Waarom spelen katten met hun prooi?

Als je een jonge, actieve kat bezit met toegang tot het buitenleven, ben je misschien getuige geweest van de gruwelijke aanblik van je kostbare katachtige die op hun prooi jaagt, of het nu een vogel, muis, woelmuis of ander klein beestje is. Misschien ben je zelfs onderworpen aan die hoogste complimenten van je harige vriend: een “geschenk” van hun vangst, levend of dood, aan je voeten gedeponeerd.

Ben je wanhopig over waarom je kat op jacht is, ondanks de heerlijk smakelijke en voedzame maaltijden die je voor hem verzorgt? Bang dat hun vreemde gedrag van het spelen met hun prooi iets slechts zegt over hun karakter? Maak je geen zorgen, dit is allemaal volkomen normaal. Lees verder voor meer informatie over katten, jagen en spelen.

Waarom jagen katten?

waarom kattenjacht

Hoewel katten gedomesticeerd zijn, behouden ze nog steeds hun wilde instincten.

De huiskatten die we vandaag kennen en waarmee we onze huizen delen, stammen af van wilde katten. Deze katten, vergelijkbaar met de verwilderde katten die er nog steeds zijn, hadden niet de luxe van kattenvoer dat door hun liefhebbende eigenaren voor hen werd verstrekt.

Ze hadden sterke overlevingsinstincten, wat betekent dat hun natuurlijke instinct hen ertoe bracht om goede jachtvaardigheden rond prooidieren te tonen. Die katten die faalden in adequaat jachtgedrag zouden verhongeren. Zoals met het meeste kattengedrag, leren kittens dit soort vaardigheden van de moederkat, samen met hun nestgenoten.

Huiskatten vertrouwen tegenwoordig in plaats daarvan op hun katteneigenaren om voedsel te bieden, brokjes of natvoer. Die natuurlijke instincten zijn echter nog steeds erg sterk, waardoor onze katten nog steeds een sterk verlangen hebben om op prooien te jagen, zelfs als ze dat qua voedingswaarde niet hoeven te doen.

De meeste volwassen katten zullen een vorm van roofzuchtig gedrag vertonen als ze kleine dieren of zelfs kattenspeelgoed zien dat op kleine beestjes lijkt.

Waarom spelen katten met hun prooi?

Katten zijn niet gemeen als ze met hun prooi spelen, ze oefenen gewoon hun instincten uit.

Het is één ding om te vertrouwen op jachtgedrag om te overleven, maar spelen met de vangst voordat je het eet (of erger nog, helemaal niet eten!) lijkt een beetje, nou ja … bedoelen! Dus, zijn onze kattenvrienden van nature wreed, of is er een andere reden voor dit veel voorkomende kattengedrag?

Er zijn verschillende redenen waarom uw kat met zijn prooi kan spelen.

1. Jachtinstincten

In het wild spelen katten met hun prooi voordat ze de laatste fatale beet door het ruggenmerg toedienen in een opzettelijke poging om het prooidier te vermoeien. Als het kleine dier of de vogel moe is, hebben ze minder kans om de kat te verwonden via tanden, snavel of klauwen wanneer ze hem uiteindelijk gaan doden.

Dit is natuurlijk roofzuchtig gedrag dat bij veel soorten wordt gezien, waaronder grote katten – de grote neven van onze huiskatten.

2. Oefenen

Oefening baart kunst en de meeste katten zullen elke gelegenheid aangrijpen om hun jachtvaardigheden aan te scherpen. Dit geldt vooral voor binnenkatten en katten die niet veel gelegenheid hebben om te spelen of te jagen.

Katten houden ervan om jachtgedrag na te bootsen door te spelen: springen, achtervolgen, grijpen en bijten. Zodra ze hun prooi met succes hebben gevangen, kunnen ze zich overgeven aan wat extra spel, zoals herhaaldelijk op de arme beestjes springen, allemaal in de naam van perfectie.

Lees ook: 7 staartloze kattenrassen die perfecte metgezellen zijn

3. Opportunistische jagers

Als je kat niet echt honger heeft – bijvoorbeeld omdat hij onlangs een heerlijke kom vol brokjes heeft gegeten – kan hij het misschien niet laten om op te springen en een klein dier te vangen, maar wil het niet eten.

Lees ook: De 10 beste kattenvoer in 2022

Als ze een prooi vangen maar geen honger hebben, kunnen ze de dode prooi voor later houden, of ze kunnen de vangst gewoon gebruiken als een speelsessie. Niet enorm lovenswaardig, maar dat zijn katten voor jou!

Waarom brengen katten levende prooien in huis?

jacht kat

Veel katten jagen in hun perifere territorium, maar geven er de voorkeur aan terug te keren naar hun innerlijke heiligdom – het huis – om zich te voeden.

Ah, het “geschenk” van een vogel of muis, hoe heerlijk. Katten voeren deze prachtige ceremonie uit om hun prooi naar huis te brengen omdat ze territoriaal zijn. Hun territorium heeft de neiging om te worden opgesplitst in een kern “veilige zone” waar ze rusten en eten, en een groter perifeer gebied waar ze patrouilleren en jagen.

Veel katten jagen in hun perifere territorium, maar geven er de voorkeur aan terug te keren naar hun innerlijke heiligdom om zich te voeden – meestal uw huis. Katten zijn solitaire jagers, ze jagen niet in groepen of roedels, maar het zijn sociale eters – ze keren terug naar de kolonie of groep om te eten. Het is een goede manier in de kattenwereld om voedsel terug te brengen naar hun sociale groep om te delen.

Lees ook: Hoe markeren katten hun territorium?

Kan ik mijn kat stoppen van Jacht?

Katten hebben sterke roofzuchtige instincten, maar niet alle katteneigenaren willen dat hun katten jagen.

Een veel voorkomende vraag onder katteneigenaren, dit is een beetje een lastige. Katten hebben sterke roofzuchtige instincten; jagen is een heel natuurlijk kattengedrag.

Veel katteneigenaren voelen zich echter ongemakkelijk bij het jagen op en doden van kleine dieren door hun katten en waarderen het zeker niet dat hun huiskatten een dood dier mee naar huis nemen!

Hier zijn enkele dingen om te overwegen als uw kat een vraatzuchtige jager is.

1. Herschik hun jachtinstinct

Katten houden van spelen, en naast dat het een uitstekende manier is om een band met je huisdier op te bouwen, verbruikt speeltijd ook overtollige energie, biedt mentale en fysieke stimulatie en vervult die aangeboren behoefte om te jagen, springen en bijten. Veel actief spel kan helpen om het jachtgedrag te verminderen.

Lees ook: 8 Purrfect-spellen die je met je kat kunt spelen

2. Een belkraag

Halsbanden met een bel eraan zijn een effectieve manier om het vermogen van uw kat om prooien te vangen te verminderen, terwijl ze nog steeds roofzuchtig gedrag kunnen oefenen. Zorg ervoor dat de halsband een veiligheidsfunctie heeft om snel los te kunnen als ze ergens op vast komen te zitten.

3. Denk na over eten

Je kat kan jagen omdat hij honger heeft. Probeer een voedzaam dieet van hoge kwaliteit te voeren in kleine frequente feeds gedurende de dag. Puzzelvoeders kunnen een goede manier zijn om uw kat fysiek tevreden te houden, maar ook voor wat mentale stimulatie zorgen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

4. Herken de gevaarlijke periodes

De meeste katten jagen op momenten van zonsopgang en zonsondergang. Ze zijn crepusculair, wat betekent dat ze op deze momenten het meest actief zijn. Vogels en kleine zoogdieren zijn op deze momenten ook meer in de buurt. Door uw kat op deze belangrijke momenten binnen te houden, kan de jacht worden verminderd.

Lees ook: Waarom ligt mijn kat op mijn borst

Conclusie

waarom houden katten van cru

Katten zijn natuurlijke jagers en het vangen van prooien is een enorm belangrijk onderdeel van normaal kattengedrag, hoewel sommige veel productiever zijn dan andere. Katten spelen vaak met hun voedsel voordat ze het eten, hetzij omdat ze ervoor zorgen dat de prooi verzwakt is voordat ze in de buurt komen voor de dood, of omdat ze jagen op oefening in plaats van vanwege echte honger.

Als u de killerinstincten van uw kat wilt verminderen, zijn er enkele methoden die u kunt gebruiken om het jachtgedrag te verminderen terwijl u toch normaal kattengedrag behoudt.

Lees ook: Hoe maak je de kattenbak van je kat schoon volgens een kattengedragsdeskundige

Veelgestelde vragen

Waarom spelen katten met hun prooi nadat ze deze hebben gedood?

Als je kat met een vogel of zoogdier speelt terwijl hij al dood is, was dit waarschijnlijk een opportunistische jacht in plaats van een jacht gebaseerd op echte honger. Als uw kat geen honger heeft, kan hij met zijn vangst spelen om zijn jachtvaardigheden te oefenen.

Waarom speelt mijn kat met muizen en doodt hij hem niet?

Als uw kat met zijn prooi speelt, wacht hij misschien tot de muis moe is voordat hij de fatale beet in de nek toediende – een vermoeide muis zal uw kat veel minder snel verwonden als hij dicht bij de beet leunt. Als alternatief heeft uw kat misschien geen honger en gebruikt hij de muis als een manier om zijn jachtvaardigheden aan te scherpen.

Waarom brengen katten je dode dieren?

Katten hebben de neiging om te jagen in de periferie van hun territorium, maar brengen hun prooi terug naar hun kerngebied (meestal uw huis) om te eten. Het zijn solitaire jagers, maar sociale eters, dus het is een goede manier om voedsel terug te brengen naar hun sociale groep om te delen!