Waarom vindt mijn kat alleen mij leuk (en niemand anders)?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om iets te kopen.

Er zijn mensen die twijfelen aan het vermogen van een kat om lief te hebben, maar ik ben er zeker van dat kattenouders over de hele wereld je zullen vertellen dat er niets magischer is dan de genegenheid van hun katje.

Elke kat heeft een unieke manier om zijn liefde aan mensen te tonen en veel van onze katachtige vrienden spelen zeer zeker favorieten. Dezelfde kat kan iedereen om zich heen negeren, en heeft ogen, miauwen en spinnen voor slechts één.

Als je het geluk hebt gehad om door je kat uitgekozen te worden, zit je misschien nog steeds met vragen en vraag je je af waarom mijn kat alleen van mij houdt?

Een kat kiest misschien zijn favoriete persoon omdat hij het meest met hem speelt, hem het vaakst eten geeft, of misschien omdat hij zich veilig en geborgen voelt rond die ene persoon. De liefde van een kat kan onvoorspelbaar zijn, maar het is ook heel speciaal.

Als je de mysteries wilt ontrafelen waarom katten ervoor kiezen om slechts van één persoon te houden, blijf dan lezen!

Reden 1: Vroege hechting

Hoewel het heel goed mogelijk is om dit soort speciale band te creëren met een kat van elke leeftijd, hebben kittens de neiging om zich beter te hechten. Door een kitten te adopteren heeft u waarschijnlijk de tijd om een sterke band te ontwikkelen, en als uw kitten gedurende de eerste drie maanden van zijn leven niet in contact komt met andere katten of mensen, zal hij vreemden waarschijnlijk associëren met gevaar.

Aan de andere kant zou het opgroeien in een vriendelijke omgeving waar ze met anderen omgaan moeten resulteren in een socialere kat, die gemakkelijk een band zou kunnen scheppen. Natuurlijk, Dr. Dantas wijst erop dat het ook afhangt van de individuele kat. Oudere katten die al vroeg zijn gesocialiseerd of hun hele leven hebben geleerd dat mensen te vertrouwen zijn, kunnen ook een band vormen met andere mensen, ook al duurt dat misschien wat langer.

Onderzoek gedaan aan de Oregon State University toonde aan dat katten zowel veilige als onzekere banden kunnen vormen met mensen, net als baby’s en deze gehechtheid en voorliefde kan ook een grote rol spelen in de voorkeur van een kat. Ik had het geluk om een kitten en een volwassen kat te adopteren en beide ervaringen lieten me zien dat, hoewel het misschien gemakkelijker is om een band te krijgen met een kitten, een volwassen kat hetzelfde potentieel voor liefde kan hebben.

Hoewel een vroege band niet nodig is om een goede relatie met uw kat te krijgen, als u degene bent die de meeste tijd, moeite en liefde in de opvoeding van uw kitten heeft gestoken, zal het geen verrassing zijn waarom ze u boven alle anderen verkiezen!

Reden 2: Je hebt een goede communicatie

Wanneer therapeuten verklaren dat communicatie de sleutel is, verwijzen ze misschien naar menselijke relaties, maar het is vrij duidelijk dat hetzelfde kan worden gezegd over katten en hun eigenaars. Het begrijpen van onze katten lijkt misschien moeilijk, maar het is essentieel voor wederzijdse binding.

Vocale Communicatie

Volgens de Zweedse kattenliefhebster en fonetisch onderzoekster, Suzanne Schötz “gebruiken katten zowel visuele als vocale signalen om met mensen te communiceren, maar ze moeten vocaliseren om onze aandacht te krijgen.” Ze voegt er ook aan toe dat “veel katten en hun menselijke metgezellen een pidgin taal lijken te ontwikkelen om beter te kunnen communiceren.”

Maar wat houdt goede communicatie in? Moet je terug praten tegen je kat of terug miauwen naar hem?

Sommige baasjes miauwen wel terug, terwijl anderen de neiging hebben om woorden te gebruiken, en ook al zal je katje in beide gevallen niet begrijpen wat je zegt, ze begrijpen misschien wel wat je bedoelt door de toon, gezichtsuitdrukkingen, en de algehele context.

Moriah Galvan en Jennifer Vonk van de Oakland Universiteit in Rochester, Michigan VS, deden onderzoek waaruit bleek dat de dieren zich anders gedroegen, afhankelijk van of hun baasjes glimlachten of fronsten. Een glimlach leverde een positieve reactie op in de vorm van spinnen, wrijven of op schoot zitten, terwijl fronsen minder enthousiasme opleverde.

Dus, als je met je kat praat en je kunt goed raden wat ze terug miauwen, dan heb je met recht hun waardering verdiend!

Lichaamstaal

Het begrijpen van de miauwen van je kat, of in ieder geval proberen dat te doen, kan de kans op een band tussen jullie enorm vergroten, maar ze zijn niet allemaal spraakzaam, het is ook belangrijk om te begrijpen wat je kat je vertelt met hun lichaam.

Als jij de favoriete persoon van je kat bent, kan dit een teken zijn dat je oplettend bent en hun katachtige taal kunt lezen. Een ontspannen kat, die langzaam met zijn ogen knippert, zijn gezicht over je heen wrijft, zijn buikje laat zien is een duidelijk teken dat je iets goed doet!

Wat sommige mensen vaak negeren en katten dan verwijten dat ze onverschillig zijn of zelfs van hen weglopen, is dat ze hun “stop”-aanwijzingen niet lezen. Een kat die gespannen is heeft zijn oren plat tegen zijn kop, trilt met zijn staart, en sist, zijn allemaal tekenen van een kat die vraagt om met rust gelaten te worden. Veel mensen missen deze eerste signalen, wat ook kan resulteren in agressief gedrag.

Dus, een eenvoudig antwoord op de vraag waarom vindt mijn kat alleen mij leuk, zou kunnen liggen in een eenvoudig feit dat u de grenzen van uw katachtige metgezel respecteert!

Reden 3: Jullie persoonlijkheden zijn een match

Hoe meer ik lees en leer over katten, hoe meer ik me realiseer hoezeer we op elkaar lijken, en net zoals ieder mens uniek is op zijn eigen manier, zijn onze kittens dat ook. Het lijkt erop dat een ander geheim recept voor een liefdevolle kat-mens relatie compatibiliteit en wederzijds begrip is.

Volgens een recente studie zou “inzicht in de persoonlijkheid van huiskatten het welzijn van huiskatten kunnen verbeteren, doordat verzorgers beheersstrategieën kunnen afstemmen op individuele katten, aangezien is aangetoond dat de persoonlijkheid van dieren van invloed is op gedrag, gezondheidsuitkomsten, welzijn en welbevinden.”

Met andere woorden, wat acceptabel is voor een sociale en extraverte kat kan stressvol zijn voor een verlegen en teruggetrokken kat. Dus, als u een eigenaar bent die geeft om de psychologie van uw kat en rekening houdt met hun persoonlijkheid, dan is het volkomen logisch voor u om de uitverkorene te zijn!

Reden 4: Jij bent de verzorger

Als jij degene bent die voor je kat zorgt, dan is de kans groot dat jij degene bent waar ze zich op aangetrokken voelen!

Maar onze katten geven er niet om wie de huur betaalt of wie er belt om de loodgieter in te plannen. In plaats daarvan zijn ze gefocust op degene die hen voorziet van lekker eten en quality time! Hoewel het gemakkelijk genoeg kan zijn om uw kat regelmatig te voeren, kan kwaliteit, aaien, spelen of gewoon wat rondhangen echt het verschil maken als het gaat om de voorkeuren van uw kat.

Katten zijn niet alleen nieuwsgierig, maar ze houden ook van een goede speelsessie. Dus als jij degene bent die het vaakst speelt en interactie heeft met je katten, dan is de kans groot dat ze je gewoon leuker gaan vinden. Jij bent tenslotte degene die voor entertainment en interactie zorgt, iets waar katten dol op zijn!

Het tegenovergestelde is ook waar!

Ik zeg niet dat je geen geweldige kattenouder bent, maar als de rest van de mensen in het huishouden gewoon niet veel inbrengen, dan verklaart dat waarschijnlijk waarom jouw kat meer van jou houdt dan van alle anderen.

Met andere woorden, je kan elk van deze redenen nemen en ze omdraaien om uit te zoeken waarom een kat niet een ander niet leuk vinden en daarom de voorkeur geven aan jou! Bijvoorbeeld, als een ander mens in huis nooit met uw kat speelt en niet weet hoe hij de lichaamstaal van uw kat moet lezen, dan bent u duidelijk de winnaar.

In de meeste gevallen is het een combinatie van redenen die niet alleen andere mensen in huis minder aantrekkelijk maken voor je kat, maar ook jou de duidelijke favoriet maken.

Hoe word je de favoriete persoon van een kat?

Omdat katten zo verschillend zijn weet je nooit hoe gemakkelijk het zal zijn om hun harige hart voor je te winnen, maar er zijn zeker manieren om het te doen. Voordat je aan deze reis begint, is het belangrijk om te onthouden dat het wel even kan duren voordat je positieve resultaten ziet, maar als ze er zijn, is het het helemaal waard!

1. Respecteer hun grenzen

De sleutel tot elke relatie is niet alleen liefde, maar ook respect. Het begrijpen van de persoonlijkheid van je kat en wat ze leuk vinden en wat niet, zal jullie band enorm verbeteren. Katten houden er niet van om gepusht of gestrest te worden en ze maken dat duidelijk met hun lichaamstaal, en alles wat je hoeft te doen is observeren. Uw kat te veel aaien zal er bijvoorbeeld alleen maar toe leiden dat hij u gaat mijden!

Terwijl je de persoonlijkheid van je kat bestudeert, zullen ze hetzelfde doen met jou en alle anderen in het gezin. Omdat ze een groot observatievermogen hebben, zullen ze weten wie in het huis stil is, het minst innemend, wie leuk en speels is, en wie aan de chagrijnige kant van de dingen is. Afhankelijk van wat ze leuk vinden, zullen ze zich aangetrokken voelen tot de persoon die de beste eigenschappen voor hen heeft.

Betekent dit dat je je persoonlijkheid moet veranderen? Natuurlijk niet, maar als je de neiging hebt om je kat te verwaarlozen, terwijl een leuker en aanhankelijker lid van het gezin zijn tijd besteedt aan het vermaken van de kat, dan is de kans groot dat ze een band beginnen te krijgen met die specifieke persoon.

2. Toon je liefde

Katten hebben misschien de reputatie afstandelijk te zijn, maar mensen hebben de neiging te vergeten dat deze wezens je net zo veel liefde zullen geven als jij hen teruggeeft, vooral in het begin van jullie vriendschap.

Daarom is het belangrijk om op een liefdevolle manier met je kat om te gaan. Laat ze op je schoot slapen, praat met ze op een liefdevolle manier, en knipper langzaam terug wanneer ze langzaam naar je knipogen. En natuurlijk, aaien en borstelen!

Als je hard genoeg je best doet zul je zeker de tedere aard van je kat ontsluiten, en ondergedompeld worden in een magische wereld van pluizige vachtjes en lieve spinnen!

3. Creëer de perfecte omgeving

Misschien heeft het beeld van een slapende kat bij u het idee gewekt dat ze geen constante aandacht nodig hebben, en hoewel katten misschien geen dagelijkse wandelingen nodig hebben, tenzij ze een Maine Coon kat zijn, hebben ze nog steeds mentale en fysieke stimuli nodig gedurende de dag om gelukkig te blijven.

Knuffels en huisdieren zijn natuurlijk essentieel, maar spelen met je kat is dat ook. Spelen maakt deel uit van hun jachtinstinct en Mikel Delgado, de co-auteur van recent onderzoek naar het jachtgedrag van katten, ondersteunt dit idee door te zeggen: “de gedragspatronen zijn vergelijkbaar, en de dingen die katten verleiden om te jagen, maken hen ook enthousiast over speelgoed.” Hij wees er ook op dat, “hoe meer het speelgoed lijkt op een realistische prooi, hoe meer de kat erop reageert.”

Een van mijn favoriete speeltjes voor interactief spelen is Da Bird wand. Zoals de naam al doet vermoeden, lijkt het op een vogel en de meeste katten vinden het heerlijk om achter dit speeltje aan te rennen door het huis. Je kunt een aantal reviews en de laatste prijs op Amazon bekijken door hier te klikken.

Een ander onderzoek naar katachtige omgevingsverrijking vertelt ons dat “katten hun natuurlijke gedragingen, zoals krabben, kauwen en eliminatie, handhaven terwijl ze binnenshuis leven, en ze kunnen gezondheids- en gedragsproblemen ontwikkelen wanneer ze verstoken blijven van geschikte omgevingsuitgangen voor deze gedragingen.”

Een schone kattenbak, een bak met vers water, en geschikte voedertijden zijn ook essentieel voor uw kat om zich veilig en comfortabel te voelen in hun huis. Met een automatische voederautomaat kunt u er in ieder geval zeker van zijn dat uw kat tijdig voedsel tot zijn beschikking heeft zonder bang te hoeven zijn dat hij zich overeet. In dit artikel kunt u enkele van onze favoriete automatische voedersystemen voor natvoer bekijken.

Verstopplekken hebben ook veel gunstige effecten, vooral als je gasten over de vloer krijgt. Op deze manier heeft uw kat tijd om op te laden of zich gewoon te verstoppen wanneer ze geen menselijke aandacht willen. Met andere woorden, de behoeften van je kat moeten een prioriteit zijn als je net zo speciaal voor ze wilt zijn!

4. Positieve Versterking

Tot slot, om het hart van je kat voor je te winnen en hun nummer één mens te zijn, kun je de meest succesvolle trainingstechniek voor katten gebruiken, en dat is positieve bekrachtiging. Met deze methode beloon je je kat voor hun goede en “gewilde” gedrag.

Omdat te veel traktaties niet de meest gezonde levensstijl voor een kat zijn, is een stukje geweldig advies van de dierenarts “haar geleidelijk van de voedselbeloningen af te spenen en haar genoegen te laten nemen met emotionele beloningen, zoals een ‘braaf poesje’, een worp van haar pluizenbol, of een krab onder de kin.”

Tot slot, om de genegenheid van je katje te winnen moet je nooit schreeuwen of straffen, want dit zal er alleen maar toe leiden dat ze je vrezen en je gaan vermijden. Het is ook belangrijk om te onthouden dat elke kat anders is, en sommige hebben misschien meer tijd en hofmakerij nodig om hun verdediging te laten zakken en een band met je te creëren, daarom is geduld belangrijk.

Slotgedachten

De band tussen een mens en zijn katachtige metgezel is prachtig en kan op natuurlijke wijze ontstaan als de door hen gekozen persoon hen goed behandelt.

Daarom, vergeet niet om goed voor je katje te zorgen, hou ze veilig en respecteer hun persoonlijkheid en voordat je de tijd hebt om het te beseffen zul je zien dat ze alleen nog maar langzame knipperlichtjes voor je hebben!

En onthoud, het is een liefde die het waard is om voor te vechten!

Vertel ons nu Heb je je ooit afgevraagd waarom houdt mijn kat alleen van mij, of probeer je nog steeds de volledige toewijding van je kat te winnen?