Waarom trillen de oren van een kat?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Meestal zie ik mijn katten met hun oren trillen als ik hun naam roep, of als ze bij het raam zitten, maar er zijn momenten dat ik moeite heb om de betekenis van hun trillende oren te interpreteren.

Is het orengeratel van katten willekeurig?

Of zijn katten echt spionnen, gestuurd door een katachtige buitenaardse kracht uit de ruimte?

Waarom trillen de oren van een kat? Katten draaien met hun oren om geluid op te vangen, van mogelijke prooien of roofdieren. Als onderdeel van hun lichaamstaal, kan het trillen van de oren gebeuren wanneer een kat alert, defensief, of nieuwsgierig is. Overmatig trillen van de oren kan een teken zijn van verwonding, oorontsteking, of oormijt.

Als je nieuwsgierig bent naar de reden waarom je kat met zijn oren trilt, en hoe je hun oortaal kunt lezen, dan hebben we een gedetailleerde uitleg voor je!

Laten we gaan!

Reden 1: Om het gehoor te verfijnen

Het vermogen om geluiden precies te horen, en de richting waar ze vandaan komen, is een cruciaal onderdeel van het overleven van uw kat. Niet alleen om prooien op te sporen, maar ook om veilig te blijven. Vergeet niet dat uw kat niet alleen een roofdier is, maar ook een prooi voor grotere dieren en dus is het van cruciaal belang dat zij zich altijd bewust zijn van hun omgeving.

Als katten hun oren spitsen, kunnen ze precies bepalen waar het geluid vandaan komt en hun oren in de perfecte positie brengen om het te horen. Dit is veel indrukwekkender dan het op het eerste gezicht lijkt en katten kunnen elk oor onafhankelijk bewegen en 180 graden draaien, dankzij hun 32 oorschelpspieren. Om het in perspectief te plaatsen: mensen hebben maar 6 spieren in hun oor!

Het deel van het oor dat we zien bewegen en trillen is het buitenoor, dat de pinna omvat, waar je de plukjes haar uit ziet steken en dat gemaakt is van kraakbeen, en natuurlijk de gehoorgang. De vorm van het katachtige oor is perfect ontworpen om geluiden van op afstand op te vangen en het trillen helpt hen om de bron en de richting waaruit het komt te detecteren. Het is waardevol voor moeders die hun kittens willen behoeden voor verdwalen, en het kan hen helpen de grootte van potentiële prooien te bepalen aan de hand van het geluid dat ze maken.

Als u plotseling jaloers wordt op het verbazingwekkende vermogen van uw kat om iemand anders te bespioneren met een enkele ruk aan zijn oor, dan moet u weten dat wij ook tot op zekere hoogte soortgelijke rukvermogens hebben. Volgens onderzoek van de Saarland Universiteit, doen ook wij onze oren omhoog als we een interessant geluid horen!

Reden 2: Om te communiceren

Aangezien ik er zeker van ben dat de meeste kattenouders die er zijn een royale hoeveelheid tijd besteden aan het bewonderen van hun pelsbaby’s, (althans dat hoop ik!) dan is het zien dat ze met hun oor trillen niet onopgemerkt gebleven. Zelfs als ze slapen of zitten met hun pootjes ingestopt en hun ogen gesloten, wordt het trillen van de oortjes gemakkelijk uitgelokt door een geluid dat wij waarschijnlijk niet kunnen waarnemen, maar zelfs door ons eigen onhandig draven.

Hoewel het detecteren van geluiden een belangrijke functie is van het katachtige oor, kan het trillen ook een ander middel zijn om hun stemming en gevoelens voor hun omgeving te communiceren!

Mikel Delgado, een kat-gedragsdeskundige aan de Universiteit van Californië, Davis, legt uit dat de lichaamstaal van een kat hun staart en oorstand omvat. Dus, net zoals het kwispelen van hun staart je veel kan vertellen over de emotionele toestand van een kat, kunnen onze briljante katachtige metgezellen ook hun oren gebruiken, door ze te bewegen, en ze te laten trillen om andere katten, dieren, en natuurlijk mensen te laten weten of ze benaderbaar zijn, in een speelse bui zijn of gewoon behoefte hebben aan hun eigen persoonlijke ruimte.

Bijvoorbeeld, als je interactie hebt met je kat en ze bijten je plotseling, dan hadden hun algehele lichaamshouding, ogen, staart en natuurlijk oren je hoogstwaarschijnlijk al het waarschuwingssignaal gegeven dat ze er genoeg van hadden. Maar als je een nieuwe kat ouder bent of je was niet op de hoogte dat katachtige lichaamstaal kan worden gedecodeerd dan heb je ze waarschijnlijk te ver gedreven, en je harige vriend moest andere middelen gebruiken om hun boodschap over te brengen.

Wanneer de oren van een kat in een natuurlijke positie staan, wat betekent dat ze meestal rechtop staan, een beetje naar voren wijzen en misschien opzij, dan zijn ze ontspannen en in een staat van neutraliteit. Als uw katje zich zorgen maakt, of zich ongemakkelijk voelt, zal het zijn oren een beetje opzij bewegen, en als het meer gestrest is, zal het zijn oren naar achteren draaien, en ze plat tegen zijn kop duwen. Stuiptrekken kan ook worden waargenomen in dergelijke situaties als uw kat probeert om andere mogelijke geluiden te vinden die gevaar kunnen betekenen, en als alles duidelijk is zullen ze waarschijnlijk wegrennen van je!

Je vraagt je misschien af of alle katten hun oren gebruiken om te communiceren, zelfs degenen die kleine en gevouwen oren hebben, nou deze schattige Scottish Fold genaamd Tondo is hier om je vraag te beantwoorden!

Reden 3: Oorontsteking

Je katje zien trillen en zijn oortjes zien bewegen is heel normaal, maar als het trillen overdreven wordt, gevolgd door intens schudden met de kop, en krabben, kan het een teken zijn van een oorinfectie. De gehoorgang van uw katachtige metgezel is dieper en spitser dan die van de mens en hoewel dit betekent dat ze beter kunnen horen, komt de ophoping van vuil en was vaker voor. En hoe goed onze katten ook hun best doen om zichzelf te verzorgen, het oor en de gehoorgang zijn moeilijk schoon te maken, wat leidt tot ontstekingen en secundaire infecties.

Gelukkig komen oorontstekingen bij katten niet zo vaak voor als bij honden met flaporen, maar ze kunnen nog steeds voorkomen. Daarom is het controleren van de oren van uw kat erg belangrijk, en ik doe dat meestal tijdens hun wekelijkse verzorgingsbeurt. Ik neem even de tijd om hun oren zo goed mogelijk te controleren en te kijken of er roodheid of irritatie is.

Oormijten zijn de meest voorkomende oorzaak van een oorontsteking, maar ze kunnen ook de ontwikkeling van een secundaire infectie bevorderen. Dus zelfs als de oormijten weg zijn, moet de infectie nog worden aangepakt. Gist, bacteriën en schimmels kunnen ook een belangrijke oorzaak zijn van oorontsteking bij katten, evenals allergieën en het binnendringen van een vreemd voorwerp.

Dat gezegd hebbende, zijn oorinfecties relatief zeldzaam bij katten, voor een groot deel omdat hun rechtopstaande oren altijd open zijn en een goede luchtstroom krijgen.

Reden 4: Oormijten

Zoals ik hierboven al zei, zijn oormijten de meest voorkomende oorzaak van ooraandoeningen en infecties bij katten zijn. Ik weet dat het idee van insecten in het oor van je kat klinkt als een horrorverhaal, maar je zult niet veel geluk hebben om ze in ieder geval op te sporen, omdat ze nauwelijks zichtbaar zijn voor het menselijk oog.

Hoewel je oormijten niet met het blote oog kunt zien, in plaats daarvan is een microscoop nodig, zien ze er meestal uit als koffiedik in de oren van je kat. Uw kat zal hoogstwaarschijnlijk reageren op oormijten door met hun oren te trillen, en overmatig krabben evenals het klassieke schudden van de kop zal volgen.

In sommige gevallen kunt u wat haarverlies buiten het oor waarnemen door overmatig krabben. Controleer ook de trillende oren van uw kat op donkere wasachtige of korstige afscheiding. Een korstige uitslag rond of in het oor kan ook een indicatie zijn van oormijt.

Als u een van deze tekenen ziet, of de oren van uw kat lijken hem of haar gewoon dwars te zitten, is het tijd om uw dierenarts te bellen.

Reden 5: Verwondingen of jeuk

Een andere veelvoorkomende reden dat je kat met zijn oren kan trillen is van ongemakkelijke jeuk veroorzaakt door verwondingen. Deze oorverwondingen kunnen het gevolg zijn van overmatig krabben als gevolg van oormijt, vlooien, teken, of een oorontsteking, maar het kan ook een daadwerkelijke verwonding van een kattengevecht zijn.

Katten die buiten mogen komen, vooral katers, kunnen gevechten aangaan om te bewijzen dat ze de koningen van een bepaald territorium zijn, of tijdens het paarseizoen als ze onzijdig gecastreerd/ongesteriliseerd zijn. Het is ook mogelijk dat de oren van uw kat verstrikt zijn geraakt in een doornstruik, of door insectensteken.

Wanneer je merkt dat je kat aan zijn oren krabt, neem dan even de tijd om te kijken of er sprake is van ontstoken huid of wondjes. Katten gaan gewoonlijk om met pijn en ongemak in dat gebied, niet door simpelweg aan hun oren te krabben of te trekken, maar door het verzorgen of zelfs overmatig verzorgen van een bepaald gebied dat gewond was, wat op zijn beurt meer haarverlies, pijn, irritatie, en infectie kan veroorzaken.

Het is ook mogelijk dat uw kat jeuk voelt vanwege een hematoom dat zich in het oor heeft gevormd. Volgens Ryan Llera, BSc, DVM, “is een hematoom een gelokaliseerde bloedmassa die zich binnen een orgaan of weefsel bevindt.” Een aural hematoom is een grote bloedblaar die zich ontwikkelt in de oorflap van uw kat. Dit gebeurt meestal omdat uw kat aan dat gebied krabt of zijn hoofd schudt, en zoals Ryan Llera uitlegt, “overmatig of gewelddadig schudden zorgt ervoor dat een of meer bloedvaten breken, wat resulteert in een bloeding in de ruimte tussen het oorkraakbeen en de huid aan de binnenzijde van het oor.

Het zal meestal heel duidelijk zijn wanneer uw kat een hematoom heeft en het is moeilijk om de grote met bloed gevulde massa te missen. Maar het is altijd het beste om uw dierenarts te raadplegen als u iets ongewoons opmerkt.

Reden 6: Oorpoliepen

Tot slot, onder de mogelijke gezondheidsfactoren die ertoe kunnen leiden dat je katje overmatig met zijn oren gaat trillen, is het belangrijk dat we de oorkanaal tumoren hebben genoemd. Debbie Stoewen DVM, MSW, RSW, PhD, legt uit dat gehoorgang tumoren, “abnormale gezwellen zijn die zich kunnen ontwikkelen vanuit elk deel van de gehoorgang (de huid, de klieren van de huid die oorsmeer en olie produceren, en het onderliggende bindweefsel, spieren, en botten).”

Deze tumoren kunnen goedaardig zijn, in welk geval ze zich niet verspreiden, of kwaadaardig (kankerachtig) en kunnen uitzaaien naar de omliggende gebieden. Een van de meest voorkomende vormen van oorgezwellen die bij katten worden aangetroffen zijn de nasopharyngeale poliepen. Hoewel het een goedaardige massa is, kan deze groeien en zich uitbreiden naar de buis die het middenoor met de achterkant van de keel verbindt.

Dit betekent dat poliepen het ademen kunnen bemoeilijken, en dat u kunt merken dat uw kat een snuivend geluid maakt als hij ademt. Bovendien kunnen infecties vaker voorkomen als uw kat poliepen of een tumor heeft, vanwege de blokkade die het veroorzaakt. Krista Williams, BSc, DVM, stelt dat “als de poliep zich in het oor heeft uitgebreid, kunnen de tekenen zijn: pootsteken aan het oor, hoofdschudden, hoofdkanteling, of afscheiding uit het oor.

Wat de vorming van tumoren en poliepen teweegbrengt is niet precies duidelijk, maar sommigen ondersteunen dat het te wijten zou kunnen zijn aan omgevingsfactoren, genetica, of erfelijk, evenals chronische ontsteking een rol zou kunnen spelen. Daarom is een jaarlijkse controle belangrijk, niet alleen om de ontwikkeling van oorpoliepen te behandelen, maar ook om ze te voorkomen, door tijdig eventuele verwondingen of oorontstekingen te behandelen.

Alles over het gehoorzintuig van uw kat

Het maakt me altijd blij om te horen over de verbazingwekkende katachtige capaciteiten, en ik merk zelfs dat ik naar mijn twee pluizenbollen kijk met trots en verwondering. Het uitstekende gehoor van onze katten is een van die natuurlijke vaardigheden die naar mijn mening het vermelden waard zijn als het gaat om het trillen van de oren, omdat het ons zou kunnen helpen begrijpen hoe deze prachtige wezens de wereld om hen heen ervaren.

Laten we als voorbeeld het gehoorbereik van de huiskat nemen. Een studie gedaan op twee katten in een poging om de boven- en ondergrens van hun gehoor te begrijpen toonde aan dat het bereik zich uitstrekt van 48Hz tot 85kHz waardoor het “het breedste gehoorbereik onder de zoogdieren.”

Die getallen alleen lijken misschien niet al te verbluffend, maar als je ze vergelijkt met het menselijk hoorbereik, dat ongeveer 20 Hz tot 20 kHz bedraagt, dan is het verschil toch wel aanzienlijk. Laten we niet vergeten dat honden altijd zijn geprezen om hun scherpe gehoor, maar het lijkt erop dat zij niet de enigen zijn die een hondenfluitje kunnen horen!

Het oor zelf is een gehoor- en evenwichtsorgaan, bestaande uit het buiten-, midden- en binnenoor, zoals uitgelegd door John A. Bukowski, DVM, MPH, Ph.D. Het binnenoor omvat het slakkenhuis, het gehoororgaan, en het vestibulaire systeem dat verantwoordelijk is voor het evenwicht. Deze complexe structuur is bij katten sterk ontwikkeld, wat hen ten goede komt in hun beweeglijkheid en uitstekende gevoel voor evenwicht.

Al deze informatie, vertelt ons in feite dat katten met hun oor zullen trillen om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn, dat ze zich altijd bewust zijn van wat er om hen heen gebeurt, en natuurlijk wanneer er een blikje heerlijk voedsel en lekkernijen wordt geopend!

Hoe om te gaan met overmatig trillen van de oren bij katten

Ik weet dat we allemaal een druk leven leiden en dat dingen ons af en toe kunnen ontglippen, maar het in de gaten houden van onze katten en hun welzijn moet altijd onze prioriteit zijn. Het is volkomen normaal dat ze zenuwtrekjes vertonen of hun oren soepel ronddraaien om omgevingsgeluiden te horen, of om ons te vertellen hoe ze zich voelen. Maar zoals met alles wat buitensporig is, kan te veel trillen een teken zijn van een onderliggende medische aandoening.

Dus, de beste manier waarop u kunt omgaan met het overmatig trillen van de oren en krabben van uw kat is door ze naar de dierenarts te brengen. Van de oorschelp tot het trommelvlies kan een deskundige de oren met een otoscoop visueel inspecteren en alle tekenen van ontsteking opsporen. Hij kan ook gemakkelijk een trauma of zwelling, oormijt of een overmaat aan oorsmeer opsporen.

Het belangrijkste advies dat ik je kan geven als eigenaar van een kat met extreem gevoelige oren, sla de regelmatige bezoeken niet over. De reden waarom regelmatige bezoeken zo belangrijk zijn, ligt niet alleen in het behandelen van een infectie, maar het zo vroeg mogelijk behandelen voordat het ernstig en chronisch wordt. Als de oren van uw kat onbehandeld blijven, is het mogelijk dat de gehoorgang dichtgroeit en dat veroorzaakt niet alleen meer pijn en frustratie, maar in sommige gevallen ook gehoorverlies, en zelfs evenwichtsverlies!

Dus, hoe stressvol het bezoek aan de dierenarts u ook mag lijken, het is een investering op lange termijn die de moeite waard is!

Hoe katten communiceren via oorbewegingen

Door samen te leven met je katachtige metgezel, leer je na verloop van tijd hun lichaamstaal te lezen en de subtiele tekens die ons laten zien hoe ze zich voelen. Je zou zelfs je eigen unieke communicatie kunnen ontwikkelen zoals John Bradshaw, de directeur van het Anthrozoology Institute aan de Universiteit van Bristol in Engeland, ondersteunt door te zeggen “veel katten en hun eigenaren ontwikkelen geleidelijk een individuele ’taal’ die ze beiden begrijpen, maar die niet wordt gedeeld door andere katten of eigenaren.”

Maar voor nieuwe eigenaars kan dit een leercurve zijn waarbij men oplettend moet zijn en oorbewegingen en oortrekkingen kunnen u heel wat vertellen over uw kat.

Neutrale Positie

Katten gebruiken hun verbazingwekkende gehoor om in het wild te overleven, dankzij hun vermogen om hogere frequenties op te vangen, maar er zit meer in hun oren dan alleen horen. Een kat die ontspannen is, heeft een losse lichaamshouding en houdt zijn oren rechtop, een beetje schuin opzij.

Natuurlijk kan je katje de oorstand in een paar seconden veranderen, ze zullen ze laten trillen als ze een interessant geluid horen, en lawaai kan genoeg zijn om hun emotionele toestand te veranderen!

Recht omhoog en vooruit

Een alert katje, dat gewoonlijk speelt of jaagt, zal meer geconcentreerd zijn op hun speeltje of prooi, en hun oorpositie, rechtop en naar voren gericht, zal die aandachtigheid van het hele lichaam nabootsen. Door de uitwendige oorflap naar de bron van het interessante geluid te richten, zullen ze in staat zijn om zoveel mogelijk informatie over de situatie, prooi of roofdier te verzamelen.

Natuurlijk zullen ze nog steeds af en toe hun oren spitsen om een volledig bewustzijn van hun omgeving te hebben.

Ik merk dat meestal als ik mijn kat zich zie voorbereiden om zijn broer of een andere speelgoedmuis aan te vallen. Hij houdt zich gedeisd, de pupillen zijn verwijd, en de oren en snorharen wijzen in de richting van zijn slachtoffer, maar zodra ik een geluid maak, bewegen een of beide oren even in mijn richting voordat hij eindelijk de dodelijke sprint maakt. Hij vindt het vooral leuk om dit in zijn katteboom te doen, omdat die nepbladeren heeft waar hij zich in kan verstoppen!

Laag en opzij

Omdat veel katten gemakkelijk gestrest of bangzult u merken dat uw kat zijn oren naar opzij draait en ze laag houdt. Dit kan een kortstondige schrik zijn die maar een seconde duurt en daarna is uw kat weer helemaal zichzelf.

Zelfs na 8 jaar met dezelfde katten te hebben geleefd, elke keer als ik besluit te stofzuigen, zie ik nog steeds hun lichaam gespannen, hun ogen worden wijd, hun oren bewegen laag en zijwaarts als de vleugels van een vliegtuig totdat ze uiteindelijk onder het bed rennen met hun staart strak achter hun achterpoten geplooid.

Zo, veel voor het schoonhouden van hun huis, heb ik gelijk?

Low and Facing Out

Ik denk dat we allemaal wel eens katten hebben gezien als ze niet in de beste stemming zijn, met hun woede of defensieve angst geschreven over hun hele lichaam en trillende oren. In deze situaties kan een kat gaan liggen in een defensieve houding met hun oren laag en naar buiten gericht of hun lichaam is gebogen, de haren staan rechtop, alsof ze klaar zijn om je aan te vallen.

Als je zo’n kat ooit hebt zien terugtrekken, dan heb je waarschijnlijk gezien hoe hun verlaagde oren trillen, terwijl ze zoeken naar een andere bron van gevaar!

Laag en plat

De laatste vorm van een boze kat, die niet klaar is om zich terug te trekken, is de klassieke liggende positie, lichtjes naar één kant gerold. Er is veel voor nodig om een rustige huiskat in deze toestand te brengen, maar helaas kan het gebeuren als er een onverwachte aanleiding is, wat het geluid van een andere zwerfkat buiten kan zijn, of zoals ik hierboven heb vermeld de boosaardige stofzuiger.

Het is belangrijk om te onthouden, dat om een duidelijk beeld te krijgen van hoe onze kat zich voelt, oorbeweging niet genoeg is, maar voor sommige katten zullen oren de eerste zijn om ons, of aan andere katten te vertellen dat ze, tevreden, boos, of bang zijn.

Waarom trillen de oren van een kat als je ze aanraakt?

We hebben nu vastgesteld dat de oren van een kat ons veel kunnen vertellen over hoe ze zich voelen, dus hoe kunnen we het specifieke trillen van de oren vertalen dat door onze aanraking wordt veroorzaakt?

Het meest eenvoudige antwoord zou zijn dat het een duidelijk teken is dat ze het niet leuk vinden als we dat gebied aanraken.

De oren van een kat zijn een zeer belangrijk lichaamsdeel dat hen helpt prooien te vangen zodat ze niet verhongeren en weg te lopen van roofdieren zodat ze niet opgegeten worden. Als je zo’n gevoelige plek aanraakt, zul je waarschijnlijk dezelfde reactie krijgen als wanneer je hun staart zou aanraken, en dat is geen blije reactie!

Katten luisteren altijd naar hun omgeving, zelfs als ze ontspannen zijn, dus door hun oren aan te raken staan we ook in de weg van hun natuurlijke spionage instincten. De enige keer dat je de oren van je kat mag aanraken is als je ze wilt onderzoeken, anders krijg je de platgedrukte oren van een boze kat, die er genoeg van heeft!

Waarom trillen de oren van een kat terwijl ze slapen?

De eerste vraag die je je moet stellen als je je kat met zijn oren ziet trekken, is of hij echt slaapt, of dat hij zich gewoon ontspant met zijn ogen dicht, en alle geluiden om zich heen in zich opneemt. In dat geval zullen ze natuurlijk met hun oortjes knipperen, om nieuwe geluiden op te vangen of om een beter signaal te krijgen van het miauwen van de kat aan de overkant van de straat.

Maar als ze echt slapen, heeft het bewegen van de oren niets te maken met de externe geluiden. Een studie van William Dement M.D. toonde aan dat katten tijdens lange perioden van normale slaap met hun ledematen en oren bewogen in de vroege stadia van de slaap, en in de latere fase bleven zij meer stil liggen.

In 1959 voerden de Franse neurowetenschapper Michel Jouvet en zijn team een studie uit op verschillende katten en ontdekten dat katten beelden zagen tijdens REM, wat betekent dat ze hoogstwaarschijnlijk aan het dromen waren. Daarom, als je je katje in zijn slaap met zijn oortjes ziet spitsen, ziet hij zichzelf waarschijnlijk door dichte bossen rennen, zich koesteren onder de Egyptische zon, of hij is aan het jagen!

Trekken dove katten met hun oren?

Hoewel de meeste katten op hun gehoor vertrouwen om veilig te blijven, hebben sommige kitties hun gehoor verloren of zijn doof geboren als gevolg van een genetische aandoening of onbehandelde infectie, medische aandoening, en ouderdom.

Doofheid komt ook vaak voor bij katten met een witte vacht en blauwe ogen, meer precies, onderzoekers hebben ontdekt dat “slechts 17 tot 22 procent van de witte katten met niet-blauwe ogen doof geboren worden. Het percentage stijgt tot 40 procent als de kat één blauw oog heeft, terwijl meer dan 65 tot 85 procent van alle witte katten met beide blauwe ogen doof zijn.”

Net als bij mensen kunnen er verschillende stadia van doofheid zijn waarbij een kat doof is aan één oor of ze zijn gedeeltelijk doof waarbij het geluid gedempt wordt als het het binnenoor binnenkomt, in deze gevallen zullen katten natuurlijk hun oren spitsen door elk geluid dat ze kunnen horen te volgen, hoe laag ook.

Het kan moeilijk zijn om een dove kat te identificeren, vooral een die in een huishouden met meerdere katten leeft, omdat volgens Ryan Llera, BSc, DVM, “een dove kat de neiging zal hebben om naar de horende kat te kijken voor visuele aanwijzingen over wat er aan de hand is.”

Eén ding is zeker, dove katten zijn veel visueler, maar ze moeten nog steeds hun oren spitsen om hun gevoelens aan ons en aan andere katten kenbaar te maken. Die beweging kan gemakkelijk worden uitgelokt door de sensatie van aanraking of de trillingen die ze door de vloer voelen komen als wij bijvoorbeeld lopen, dus in dit geval, zeker niet lichtvaardig te werk gaan!

Afsluitende gedachten

Ik wist dat er meer achter oorgetrek zat dan je op het eerste gezicht zou denken, en ik ben er weer eens van onder de indruk hoe ingewikkeld onze katachtige metgezellen zijn gebouwd om te overleven en te gedijen!

Trillen betekent dat ze luisteren, hun gevoelens kenbaar maken of ons waarschuwen voor infecties!

Maar onder ons katteneigenaars, ik ben er nog steeds niet van overtuigd dat al dit oortjes trillen geen geheime zet van de kat is, zodat ze ons en de mensheid in het algemeen kunnen bespioneren! Ik bedoel, zou jij dat ook niet doen als je zo goed kon horen?

Laat ons je theorieën weten, en of je katje reageert als je hem bij zijn naam roept, of dat hij gewoon nonchalant met zijn oortjes knippert?