Waarom verkiezen katten een routine?


Iedereen die een kat heeft of heeft gehad, weet dat het in wezen gewoontedieren zijn. We kunnen achterover leunen en naar ze kijken, denkend dat hun leven een beetje saai is, maar voor hen zijn de dingen precies zoals ze moeten zijn. De etensbak wordt op het juiste moment gevuld. Zo niet, dan worden we gewaarschuwd en op onze plaats gezet omdat we ons werk niet doen. Ze slapen elke dag rond dezelfde tijd. Ze verwachten zelfs dat je bepaalde dingen op dezelfde tijd doet. Dit komt allemaal door hun interne klok die zich vreemd genoeg aanpast aan het leven dat jij voor hen inricht. Als dingen veranderen, zijn ze niet blij. Laten we meer leren over katten en hun routines, zodat u de katachtigen in uw huis beter kunt begrijpen.

kat + scheidingslijn

Katten en stress

vermoeide zieke kat liggend op bed
Image Credit: Natata, Shutterstock

Net als bij mensen is stress zwaar voor een kat. Het kan ze zelfs lichamelijk ziek maken. Als hun dagelijkse routine onderbroken wordt, raken ze gemakkelijk gestrest. Je beseft het misschien niet, maar je kat wordt verwachtingsvol van bepaalde dingen. Als u elke ochtend de kattenbak verschoont, passen ze zich daaraan aan en verwachten ze elke dag rond dezelfde tijd een schone bak. Als u hun etensbakjes op dezelfde tijd vult, leren ze die routine ook. Als dingen veranderen, of iets in uw leven verandert dat hun routine beïnvloedt, kan uw katje ziek worden. Dit komt door de stress die veranderingen kunnen veroorzaken.

Hoewel er niet veel studies zijn gedaan naar de psyche van katten, betekent dat niet dat deskundigen en zelfs katteneigenaren niet een paar dingen kunnen oppikken. Katten moeten geaard zijn. Zelfs verwilderde katten en grote katten leven hun leven volgens een routine. Ze jagen elke dag op dezelfde tijden. Ze slapen op dezelfde tijd. Ze blijven zelfs in dezelfde geografische gebieden. Daarom kunnen grote veranderingen in huis uw kat zo hinderen en moet u proberen hem te helpen door een schema aan te houden, zodat hij gelukkiger en gezonder wordt.

verdeler-kattenklauw1

De routine van uw kat vaststellen

Dierenartsen zullen aanraden om uw kat op een routine te zetten. Dit geldt vooral als u gedragsproblemen met uw kat ervaart. Laten we eens kijken naar een paar dagelijkse taken die je voor je kat kunt plannen om ze te helpen stress te vermijden en het evenwicht te bewaren dat ze nodig hebben.

Voedingsschema’s

kat eigenaar voeden haar huisdier kat
Image Credit: Milles Studio, Shutterstock

Heeft je kat je ooit midden in de nacht wakker gemaakt om je te laten weten dat je een voeding hebt gemist? Omgaan met een getikte kat om 2 uur ’s nachts is voor niemand leuk. Vooral voor de kat. Hun routine is uitgeschakeld en ze denken dat er iets mis is. Daarom komen ze op je hoofd klimmen of je krabben. Een vast voedingsschema is de beste manier om met dit soort problemen om te gaan. Zorg ervoor dat uw kat elke dag rond dezelfde tijd zijn eten krijgt. Ze zullen leren dit te verwachten. Katten eten het liefst weinig en vaak, maar ze mogen niet overvoerd worden in termen van de totale hoeveelheid per dag.

Eten is de belangrijkste motivator van een kat. Als u thuis bent, voer uw kat dan op een bepaald tijdstip en bied hem daarbij wat genegenheid. Dit zal ook helpen om jullie tweeën aan elkaar te binden. Als u buitenshuis werkt, en er niet voor elke voeding kunt zijn, kan een voederautomaat uitkomst bieden wanneer u er niet bent. Uw kat zal de interactie tussen u beiden missen, maar hij zal begrijpen dat er voor hem wordt gezorgd, zelfs als u weg bent.

Speel

De meeste katten houden zich graag op zichzelf, maar dat betekent niet dat ze geen vaste tijd gedurende de dag moeten hebben voor activiteit. Dit is een geweldige manier om ze de beweging te geven die ze nodig hebben en te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Als een kat zich verveelt, vindt hij wel iets om zich in te verdiepen. Pak minstens één of twee keer per dag het favoriete speeltje van uw kat en maak plezier. Als u elke dag rond dezelfde tijden begint te spelen, zal dit u en uw kat helpen een band op te bouwen en hen helpen hun opgekropte energie kwijt te raken. Wees echter niet verbaasd als uw kat u opzoekt wanneer het tijd is om te spelen, klaar om plezier te maken.

Knuffeltijd

Of uw kat nu een knuffelaar is of een kat die slechts een paar klopjes hier en daar toestaat, zorg ervoor dat u tijd inplant om hem die genegenheid te geven. Of het nu knuffelen is voor het slapen gaan of een paar minuten knuffelen op de bank, tijd maken voor je kat gedurende de dag zal hem helpen te ontstressen van dingen die hem misschien van streek hebben gemaakt. Zelfs de meest onafhankelijke kat heeft af en toe een begroeting en een knuffel nodig.

3 kat gezicht verdeler

Laatste gedachten over katten en hun routine

Hoewel u het zich misschien niet realiseert, is het houden van een routine voor uw kat een van de beste manieren om een goede relatie tussen u beiden tot stand te brengen en ze gezond te houden. Katten houden simpelweg niet van verandering. Als u een goede ouder wilt zijn, probeer er dan voor te zorgen dat elke dag consequent aan hun behoeften wordt voldaan. Uiteindelijk zal uw kat u dankbaar zijn en u zult merken dat het leven met uw kat gemakkelijker en bevredigender wordt.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Pixel-Shot, Shutterstock