Waarom u uw Bengaal moet steriliseren of castreren

Het horen van de woorden “sterilisatie” of “sterilisatie” kan heel ontmoedigend zijn. Voor sommigen is dat omdat ze denken dat het een onveilige en onnodige procedure is die hun kat in een risicovolle situatie kan brengen, terwijl het voor anderen gewoon meer kost dan ze willen betalen. Maar, tenzij uw dierenarts u heeft verteld dat uw kat te ziek is om de noodzakelijke narcose te overleven voordat hij onder het mes gaat, zal castratie en sterilisatie uw kat op vele manieren ten goede komen.

Door uw kat te steriliseren en te castreren, helpt u de kattenpopulatie onder controle te houden. De toename van het aantal dakloze en ongewenste katten leidt er vaak toe dat er elk jaar miljoenen gezonde katten worden geëuthanaseerd, alleen omdat er niet genoeg huizen zijn. Uw kat steriliseren en castreren heeft ook vele medische en gedragsmatige voordelen waardoor ze gelukkiger en langer zullen leven.

Voordelen van sterilisatie en castratie voor het gedrag

  • Vrouwelijke katten worden niet krols

Gesteriliseerde poezen worden niet langer krols, wat betekent dat ze niet meer op zoek gaan naar partners. Afhankelijk van hun cyclus kunnen niet-gesteriliseerde poezen tijdens de paartijd om de drie weken vier tot vijf dagen krols worden. Dit betekent dat ze midden in de nacht gaan gillen en overal in huis plassen om hun geur te verspreiden in een poging mannelijke katten aan te trekken.

  • Katers zullen niet de drang hebben om te ontsnappen en een partner te zoeken

Gefixeerde katers zullen minder snel van huis afdwalen. Een intacte kater zal een zeer sterke drang hebben om een partner te vinden en zal er alles aan doen om uit huis te ontsnappen om de liefde van zijn leven te vinden. Hoe romantisch dat ook klinkt, een vrij rondlopende kat loopt het risico aangereden te worden door een auto, in gevechten verwikkeld te raken en mogelijk zelfs een besmettelijke ziekte op te lopen van andere buitendieren.

  • Een gecastreerde kater zal zich beter gedragen

Gecastreerde katers zullen meer gericht zijn op hun menselijke familie dan op het vinden van de perfecte vrouw. Het klinkt misschien een beetje egoïstisch, maar dat is het eigenlijk niet. Gecastreerde katers ervaren niet langer de stress die gepaard gaat met de drang om te paren, waardoor ze fysiologisch stabieler en minder humeurig zijn. Ze zullen ook minder snel hun territorium afbakenen door vies ruikende urine in huis te sproeien en zullen over het algemeen minder agressief zijn.

Medische voordelen van sterilisatie en castratie

  • Gesteriliseerde poezen leven langer en gezonder

Gesteriliseerde poezen kunnen geen baarmoederkanker ontwikkelen en zijn minder vatbaar voor urineweginfecties. Bovendien vermindert hun risico op borstkanker en tumoren, die bij negentig procent van de katten kwaadaardig zijn, automatisch met vijfentwintig procent. Het meest ideale moment om poezen te laten steriliseren is voordat ze geslachtsrijp zijn of voor hun eerste krolsheid.

  • Gecastreerde katers leven langer, zijn veel gezonder en minder agressief.

Gecastreerde katers kunnen geen teelbalkanker ontwikkelen en leven veertig procent langer dan hun niet-gecastreerde soortgenoten. Ongesteriliseerde katten kunnen ook agressiever worden tegen andere katten, waardoor ze meer kans lopen op katachtige ziekten die door bijtwonden kunnen worden overgedragen, zoals FIV of Feline Immunodeficiency Virus, waarvan momenteel geen genezing bekend is.

Bovendien kost het steriliseren of steriliseren van uw kat veel minder dan de kosten van de verzorging van een heel nest.

Dingen om in gedachten te houden…

  • Castratie of sterilisatie zal helpen om de hormoonspiegels van uw kat stabiel te houden, en daardoor gedragsproblemen veroorzaakt door hormonale onbalans te verminderen. Maar het is geen snelle oplossing voor alle gedragsproblemen en het zal niet veel helpen voorkomen dat uw kat doorgaat met minder dan gunstige gewoonten – dit is iets wat u ze moet leren niet meer te doen.
  • Sterilisatie en sterilisatie zullen er niet toe leiden dat uw huisdier overgewicht krijgt – voeding en gebrek aan beweging wel.
  • Kittens van ongeveer 8 weken oud kunnen over het algemeen veilig worden gesteriliseerd of gecastreerd.
  • Het is het beste om de operatie te plannen voordat uw kat vijf maanden oud wordt of voordat ze hun eerste krolsheid krijgen.

Als u overweegt uw kat te laten steriliseren of castreren, praat dan met uw dierenarts om te bepalen wat het beste moment is om de operatie uit te voeren. De dierenarts kan u ook vertellen of uw kat sterk genoeg is om de operatie uit te voeren en eventuele vragen beantwoorden.

Zodra uw kat is gecontroleerd en bevestigd dat hij gezond genoeg is voor de operatie, zal uw dierenkliniek u begeleiden door alle preoperatieve en postoperatieve instructies die u moet volgen om een succesvol genezingsproces voor uw kat te garanderen.