Waarom poepen katten als ze bang zijn?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Waarom poepen katten als ze bang zijn

Hoewel ik hoop dat je nooit een kat hoeft te zien die zo bang of gestrest is dat hij poept, gebeurt het wel. Het zijn niet alleen katten die dit overkomt, het is een veel voorkomende reactie in vecht- of vluchtsituaties bij veel dieren, ook bij ons mensen.

Waarom poepen en plassen katten als ze bang zijn? In tijden van extreme stress treedt een lange lijst van fysiologische veranderingen op om te optimaliseren voor vechten of vluchten, waaronder het aanspannen van de buikspieren en het ontspannen van de darmcontrole, wat ertoe kan leiden dat katten zo bang worden dat ze gaan plassen of poepen.

Hoewel dit niet het meest glamoureuze onderwerp is, laten we eens wat nader bekijken waarom de katachtige vecht- of vluchtreactie het beste zou kunnen vinden om te poepen wanneer ze bang of gestrest is.

Kijken naar andere soorten

Als we in de rest van dit artikel uitleggen waarom katten poepen als ze bang zijn, zullen we naar andere diersoorten (waaronder de mens) moeten kijken om een en ander te begrijpen. Hoewel het vergelijken van ratten en mensen met katten niet perfect is, ben ik blij te kunnen zeggen dat ik geen studie kon vinden waar katten opzettelijk zo bang werden gemaakt dat ze poepten, en er is nog veel dat we kunnen leren uit deze vergelijkingen.

Bijvoorbeeld, een artikel uit 2008 met de titel Psychologische Effecten van Gevecht dat tijdens de Tweede Wereldoorlog “een kwart van de gevechtsveteranen toegaf dat ze in hun broek geplast hadden tijdens de strijd, en een kwart gaf toe dat ze in hun broek gepoept hadden tijdens de strijd”.

Ik kan me niet voorstellen hoe verschrikkelijk het is om de Tweede Wereldoorlog mee te maken, dus dat telt zeker als een situatie met veel angst. Het toont ook aan dat deze complexe fysiologische reactie niet altijd logisch is. De rationele menselijke geest, zelfs in het midden van een oorlog, beseft waarschijnlijk dat poepen niets verandert. Zeker niet als er kogels in het spel zijn.

Maar het feit dat het nog steeds gebeurt, toont aan hoe oer deze reactie lijkt te zijn. Nogmaals, hoewel ik niet zeg dat katten en mensen hetzelfde zijn, lijken veel fundamentele reacties, zoals de vecht- of vluchtreactie, bij veel soorten op elkaar.

Met dat in gedachten, laten we eens nader kijken naar elk van de mogelijke redenen waarom katten poepen als ze bang zijn.

Reden 1: focussen op wat het belangrijkst is

Het idee van “concentreren op wat belangrijk is” is mooi gezegd, maar volgens gevechtsexpert Geoff Thompson, “wordt verteerd voedsel en drinken ook gezien als niet vitaal voor vechten of vluchten, dus [it] zal worden weggegooid. ” Het idee hier is dat een bange kat al het afval uit zijn lichaam verwijdert omdat het niet zal helpen in de komende vecht- of vluchtsituatie.

Hoewel dat misschien niet veel verschil lijkt te maken, zal het lichaam in een situatie van leven of dood, of die nu echt is of als zodanig wordt ervaren, alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om een voorsprong te krijgen.

Sommigen beweren zelfs dat het verwijderen van afval in de vorm van poep of urine katten een licht gewichts- of snelheidsvoordeel zou kunnen geven. Een studie toonde aan dat elk pond lichaamsgewicht bij mensen overeenkomt met een extra 1,4 seconden per mijl.

Nogmaals, dat zijn onvolmaakte gegevens uit de menselijke wereld, maar het benadrukt nog steeds de relatie tussen snelheid en gewicht en in de moeilijkste situatie kan elke seconde, of milliseconde, van belang zijn.

Reden 2: Een afschrikmiddel voor roofdieren

Veel dieren (vooral prooidieren) zullen poepen als ze zich bedreigd voelen door een roofdier. Hoewel dit gewoon een verlengstuk kan zijn van de vlucht- of vechtreactie, kan het ook een manier zijn om het roofdier af te schrikken om hen verder te achtervolgen. Per slot van rekening was dat roofdier waarschijnlijk op zoek naar een smakelijk maal en de geur van een dier dat onder zijn eigen poep zit, is misschien niet de moeite waard.

Denk eraan, uw kat is zowel roofdier als prooi.

Dit idee lijkt een beetje op de verdedigingstactiek van het stinkdier, maar op een veel kleinere schaal. De strategie van het stinkdier is in principe om je te laten schrikken (niet de wetenschappelijke term) en eventuele roofdieren twee keer te laten nadenken voordat ze de vies ruikende harige vriend tot avondmaal maken. Poepen en urineren op momenten van extreme angst en stress kan een vergelijkbaar effect hebben.

Reden 3: De stinkende klieren van je kat

Katten gaan nog een stapje verder en zullen vaak meer doen dan alleen poepen als ze bang zijn. De anaalzakken van uw kat zijn “twee kleine zakjes die zich aan weerszijden van de anus bevinden op ongeveer de posities vier uur en acht uur.” Als uw kat bang of opgewonden is, kan er een vreselijk ruikende vloeistof uit komen.

En ik kan je verzekeren, je weet het als je het ruikt, want het is een unieke vreselijke geur.

Katten drukken deze anaalklieren gewoonlijk uit wanneer ze poepen, maar soms moeten ze handmatig worden uitgedrukt door een dierenarts en dat is waar ik de geur vaak heb ervaren. Normaal gesproken gebruiken de wilde neven van uw kat de vloeistof in hun anaalklieren om hun territorium af te bakenen, maar ook bange katten laten hun anaalklieren vrij.

Deze geur kan gewoon bijdragen aan de algemene afschrikstrategie.

Plassen katten als ze bang zijn?

Veel katten zullen ook plassen als ze bang zijn en dit heeft te maken met dezelfde fysiologische vecht- of vluchtreactie die hen ertoe brengt te poepen.

Nogmaals, ik zou ook zeggen dat het het extra voordeel heeft van het afschrikken van aanvallers of roofdieren. Als er op je geplast, gepoept en gespoten is met een vreselijk ruikende vloeistof uit een anaalklier, dan is er een kans dat je op zoek gaat naar een minder pittig dier om mee te rotzooien.

Waarom poepen katten als ze vechten?

Net zoals katten poepen als ze bang zijn, kunnen ze ook poepen als ze midden in een gevecht met een andere kat of een ander dier zitten.

Dit betekent niet dat een kat bang is en in plaats daarvan is het gewoon de “vecht” kant van de vecht of vlucht reactie. Het verwijderen van extra afval kan het andere dier ervan weerhouden om het gevecht voort te zetten, maar het is ook gewoon de manier van het lichaam om zich te ontdoen van alles wat niet essentieel is voor het gevecht.

Hoe kalmeer je een bange kat?

Nogmaals, ik hoop dat je niet te maken krijgt met een kat die zo bang is dat hij poept. Maar als je dat wel doet, is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om ze te kalmeren, ze de ruimte geven. En zoveel mogelijk, hen toestaan om op hun eigen voorwaarden te handelen.

Bijvoorbeeld, als je kat zich verstopt omdat een vreemde hond het huis is binnengekomen, laat ze zich gewoon blijven verstoppen zolang ze veilig zijn.

Hier zijn nog een paar andere dingen om te overwegen:

Beweeg langzaam en voorzichtig

Als een kat bang genoeg is om te poepen, zullen ze ook tientallen andere fysiologische reacties hebben, waaronder verwijde pupillen en een intense focus op alles om hen heen. Je zult je kat veel ruimte willen geven, maar je wilt ook niet de kamer uitrennen – dat zal het waarschijnlijk erger maken.

Neem in plaats daarvan je tijd en maak langzame overdreven bewegingen. In de dierenwereld zijn snelle bewegingen vaker een teken van agressie dan van vriendelijkheid, dus probeer je kat op zijn gemak te stellen door langzaam te bewegen.

Toon uw kat een veilige uitgang

Als je goed let op een bange kat of bijna elk bang dier, zul je merken dat ze vaak op zoek zijn naar elke mogelijke uitgang. Dit kan een open deur zijn of hun favoriete kattenboom, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat een bange kat in staat is om een uitgang te herkennen.

Met andere woorden, als je denkt dat je kat in een vecht- of vluchtreactie zit, wil je er altijd voor zorgen dat ze de vluchtoptie hebben, zodat ze niet het gevoel hebben dat ze hebben. om te vechten. Als u het gebied langzaam verlaat, is het onwaarschijnlijk dat de kat voor de vluchtoptie kiest, maar gewoon de keuze hebben zal hem helpen rustig te blijven.

Niet haasten, niet straffen

Voor sommige mensen zal de verleiding groot zijn om de zaak te forceren en tonen uw kat dat er niets is om bang voor te zijn en zeker geen reden om te poepen! Maar dat is zelden een goed idee. Het kan er niet alleen toe leiden dat u gekrabd of zelfs gebeten wordt, maar het maakt het angstprobleem voor uw kat alleen maar erger.

Als je toch wilt proberen je kat sneller naar buiten te lokken, richt je dan op positieve bekrachtiging met traktaties en veel geduld. Als uw kat gemotiveerd is door voedsel, kan hij uiteindelijk besluiten dat het bereiken van die kom met tonijnwater of een andere lekkere traktatie het risico waard is.

Wanneer uw dierenarts raadplegen?

Als er een heel duidelijke oorzaak is voor de angst van uw kat, en de daaropvolgende poep, dan is er meestal niets om u zorgen over te maken. Natuurlijk wilt u ervoor zorgen dat uw kat niet opnieuw in die situatie terechtkomt, maar we hebben al vastgesteld dat poepen bij angst een onderdeel kan zijn van de normale vecht- of vluchtreactie van katten. Dus in sommige situaties is dit gedrag logisch.

Maar als uw kat regelmatig episodes heeft waarbij hij poept als angstreactie dan is er waarschijnlijk een groter probleem in het spel.

Er is ofwel een fysieke gezondheidsprobleem dat de oorzaak is van ontlastingsincontinentie of er kan een mentaal probleem zijn dat ervoor zorgt dat uw kat een verhoogde en langdurige angstreactie heeft. Hoe dan ook, uw dierenarts kan u helpen begrijpen wat er aan de hand is en hoe het aan te pakken.

Echter, als u ooit onzeker of bezorgd bent, is het altijd een goed idee om met uw dierenarts te praten.

Slotgedachten

Hoewel het op het eerste gezicht een alleen-katten-fenomeen lijkt, is het loslaten van schalen een normaal onderdeel van de vecht- of vluchtreactie voor veel dieren…ook mensen.

Verschillende katten zullen verschillende drempels hebben voor wanneer ze het punt bereiken om te poepen, maar als je een kat tegenkomt die op deze manier op angst reageert, is het belangrijk om ze de ruimte te geven. In de meeste gevallen zal de oorzaak van deze angst een eenmalige of in ieder geval ongebruikelijke gebeurtenis zijn. Dat kan een vreemd dier zijn dat het huis binnenkomt, een hevige storm, of een gevecht met een andere kat.

De poepreactie is niet alleen beperkt tot bang zijn, maar is echt een onderdeel van de vecht- of vluchtreactie. Dat betekent dat een gevecht met een andere kat of een angstaanjagend geluid dezelfde reactie kan uitlokken.

Maar als uw kat regelmatig tot poepen wordt gebracht als angstreactie dan kan er een veel groter probleem in het spel zijn en is het tijd om uw dierenarts te raadplegen.

Wat denk jij?