Skip to Content

Waarom sist mijn kat naar me als ik haar oppak?

Soms voel je misschien de drang om je pluizenbol op te pakken en zijn schattige kopje te kussen. Maar dat is niet altijd het beste idee, vooral niet als je kat begint te sissen.

Een kat kan naar je sissen als je hem oppakt als waarschuwing – hij kan gestrest zijn of pijn hebben. De kat kan zich ook gewoon aan je ergeren, dus zorg ervoor dat je hem wat ruimte geeft als hij niet in de stemming is.

Waarom sist mijn kat naar me als ik haar oppak?

In de absolute meerderheid van de gevallen betekent sissen niets goeds. Hier is wat het sissende geluid precies kan betekenen:

 • Het is een waarschuwing – de kat zal meestal sissen voordat hij in een gevecht terechtkomt, omdat hij de confrontatie wil vermijden.
 • Het katje heeft pijn – je hebt misschien een gevoelige plek van het lichaam van de kat aangeraakt toen je het huisdier oppakte
 • De kat is gestrest – als de kleine man al angstig is en je probeert de kat op te pakken, kan hij gaan sissen.
 • Je irriteert de kat – Soms willen kittens gewoon niet opgepakt worden. Sissen is een van hun manieren om te zeggen dat

Lees: Kunnen Savannah Katten uitgelaten worden?

Waarom gromt en sist mijn kat als ik haar oppak?

Als een kat zich ergert aan lichamelijk contact, kan hij gaan grommen en zelfs sissen. Laat de kat gewoon een tijdje met rust.

Waarom sist mijn kat plotseling als ik hem oppak?

Sissen bij katten heeft niets te maken met het tonen van agressie. Het is een verdedigingsmechanisme en katten gebruiken het als ze bang zijn.

Je bent misschien op het verkeerde moment naar je kat toegekomen. Misschien was de kleine man al erg nerveus over iets of had hij last van ongemak in zijn buikje.

Waarom wordt mijn kat agressief als ik haar oppak?

Als een kat zich bedreigd voelt, zal ze wegrennen. Echter, als u de pluizige bal vasthoudt, zal hij zich realiseren dat alle vluchtwegen geblokkeerd zijn, en de kat zal agressie gaan vertonen.

De kat zou je kunnen bijten of krabben uit zelfverdediging.

Hoe de kat omgaat met je vasthouden zal vooral afhangen van hoe je het poesje benadert.

Benader het huisdier op een manier dat het niet schrikt of verrast, steek je vinger uit naar de kat om het ventje te begroeten, en pak het dier dan pas op. (vergeet niet het hele lichaam te ondersteunen, zodat het poesje zich veilig en geborgen voelt).

Lees: Hoe erg verharen katten?

Waarom sist mijn kat naar mij tijdens het spelen?

Katten sissen niet als ze echt plezier hebben.. Het geluid is een duidelijk signaal dat het huisdier zich niet langer op zijn gemak voelt.

Kitties kunnen gaan sissen als een andere kat (of een mens) veel te ruw met hen speelt. Het is hun manier om te zeggen ‘doe dat niet meer’.

Waarom sissen katten naar andere katten?

 • Territoriale geschillen – katten zijn extreem territoriaal en als ze ooit het gevoel hebben dat een andere kat in hun ruimte is gekomen, kunnen ze beginnen te sissen om de hiërarchie te herstellen.
 • Ergernis – kittens zullen sissen (zelfs naar andere katten) om te laten zien dat ze niet in de stemming zijn om te spelen of dat het andere huisdier gewoon iets deed om het te irriteren.
 • Pijn – misschien speelden de katten een beetje te ruw, en raakte een van hen gewond. Dit zal zeker het poesje doen sissen om het andere dier te waarschuwen dat het moet ophouden.
 • Een leermiddel – voor kittens is sissen een manier om grenzen te stellen tijdens het spelen, zodat het andere katje leert wanneer het iets te hard heeft gebeten of gekrabd.

Waarom sist en gromt mijn kat naar mij?

De kans is groot dat de kat zich bedreigd, geïrriteerd of druk voelt…. Hij wil op dit moment niet benaderd worden en wil gewoon met rust gelaten worden in een veilige ruimte.

Het sissen en grommen gebeurt meestal als er kleine kinderen in huis zijn die niet weten wanneer ze de kat met rust moeten laten.

Katten kunnen dergelijk gedrag ook vertonen als ze in het verleden door mensen zijn gekwetst.

Lees: Waarom valt het haar van mijn kat in klontjes uit?

Waarom sist mijn kat naar me en valt me aan?

Zelfs als u altijd een geweldig baasje bent geweest, is niemand veilig voor plotselinge agressie bij katten.

Uw kat kan naar u beginnen te sissen en u zelfs aanvallen als hij erg bang is, als hij aan een medische aandoening lijdt, als hij zijn territorium verdedigt, of als zijn agressie is omgebogen (de kat is al in een hyper-aroused staat door een externe stimulus en dan kom jij opdagen).

Hier zijn de tekenen van een agressieve kat:

 • Verstijfde poten
 • Opstaande oren
 • starend naar jou
 • Loopt naar je toe
 • Grommen en sissen
 • Stijve staart

Lees: Waarom gooit mijn kat over maar gedraagt zich normaal?

Mijn kat siste naar me voor de eerste keer

Wanneer een kat sist, voelt hij zich geprovoceerd, bedreigd, onzeker, mishandeld, ongemakkelijk of onder druk gezet.

Probeer je precies te herinneren wat je deed waardoor je kat zo deed…. Misschien heb je de kat per ongeluk pijn gedaan, geprobeerd zijn nagels te knippen, de stofzuiger gebruikt, enzovoort.

Sissende maar vriendelijke kat

Sissen betekent niet dat de kat agressief is, er is gewoon iets in zijn omgeving waardoor hij zich ongemakkelijk voelt. Het geluid is misschien niet op u gericht – nieuwe voorwerpen of zelfs geuren kunnen zulk gedrag uitlokken..

Kat sist naar me na het verhuizen

Wanneer katten zich in een onbekende situatie/plaats of naast een onbekend dier bevinden, kunnen ze sissen – dat is volkomen normaal.

Geef het katje wat tijd om aan het nieuwe huis te wennen en probeer de ruimte te vullen met wat voorwerpen en geuren die het al kent.

Waarom sist mijn poes naar mij?

Een poes en een kater kunnen naar elkaar sissen wanneer ze op zoek zijn naar partners.

Moeders kunnen erg beschermend worden over hun kittens, en ze kunnen gaan sissen… wanneer iemand in hun buurt komt.

Lees: Waarom kauwt mijn kat op alles?

Wat te doen als uw kat naar u sist?

 1. Stop met het maken van direct oogcontact
 2. Laat de kat met rust; probeer hem niet aan te raken
 3. Geef de kat genoeg tijd om te kalmeren en zorg voor een ontsnappingsmogelijkheid (laat bijvoorbeeld de deur naar een andere kamer open en blijf niet in de deuropening staan)
 4. Straf uw kat nooit voor sissen

Moet ik terug sissen naar mijn kat?

Je moet niet terug sissen naar je huisdier. Ze zouden dit geluid als een bedreiging kunnen opvatten en nog banger worden.

In plaats van te proberen het katje te disciplineren, probeer uit te zoeken wat de kleine man precies het geluid laat produceren.

Moet ik naar mijn kat sissen als hij bijt?

Sissen naar je kat zal hem alleen maar verwarren. Je bent geen kat en je zult niet in staat zijn om effectief te communiceren.

Zal mijn kat ooit stoppen met naar me te sissen?

De sleutel tot succes is geduld.

Stel de kat geleidelijk bloot aan waar hij bang voor is (jij) en geef de kleine man tegelijkertijd lekkers.

Hoe lang onthouden katten misbruik?

Het kortetermijngeheugen van een kat duurt 16 uur. Dus, als je per ongeluk op de staart van de pluizenbol stapt en je vervolgens verontschuldigt, zal hij het incident de volgende dag vergeten zijn.

Bedenk wel dat katten zich herhaalde mishandeling voor de rest van hun leven zullen herinneren.