Waarom schudt mijn kat als hij spint? 4 mogelijke redenen


Spinnen is het meest voorkomende geluid dat we van katten horen. Ongeacht hun grootte, alle katten spinnen. Zelfs kittens beginnen al te spinnen als ze nog maar een paar dagen oud zijn! En toch begrijpen we nog steeds niet veel van dit beruchte kattengeluid. Katten zijn een mysterie, en het lijkt erop dat ze dat graag zo houden.

Katten schudden meestal niet als ze spinnen, maar het is niet ongewoon dat dit bij sommige katten wordt gezien. Schudden kan ook een klinisch teken zijn van een onderliggend medisch probleem en moeilijk te bepalen zijn zonder diagnostisch onderzoek.

Niettemin zijn er verschillende mogelijke verklaringen die het bespreken waard zijn. Vandaag sommen we vier redenen op waarom uw kat schudt en wat u eraan kunt doen.

kattenpootverdeler

De 4 redenen waarom uw kat schudt terwijl ze spint

1. Uw kat is gelukkig

witte kat spint
Image Credit: AleksDaria, Shutterstock

Ondanks het risico van antropomorfisme, is het heel gewoon voor een tevreden kat (zonder waarneembare reden om gestrest te zijn) om te spinnen en zijn of haar lichaam gelijktijdig te schudden….

Wat te doen

U hoeft niets te doen als dit het geval is. Als uw kat gelukkig is en schudt als hij spint, hoeft u zich misschien geen zorgen te maken.

thematische onderbreking

2. Uw kat is koud

Geloof het of niet, katten krijgen het koud. Katten zoeken graag warme plekken om te rusten en worden vaak extra knuffelig om wat lichaamswarmte te absorberen als ze het koud hebben. Als uw kat in de buurt van of op directe warmtebronnen slaapt, is dit een goede indicator dat uw kat het koud heeft. Dit geldt vooral voor haarloze katten, omdat zij geen extra beschermlaag hebben.

Wat te doen

Bij haarloze katten en senior katten moet je zorgen voor extra warmtebronnen voor hen, vooral in de winter. Kattentruien, verwarmingskussens en extra kachels zijn allemaal goede ideeën.

Soms is het het beste om uw kat in de winter meer te voeren, omdat katten meer calorieën verbranden om warm te blijven. Een lekkere traktatie om het lichaam op te warmen is het verstrekken van warm natvoer of kippenbouillon (zorg er wel voor dat de bouillon natriumvrij is). U kunt ook proberen het bed van uw kat hoger te zetten dan de koude vloer of het weg te zetten van een tochtige ruimte.

Als uw kat het voortdurend koud heeft, is het verstandig om zijn temperatuur te controleren. Een gemiddelde kattentemperatuur varieert van 99,5°F-102,5°F. Een lichaamstemperatuur onder de 99,5°F rechtvaardigt een telefoontje naar de dierenarts.

thematische onderbreking

3. Uw kat is gestrest

schattige kat wordt vertroeteld door eigenaar
Image Credit: Fabrizio Misson, Shutterstock

We weten dat katten om verschillende redenen spinnen. Meestal, als onze huiskatten spinnen, is dat omdat ze tevreden zijn. Maar katten spinnen ook als ze gestrest of bang zijn om zichzelf te kalmeren.

Wat te doen

Als uw kat gestrest is, kunt u het beste zorgen voor een veilige ruimte. Geef uw kat een kamer of hoek van het huis die voor uw kat is en voor niemand anders. Zorg dat het er warm is, vrij van problematische huisdieren, en met een kattenboom of bed speciaal voor uw kat.

Katten houden van routines, dus zet uw kat op een strikte dagelijkse routine met geplande maaltijden en speeltijd. Dit geeft uw kat iets om naar uit te kijken.

U kunt ook proberen Feliway te verspreiden, een synthetisch kattenferomoon dat ontworpen is om een gestreste kat te kalmeren. Dit is een drugsvrije optie om de harmonie in uw huis te herstellen. Het werkt niet voor elke kat. Maar veel katteneigenaren zijn er vol lof over.

thematische onderbreking

4. Uw kat heeft pijn

Een andere reden dat uw kat trilt kan te wijten zijn aan pijn. We denken niet graag dat onze huisdieren pijn hebben, maar het gebeurt. Omdat katten hun ongemak goed kunnen verbergen, merkt u de pijn misschien pas als uw kat spint.

Wat te doen

Als u denkt dat uw kat pijn heeft, kunt u het beste een afspraak maken met uw dierenarts. Laat uw kat niet langer wachten dan nodig is. In de tussentijd kunt u onze suggesties voor bovenstaande redenen uitvoeren om uw kat extra comfort te bieden.

kat + lijnverdeler

Wrapping It Up

Het leuke van katten is dat ze van consistentie houden. Dus, als ze iets ongewoons doen, gaat er een alarm af in ons hoofd dat zegt dat het tijd is voor aanpassingen.

Omgaan met katten is moeilijk, want het antwoord vinden op hun problemen is als het vinden van een naald in een hooiberg. Het kost tijd, moeite, en misschien een paar tranen. Maar het antwoord is er. Hopelijk heeft dit bericht u een leidraad gegeven om uw kat te helpen en u wat verlichting te geven. Uiteindelijk is het altijd het beste om uw dierenarts te bellen als u niet zeker bent.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Amandad, Pixabay