Waarom sissen katten? De nieuwsgierige link tussen katten en slangen

Degenen onder ons bij Litter-Robot besteden normaal gesproken niet zoveel aandacht aan koudbloedige gewervelde dieren als aan vierpotige harige zoogdieren. Maar omdat 21 oktober Reptile Awareness Day is, begonnen we na te denken over de vreemde parallellen tussen katten en één typisch reptiel in het bijzonder: slangen. Laten we zonder verder oponthoud eens kijken naar de merkwaardige verbanden tussen katten en slangen, te beginnen met: Why sissen katten?

Fricatief

Veel dieren sissenmaar de kans is groot dat de eerste twee sissende dieren waar je aan denkt katten en slangen zijn. Slangen hebben een orgaan in de keel dat de glottis wordt genoemd en waar ze doorheen ademen. Normaal gesproken is dit een rustig proces, maar door met geweld lucht uit de glottis te verdrijven, ontstaat het veelbetekenende sissende geluid. Slangen sissen als verdedigingstactiekeen die vooral handig is voor kleine, niet-giftige slangen. Een sissende slang kan de indruk wekken van een grotere, gevaarlijkere vijand.

Dus waarom sissen katten? Geloof het of niet, katten imiteren eigenlijk slangen als ze sissen! Slangen worden gezien als enkele van de meest angstaanjagende roofdieren in het dierenrijk. Net als slangen sissen katten om intimiderend te klinken en te proberen weg te jagen wat hen bedreigt.

Nest-Robot resident dierenarts Dr. Justine Lee legt uit dat door de vorm van hun tong en keelholte (het weefsel recht voor hun stemkastje) te veranderen, katten in staat zijn om scherp een straal lucht vrij te geven terwijl ze daarbij wat speeksel spugen.

Samen met het sissen kunnen katten een gutturaal grommend geluid laten horen wanneer ze zich bijzonder defensief voelen. Verbazingwekkend genoeg grommen bepaalde slangensoorten ookinclusief de Koningscobra. (Alsof ze nog niet beangstigend genoeg waren!)

kat verticale pupillen

Verticale pupillen

Katten en slangen hebben beide kale betoverende, zo niet enigszins sinistere, verticaal gespleten pupillen. Volgens onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Vooruitgang in de wetenschap, komen verticale pupillen het meest voor bij nachtelijke roofdieren die hun prooi in een hinderlaag lokken. De verticale spleten van katten, slangen, krokodillen en andere “hinderlaagspecialisten” creëren een grotere scherptediepte en afstandsoordeel dan andere pupilvormenwat essentieel is voor laaggelegen roofdieren die doden door te springen. De spleten stellen deze dieren ook in staat om in schemerige omstandigheden te zien terwijl ze niet verblind worden door fel licht.

Interessant is dat het onderzoek ook concludeerde dat geiten, schapen en andere prooidieren vreemde horizontaal gevormde pupillen blootleggen om panoramisch op de grond te zien met minimale blinde vlekken, om naderende roofdieren te detecteren. Actieve dierenjagers die hun prooi achtervolgenzoals honden, wolven, leeuwen en tijgersronde leerlingen hebben.

Oude botsingen

Egyptische, boeddhistische, Kabbalistische en Noord-Amerikaanse beelden verbinden katten en slangen historisch met elkaar. Met name het oude Egypte beeldt deze twee dieren nauw uit.

In het oude Egypte waren katten geprezen en zelfs aanbeden voor hun vermogen om walgelijke wezens te dodennamelijk slangen. De Egyptische godinnen Bastet en Mafdet werden beide afgebeeld als katachtige goden die de mensen beschermden tegen slangen en schorpioenen. Het Egyptische Dodenboek beschrijft de eeuwige strijd tussen de zonnegod Ra en de Grote Slang Apophis. In het verhaal reist Ra elke dag door de lucht en elke avond glijdt hij onder de horizon door om de onderwereld binnen te gaan. Daar, die de “Great Tomcat” of Mau belichaamt, confronteert en doodt Ra de kwaadaardige slang-demon Apophis, die duisternis en chaos iswaardoor Ra ’s morgens als de stralende zon naar de wereld kan terugkeren.

Bijgeloof

Katten en slangen zijn lang vastgebonden in bijgeloof. Sinds de Middeleeuwen werden zwarte katten en slangen beschouwd als de bekenden van heksen en daarom verbonden met de duivel. Helaas blijft het zien van zwarte katten en slangen als voortekenen van pech tot op de dag van vandaag bestaan.

De builenpest werd vaak toegeschreven aan zowel katten als slangenen een groot aantal werd erdoor vernietigd, waardoor de echte oorzaak van de pest (ratten die de Oosterse vlo droegen) in staat waren om ongebreideld te rennen.

Een Keltisch spreekwoord beweert dat kittens geboren in mei nooit muizen of ratten zullen vangen, maar volwassen katten zullen worden die slangen naar binnen brengen.

Ten slotte is er gezegd dat dromen van het zien van een kat en slang op vriendelijke voorwaarden het begin van een boze strijd betekent. Me-ow!

kattenpoot op slang

Wat als mijn kat gets gebeten door een slang?

Alle bijgeloof terzijde, hoe zit het als katten en slangen elkaar echt ontmoeten? Zoals we eerder hebben uitgelegd toen we vroegen “waarom sissen katten?” zijn katten en slangen over het algemeen in het defensief en het is onwaarschijnlijk dat ze in het wild ruzie met elkaar krijgen.

Als u echter denkt dat uw kat mogelijk door een slang is gebeten, kijk dan uit voor deze symptomen:

 • Twee hoektandsporen vergezeld van pijn en zwelling (dit kan wijzen op een giftige beet)
 • U-vormige beet vergezeld van pijn (dit kan wijzen op een niet-giftige beet)
 • Bleek of wit kattengum
 • Snelle hartslag
 • Snelle ademhaling of moeite met ademhalen
 • Braken
 • Verlamming
 • Convulsies

De behandeling moet zo snel mogelijk na de beet beginnen:

 1. Benader je kat voorzichtig. Als uw kat nerveus of angstig is, houd hem dan indien nodig in bedwang.
 2. Knip het haar uit het bijtgebied op de kat.
 3. Spoel het gebied grondig met steriele zoutoplossing, indien mogelijk.
 4. Breng uw kat onmiddellijk naar de dierenarts. Als de slang is gedood, breng hem dan naar de dierenarts voor identificatie. Probeer anders identificerende tekens te onthouden.

Van de vraag waarom katten sissen tot het leren over de oude geschiedenis van deze dieren met elkaar, we hebben ontdekt dat biologie en samenleving katten en slangen op allerlei nieuwsgierige (en vaak ongelukkige) manieren met elkaar verbinden. Houd er rekening mee dat wat katten en slangen het meest nodig hebben van ons mensenecht het gevaarlijkste roofdier van allemaalis mededogen en zorg voor hun natuurlijke habitat.