Waarom snuffelt mijn kat aan mijn gezicht?

Katten proberen al eeuwenlang een zweem van mysterie over zich te houden, maar kattenouders hebben beetje bij beetje ontdekt wat er onder hun raadselachtige façade schuilgaat.

De waarheid is dat ondanks de eerste indruk katten expressieve wezens zijn. Als we goed kijken, zullen we ons realiseren dat ze ons voortdurend laten zien hoe ze zich voelen en wat ze willen.

Het kan moeilijk zijn om de betekenis achter sommige van hun gedragingen te ontcijferen, maar het begrijpen van onze katachtige metgezellen is essentieel. Hoewel ze het meestal rustig aan doen, laat uw kat zich soms gaan en doet hij iets vreemds… zoals aan uw gezicht snuffelen.

Dus waarom snuffelt je kat aan je gezicht en wat betekent het? Katten hebben een sterke reukzin, die informatie geeft over hun omgeving, zoals voedsel en prooi. Wanneer je kat aan je gezicht snuffelt, kan dat een begroetingsgebaar zijn. Door aan je geur te ruiken, vooral aan je adem, bouwen katten ook vertrouwdheid en vertrouwen met je op. Er is ook een goede kans dat het gewoon interessant ruikt, ook!

Laten we eens wat dieper ingaan op wat onze katachtige vrienden zou kunnen motiveren om aan onze gezichten te snuffelen!

Feline Gevoel van Geur

Voor we in de mogelijke redenen duiken, is het belangrijk te begrijpen hoe katten hun snuffelvermogen gebruiken. Honden mogen dan bekend staan om hun scherpe reukzin, maar zij zijn niet de enigen die talent hebben getoond in de neusafdeling.

Hoewel de reukzin van een kat misschien niet zo geavanceerd is als die van een hond, is hij wel degelijk bekwamer dan wij, veertien keer beter om precies te zijn. Volgens studies, “hebben mensen 5 miljoen olfactorische receptoren die aroma’s detecteren, terwijl de katachtige neus er 45 tot 80 miljoen heeft!”

Zicht, gehoor, tast en smaak zijn allemaal zeer belangrijke zintuigen die de meesten van ons helpen de wereld om ons heen te navigeren, en in de wereld van de katachtige lijkt de reuk van nummer één belang te zijn. Maar wat is het doel van dit verbazingwekkende olfactorische systeem?

Communicatie

Al onze zintuigen samen spelen een cruciale rol in onze overleving, en katten zijn niet anders. Door op hun fysieke attributen te vertrouwen, slagen ze erin voedsel te bemachtigen, roofdieren zoveel mogelijk te ontwijken, en met andere katten te communiceren.

Vaak worden katten verkeerd begrepen en vanwege hun gebrek aan hoektand-enthousiasme, zijn ze gekarakteriseerd als onverschillig. De waarheid is dat katten gewoon andere middelen gebruiken en unieke manieren hebben om hun stemmingen en behoeften aan zowel dieren als mensen kenbaar te maken.

Hun lichaamstaal is het nummer één ding dat wij mensen moeten begrijpen om goed te kunnen communiceren met onze katachtige metgezellen. Door het bestuderen van hun lichaamstaal en in sommige gevallen hun miauwen, kunnen we vertellen of ze zich tevreden voelen, boos, of gestrest. Maar katten gebruiken niet alleen lichaamssignalen om begrepen te worden en op hun beurt hun omgeving te begrijpen. Geur is een waardevol communicatiemiddel voor zowel wilde als huiskatten.

Katten hebben geurklieren die feromonen afgeven, en deze chemicaliën geven informatie. Volgens studies worden “vele aspecten van het sociale gedrag van een kat beïnvloed door chemische signalen.” Belangrijker nog, het lijkt erop dat “chemische signalen een rol lijken te spelen bij stress- en angstreductie waardoor katten zich veilig voelen in hun omgeving.”

Hun pootkussentjes, wangen, lippen, voorhoofd, flanken staart hebben geurklieren, evenals twee kleine anale klieren aan elke kant van hun rectum. Dankzij hun geurklieren, hun speeksel, de geur van hun urine, en de vloeistof die hun ontlasting markeert als het door de anaalklieren gaat, wordt belangrijke informatie over elkaar aan katten onthuld zonder daadwerkelijke confrontatie. Hoe minder interacties tussen vreemde katten, hoe kleiner de kans op gevechten en bijgevolg hoe groter de kans op overleven.

Geur helpt katten om hun territorium af te bakenen, vreemde katten of leden van dezelfde kolonie te identificeren. Maar ze kunnen ook vertrouwdheid creëren en katten helpen zich aan elkaar te binden. Katten gebruiken hun geur en de onze ook om een familiaire band met ons te scheppen, zoals wanneer ze hun kop tegen ons aan wrijven, of wanneer ze kneden.

Op dit punt snap je het waarschijnlijk wel: geur is een ongelooflijk belangrijk onderdeel van hoe je kat de wereld ziet en ermee omgaat!

Waarom snuffelt mijn kat aan mijn gezicht?

Het is niet ongebruikelijk dat katteneigenaren ongewone vragen moeten stellen en, “waarom snuffelt mijn kat aan mijn gezicht?” staat misschien wel bovenaan de lijst. Eén ding is zeker, dit gedrag is geworteld in hun poging tot communicatie en wij hebben het geluk aan de ontvangende kant te staan.

Maar wat proberen ze ons te vertellen, of wat proberen ze over ons te weten te komen? Of doen ze het enkel omdat onze adem raar ruikt? Moeten we onze tanden poetsen of proberen terug te snuiven?

Wat is hier aan de hand? Laten we het opsplitsen in 6 mogelijke verklaringen.

1. Om hallo te zeggen

Of je nu gewekt wordt door de aanraking van de koude neus van je kat, of door het geluid van zijn gesnuif in je gezicht, schrik niet. Net zoals de meeste mensen een handdruk of een kus van wang tot wang gebruiken om elkaar te begroeten, doen katten dat ook, maar op hun eigen manier. Ik heb gemerkt dat mijn katten aan mijn gezicht kunnen snuffelen zodra ik ’s morgens wakker ben, en dan verder gaan met hun dag.

Zoals eerder gezegd, hebben katten klieren op hun gezicht, dus als ze een andere vertrouwde kat in het wild begroeten, snuffelen ze aan elkaars gezicht en kont. In de meeste gevallen zullen katten die elkaar vriendelijk begroeten hun begroeting beëindigen met wat gezichtswrijven en allogrooming. Dus, door aan ons te ruiken, ons te likken en tegen ons aan te wrijven, herkennen onze katachtigen onze geur en is het eigenlijk hun manier om ons te begroeten.

2. Om je wakker te maken

Of het nu vroeg in de ochtend is of midden in de nacht, er zijn katten die er alles aan zullen doen om hun eigenaar wakker te maken. Het kan een schreeuw om hulp zijn als hun etensbakje leeg is of een uitnodiging om te spelen.

Sommige katachtige metgezellen zullen miauwen in een andere kamer, of in dezelfde kamer en misschien zelfs in ons gezicht. Maar er zijn ook de zwijgzamen en deze katten zijn listiger. In plaats van een gefrustreerd gekreun uit onze slaperige monden te lokken, gebruiken ze hun meest dodelijke wapen: “schattig zijn.”

Met andere woorden, er zijn katten die aan ons gezicht zullen ruiken, in een subtiele poging om ons wakker te maken en te krijgen wat ze willen. In mijn geval, is het meestal aaien en knuffelen waar ze op uit zijn, omdat hun automatische voerbak altijd vol zit met vers en heerlijk eten!

3. Omdat jullie een band delen

Geur is essentieel voor katten en het is hun nummer één manier om te herkennen of een kat deel uitmaakt van hun stam of niet. Hun neus kan een roofdier in de buurt voelen, een prooi, of bedorven voedsel. Moeders gebruiken hun reukzin ook om hun eigen kittens te herkennen.

Telkens als onze bontballen ons ruiken, bouwen ze vertrouwdheid op en als gevolg daarvan groeit ook hun vertrouwen in ons. De meeste katten zullen hun eigenaar besnuffelen en dan met hun gezicht tegen hem aan wrijven om hem met hun geur te markeren en de geur van hun eigenaar in ruil daarvoor te ontvangen.

Deze uitwisseling van geuren is belangrijk en het is iets waar we blij mee moeten zijn omdat het een duidelijke liefdesverklaring is!

4. Om een vleugje van je geur te krijgen

Het komt misschien als een verrassing, maar katten herkennen ons vooral aan onze geur en niet aan ons uiterlijk. De snuffeltechniek van een kat kan subtieler zijn dan die van een hond, dus je hebt waarschijnlijk veel meer momenten gemist waarop je kat jouw geur in zich opnam.

Veranderingen in de manier waarop je ruikt kunnen de behoefte van je katten triggeren om een betere vleug van je te krijgen om er zeker van te zijn dat jij jij bent. Het veranderen van je douchegel, of zelfs je dieet zal invloed hebben op de manier waarop je ruikt, en je kat zal de geruststelling nodig hebben dat jij nog steeds jij bent. Hoewel jij zo’n subtiele verandering misschien niet opmerkt, zullen onze katjes dat zeker wel doen.

Het is belangrijk om te onthouden dat wij, in tegenstelling tot de meeste huiskatten, naar buiten mogen en als we thuiskomen bij onze furbabies brengen we ook nieuwe en onbekende geuren met ons mee. Natuurlijk zullen onze katten dit boeket van nieuwe aroma’s willen verkennen.

5. Om zeker te zijn dat je ok bent

Geurveranderingen kunnen ervoor zorgen dat onze kitties meer aandacht aan ons besteden, wat in zekere zin laat zien dat ze om ons welzijn geven. Katten kunnen van dichtbij niet zo goed zien, dus een snuffel kan een goede manier zijn om te voelen wat er voor hen is, zelfs als dat toevallig jouw gezicht is.

Er zijn ook mensen die geloven dat katten ziektes kunnen opsporen. Het lijkt erop dat katten in staat zijn om een chemische verandering te ruiken die zou kunnen plaatsvinden in ons lichaam als gevolg van een ziekte. Het is mogelijk dat je kat een verandering in je stemming heeft opgemerkt en wil weten of je in orde bent of dat hij gewoon even bij je komt kijken. Zoiets als een katachtige “hoe gaat het met je?”

6. Om hun stress te verminderen

De meeste katten scheppen familiaire banden met hun eigenaars en zien hen als een bron van liefde en bescherming. Volgens onderzoek “stellen olfactorische signalen het kitten in staat om zich te oriënteren in hun omgeving en dat de olfactorische stimuli een kalmerend effect kunnen hebben, waardoor onrust wordt verminderd door aan te geven dat het kitten zich op een vertrouwde plaats bevindt.”

Aangezien onze geur vertrouwd is voor onze kittens, zou onze aanwezigheid een veilige omgeving voor hen creëren. In feite heeft een studie gepubliceerd in het tijdschrift Behavioural Processes aangetoond dat wanneer katten moesten kiezen tussen voedsel, speelgoed, en sociale interactie met mensen, de meeste katten kozen voor het laatste. Het is dus niet meer dan logisch dat katten die zich veilig en geliefd willen voelen, kiezen voor ons gezelschap en de geur die daarbij hoort.

Waarom snuffelen katten aan je mond?

Voor sommige katten is een vleugje van het gezicht van hun baasje niet genoeg en dan gaan ze voor de mond. Hoewel dit gedrag misschien nog vreemder lijkt, denk ik niet dat het dat is. Onze monden zijn warm, en de geur kan gedurende de dag veranderen.

Sommige katten zouden ook gewoon nieuwsgierig kunnen zijn naar hoe kerrie of pittige kilte die uit onze mond komt, ruikt. Misschien genieten ze zelfs van onze koele, muntachtige adem dankzij de kauwgom of het mondwater. Als je lang van huis bent geweest of zelfs op vakantie, heeft je kat misschien gewoon de behoefte om weer contact met je te maken via je geur en wat is er intiemer dan onze mond, toch?

Er zijn ook mensen die geloven dat katten door aan onze adem te ruiken kunnen herkennen dat we ziek zijn met een verkoudheid. Dit gebaar zou hun manier kunnen zijn om er zeker van te zijn dat we gezond zijn. Maar als je op je werk een broodje tonijn hebt gegeten, dan durf ik te wedden dat de neus van je kat in je mond zit, juist vanwege de tonijn!

Waarom ruiken katten aan je neus en ogen?

Katten zijn sociale wezens en sociale interacties zijn erg belangrijk om hen gelukkig en stressvrij te houden. Deze interacties kunnen verschillende vormen aannemen. Het ruiken aan ons gezicht en bepaalde kenmerken, zelfs eigenaardige zoals onze neus en ogen kunnen deel uitmaken van hun socialisatie.

Als je een kat aait, merk je misschien dat ze eerst aan onze hand ruiken en zich dan door ons laten aaien of ze wrijven ertegenaan. Ze ruiken aan onze handen om onze geur te herkennen en zichzelf gerust te stellen dat er niets ergs van zal komen. Om dezelfde reden kunnen onze pluizenbollen aan verschillende delen van ons gezicht ruiken om er zeker van te zijn dat wij het zijn, zodat ze ons een kopstoot kunnen geven.

Omdat we uit onze neus ademen, worden ze misschien aangetrokken door de warme lucht. Onze neus is ook het eerste dat uitsteekt in vergelijking met de rest van ons gezicht, dus is het niet meer dan normaal dat ze die als eerste zullen onderzoeken. Sommige katten gaan zelfs voor een soort neusknabbelen, wat ook een teken van genegenheid is in kattentaal.

Ogen zijn misschien wel het vreemdste wat een kat op ons gezicht kan ruiken, maar dan nog, het vocht in onze ogen kan ze ook nieuwsgierig maken. Als je huilt of tranen in je ogen hebt, kan je kat zich aangetrokken voelen tot de zoute smaak en geur van je tranen, of misschien herkennen ze je verdriet en is het hun manier om je steun en liefde te tonen.

Waarom Snuffelen en Bijten Katten Aan Haar?

Een van mijn katten ruikt zelden aan mijn gezicht, maar in plaats daarvan kan hij niet genoeg krijgen van mijn haar. Het is een gewoonte die hij al heeft sinds hij een klein katje was. Hij kneedde en beet in mijn haar en krulde zich dan op om te slapen. Ik heb me altijd afgevraagd of hij mijn haar associeerde met zijn moeder, en toen hij opgroeide tot een vriendelijke reus bleef dit infantiele gedrag bestaan.

Kneden en bijten is meestal een gedrag dat vaak wordt waargenomen bij kittens. Deze heen en weer gaande beweging helpt bij het stimuleren van de melkproductie bij hun moeder tijdens het voeden. Volwassen katten kunnen deze gewoonte aanhouden als een stressverlichter en je zult ook merken dat je kat je haar kneedt als hij je genegenheid wil tonen.

Het kunnen natuurlijk ook je nieuwe haarproducten zijn waar je katachtige metgezel graag aan snuffelt voor het slapen gaan. Er zijn die katachtige individuen die misschien gewoon van de smaak van haar houden. Helaas staan katten niet bekend om hun kapperskwaliteiten, dus misschien is het een verstandige keuze om ze uit de buurt van je lokken te houden.

Waarom ruikt mijn kat aan mijn gezicht als ik slaap?

Deze gewoonte om aan het gezicht te snuffelen kan vooral een onderdeel zijn van de nachtelijke routine van je kat. De late uren kunnen een simpel toeval zijn of misschien is het de perfecte gelegenheid voor uw katachtige metgezel om u te verrassen en u grondig te ruiken omdat u waarschijnlijk nog slaapt.

Als je met je kat in hetzelfde bed slaapt, is er een grote kans dat ze je ruiken en dan hun kop tegen de jouwe wrijven voordat ze zich neerzetten. Het is een teken van genegenheid, herkenning, en het genot van je warme adem. Het kan zelfs gebeuren dat je kat je aanstaart terwijl je slaapt, vergezeld van af en toe een snuffel.

Aangezien katten crepusculaire dieren zijn (wat betekent dat ze wakker zijn bij zonsopgang en zonsondergang), is het heel waarschijnlijk dat ze, terwijl jij slaapt, aan het spelen, eten en op en neer rennen zijn in het appartement. Tussen hun jachtsessies door, zal uw kat waarschijnlijk een paar keer gedurende de nacht naast u komen slapen. Dus, elke keer als je kat zich naast je nestelt, is de kans groot dat hij je een goede snuif geeft. Als je een lichte slaper bent, zul je je waarschijnlijk bewust zijn van elke snuif.

Dit jagersinstinct kan ook de behoefte aan aandacht van je kat triggeren, dus aan je ruiken kan hun manier zijn om te zien of je slaapt en je dan wakker te maken voor een speelsessie. In de meeste gevallen zal je kat aan je gezicht ruiken om je wakker te maken, maar het kan ook andersom zijn.

Als je een onrustige slaper bent of de neiging hebt om te snurken, ruikt je kat misschien aan je gezicht om er zeker van te zijn dat je in orde bent en misschien proberen ze je te laten weten dat je luidruchtig bent. Tenslotte kan dit gedrag voortkomen uit de behoefte van je kat aan geruststelling gedurende de nacht.

Moet je je kat stoppen met aan je gezicht te ruiken?

Er is niets mis mee als je kat aan je gezicht ruikt, tenzij je natuurlijk merkt dat de lichaamstaal van je kat tekenen van agressie vertoont. Je draagt misschien een onbekende geur met zich mee die hen mogelijk angstig of extreem nieuwsgierig maakt. Als je een sissend geluid hoort of merkt dat hun rug gebogen is, en hun staart opgezwollen, dan is het raadzaam dat je uit de buurt van je kat gaat.

Als je niets agressiefs of verontrustends ziet aan je kat, maar je wilt toch dat ze stoppen, beweeg ze dan zachtjes weg van je gezicht. Katten reageren beter op positieve bekrachtiging en een kalme toon, dus door deze methode te gebruiken kun je dit gedrag stoppen.

Als je merkt dat het gedrag van je kat niet verandert of als je het als afleidend ervaart, vooral wanneer je slaapt, dan zou je je kat kunnen trainen om in hun eigen bed te slapen. Een van de makkelijkste manieren om dit te doen is om uw kat een bed te geven dat ze liever hebben dan het uwe. Hoewel dat een hele opgave kan lijken, is zoiets als dit geweldige half-dome bed op Amazon een goede plek om te beginnen. Er zijn ook verschillende andere strategieën die je kunt gebruiken om je kat van het bed te houden en de kans te verkleinen dat je gewekt wordt met een snuffelgezicht en ik schreef er hier over.

Sommige wetenschappers geloven dat slapen met huisdieren afleidend kan zijn, vooral voor mensen die lijden aan slapeloosheid of lichte slapers zijn. Het is volkomen normaal om grenzen te stellen en hoewel het moeilijk kan zijn, zijn katten bekwame leerders. Onze katachtige metgezellen kunnen zich aanpassen aan nieuwe regels en omgevingen, zolang we er maar voor zorgen dat we in hun behoeften voorzien.

Waarom ruiken katten aan je gezicht en staren dan met hun mond open?

Ik weet zeker dat de meesten van ons deze eigenaardige reactie wel eens hebben gezien wanneer onze katten inademen, dan stoppen ze plotseling met hun mond half open hangend en met een vreemde blik op hun gezicht. Voor sommige katten kan het een gewone reactie zijn op onze lopers of vuile sokken, en zelfs onze adem. Wie zou het hen kwalijk nemen?

Kijk maar eens naar dit arme katje dat niet onder de indruk lijkt te zijn van de voeten van zijn baasje!

Maar waarom trekken ze zo’n raar gezicht?

Wel, dit gedrag heeft een naam en het heet de Flehmen Reactie. Volgens John Bradshaw, een Antrozoöloog en auteur van boeken over het gedrag van katten, “is het gemakkelijk om het gedrag te verwarren met agressie, omdat het dier zijn tanden ontbloot als het zijn gezicht opkrult. Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat de kat fysiek twee kleine kanaaltjes opent op het dak van zijn mond achter zijn snijtanden.”

Deze kanaaltjes verbinden zowel de neus als de mond en ze zijn verbonden met het vomeronasaal orgaan, ook bekend als het Jacobson’s orgaan. Bradshaw legt uit dat dit orgaan ergens tussen de reukzin en de smaakzin ligt. Terwijl ademen door de neus noodzakelijk en onvrijwillig is, is de flehmenreactie een vrijwillige actie.

Een dier kan niet anders dan automatisch geuren in zich opnemen als hij ademt, maar de flehmen-respons is een vrijwillige actie, net als slikken. Katten gebruiken dit orgaan wanneer ze specifieke geuren willen onderzoeken. Volgens kittenredder Hannah Shaw is de flehmen-respons, “de manier van een kat om een onbekende en interessante geur te analyseren.”

Giovanni Giuseppe Bellani, auteur van het boek “Felines of the world,” spreekt over Jakobsorgaan en zegt dat, “zijn belangrijkste functie is om het hormonale niveau van poezen in oestrus te herkennen.” Dus, de reactie van Flehmen is belangrijk voor het paren, het markeren van territorium, en intraspecifieke communicatie.

Dus, als je jezelf afvraagt, waarom snuffelt mijn kat aan mijn gezicht en staart me dan aan met hun mond open, denk dan aan de extra informatie die ze van jou krijgen. Het is gewoon hun manier om je beter te leren kennen!

Afsluitende gedachten

Het lijkt erop dat onze poesjes niet alleen pluizig en schattig zijn, maar ook kleine rechercheurs op het gebied van geur. Met hun speciale snuffelvaardigheden hebben onze pluizige bekenden waarschijnlijk een completer beeld van ons, en de wereld om hen heen, dan we oorspronkelijk misschien dachten.

Wie wist dat het ruiken van iemands gezicht zo’n groot compliment kon zijn en dat hun bekwame neuzen een reden te meer zijn om van hen te houden?

Vertel eens, heb je jezelf ooit afgevraagd, waarom snuffelt mijn kat aan mijn gezicht? Denk je dat het schattig is of denk je dat het gewoon onze vreemde geur is die hen aantrekt.