Waarom schudden kattenstaarten of trillen ze?

Katten zijn de meesters van subtiele communicatie. Van zachte staart zwiept tot een langzame knipper, van afgeplatte oren tot verwijde pupillen … als het gaat om katten, moet je echt opletten om te begrijpen wat ze denken en communiceren. De staarten van katten zijn een belangrijk onderdeel van hun lichaamstaal. Ze kunnen opblazen als ze bang of boos zijn, trillen aan de punt bij het besluipen van prooien of rechtop staan als ze vriendelijk zijn.

Staartschudden en trillen kan een paar verschillende betekenissen hebben, afhankelijk van andere lichaamssignalen en van de context, dus lees verder voor meer.

Lichaamstaal van de kat

Katten kunnen op verschillende manieren communiceren, waaronder vocale geluiden zoals sissen of grommen, geursignalen zoals urineren en feromonen, en lichaamstaal, inclusief houding en gezichtsuitdrukkingen. Lichaamstaal is een enorm belangrijke vorm van communicatie voor katten, en het kunnen lezen van hun humeur door te kijken naar hun houding en non-verbale signalen kan nuttig zijn voor eigenaren.

De staart is een van de meest gebruikte lichaamsdelen door katten om emoties over te brengen, net als de ogen, oren, vacht en houding. Katten kunnen hiermee een groot scala aan emoties overbrengen, zoals vriendelijkheid, geluk, angst, agressie, pijn en spel.

Hier zijn enkele veelvoorkomende voorbeelden van lichaamstaal van katten.

#1 Staart positie

Een staart die recht omhoog wordt gehouden, vooral met een haakpunt, betekent dat de kat zich nieuwsgierig en vriendelijk voelt.

De staart kan een enorme weggever zijn in wat je kat denkt. Meestal, als de staart omhoog wordt gehouden, loodrecht op de grond, duidt dit op vriendelijke nieuwsgierigheid naar wat ze naderen, of het nu een andere kat of een mens is. Hun houding is meestal ontspannen en de oren zijn geprikt.

Lees ook: 10 oorzaken van agressie bij katten en hoe te helpen

Daarentegen is een staart die van links naar rechts loopt, of een “borstelige” staart waarbij het haar allemaal rechtop staat, extreem negatief en kan het een voorbode zijn van agressief gedrag. Als de staart tussen de benen is weggestopt, duidt dit op nervositeit of onderdanig gedrag.

#2 Gezichtsuitdrukkingen

De beweging van de ogen, oren en mond kan ook veelzeggend zijn voor de stemming waarin uw kat zich bevindt. Ontspannen katten hebben normale oogposities en oren naar voren gericht in hun gebruikelijke positie. Een boze kat kan rechtopstaande en naar buiten gerichte oren hebben, met vernauwde ogen. Oren afgeplat tegen het hoofd en grote, verwijde pupillen zijn tekenen van een angstige kat.

#3 Oogcontact

Naast de oogpositie is ook het niveau van oogcontact belangrijk. Staren zonder te knipperen is een uitdagend en confronterend teken. Een ontspannen blik met veel langzaam knipperen is vriendelijk en impliceert een goed niveau van comfort en ontspanning.

#4 Lichaamshouding

Katten hebben een zeer klassieke houding wanneer ze zich defensief voelen: laag bij de grond ineenkrimpen, met een gebogen rug en staart die op de grond klopt. Katten die met hun lichaam uitgestrekt liggen, zijn volledig ontspannen en comfortabel. Als de kat echter hurkt met een gestrekt lichaam en een gespannen houding, kan dit wijzen op bereidheid om te springen, meestal tijdens het jagen of spelen.

Wat betekent het als een kat zijn staart trilt?

Sommige lichaamstaal van katten is gemakkelijk te lezen; deze twee vrienden lijken heel ontspannen en vriendelijk met elkaar.

Zoals we hebben geleerd, is de staart een zeer belangrijke communicator van de stemming en intenties van een kat. Dus, wat betekent het eigenlijk als die staart schudt of trilt? Welnu, het kan verschillende dingen betekenen, afhankelijk van de context en andere signalen. Hier zijn de meest voorkomende redenen:

#1 Naar een mens

Als je thuiskomt na een lange dag op het werk om je kat te vinden die rechtop en trillend op je afkomt, glimlach dan! Uw kat is blij u thuis te zien en geeft u zijn vriendelijke groet. Het is ook een veel voorkomend gezicht bij sommige van onze kattenvrienden wanneer een nieuwe roedel kattentraktaties wordt geopend!

Aan de andere kant, als je je kat aait of speelt en hij begint het bovenste deel van zijn staart te schudden, wil je misschien je harige vriend rust geven. Een trillende staart kan wijzen op prikkelbaarheid of angst, vooral als dit zich ontwikkelt tot een opgepeuzende of thrashing staart. Dit schreeuwt “laat me met rust” en de waarschuwing moet worden opgevolgd om agressie te voorkomen.

#2 Naar een andere kat

De staartsignalen van uw kat naar andere katten zijn vergelijkbaar met die naar mensen. Een rechtopstaande, trillende staart duidt op nieuwsgierigheid en een vriendelijke begroeting. Een trillende staartpunt impliceert waakzaamheid of onzekerheid en een trillende staart is slecht nieuws omdat het wijst op woede of agressie.

#3 Tijdens het urineren

Als u heb gemerkt dat uw kat urineert met zijn staart omhoog en trillend, u kunt in de war zijn over waarom dit is. Meestal hurken katten om op een horizontaal oppervlak te plassen als ze urineren om hun blaas te legen. Als ze echter urine spuiten, zullen ze staan, met hun achterkant tegen een verticaal oppervlak en hun staart zal trillen als ze een kleine hoeveelheid urine naar achteren spuiten.

Lees ook: 8 tips om te voorkomen dat een kat gaat spuiten

Urine spuiten is een normaal gedrag bij katten. Het is een vorm van geurcommunicatie, meestal gebruikt om territoriumgrenzen af te bakenen. Als je je kat buiten hebt zien spuiten, is dit prima. Als uw kat echter is begonnen met urine sproeien, bent u misschien minder blij met deze ontwikkeling!

Als uw kat klassiek urinesproeigedrag vertoont (staand, met trillende staart, een kleine hoeveelheid urine op een verticaal oppervlak doorgeven), zijn hier enkele veel voorkomende redenen waarom.

Als uw kat plotseling begint met urine spuiten terwijl hij dit nog niet eerder heeft gedaan, ga dan naar de dierenarts voor een controle.

  • Pijn of ongemak: Katten met urinewegproblemen zoals urineweginfecties kunnen veranderen van hun gebruikelijke hurkhouding en in plaats daarvan staand plassen, wat kan worden verward met sproeien. Daarom is een controle door een dierenarts om urinewegaandoeningen uit te sluiten een goede eerste stap als u uw kat ziet spuiten.
  • Territoriale geschillen: Als je meer dan één kat hebt, kan er wat gekibbel zijn over hun territorium en kun je merken dat ze urine spuiten om te proberen elkaar te waarschuwen. Probeer ervoor te zorgen dat elke kat zijn eigen voerbak, waterbak, kattenbak, speelgoed en bed op een veilige plaats voor elke kat heeft, wat de concurrentie kan verminderen.
  • Stress: Als iets uw kat angstig maakt, zoals bouwwerkzaamheden, vuurwerk of een nieuwe baby, kunnen ze beginnen met urinespray. Dit komt omdat ze geursignalen aan zichzelf overlaten om zichzelf gerust te stellen van hun veilige ruimtes. Probeer ervoor te zorgen dat ze voldoende schuilplaatsen hebben, en een feromoonverspreider kan helpen om ze te kalmeren.

Conclusie

De staarten van katten zijn een inzicht in hun stemming en gedrag. Een trillende staart kan goed of slecht zijn, afhankelijk van de context. Het leren lezen van de lichaamssignalen van uw kat kan erg nuttig zijn om uw katachtige vriend beter te begrijpen.

Veelgestelde vragen

Is het normaal dat de staart van een kat schudt?

Ja, katten gebruiken hun staart, samen met andere lichaamsdelen en hun houding, om te communiceren. Een trillende staart kan van alles duiden, van agressie tot een vriendelijke begroeting, afhankelijk van de context.

Waarom trilt de staart van mijn kat als ik met hem praat?

Katten houden van aandacht, en een rechtopstaande trillende staart als je met hen communiceert, duidt op plezier en een vriendelijke reactie op je chat.

Wat betekent een trillende kattenstaart?

Het kan een paar dingen betekenen, afhankelijk van de context. Als de staart van je kat trilt als hij je nadert, is dit een vriendelijke begroeting. Een zwiepende staart kan echter prikkelbaarheid betekenen. Een trillende staart tijdens het plassen geeft aan dat uw kat urine spuit als een vorm van geurcommunicatie.