Waarom vinden katten het prettig als er aan de basis van hun staart gekrabd wordt?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt voor een aankoop.

Terwijl sommige mensen denken dat katten afstandelijk en ongenaakbaar zijn, weten kattenouders dat hun katachtige metgezel precies het tegenovergestelde is en dat ze gek kunnen worden van een heleboel dingen!

Sommige katten vinden het leuk om opgezette muizen door het huis te jagen, terwijl anderen urenlang zullen proberen om in een kleine doos te passen en dan zijn er die non-stop om huisdieren vragen.

Maar wat de meeste katten verenigt is de goede oude kontmassage!

Dus waarom houden katten ervan om aan de basis van hun staart te krabben? De basis van de staart van je kat is zeer gevoelig, waarschijnlijk door alle zenuwen die daar geconcentreerd zijn. Dit maakt dat het krabben aanvoelt als kietelen en meestal plezierig is, maar te veel krabben kan overprikkelend zijn en zelfs pijn veroorzaken.

Als je meer wilt weten over waarom katten graag aan de basis van hun staart krabben, lees dan verder!

Laten we gaan!

Waarom worden katten graag aan de basis van hun staart gekrabd? (Positief)

Ik denk niet dat ik een ander dier ken dat er letterlijk van kan genieten om urenlang geaaid te worden zoals katten dat doen. Ik bedoel, ik heb beren op TV zien genieten van een goede rugkrab bij een stevige boomstam, maar ik betwijfel of ik er levend van af zou komen als ik probeerde over de rug van een beer te wrijven. Mijn katten daarentegen kunnen er niet genoeg van krijgen en de onderkant van hun staart is hun hoogtepunt!

Weten wat onze katten lekker vinden is essentieel, maar weten waarom ze het lekker vinden kan je ook helpen een beter inzicht te krijgen in hun behoeften.

You’re Hitting The Right Spot!

De eerste en meest eenvoudige reden achter de opgeheven kont van uw kat als u hun rug aait, is dat ze het fijn vinden. Meer nog, volgens onderzoek, als uw kat het ok vindt dat u hen aanraakt en vooral de basis van hun staart aait, dan moet u een zeer hechte relatie en wederzijds vertrouwen hebben.

Voor sommige katten is de basis van de staart ook een plek waar ze niet altijd makkelijk bij kunnen, dus als we ze daar krabben, kan dat als een grote opluchting komen. Sommige katten kunnen zelfs hun kont optillen als reactie daarop. Katten met een lange vacht kunnen het ook een moeilijke plek vinden om schoon en jeukvrij te houden, en als we ze aaien, kunnen ze dat zien als een vorm van hulp.

Een geweldige manier om ze te helpen hun hele vacht gepoetst te houden, haarballen te verminderen en hun vacht uit de buurt van je kleren te houden, terwijl je er ook plezier aan beleeft, is het aanschaffen van een kwaliteitsborstel voor de vachtverzorging. We hebben de Hertzko zelfreinigende borstel eerder aanbevolen toen we manieren bespraken om het verharen van katten te verminderen en het is een echte game-changer! U kunt de laatste prijs (en een aantal reviews lezen) op Amazon bekijken door hier te klikken.

Het is vrouwelijk kattengedrag

Sommige kattenouders geloven dat de basis van de staart actie gunstiger is bij vrouwelijke katten en niet zozeer bij katers. Specifiek, bij intacte vrouwelijke katten, wordt het geassocieerd met paringsgedrag.

Als uw poes oud genoeg is om te paren, dan kunt u tijdens de oestrus merken dat haar gedrag verandert. Ze kan aanhankelijker zijn en vaker je aandacht zoeken door om huisdieren te vragen en extra vocaal te zijn. Als uw kat geaaid wordt, kan ze ook haar rug buigen, met haar voorpoten de grond kneden en met haar achterpoten stampen.

Voor een onervaren eigenaar kan dit een teken van genegenheid zijn, of pijn, en niet echt beseffend dat haar op de rug aaien de instinctieve paringsreactie kan stimuleren. Uw poes zal ook op haar voorpoten hurken en haar achterste omhoog houden, een teken dat ze klaar is om te paren, een karakteristieke houding die lordose wordt genoemd.

Als uw kat gesteriliseerd is, dan kan dit overwelven van de rug nog steeds deel uitmaken van hun innerlijke instinct. Aan de andere kant, mijn beide katten zijn kater en gecastreerd en zij vinden het heerlijk om over hun rug geaaid te worden, en hoewel intacte poezen zeker gek zullen worden van rugmassage, kan het nog steeds een deel zijn van de individuele persoonlijkheid van elke kat.

Zoals we hier altijd vermelden, als je een krolse kat hebt, kun je een lijst vinden van goedkope sterilisatie/sterilisatie klinieken over de hele wereld dankzij PetSmart door hier te klikken. Deze stap zal niet alleen de gezondheid van je kat op lange termijn ten goede komen, maar het zal ook het aantal zwerfkittens verminderen dat op straat geboren wordt, en het is minder waarschijnlijk dat je kat van huis wegloopt op zoek naar een partner.

Een Kitten Gedrag

Een andere reden waarom de rug van je kat zo gevoelig is, kan helemaal teruggaan tot hun kittentijd, toen ze door hun moeder werden verzorgd.

Aangezien katten sommige van hun vroege gewoonten gedurende hun volwassenheid behouden, kan de verhoogde rug dus deel uitmaken van die reactie op de verzorging door hun moeder.

Het tonen van hun achterwerk aan hun broers en zussen en andere katten maakt ook deel uit van hun natuurlijke instincten. Katten vertrouwen op geur om vriend van vijand te onderscheiden en de wereld om hen heen te begrijpen, en de anaalklieren in hun rectum helpen hen ook informatie over zichzelf te delen en meer over andere katten te weten te komen door hen op hun beurt te besnuffelen.

Levend met hun menselijke vriend zullen sommige katten deze instinctieve gedragingen blijven gebruiken, of ze zullen nieuwe manieren creëren om met ons te communiceren, net zoals wanneer ze hun miauwen gebruiken!

Waarom worden katten gek als je boven de basis van hun staart krabt? (Negatieven)

Ontdekken dat je kat gek wordt van bepaalde dingen is geweldig en het is een duidelijk teken dat je iets goed doet, maar zelfs bij goede dingen is matiging belangrijk. Bijvoorbeeld, als je kat gek is op tonijn of kaas, moet je hem niet te vaak verwennen.

Je vraagt je misschien af waarom vinden katten het leuk als er aan de basis van hun staart gekrabd wordt en zie je niet in hoe het aaien en krabben van je kat kan omslaan in iets negatiefs en er zijn een paar redenen waarom dit kan gebeuren.

Uw kat kan een huidaandoening hebben

Hoewel jeuk normaal is bij de meeste dieren in het dierenrijk, ook bij ons mensen, is er een dunne lijn tussen gewoon behoefte hebben aan een beetje krabben en daadwerkelijk een dermatologische aandoening hebben.

Volgens Karen A. Moriello, een Dokter in de Diergeneeskunde, “zijn de meest voorkomende oorzaken van jeuk parasieten, infecties, en allergieën.” Zij legt ook uit dat er huidziekten zijn die in eerste instantie geen jeuk veroorzaken, maar die wel kunnen ontstaan door secundaire bacteriële en gistinfecties.

Volgens dierenartsen komen huidziekten relatief vaak voor bij katten en studies hebben aangetoond dat “6 en 15 procent van de katachtige patiënten ten minste één dermatopathie heeft en veel katten lijden aan meer dan één.”

Wanneer je de rug van je kat krabt en een bepaalde reactie opmerkt zoals intens miauwen, hun oren zijn tegen hun kop gedrukt of ze vertonen zelfs tekenen van agressie probeer dan voorzichtig hun huid te onderzoeken.

Er zijn huidaandoeningen zoals Seborroe die vooral hun rug aantasten en er zijn twee soorten, de ene is droog en de andere vettig. Gewoonlijk schilferen de aangetaste delen van de huid af en kan er roos tussen de haren worden waargenomen. De huid kan er ontstoken en rood uitzien en kan droog of vettig aanvoelen. Sommige katten kunnen ook een geur hebben die veroorzaakt wordt door bacteriën of gistinfecties van de huid.

Buitenkatten zijn vatbaarder voor huidinfecties omdat ze in contact kunnen komen met andere katten die vlooien, parasieten en andere aandoeningen hebben. Maar ook als ze alleen binnen zijn, kunnen ze een infectie oplopen, omdat wij ook vervelende dingen met ons mee kunnen brengen. Als u merkt dat uw kat zich ongemakkelijk voelt als u hem aait op plaatsen waar hij dat vroeger wel kon, dan kan dat een teken zijn van een infectie.

Als je merkt dat de huidconditie van je kat verandert, er overmatig gekrab is, en hun vacht er dof en ruig uitziet, dan is de beste beslissing om je pluizenbol naar de dierenarts te brengen. Daar zal je kat een goed onderzoek krijgen en een paar tests die zullen bepalen of er een echt probleem is en wat de beste manier van handelen is.

Uw Kat Is Overgestimuleerd

Als er geen huidinfectie of medische aandoening is, betekent dat niet dat je kat niet gefrustreerd kan raken van aaien of gekrabd worden op een zeer gevoelige plek zoals de basis van de staart. Daarom is het begrijpen van de lichaamstaal van katten belangrijk en het kan je helpen te herkennen wanneer een grens wordt overschreden of wat je kat wel en niet leuk vindt.

Je katje geniet er misschien volop van om geaaid te worden, vooral op de rug, maar de herhaaldelijkheid van het aaien kan voor sommigen irritant worden. Kattengedragsdeskundigen en dierenartsen zeggen dat een kat zich zelfs kan omdraaien en zijn baasje bijten om te laten zien dat hij er genoeg van heeft, of dat hij zich gewoon verwijdert.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet alle katten knuffelig zijn, sommige vinden het fijn om op elk moment geknuffeld te worden, terwijl anderen liever degene zijn die het contact initieert en gefrustreerd zullen raken als hun eigenaar de eerste stap zet. Dit kan te maken hebben met een eerder trauma, ze zijn pas geadopteerd, of dit kan gewoon deel uitmaken van wie ze zijn.

Neem even de tijd om je kat te observeren en de manier waarop ze reageren op je aaien. Wees vooral opmerkzaam op de waarschuwingssignalen die ze je tonen. Voordat een kat sist, krabt en bijt, of gewoon wegloopt, gebruiken ze hun lichaamstaal om je te vertellen dat je moet stoppen.

Bijvoorbeeld, als je katje zijn oren naar achteren draait, en ze plat tegen zijn kop drukt, betekent dat dat hij zich ongemakkelijk voelt. Let op of de huid of staart trilt, of de pupillen verwijd zijn, of ze hun klauwen hebben uitgeslagen, en of hun hele lichaam stijf is geworden. Lage gromgeluiden kunnen ook een goede indicatie zijn dat uw kat zich niet op zijn gemak voelt.

“Ik zie veel overarousal als het gaat om mensen die katten aaien,” zegt Tabitha Kucera, een gecertificeerde kattengedragsconsulent en voegt eraan toe, “de meeste katten zijn eigenlijk niet echt grote fans van de zeer lange aaien die we graag doen. Het is vreemd voor hen.”

Besteed aandacht aan de behoeften van je kat als het gaat om aaien en knuffelen. Misschien is je timing slecht, of aai je ze veel te lang. Het veranderen van de manier waarop je je kat aait kan helpen om jullie relatie weer aan te wakkeren. Geef ze geen standje, want dat zal deze ervaring in iets negatiefs veranderen en uw kat kan u gaan mijden.

Gebruik traktaties om hen te laten weten dat je het goed bedoelt en wees zachtaardig. Als je kat zich terugtrekt, duw hem dan niet en wees geduldig. Als je erachter komt dat je kat niet van het knuffelige soort is, kan dat je verdrietig maken, maar in plaats van te vertrouwen op deze vorm van vertedering en communicatie, probeer in plaats daarvan vaker met je kat te spelen.

Meer vreemde dingen die uw kat met zijn staart kan doen

Sommige katten genieten van hun rug geaaid, terwijl anderen het nooit zullen tolereren, en hun reacties in beide omstandigheden kunnen grappig, eng, en soms overdreven zijn. Maar het hebben van een bepaalde reactie op onze aanraking of aanwezigheid is iets waar wij baasjes aan gewend zijn, maar dat betekent niet dat we niet verbijsterd zijn over de eigenzinnige gewoonten en gedragingen van onze katachtige metgezel.

Steken hun kont in je gezicht

Ik ben er zeker van dat de meesten van ons meer dan eens een katachtige kont hebben gezien. Wanneer mijn kat besluit op mijn schoot te willen zitten, of mij ’s morgens vroeg begroet, hebben ze de neiging mij ook hun achterste te laten zien. Ik heb me vaak afgevraagd of dat betekende dat ik volgens mijn kat onderaan de voedselketen stond, maar het lijkt erop dat het misschien juist het tegenovergestelde is!

“Voor katten is het normaal dat ze aan elkaars achterwerk snuffelen als een manier om hallo te zeggen of de identiteit van een andere kat te bevestigen,” zegt Dr. Mikel Delgado, een kattenexpert. “Het is moeilijk voor ons om ons ermee te identificeren, maar de geur is veel belangrijker voor katten en hoe ze elkaar herkennen dan het zicht dat is. Dus, katten kunnen ons ‘uitnodigen’ om hen te bekijken, of ons gewoon vriendelijk begroeten.”

Nieuw onderzoek heeft ook aangetoond dat katten “een gemeenschap van bacteriën kunnen herbergen in hun anaalzak om vluchtige organische verbindingen (VOC’s) te genereren die door de lucht kunnen reizen en als signaal kunnen dienen. Andere katten kunnen deze stoffen ruiken. Uw kat gaat ervan uit dat u dat ook kunt.”

Dus, terwijl we misschien allemaal onze neus ophalen bij het zien van het achterwerk van onze kat, bedenk dan gewoon dat het een deel is van hun liefdestaal. Als je kat daarentegen zijn achterste voor zichzelf houdt, legt Amy Shojai, een gecertificeerde consultant voor dierengedrag, dit uit als “kitties die hun staart naar beneden houden en niet besnuffeld willen worden, kunnen worden vergeleken met een verlegen persoon die zijn gezicht verbergt.”

Katten uiten anaalzakjes als ze blij of bang zijn

Nu we het toch over kontjes hebben, kan je katje nog een ander vreemd gedrag vertonen, maar deze keer is het misschien iets stinkender.

Katers en poezen hebben twee kleine anaalklieren die zich rond de ingang van hun achterste bevinden en ze zijn consequent gevuld met vocht, wat volkomen gezond is. Deze vloeistof komt meestal tot uiting wanneer uw kat poept, en de geur van deze vloeistof markeert in principe dat territorium.

Je kat kan dit vocht spontaan uitdrukken wanneer ze gelukkig zijn en in zekere zin is het vergelijkbaar gedrag als wanneer ze hun wangen ergens tegenaan wrijven om hun geur achter te laten en het te markeren. Een van mijn katten zal me soms verrassen met deze uitdrukking van geluk als ik hem wrijf aan de basis van de staart.

Mijn andere kat daarentegen heeft hetzelfde gedaan in situaties waarin hij zich bang voelde, zoals die keer dat ik hem voorzichtig in zijn reismandje probeerde te zetten voor een afspraak bij de dierenarts. Ook dit is normaal gedrag voor sommige katten, maar het is belangrijk om te onthouden dat dit deel van uw kat ook aandacht nodig heeft voor het geval er een gezondheidsprobleem is.

Overmatig likken van het achterste gebied kan een teken zijn van een klierinfectie of ontsteking en het kan er rood en zichtbaar geïrriteerd uitzien. Uw kat kan buiten de kattenbak poepen van ongemak en kan ook scharrelen om de jeuk in dat gebied te verlichten. Als een van deze symptomen u bekend voorkomt, heeft uw kat waarschijnlijk een controle door de dierenarts nodig.

Waarom likken sommige katten zichzelf of de lucht als je ze aait?

De reden waarom je je misschien afvraagt waarom katten graag aan de basis van hun staart krabben is vanwege een bepaalde grappige reactie erop zoals het likken van de lucht of hun eigen vacht. Katten lijken misschien eigenzinnig en vreemd, maar er zit altijd een reden achter elk gedrag, zelfs dit! Omdat katten niet de mogelijkheid hebben om verbaal met ons te communiceren is het belangrijk om op hun lichaamstaal te letten.

Als dit gebeurt wanneer je ze aait in een bepaald gebied, meestal de basis van de staart, dan kan het zijn dat je katje ook die plek probeert te bereiken om het schoon te maken of te krabben. Het is te vergelijken met wanneer je iemand vraagt om je rug te krabben, maar ze raken nooit die ene plek waar jij niet bij kunt!

Een andere mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat dit soort aaien het wederzijdse verzorgingsinstinct van je kat heeft getriggerd. Als kittens nog klein zijn zullen ze elkaar vaak borstelen, een gewoonte die hen later in hun leven kan achtervolgen en die ze kunnen herhalen op zachte materialen, andere katten, of hun eigenaars. Hoewel het verzorgen van de lucht of zichzelf misschien vreemd lijkt, kan het eigenlijk een bewijs zijn van hoe comfortabel ze zich om u heen voelen.

Dit poesje is een goed voorbeeld van schattigheid en een allogrooming reactie op aaien!

Aan de andere kant betekent een extreme reactie van je kat, waarbij hij erg luidruchtig is, met zijn staart zwiept en zich over het algemeen niet op zijn gemak lijkt te voelen, dat hij hoogstwaarschijnlijk wil dat je stopt. Daarom, hoe amusant de reactie van een kat ook mag lijken, het belangrijkste is dat uw kat zich op zijn gemak voelt.

Afsluitende gedachten

Vertrouwd raken met wat je katten wel of niet leuk vinden is belangrijk om jullie wederzijdse band te versterken en voor jou om de toppositie als hun favoriete mens te winnen!

Dit kan betekenen dat je een paar uur per dag moet besteden aan het aaien van je katten en ze een goede wrijfbeurt moet geven aan de basis van hun staart, of dat je moet leren om die plek te vermijden en moet leren wat ze in plaats daarvan misschien wel leuk vinden.

Hoe dan ook, leren wat onze geliefde katachtige opperheren wel of niet leuk vinden is essentieel en het is spannend, want door hen leren we meer over onszelf en dat iedereen grenzen heeft, hoe pluizig ze ook zijn!

Vertel ons nu Heb jij een andere verklaring waarom katten graag aan de basis van hun staart krabben? En tenslotte, houdt jouw kat ervan of haat hij het?