Waarom staart mijn kat naar de kattenbak?

Hoewel alle katten een schone doos verkiezen, kunnen sommige katten heel kieskeurig en de definitie van wat wordt beschouwd als “schoon” zal variëren tussen katachtigen.

Wanneer katten naar de kattenbak staren, kunnen ze hun eigen inschatting maken van hoe schoon de kattenbak is. Niet alleen visueel, maar ze kunnen ook de tijd nemen om de geur van de kattenbak te beoordelen.

Net zoals staren een teken van aarzeling kan zijn voor mensen, kan het dat ook zijn voor katten. Ik wil niet grof zijn, maar ik heb zeker naar een Porta-Potty gestaard terwijl ik mentaal aan het rekenen was om te beslissen of het het “avontuur” waard was om binnen te gaan.

Uw kat zou hetzelfde kunnen doen, terwijl hij alles in zich opneemt.

Het is belangrijk dat de kattenbak er schoon uitziet, maar de geur kan net zo belangrijk zijn. Met een reukzin die meer dan 14 keer zo sterk is als de onze, betekent schoon meer dan alleen kijken schoon. Dit kan vooral een probleem zijn bij kattenbakken met een kap, die soms geuren kunnen opvangen.

Zorg ervoor dat u de kattenbak regelmatig schoonmaakt en zoek naar eventuele verbanden tussen de netheid van de bak en de staargewoonte van uw kat.

Als staren samenhangt met aarzelen bij een vieze bak kan je kat op een gegeven moment besluiten de zaak in eigen hand te nemen en ergens anders te plassen dan in hun bak. Plassen op het badkamerkleed is een van de populairdere opties, maar het kan alles in huis zijn dat zacht is…en schoon!

Niet alleen kan regelmatig scheppen helpen, maar het toevoegen van een extra kattenbak kan echt helpen door uw kat meerdere schone badkamer opties te geven.

Reden twee: het kan een medisch probleem zijn

Net zoals katten aarzelend kunnen zijn om een vuile kattenbak in te gaan, kan beginnen ook duiden op aarzeling als gevolg van een medisch probleem.

Ziektes aan de lagere urinewegen bij katten, die alles omvatten van blaasstenen tot urineweginfecties, kunnen de oorzaak zijn van een pijnlijke plaservaring bij uw kat en kunnen leiden tot enige huiver omdat katten de kattenbak beginnen te associëren met pijn. Nogmaals, het staren van uw kat kan duiden op het mentale rekenwerk om uit te vinden of het de moeite waard is om naar binnen te gaan.

Let goed op de uitgangen van uw kat als u ze plotseling naar de kattenbak ziet staren. Veel aandoeningen van de lagere urinewegen veroorzaken dat uw kat de kattenbak vaker gebruikt, maar ook in kleinere hoeveelheden urineert. Als u klei of klonterende kattenbakvulling gebruikt, kan het gemakkelijk zijn om de kleine plasjes te zien.

Elk van deze tekenen betekent dat het tijd is om contact op te nemen met uw dierenarts en een onderzoek in te stellen.

Maar het is niet alleen ongemakkelijk plassen dat deze problemen kan veroorzaken en uw kat kan een pijnlijke of ongemakkelijke ontlasting hebben gehad. Uw kat kan zich zorgen maken dat het weer gebeurt en naar de kattenbak staren als ze zich voorbereiden om erin te gaan.

Een bijzonder stevige ontlasting is niet altijd een reden tot bezorgdheid, omdat het van tijd tot tijd kan gebeuren, maar als je ooit onzeker bent, is het altijd een goed idee om je dierenarts te raadplegen.

Reden drie: Is het veilig?

Het staren van uw kat kan zijn dat hij de veiligheid van de kattenbak beoordeelt.

Om het maar ronduit te zeggen, poepen is een van de meest kwetsbare posities waar uw kat zich in kan bevinden en het zou niet gedaan moeten worden zonder de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. De meeste katten voelen zich op hun gemak als ze er gewoon induiken, maar als de kattenbak op een drukke of omstreden plek staat, kan er extra aarzeling ontstaan.

Het type kattenbak kan hier ook van belang zijn. We gaan er misschien van uit dat onze katten de privacy van een overdekte kattenbak prettig vinden, maar dit kan juist de ongerustheid bij onze katten vergroten.

Onze katten zullen zich instinctief zorgen maken over het feit dat ze in een overdekte bak maar één ontsnappingsmogelijkheid hebben en dus moeten ze de situatie zorgvuldig inschatten voordat ze erin gaan. In sommige gevallen betekent dat staren.

Overweeg om een extra kattenbak in een veiliger gebied te plaatsen of probeer de kap te verwijderen en kijk of dat het staren van uw kat verandert.

Reden 4: Heb je de kattenbak of de kattenbak veranderd?

Heb je onlangs de kattenbakvulling veranderd? Of misschien heb je een nieuwe kattenbak geïntroduceerd?

Katten kunnen kieskeurig zijn over hun badkamer en zelfs een subtiele verandering in de kattenbakvulling of de kattenbak kan reden genoeg zijn voor een lange inspectie. Ik heb een paar pleegkatten gehad die niet waren blootgesteld aan kattenbakvulling met houtkorrels en zij staarden de kattenbak lang aan voordat ze erin gingen.

Maar het hoeft niet eens een nieuw merk kattenbakvulling of doos te zijn om een starende blik te veroorzaken. Ik heb katten gezien die naar de kattenbak staarden telkens de kattenbakvulling vervangen werd. Het lijkt bijna hun manier om de veranderingen te bekijken en je werk te inspecteren.

Met andere woorden, een verandering van zowat elke soort kan een kat aan het staren krijgen.

Reden vijf: Je kat kan zijn terrein aan het bewaken zijn

Katten zijn van nature territoriale wezens en het instinct om hun territorium te controleren is springlevend bij je kleine huiskat.

Maar het territorium van katten werkt niet altijd op de manier die je zou verwachten. Er is meestal geen duidelijke grens die het domein van de ene kat over de andere aangeeft – tenminste geen grens die wij gemakkelijk kunnen begrijpen.

In plaats daarvan kan de kattenbak worden beschouwd als het “territorium” van de ene kat, terwijl de gang er naar toe het territorium is van een andere kat. In deze gevallen kunnen sommige katten naar de kattenbak staren als een manier om over hun territorium te waken.

Dit is waarschijnlijker het geval als uw kat van een afstand of aan de andere kant van de kamer staart in plaats van er direct voor te staan. En als uw katten vechten om de kattenbak, dan is er echt geen mysterie dat territoriumproblemen een rol spelen.

De beste oplossing hier is om meer kattenbakken aan je huis toe te voegen en als algemene regel geldt dat je evenveel kattenbakken moet hebben als katten plus één. Dus als je twee katten hebt, heb je drie kattenbakken nodig.

Moet je je zorgen maken over je katten die staren?

Het is normaal dat katten staren en het feit dat het gericht is op een kattenbak is niet altijd een teken van bezorgdheid.

In sommige gevallen kunnen we het gevoel hebben dat het staren van onze kat intenser is dan het is, simpelweg omdat onze katachtige vrienden lang niet zo vaak knipperen als wij doen. Een niet knipperende blik kan zeker voelen serieuzer.

Maar staren wordt pas een probleem als het gecombineerd wordt met ander gedrag. Bijvoorbeeld, katten die naar hun kattenbak staren en er dan buiten plassen kunnen een medisch probleem hebben of een aantal problemen met de staat van de kattenbak.

Dus bedenk wat anders aan de hand is met je kat en probeer de algemene context van het staargedrag te achterhalen.

Afsluitende gedachten

Hoewel het een beetje vreemd kan zijn om onze katachtige vriend diep in zijn kattenbak te zien staren, is het meestal niets om je zorgen over te maken. Je moet het niet meteen afschrijven als dom kattengedrag, maar als je medische problemen, problemen met de kattenbak, of conflicten met andere katten kunt uitsluiten, dan is het waarschijnlijk gewoon normaal kattengedrag.

Welke reden voor het staren naar de doos is het meest logisch voor jouw katachtige vriend?