veel tijd doorbrengen in uw aanwezigheid zal hierbij helpen. Tal van hechtingsactiviteiten zoals speeltijd, verzorging en zachte behandeling zullen katten helpen zich te binden, en kattenliefhebbers zullen de hechte relatie die wordt gevormd waarderen.

Een nieuwe kat in het huishouden heeft misschien extra tijd en aandacht nodig. Veel tijd doorbrengen met je kat leidt tot vertrouwen, en dit kan leiden tot veranderingen in zaken als slaapgedrag, waarbij je kat nu de voorkeur geeft aan je schoot boven zijn luxe kattenmand! Ze kunnen je ook eren met een katachtig teken van genegenheid, zoals een langzame knipper of je kneden met hun voorpoten.

Lees ook: 5 manieren om een sterkere band met je kat op te bouwen

4. Communicatie

Katten vinden het leuk om in de buurt te zijn van mensen die begrijpen wat ze proberen te communiceren.

Katachtige communicatie is vaak subtiel en eigenaren van gezelschapsdieren die de tijd nemen om hun signalen te interpreteren, zullen de vruchten plukken. Leren over lichaamstaal, houding, vocalisaties (meer dan alleen een miauw!) en geurcommunicatie kan u helpen ontdekken wat uw kat wil en nodig heeft. “Sprekende kat” kan je helpen hun nieuwe favoriete persoon te worden!

Lees ook: Waarom kletsen katten?

5. Persoonlijkheid

Katten kunnen wispelturig zijn en soms is er geen goede redenering achter het kiezen van hun favoriete mens.

Soms zijn katten gewoon katten. En omdat het katten zijn, kunnen ze gewoon alle geldige redenen hierboven negeren en gewoon hun favoriete persoon kiezen om een of andere mysterieuze reden van zichzelf! Er zijn enkele kattenrassen waarvan bekend is dat ze sterke, loyale banden vormen met hun owners, en sommigen die meer ontspannen lijken over hun vriendschapskring.

Persoonlijkheid speelt ook een rol – die katten die gewoon graag ontspannen en snoozen, kunnen zich aangetrokken voelen tot een rustiger persoon, en een energieke springende prowler kan zich aangetrokken voelen tot de persoon die het meest met hen speelt.

Lees ook: 10 redenen waarom je kat ’s nachts niet stopt met miauwen

Het creëren van een sterke band met uw kat

Als uw kat favorieten speelt, kan het u helpen om te weten dat dit volkomen normaal en gebruikelijk kattengedrag is. Als uw man zich echter buitengesloten voelt van de katachtige liefde, dan zijn hier enkele suggesties om zijn kansen te vergroten en hun katachtige-eigenaar band te versterken.

1. Breng tijd met hen door

Neem de tijd om deel te nemen aan hechtingsactiviteiten met je kat, of het nu gaat om knuffels en speeltijd.

Het creëren van een band kost tijd en moeite. Speel op de sterke punten van je kat – geniet van wat nieuw kattenspeelgoed en begin de dagelijkse speeltijd voor die energieke katachtigen, of kruip met een boek naast een meer snoozy kat.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

2. Neem de taken aan

Het overnemen van het voeren of het schoonmaken van kattenbakken kan de aandacht van uw kat trekken.

Heb je de kattenbak vermeden? Altijd vergeten om ze te voeren? Katten hebben een lang geheugen voor dit soort dingen, dus zorg ervoor dat je zichtbaar bent in je aandacht voor hun zorg. Sommige kattentraktaties zullen ook niet misstaan!

Lees ook: De 7 beste kalmerende kattentraktaties

3. Verzorging

Het borstelen van je kat kan een hechtingservaring zijn voor jullie beiden.

Verzorging, aaien en knuffelen zijn allemaal geweldige manieren om een band met je kat op te bouwen. Naast het feit dat het een aangename activiteit voor jullie beiden is, helpt fysiek contact feromonen van je kat naar je te verspreiden, waardoor je wordt gemarkeerd als een veilige en vriendelijke aanwezigheid die ze kunnen vertrouwen.

Lees ook: Beste kattenverzorgings- en desheddinghandschoenen

4. Communiceer

Probeer in de ogen van je katten te staren en langzame knipperingen aan te bieden om ze te laten zien dat je van ze houdt.

Maak je geen zorgen, niemand verwacht dat je naar je kat miauwt! Maar sommige lange, langzame knipperingen zijn het equivalent van “Ik hou van je” in kattentaal, en hoofden wrijven is ook een groot teken van genegenheid. Leer de lichaamstaal en respect van je kat te lezen wanneer je je moet terugtrekken en wanneer je genegenheid moet geven. Als een kat weet dat hij met je kan communiceren, zal hij meer ontspannen zijn in jouw aanwezigheid.

Lees ook: 7 tekenen dat je kat niet genoeg liefde krijgt

5. En als al het andere faalt…

Kattenkruidspeelgoed en super lekkere kattentraktaties zijn altijd winnaars!

Lees ook: Kunnen katten kattenkruid eten?

Katten favoritisme: laatste gedachten

Het is niet ongebruikelijk dat katten een speciale favoriete mens kiezen, maar alle anderen kunnen hun deel van de genegenheid krijgen als ze meer tijd met de kat doorbrengen.

Het is volkomen normaal en gebruikelijk dat katten de voorkeur geven aan één lid van het huishouden. Dit kan een ingebouwd overlevingsmechanisme zijn, afhankelijk van hun waarschijnlijke bron van voedsel en comfort, of het kan verband houden met hun vroege kittenervaringen.

De meeste katten zullen zich aangetrokken voelen tot die kattenliefhebbers die tijd met hen doorbrengen, hen aaien, verzorgen, met hen spelen en leren hun signalen te lezen. Katten zijn vaak loyale huisdieren, maar het is nooit te laat om je band met je kat te versterken, zelfs als je niet hun topmens bent.

Lees ook: Waarom vindt mijn kat mijn man leuker dan ik?

Veelgestelde vragen

Hoe kiezen katten hun favoriete persoon?

Katten voelen zich vaak aangetrokken tot de persoon die de meeste tijd met hen doorbrengt, voedt, speelt en knuffelt. Ze waarderen ook degenen die hun lichaamstaal en andere communicatiesignalen kunnen lezen.

Waarom vindt mijn kat mij leuker dan mijn partner?

Het kan te maken hebben met wie de meeste tijd met ze doorbrengt, ze voedt, met ze speelt en ze knuffelt. Het kan ook te maken hebben met hun ervaringen als kitten, hun persoonlijkheidstype en wie beter is in het oppikken van hun lichaamstaal.

Waarom houden katten van de ene persoon en niet van de andere?

Katten lijken vaak een favoriet te hebben, dit kan een persoon zijn die tijd met hen doorbrengt en hun basiszorg biedt. Het kan ook te maken hebben met een eenvoudige persoonlijkheid, of wie de lichaamstaal en communicatie van de kat goed begrijpt.

Waarom hebben katten een band met slechts één persoon?

Katten zijn vaak vrij solitair en wanneer ze sociale banden vormen, is het vaak met een individu in plaats van een groep. Dit kan iemand zijn die zijn eerstelijnszorg verleent, of die de meeste tijd met hen doorbrengt.