Waarom staart mijn kat naar me terwijl ik slaap?

s Nachts beschouw ik mijn kittens als mijn beschermers sinds ik ze heb, maar er zijn momenten dat ik schrik als ik hun glanzende ogen zie twinkelen terwijl ze over me waken in de duisternis van mijn slaapkamer.

Ik heb mij afgevraagd of mijn katachtige metgezellen mij werkelijk in slaap houden, of zien zij iets dat ik niet zie?

Waarom staart mijn kat naar mij terwijl ik slaap? Het kan een teken van genegenheid zijn en hun poging om jullie familiaire band te versterken. Zo kunnen ze ook jouw gedrag in de gaten houden, of ze laten je zien dat ze honger hebben, aandacht nodig hebben, of dat ze zich gewoon een beetje vervelen.

Als je hebt gemerkt dat je kat naar je kijkt terwijl je slaapt en je hebt jezelf afgevraagd, waarom staart mijn kat naar me terwijl ik slaap, dan zijn we hier om dit mysterie voor je op te lossen!

Laten we aan de slag gaan!

Waarom slaapt uw kat ’s nachts niet?

De eerste vraag die je misschien hebt is niet waarom je kat je aanstaart, maar waarom ze in de eerste plaats wakker zijn!? Iedereen kan een of twee slapeloze nachten hebben, maar bij katten heeft de slaap een heel ander patroon. Dus, wat gebeurt er ’s nachts waardoor onze katers hun slaap “verliezen”?

Katten zijn nachtdieren

Het is belangrijk om te onthouden dat het slaappatroon van je kat drastisch kan verschillen van je eigen patroon, vooral als je een ochtendmens bent. Dit verschil heeft veel te maken met hun zicht, want terwijl wij in het donker rondstrompelen om naar het toilet te gaan, worden onze katten op deze late uren nog leniger en onmerkbaarder.

Hoewel ze overdag misschien bijziender zijn en waziger zien dan wij, zijn ze tijdens de donkere uren van de dag zeker in het voordeel. Onze katachtige metgezellen zijn crepusculaire dieren, wat betekent dat ze een geweldig nachtzicht hebben.

Ze zijn meestal wakker en het meest actief in de schemering en bij zonsopgang, wanneer hun zicht op zijn best is. Hun ogen zijn ook zo ontworpen dat ze zelfs op grotere afstand beweging kunnen waarnemen. Maar waarom hebben ze deze superkracht nodig, vraag je je misschien af. Omdat katten in het wild jagen als het donker is en hun gezichtsvermogen hen helpt om prooien op te sporen, maar ook om beter te weten of er roofdieren in de buurt zijn.

Dit talent is wat de innerlijke klok van uw kat op een ander ritme zet. Het kan zijn dat uw kat de hele dag slaapt en ’s nachts door het huis zwerft en speelt. Misschien ben je je hier zelfs niet van bewust omdat je zelf niet wakker bent. Misschien hoorde je een schreeuw in een andere kamer als bewijs dat je onschuldige pluizenbol weliswaar een huiskat is, maar ook ’s nachts jaagt.

Waarom kijkt mijn kat hoe ik slaap?

Dat je kat naar je kijkt terwijl je slaapt, kan een simpel misverstand zijn geweest. Je kat kan zich hebben geïnstalleerd na hun nachtelijke activiteit, dus, je wakker gemaakt, en vervolgens je eindigde met het sluiten van ogen. Maar misschien zit er meer achter dit eigenaardige gedrag en is het misschien een terugkerende gewoonte van ze.

1. Jij en je kat hebben een band

Terwijl er sommigen zijn die uit hun dak zullen gaan om erop te wijzen dat katten geen liefdevolle emoties voor mensen kunnen hebben, is de wetenschap hier om hun ongelijk te bewijzen. Kristyn Vitale, een postdoctoraal medewerker aan de Oregon State University zei dat “de meerderheid van de katten veilig gehecht zijn aan hun eigenaar en hen gebruiken als een bron van veiligheid in een nieuwe omgeving.”

Waarom kijkt mijn kat hoe ik slaap?

Deze studie toonde aan dat katten een band vormen die vergelijkbaar is met die van honden en baby’s en dat de relatie tussen mens en kat verder gaat dan alleen voedsel en onderdak. Het is dus niet verwonderlijk dat uw kat zich veilig voelt om naast u te slapen.

Dicht bij je zijn en zelfs oogcontact maken terwijl je in slaap valt, kan hun manier zijn om hun band met jou te communiceren. Het is zelfs mogelijk dat katten alleen waken over hun favoriete kattenbaasje in huis, met wie ze een diepere band hebben opgebouwd.

2.Your Cat Is Watching Over You

Katten uiten hun liefde en aandacht op veel verschillende manieren. Ze kunnen je likken, of hun kop tegen de jouwe wrijven om ons te laten zien dat we deel uitmaken van hun stam. Volgens sommige studies zouden katten dit gedrag niet vertonen tegenover mensen of hun eigenaars als ze dachten dat ze minderwaardig waren. Met andere woorden, katten zien ons als hun gelijke en iemand met wie ze een hechte band kunnen opbouwen.

Als we deel uitmaken van hun roedel dan is het niet meer dan normaal dat ze zich beschermend over ons zouden voelen, vooral wanneer we het meest kwetsbaar zijn. Dus, de volgende keer dat je je afvraagt, waarom staart mijn kat naar me terwijl ik slaap, denk dan aan hen als je beschermengel die over je waakt.

3.Je kat wil knuffelen

Katten komen in een veelheid van verschillende persoonlijkheden en terwijl sommige misschien meer gereserveerd zijn, zullen anderen non-stop knuffels en huisdieren eisen. Een van mijn katten miauwt midden in de nacht, meestal naast mijn gezicht tot ik hem wrijf, en dan valt hij meteen in slaap.

We leiden allemaal een druk leven en soms is het moeilijk om meer tijd door te brengen met de mensen en katten in ons leven. Als vragen zoals, waarom staart mijn kat naar mij terwijl ik slaap, je ’s nachts wakker houden, dan is het misschien een herinnering dat je kat meer liefde en aandacht nodig heeft.

De meeste katten houden ervan om geaaid te worden en als je merkt dat je kat naar je slaap kijkt probeer ze dan te aaien en kijk of ze tevreden zijn met het resultaat. In sommige gevallen kan dat hun teken zijn om te gaan slapen. Spinnen en het kneden van de dekens naast u, kunnen ook signalen zijn dat aaien is wat ze nodig hebben. Als ze zich in plaats daarvan terugtrekken of naar je sissen, kan je kat in een andere stemming zijn, die je misschien moet laten onderzoeken door een kattengedragstherapeut.

4.Je kat is angstig

Hoewel sommige mensen denken dat psychologische problemen zoals depressie, stress en angst menselijke problemen zijn, is dat eigenlijk niet waar. Voor katten is een veilige omgeving erg belangrijk om ze gelukkig te houden en ze te helpen zich op hun gemak te voelen.

Kleine en voor ons misschien onbelangrijke veranderingen kunnen dit gevoel van veiligheid mogelijk verstoren. Een kattenbak die verschoond moet worden kan stress veroorzaken, net als een verandering in hun voedingsschema of het merk voer waaraan ze gewend zijn. Als u bent verhuisd of als u een ander huisdier hebt meegenomen om uw kat gezelschap te houden, zijn dit genoeg redenen om uw kat angstig te maken.

Deze veranderingen kunnen zich uiten in een overdreven gehecht gedrag dat katten heel goed in staat zijn om te uiten. Het kan zijn dat je kat je constant volgt, met een vocaal orkest van miauwen als soundtrack. Het kan ook zijn dat uw kat bij u slaapt om te ontspannen en in sommige gevallen vinden ze oogcontact ook rustgevend. Het verlies van een kattenmaatje met wie ze een band hadden, kan ook resulteren in deze gevoelens en het zoeken naar aandacht.

In dit geval is het belangrijk om de lichaamstaal en communicatie van je kat vast te stellen. En hoewel het misschien moeilijk is terwijl je in een half-slaap toestand bent, kan deze observatie je helpen de angst van je kat te verlichten. Zorg ervoor dat ze niet sissen, dat hun staart niet boos heen en weer zwiept. Als je je kat ziet opdoemen met een gebogen rug en een staart die recht omhoog staat en pluizig is, dan kan het zijn dat je kat bang is.

Het is essentieel om de bron van de overdreven gehechtheid en angst van je kat te vinden. Een bezoek aan de dierenarts kan helpen om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten en zij kunnen u in de juiste richting wijzen met betrekking tot de onrustige psyche van uw kat.

5.Uw kat verveelt zich

Je katje is misschien niet in de stemming voor een intense speelsessie, maar het kan ook zijn dat ze zich niet moe genoeg voelen om te slapen. Dit tussengebied, waarbij jij er niet bent om ze knuffels te geven, kan een vorm van verveling veroorzaken.

In dit geval kan het zijn dat je kat eigenlijk in de ruimte zit te staren en dat jij toevallig op het verkeerde moment op de verkeerde plek bent. Of u bent misschien de bron van nachtelijk vermaak voor uw kat. Misschien zijn de geluiden die u maakt interessant genoeg om naar te kijken. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid dat uw kat gewoon anticipeert op het moment dat u wakker wordt, zodat ze wat speeltijd kan opeisen zonder genegeerd te worden door uw slaperig gekreun.

6.You’re A Restless Sleeper

Ik heb de neiging om te woelen en te draaien in mijn slaap, die vaak wordt voldaan met een gefrustreerd miauwen van mijn beide katten. Ik weet zeker dat als jij net zo bent als ik, of als je de neiging hebt om te snurken, kreunen, of tandenknarsen in je slaap, dat je kat dat misschien wel interessant of vervelend vindt.

Ze vinden misschien dat de geluiden die jij maakt terwijl je slaapt op hen gericht zijn en dus kijken ze je afwachtend aan totdat je wakker wordt. Onrustige benen of de behoefte aan extra warmte kunnen uw kat ook weghouden van het voeteneind van het bed en dichter bij uw gezicht brengen. Uw rusteloosheid en de nabijheid van uw gezicht kunnen ervoor zorgen dat uw kat u in de gaten houdt.

Terwijl je jezelf misschien afvraagt, waarom staart mijn kat naar me terwijl ik slaap? Je kat zou op zijn beurt kunnen vragen, waarom snurkt mijn baasje zo luid?

7.Je slaapt op hun plek

Zoals we al talloze keren besproken hebben, zijn katten gewoontedieren en ze vinden het meestal niet leuk als er iets in hun routine verandert. Ben je van plaats gewisseld in je bed en heb je per ongeluk hun kussen van hen afgenomen? Misschien zegt je kat gewoon dat het duidelijk is, dat jij op hun plek ligt.

Zorg ervoor dat je kat zich ook op zijn gemak voelt tijdens jouw slaapuren. Als je ze in deze tijd lastig valt, kan het zijn dat je kat niet in slaap kan vallen en in plaats daarvan naar je kijkt, je misschien veroordeelt voor je ongevoeligheid!

Maar alle grappen terzijde, je kat wat ruimte geven is belangrijk. Als er niet genoeg ruimte is in je bed, kun je een mooi bed kopen voor je katachtige metgezel. Kijk maar eens naar dit prachtige bed op Amazon dat hoog genoeg is om op hetzelfde niveau te staan als jouw bed, zodat ze zich niet verwaarloosd of ver weg van jou voelen.

8.Your Cat Might Be Asleep

Ik weet zeker dat sommigen van jullie het binnenste ooglid van je kat hebben gezien en het is heel gewoon om het op te merken als ze slapen. Dit binnenooglid speelt een belangrijke rol in de gezondheid van de ogen van onze kat, zoals het schoonhouden en het geven van een extra beschermlaag.

Wanneer een kat slaapt, ontspannen hun spieren zich en dat gebeurt ook met het binnenste ooglid dat het hele oog bedekt. Het is best mogelijk dat uw kat u niet echt aankeek, maar dat u het binnenste ooglid aanzag voor het oog. Natuurlijk is het ook mogelijk dat uw kat in slaap is gevallen met de ogen open of half open, het kan zelfs bij sommigen van ons gebeuren. Dus, misschien kijkt je katje in plaats daarvan naar jou terwijl je slaapt.

Slapen met hun ogen open of het zien van hun binnenste ooglid, zou niet iets moeten zijn om je zorgen over te maken, maar als je andere problemen opmerkt die het zicht van je kat beïnvloeden, zoals slijm of als er overmatig tranen zijn, moet je naar je dierenarts gaan voor een checkup.

9.Uw kat heeft honger

Tenslotte kan een kat die naar zijn baasje kijkt gewoon het feit zijn dat ze iets van hen willen en meestal kan dat voedsel zijn. Omdat katten hun nacht doorbrengen met spelen, kunnen ze honger krijgen. Als er niet genoeg eten of water in hun bakje zit, kunnen ze klagen. De manier waarop een kat klaagt kan variëren en naar je staren terwijl je slaapt kan gewoon hun unieke methode zijn.

Mijn katten huilden en jankten alsof ik ze nooit eten gaf. Een ding dat hielp was een automatisch kattenvoerbakje, zodat ze niet meer naar mij keken voor eten, maar naar de machine! Het hield ze vol, terwijl ik veilig in bed lag, weg van hun veroordelende blikken.

Sommige katten kunnen in het begin ook huilen, als ze geen reactie van je horen, wees dan niet verbaasd als je ze naar je ziet staren. Misschien wachten ze op het moment dat je je ogen opent, een teken dat je niet meer slaapt en dat je hen eindelijk kunt bijstaan.

Vinden katten het leuk als je naar ze terugstaart?

Ik denk dat iedereen zich wat ongemakkelijk zou voelen als ze iemand, mens of dier, intens naar zich zouden zien staren. In dit geval zouden katten het zelf helemaal niet leuk vinden, omdat ze intens staren associëren als, “potentieel bedreigend in sociale interactie met andere katten of diersoorten,” zoals Karen McComb, een professor in de psychologie aan de Universiteit van Sussex in Engeland, suggereerde.

Volgens de studie die professor McComb uitvoerde, heeft langzaam knipperen het tegenovergestelde effect. Het lijkt er ook op dat katten, “zich vriendelijker gedragen wanneer hun baasjes hun ogen naar hen vernauwen, omdat de mens hen in de loop der tijd wellicht op een positieve manier voor deze actie heeft beloond.”

Dus, terwijl je katje staren misschien onnodig en misschien griezelig vindt, zou langzaam knipperen vergezeld van een ontspannen gezichtsuitdrukking hen een veilig en geliefd gevoel moeten geven. De meeste katten zullen deze uiting van liefde waarschijnlijk beantwoorden, dus een mogelijk antwoord op de vraag waarom staart mijn kat naar me terwijl ik slaap, zou een langzame knipoog kunnen zijn, gericht op je kat wanneer je wakker wordt in plaats van je ongemakkelijk te voelen.

Kun je je kat stoppen met naar je te staren terwijl je slaapt?

Zoals hierboven besproken kunnen katten meerdere redenen hebben om naar je te staren terwijl je slaapt. Het lijkt misschien een vreemde gewoonte en als het je een ongemakkelijk gevoel geeft, denk je misschien aan manieren om het te doorbreken. Het trainen van een kat of het veranderen van sommige van hun gedragingen kan moeilijk blijken, afhankelijk van de kat natuurlijk, maar er zijn een paar dingen die je zou kunnen proberen.

1.Bieden van stimulatie overdag en ’s nachts

Een geweldige manier om te voorkomen dat uw kat u aanstaart, is door wat quality time met ze door te brengen. Het is belangrijk om onze katten bezig te houden voor hun eigen geestelijke gezondheid. Aangezien katten niet echt kunnen jagen zijn wij verantwoordelijk voor het verlichten van hun jachtinstincten. Dus, om dat te laten gebeuren moeten we in staat zijn om ze een geschikte omgeving te bieden, die hen gezond houdt en angst en depressie voorkomt.

Interactieve speeltjes zijn erg belangrijk om je kat gestimuleerd te houden en aangezien het meestal nachtjagers zijn zou een goede sessie voor het slapen gaan al hun oogleden gesloten moeten houden tot de volgende ochtend.

Je kunt investeren in speeltjes, zitstokken voor het raam, en krabpalen tot aan het plafond. Volgens John Bradshaw, auteur van de Cat Sense, “spelen katten het liefst met speelgoed dat op de een of andere manier op een prooi lijkt: Er zitten veren op of ze zijn harig of ze hebben ongeveer de juiste grootte voor het soort ding waar een kat veilig op zou kunnen jagen.”

Afhankelijk van het karakter en de nieuwsgierigheid van uw kat kan een puzzelvoederhuisje hem urenlang bezighouden en vermaken. Dit soort vermaak kan helpen bij hun “destructieve” gedrag als het gaat om meubels. Het kan ook de stress verlichten die zich kan uiten in overmatig krabben in de kattenbak, overmatig poetsen, etc.

Het is vooral belangrijk voor katten die strikt binnenshuis zijn en die misschien aandacht en de juiste omgeving missen. Dit speelgoed kan uw kat ook de nodige beweging geven en eventuele stressgevoelens verlichten. Er zijn ook tal van DIY tutorials online beschikbaar die u kunnen helpen bij het bouwen van wandplanken, bruggen, en tunnels.

Bekijk deze ambachtelijke tutorial!

Als uw kat gemakkelijk te trainen is zoals een Maine Coon kat, dan kunt u proberen ze mee uit te nemen voor een wandeling. Er zijn genoeg katten die het leuk zouden vinden om de buitenwereld te ervaren door met jou een wandelingetje te maken. Een riem zorgt ervoor dat ze niet weglopen en u kunt de omgeving in de gaten houden. Jongere katjes zijn gemakkelijker te trainen en als u moe bent kunt u altijd een kattenbak bij u houden, voor het geval uw kat deze nieuwe ervaring niet leuk vindt.

2.Always Have Food And Water Available

Katten kunnen een ander eetschema hebben dan wij en ze kunnen midden in de nacht op zoek gaan naar eten. Omdat ze niet graag miauwen, kunnen ze de hele tijd naar je staren tot je ze voert.

Als ze hun bakjes vol hebben en de badkamer schoon is, zal dat hun starende blik van jou weghouden. Als uw kat op dieet is of een strikt voedingsschema volgt, kan een automatische voederautomaat u helpen door uw werk voor u te doen. Automatische natvoer feeders kan vooral handig zijn voor de eigenaren die meestal voeden hun furbabies natvoer.

3.Houd uw kat uit de buurt van de slaapkamer

Als je je ongemakkelijk voelt onder de blik van je kat, dan kun je misschien overwegen om je slaapkamerdeur te sluiten en je kat aan de andere kant te houden. Het kan in het begin moeilijk zijn, maar je moet niet toegeven aan hun smeekbeden. Natuurlijk moet je er zeker van zijn dat ze op geen enkele manier gewond zijn voordat je besluit om de slaapkamer verboden terrein te houden, ondanks hun gehuil. Probeer van deze beslissing je dagelijkse routine te maken en vermijd heen en weer gaan…

Hoewel sommigen deze scheiding moeilijk zouden kunnen vinden, zou je je kunnen realiseren dat er een aantal positieve kanten voor je zijn. Volgens John Shepard, M.D., Medisch Directeur van het Mayo Clinic Slaapstoornissen Centrum, kan het slapen met huisdieren verstorend zijn voor hun eigenaars. Als je lijdt aan slapeloosheid of je bent over het algemeen een lichte slaper, dan is de kans groter dat je gestoord wordt door de aanwezigheid van je kat.

4.Gebruik positieve bekrachtiging en training

Last but not least, zou je kunnen proberen om je kat te trainen van het staren naar jou. Schreeuwen of geweld gebruiken is nooit het antwoord en het zal er alleen maar toe leiden dat je kat bang voor je wordt en je helemaal gaat mijden. Gebruik in plaats daarvan positieve bekrachtiging, wees voorzichtig en duw uw kat misschien verder van u weg of laat hem de andere kant op kijken. Als u ziet dat het gedrag van uw kat verandert en het staren vermindert, beloon hem dan met wat lekkers en feliciteer hem met een zacht complimentje en een aai.

Als je merkt dat je je minder beleefd gedraagt tegen je kat, of als je ziet dat je kat beledigd is, onthoud dan dat een verontschuldiging aan je kat een lange weg zal gaan om jullie relatie niet zuur te laten worden.

Slotgedachten

Leven met een kat kan fascinerend zijn en met ze slapen kan een heel nieuw avontuur zijn. Ze kunnen unieke trekjes en gewoontes hebben die zelfs je geestelijke gezondheid in twijfel kunnen trekken, zoals je afvragen, waarom staart mijn kat naar mij terwijl ik slaap!

Nou gelukkig kunnen de meeste vragen worden beantwoord, en ik denk dat we goed werk hebben geleverd door de verborgen waarheden achter hun flikkerende staren bloot te leggen.

Hoe zit het met jou? Houdt jouw kat je in de gaten terwijl je slaapt? Wat was je eerste reactie, en heb je er iets aan gedaan?