Waarom plassen katten in de gootsteen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om

Behalve dat het liefdevolle gezelschapsdieren zijn, zijn de meeste katten ook geweldige huisgenoten dankzij hun algemene netheid en hun vermogen om de kattenbak te gebruiken.

Maar niet alle katten vinden het gemakkelijk om hun behoefte in de kattenbak te doen, en misschien heeft uw kat ook problemen met plassen op ongewenste plaatsen zoals de gootsteen of de badkuip in plaats daarvan?

Maar waarom plassen katten in de gootsteen? Katten kunnen de kattenbak vermijden als ze met meerdere katten samenleven, als deze vies is of op een ongewenste plaats staat. Stress of het associëren van de kattenbak met pijn tijdens het plassen kan ook leiden tot kattenbak aversie en in plaats daarvan plassen in de gootsteen.

Als je wilt weten welke technieken je kunt gebruiken om je kat ervan te weerhouden in de gootsteen of ergens anders te plassen, dan moeten we kijken naar wat de oorzaak is!

Dus, laten we aan de slag gaan!

Waarom plassen katten in de gootsteen?

Katten lijken misschien mysterieus, maar vrijwel alles wat ze doen heeft een reden, dus laten we alle mogelijke redenen doornemen waarom je katje je gootsteen als kattenbak kan gebruiken!

Reden 1: Om hun territorium te markeren

Als je een nieuwe kat ouder bent waarvan het kitten langzaam is uitgegroeid tot een volwaardige volwassene, dan zul je misschien een aantal vreemde gedragingen opmerken. Meestal, zoals uitgelegd door Debra Horwitz, DVM, laten ongecastreerde en ongesteriliseerde katten kleine hoeveelheden urine achter op verticale oppervlakken, en soms zelfs ontlasting.

Als een kat volwassen wordt en klaar is om te paren, zal hun drang om te sproeien toenemen. Op deze manier communiceren ze hun territorium aan anderen, maar ook het feit dat ze klaar zijn om zich voort te planten. De reden waarom uw kat ervoor kiest om in de gootsteen te sproeien of te plassen kan hun eerste poging zijn om dit instinct uit te voeren.

De locatie zelf kan toeval zijn, of misschien is er een raam in de badkamer van waaruit uw kat de aanwezigheid van een andere kat heeft gezien of geroken. Het kan zijn dat uw kat zijn eigen spiegelbeeld in de badkamer als een bedreiging ziet.

Wetenschappers hebben natuurlijk niet bevestigd of ontkend of katten zich bewust zijn van hun spiegelbeeld, maar deze katten vs spiegel compilatie zou kunnen suggereren dat sommige katten niet al te gelukkig zijn met wat ze in de spiegel zien!

Als uw kat niet is gesteriliseerd of gecastreerd en ze markeren of plassen in de gootsteen, evenals andere gebieden in het huis dan is het tijd dat je met je dierenarts te praten. Hoe eerder u dit doet, hoe kleiner de kans dat dit gedrag een gewoonte wordt die ook na de ingreep zal blijven bestaan.

Als je niet zeker weet waar je je kat heen moet brengen, kijk dan eens bij PetSmart Charities, dat een lijst heeft met duizenden sterilisatie- en castratieklinieken over de hele wereld. Deze klinieken zijn geheel gratis of goedkoop, dus er is geen enkele reden om uw kat niet te laten steriliseren of castreren.

Reden 2: Het vermijden van de kattenbak

De meeste katten spenderen uren aan het er schoon en toonbaar uitzien, en ze verwachten dat hun toilet er net zo schoon en fris uitziet elke keer dat ze het gebruiken. Dat is natuurlijk logisch, want jij zou geen gebruik willen maken van een vuile badkamer, dus waarom zouden zij wel?

Kattenbakhygiëne is echt belangrijk en hoewel u misschien denkt dat u het goed doet, kan uw kat kieskeurig zijn. Ik heb bijvoorbeeld vrienden gehad die de kattenbak na elke keer dat hun kat hem gebruikte zouden schoonmaken, anders zou de kat de kattenbak vermijden en soms hun behoefte elders doen.

Dit kan natuurlijk moeilijk zijn, vooral als je te lang weg bent en als dit iets is waar je je mee kunt identificeren, overweeg dan de aanschaf van een automatische kattenbak. Een goede keuze is de Litter Maid Seld-Cleaning Kattenbak, die u kunt bekijken op Amazon.

Op deze manier hoeft uw extra schone kat zich nooit meer bezig te houden met een vieze kattenbak, plus het bedrijf biedt een helling die geriatrische katten kan aanmoedigen om de bak te blijven gebruiken!

Als u denkt dat u de kattenbak goed schoonhoudt, maar uw kat verkiest nog steeds de gootsteen boven een eigen toilet, dan misschien niet van het type en de plaats van de bak. Een open kattenbak kan een verlegen katje een bloot gevoel geven, vooral als hij in een drukke kamer staat, terwijl een gesloten kattenbak of eentje die tegen een muur staat, een kat het gevoel kan geven opgesloten te zitten.

Het is ook goed om te onthouden dat twee katten niet één kattenbak moeten delen en dat het het beste is om hun kattenbakken in aparte ruimtes te houden. In feite, de RSPCA raadt aan dat u één kattenbak per kat houdt, plus nog één. Als slechts één van uw katten de gootsteen als kattenbak gebruikt, kan het zijn dat ze uit hun bak worden gepest, of dat ze hun territorium afbakenen vanwege de antagonistische houding in huis.

Reden 3: Het is een gezondheidsprobleem

Een van de belangrijkste redenen om uit te sluiten wanneer uw kat kattenbakmijdend is, is een medische kwestie. Katten die ziek zijn en het moeilijk hebben om de kattenbak te bereiken, zullen op zoek gaan naar alternatieven die veiliger, of comfortabeler aanvoelen.

Als je kat plotseling in de gootsteen is gaan plassen, moet je letten op andere mogelijke tekenen van ongemak, misschien een verminderde eetlust, en een constante staat van lusteloosheid. Het is ook belangrijk om te beseffen dat de meeste katten hun toiletgang proberen te verbergen. Dus, als uw kat buiten de doos plast, vooral op een plaats zoals een gootsteen waar ze weten dat u het zult ontdekken, kan het zijn dat ze proberen te communiceren dat ze een probleem hebben.

Katten met toiletproblemen kunnen een verscheidenheid aan problemen ervaren. Een van de meest voorkomende problemen is de ontsteking van de urinewegen (FLUTD). Deze aandoening maakt plassen pijnlijk en vaker. Deze pijn en ongemak kan ervoor zorgen dat uw kat de kattenbak associeert met deze slechte sensatie en ze zullen andere plaatsen zoeken om te plasseniets dichtbij zoals het badkamerkleed, of iets onverwachts zoals de wastafel.

De American Veterinary Medical Association wijst er ook op dat “hoewel FLUTD op elke leeftijd kan voorkomen, het meestal wordt gezien bij katten van middelbare leeftijd met overgewicht die weinig beweging krijgen, een kattenbak binnenshuis gebruiken, weinig of geen toegang hebben tot buiten, of een droog dieet eten.”

Naast FLUTD kan uw kat natuurlijk ook last hebben van nier- en schildklieraandoeningen, diabetes mellitus, en blaasstenen. Als je katje in de gootsteen of badkuip plast, moet je daarom ook kijken naar veranderingen in hun waterverbruik en hoe regelmatig ze naar het toilet gaan.

Ik wil ook opmerken dat een verandering in het toiletgedrag genoeg zou moeten zijn om je kat mee te nemen naar de dierenarts voor een check-up. Katten kunnen gemakkelijk gewoontes ontwikkelen zelfs nadat de pijn weg is, en ze kunnen negatieve associaties maken veroorzaakt door ongemak, dus behandeling moet zo snel mogelijk zijn, zodat uw kat niet in de gootsteen blijft plassen, zelfs nadat de medische aandoening is opgelost.

Reden 4: Het is een gedragsprobleem

Hoewel pijn en ongemak kunnen leiden tot kattenbakvermijding, kan het probleem meer psychologisch dan fysiek zijn. Ik weet dat het soms moeilijk is om te begrijpen wanneer onze katten emotioneel niet in orde zijn, vooral omdat hun lichaamstaal zo verschillend is, en dat is waarom we moeten kijken naar de mogelijke redenen waarom onze kat zich “gedraagt” door in de gootsteen te plassen.

Gedragsveranderingen treden meestal op wanneer een kat ervaart hoge niveaus van stress ervaart. Dit kan veroorzaakt worden door plotselinge veranderingen in hun dagelijks leven, zoals een nieuwe voedingsroutine, verhuizing, of het overlijden van een familielid.

Dan weer kan het probleem te maken hebben met jullie onderlinge relatie. Katten hebben behoefte aan aandacht, in de vorm van spel en knuffels. Als je de behoefte van je kat om tijd met jou door te brengen hebt verwaarloosd, kan het zijn dat ze beginnen te protesteren tegen deze verandering in je gootsteen.

Als je relatie niet de bron is van dit gedrag, dan zou het je andere kat of katten kunnen zijn. Studies tonen aan dat mannelijke katten en katten uit multi-kat huishoudens vaker urine markeer gedrag vertonen, in vergelijking met vrouwelijke katten en eenkat huishoudens.

ASPCA wijst erop dat “Ze kunnen het doen om een probleem te voorkomen door een boodschap achter te laten dat deze plek van hen is, of ze kunnen het doen om zichzelf te troosten met hun eigen vertrouwde geur.”

Tenslotte zou deze verandering in de kattenbak etiquette een teken kunnen zijn van cognitieve achteruitgang. Naarmate onze katten ouder worden zal hun lichaam en vaak ook hun geest beginnen af te nemen, wat invloed heeft op hun bewustzijn, leervermogen, geheugen en reactievermogen.

Het is mogelijk dat sommige katten in de war raken of vergeten hoe ze hun kattenbak moeten gebruiken en op zoek gaan naar andere plekken, in dit geval de gootsteen. Als uw kat oud is, of tekenen van stress vertoont, ga dan naar uw dierenarts of een gedragstherapeut voor een professionele mening over deze kwestie.

Reden 5: Ze geven de voorkeur aan de gootsteen

Er zijn tal van redenen waarom je kat in de gootsteen zou kunnen plassen, sommige ernstiger dan andere, maar dan weer kunnen sommige het gewoon doen omdat ze je gootsteen leuk vinden. Katten zijn eigenaardige wezens, ze vinden bepaalde texturen fascinerend, interessant, of troostend.

Bijvoorbeeld, veel katten genieten van het kneden en bijten van wol en kunnen het zelfs gaan verorberen, een aandoening is ook bekend als pica. Op dezelfde manier voelen katten zich aangetrokken tot bepaalde texturen en geuren op voorwerpen die ze kunnen likken of markeren.

Volgens Debra Horwitz, “Het kan zijn dat een kat de kattenbak niet gebruikt als zij de voorkeur geeft aan een andere locatie of substraat. Deze verandering in voorkeur kan onafhankelijk ontstaan of kan optreden als gevolg van afkeer van de huidige locatie of substraat.”

Als je kat consequent de gootsteen gebruikt als kattenbak, dan geeft hij waarschijnlijk de voorkeur aan die locatie en is het zijn substantie voorkeur. Horwitz voegt er nog aan toe dat “natuurlijk ook een voorkeur voor meer dan één plaats of meer dan één oppervlak kan ontstaan, en die sluiten elkaar niet uit. “Dus, je kat kan beginnen met plassen op tegelvloeren, de badkuip, en zelfs het tapijt.

Of uw gootsteen nu van marmer of beton is, maakt voor sommige katten misschien niet uit, omdat de reden waarom ze ervoor kiezen daar te plassen te maken kan hebben met de positie van de gootsteen. Wastafels zijn meestal verhoogd boven een kamer en dit kan een kat een veiliger gevoel geven als ze het gebruiken. Ze verwachten niet dat iemand hen bespringt, in plaats daarvan hebben ze een volledig zicht op de kamer, mogelijk ook op de deur.

Waarom Poept Mijn Kat In De Gootsteen Of Badkuip?

Er achter komen dat uw kat de gootsteen of badkuip gebruikt om te plassen kan een vreemde en alarmerende verrassing zijn, maar het kan nog erger zijn als ze het ook gebruiken om te poepen. Voor sommige katten kan het plassen slechts het begin zijn voordat ze volledig overschakelen van de kattenbak naar de gootsteen.

De redenen kunnen dezelfde zijn als die we hierboven besproken hebben, maar ik denk wel dat het mogelijk is dat je katje je iets probeert te vertellen. Natuurlijk kunnen ze klagen over de staat van hun kattenbak, of de kattenbakvulling zelf, maar het is hoogstwaarschijnlijk een gedrags- of medische kwestie.

Poepen op ongewenste plaatsen zoals de badkuip en gootsteen kan veroorzaakt worden door constipatie. Als je katje zich inspant om te poepen, dan kun je hem horen huilen van de pijn. Andere tekenen kunnen zijn: algehele lusteloosheid, weinig eetlust, overgeven en buikpijn.

Wanneer deze pijn intenser is, vooral wanneer ze de kattenbak gebruiken, dan kan een kat de kattenbak zelf als het probleem gaan zien. Ze gaan dan op zoek naar andere plaatsen, en als je de kattenbak in de badkamer zet, zoals ik doe, dan gaan ze waarschijnlijk op zoek naar een andere plaats in dezelfde kamer om te poepen, en een gootsteen of een badkuip is dan misschien het beste alternatief.

Tenzij uw kat nooit zindelijk is geweest, is het plotseling gebruiken van uw gootsteen als kattenbak zeker iets dat u zo snel mogelijk met uw dierenarts moet bespreken.

Hoe stop ik mijn kat van plassen in de gootsteen?

Het begrijpen van de wortel van dit probleem zou het eerste moeten zijn wat elke kattenouder zou moeten doen. Op deze manier kunt u de juiste hulpmiddelen en methoden vinden om uw kat te helpen de kattenbak op de juiste manier te gebruiken.

Maar als het op een oplossing aankomt, wat kun je dan eigenlijk doen?

1. Controleer eerst op medische problemen

Telkens wanneer onze katten zich slecht gedragen, hetzij door niet te eten, voortdurend over te geven, of hun kattenbak niet naar behoren te gebruiken, is een bezoek aan de dierenarts een must!

Ja, het bevuilen buiten hun kattenbak en in je gootsteen voelt misschien als een klap in je gezicht of alsof je kat zich misdraagt, maar het is niets persoonlijks, katten doen niets uit wrok. Ja, ze kunnen reageren op onze slechte behandeling, een stressvolle omgeving, of pijn, maar het is nooit een daad van gemeenheid. Daarom moet u eerst medische problemen uitsluiten.

Elke kat kan uiteindelijk elimineren waar ze dat niet zouden moeten doen vanwege gezondheidsproblemen en een studie van urine markerende katten toonde aan dat “38% een urogenitale medische aandoening en/of kristallurie bleek te hebben.”

Meer nog, terwijl jongere katten misschien minder kans hebben om FLUTD te hebben, lopen oudere katten meer gevaar. Feline idiopathische cystitis (FIC), ook wel interstitiële cystitis genoemd, is de meest voorkomende diagnose bij katten jonger dan 10 jaar met aandoeningen aan de lagere urinewegen.

Daarom moet je als je kat in de gootsteen plast of op een andere plaats dan de kattenbak een afspraak maken met de dierenarts. Met tijd en geduld en de hulp van een professional, zul je in staat zijn om dit gedrag te stoppen van het worden van een gewoonte.

2. Houd uw kat gelukkig en stressvrij

Zodra de medische oorzaken zijn geëlimineerd, kun je beginnen te kijken naar het geestelijk welzijn van je kat. Ik weet dat een druk bezet mens ons vergeetachtig en te moe kan maken om te functioneren, maar onze katachtigen zijn onze verantwoordelijkheid, en we moeten er voor hen zijn.

Ten eerste moet je kijken naar alle manieren waarop je je kat zo veel mogelijk gelukkig kunt houden. Kies voedzaam voedsel, voldoende waterbronnen, hoge krabpalen, en kattenbomen die bij voorkeur uit het raam kijken, zodat ze die visuele stimulatie krijgen, vooral als er geen catio of veilig balkon is.

Een studie suggereert ook dat het toevoegen van gezellige, schuilplaatsen een eenvoudige verbetering is die het leven van uw kat kan verbeteren en het is zeer cruciaal wanneer u meer dan één katachtige metgezel hebt.

Natuurlijk kan je met geld geen liefde kopen, en ook niet het geluk van je kat, dus zorg ervoor dat je quality time met ze doorbrengt. Gebruik interactief speelgoed dat uw kat leuk vindt, ontdek nieuwe spelletjes zoals verstoppertje, en vergeet niet om hier en daar traktaties te gebruiken om hun goede gedrag te belonen.

Ik stel ook voor om een paar puzzelspeeltjes gevuld met voer in huis te hebben als je niet thuis bent om je kat te motiveren om te bewegen en een leuke tijd te hebben, zelfs als je niet in de buurt bent. En vergeet niet om je kat alle knuffels en liefde te geven die je kunt.

Als je eenmaal de stressoren van je kat begrijpt, of je weet wanneer een stressvolle situatie of een verandering zich zal voordoen, probeer die overgang dan zo soepel mogelijk te laten verlopen. Contact opnemen met een gedragstherapeut voor katten kan je ook helpen manieren te vinden om de lichaamstaal van je kat te bestuderen, ze te geven wat ze nodig hebben en bepaald gedrag, zoals plassen in de gootsteen, te veranderen.

3. Verwijder de toegang tot de gootsteen

Veel katten volgen hun baasje graag naar het toilet, dus dit kan een beetje moeilijk zijn om voor elkaar te krijgen, maar dierenarts Debra Horwitz stelt voor dat als ongepast elimineren “slechts op één of twee plaatsen gebeurt, het probleem kan worden opgelost door te voorkomen dat uw kat zonder toezicht toegang heeft tot die plaats.”

Natuurlijk is het belangrijk om te begrijpen dat het verboden houden van de gootsteen in de keuken of de badkamer niet werkt als je nog niet met de kat naar de dierenarts bent geweest om de oorzaak van het gedrag te achterhalen. Pas als je weet wat de oorzaak is van de ongepaste uitwerpselen van je kat en het vermijden van de kattenbak, kun je ze ervan weerhouden de gootsteen te gebruiken.

Als je de kattenbak van je kat in de badkamer houdt, kun je deze gewoon verplaatsen naar een ruimte waar geen gootstenen of ruimtes en voorwerpen van vergelijkbaar materiaal zijn. Houd de deur naar uw keuken te allen tijde gesloten en zorg ervoor dat u uw kat te allen tijde in de gaten houdt als ze een ruimte binnengaan waar een gootsteen staat.

Als ze toch op het aanrecht springen, zorg er dan voor dat je niet schreeuwt, want het enige wat je daarmee bereikt is dat je kat schrikt en dat je hem leert dat het alleen gepast is om dat te doen als jij niet in de buurt bent.

4. Maak de gootsteen onaantrekkelijk

Als je aan de andere kant de gootsteen niet verboden terrein kunt houden omdat de ruimte waarin hij zich bevindt niet afgesloten kan worden, dan kun je van de gootsteen een ongewenste plek maken. De meeste katten hebben een hekel of op zijn minst een hekel aan water en door altijd een paar centimeter water in de gootsteen te houden zal uw kat het gaan vermijden. Natuurlijk kunt u stoppen zodra uw kat leert dat de gootsteen bedekt is met water.

Dan weer als uw kat de gootsteen specifiek gebruikt voor het natte oppervlak, dan is een andere oplossing etherische oliën. Zorg ervoor dat u een paar druppels citrus, lavendelolie, of een andere geur die uw kat aanstootgevend vindt rond de gootsteen wrijft in plaats van grote hoeveelheden te gebruiken. Het doel is om de geur van dit gebied onaangenaam te maken en aangezien katten een groot reukvermogen hebben, hoeft u het gebied niet te doordrenken met oliën.

5. Verbeter de omstandigheden van de kattenbak

Terwijl de wortel van de kattenbakvermijding van je kat te maken kan hebben met hun gezondheid, jullie relatie, en hun fascinatie voor de gootsteen, kunnen ze ook een hekel hebben aan de staat van hun toilet. Daarom is het belangrijk om de perfecte kattenbak ervaring voor uw kat te creëren, wat betekent dat u het juiste aantal kattenbakken per kat heeft, deze kattenbakken gescheiden houdt en in gebieden van uw huis waar weinig verkeer is.

Afhankelijk van de persoonlijkheid van uw kat kunt u experimenteren met een gesloten kattenbak voor extra privacy. Of ga voor een laag-gerande kattenbak voor oudere katten. Plastic kattenbakken hebben de neiging om geurtjes te absorberen na verloop van tijd, dus je zou kunnen gaan voor een roestvrijstalen kattenbak die voor altijd geurloos zal blijven, nog afgezien van het feit dat het gemakkelijk schoon te maken is!

Vaak als katten ervoor kiezen om te plassen in andere gebieden is het de kattenbakvulling zelf, die ze proberen te vermijden. Probeer dus te experimenteren met verschillende soorten en merken kattenbakvulling, totdat je de perfecte hebt gevonden voor jouw kat.

Volgens Cornell Feline Health Center, “geven de meeste katten de voorkeur aan ongeparfumeerde kattenbakvulling met een fijnere textuur, ongeveer een tot twee centimeter diep.” Ik raad ten zeerste aan om Dr. Elsey’s Cat Litter eens te proberen, die je hier op Amazon kunt zien. Deze kattenbakvulling is gemaakt door een dierenarts om specifiek te helpen met huis vervuiling en het is echt een premium nest.

Het mengen van verschillende soorten kattenbakvulling is niet altijd een goed idee, maar als je op zoek bent naar alternatieven voor klei houtkorrel kattenbakvulling kan een goede optie zijn, omdat het niet hard is voor de poten, niet kleeft en niet spoort.

Ik wil wel benadrukken dat hoe geweldig de nieuwe kattenbak en kattenbakvulling van uw kat ook is, als u het niet regelmatig schoonmaakt, ze niet gelukkig zullen zijn, in plaats daarvan zullen ze steeds weer voor de gootsteen blijven gaan. Studies hebben aangetoond dat het regelmatig verwijderen van kattenbakvulling het juiste gebruik van de kattenbak bevordert. Overweeg, afhankelijk van het merk kattenbakvulling, uw schepsel, om de hele bak uit te ruimen en de oude kattenbakvulling minstens een keer per week of per maand te vervangen door een nieuwe partij.

Mijn laatste kattenbak advies is dat je het uit de buurt houdt van de water- en voedselbak van je kat. Ik weet zeker dat u uw toilet niet in de keuken wilt hebben!

6. Uw kat zindelijk maken

Als laatste, maar zeker niet de minste, zul je je kat moeten (her)trainen om hun kattenbak te gebruiken.

Als je een kitten of een zwerfkat hebt geadopteerd die nog nooit een kattenbak heeft gebruikt, dan is het niet meer dan normaal dat ze hun behoefte doen op ongewenste plaatsen, in jouw geval de gootsteen. De meeste kittens zullen instinctief de kattenbak gebruiken, maar sommige hebben een paar dagen of zelfs weken nodig om het toiletproces uit te vogelen.

Met kittens kan het proces gemakkelijker zijn, omdat je ze meestal alleen maar in de kattenbak hoeft te zetten en weg zijn ze. Soms kan het nodig zijn om hun pootje te pakken en de kattenbakvulling ermee te borstelen, en als er per ongeluk een poepje buiten de kattenbak is gevallen, leg je het gewoon in de bak en laat je je kitten zien waar het is.

Het prijzen en belonen van uw kitten en kat voor het juiste kattenbakgedrag is belangrijk omdat het dit gedrag positief versterkt. Voor oudere katten kunnen deze technieken ook heel nuttig zijn, en uw kat na een maaltijd boven op de kattenbak plaatsen kan een gevoel van routine creëren. Als uw kat de gootsteen associeert met hun eigen toilet, dan kan het verplaatsen van de kattenbak naar de badkamer hen misschien helpen een band te krijgen met de bak.

Nogmaals, uitschelden of enige vorm van straf is niet de sleutel, in plaats daarvan stelt het Journal of Veterinary Behavior dat “Positieve bekrachtigingstraining met katten een nuttig hulpmiddel is voor het verbeteren van de band tussen mens en dier, het behandelen van gedragsproblemen, en het aanleren van nieuwe taken.”

Bevuilen buiten de kattenbak kan ook een probleem zijn voor oudere katten. Je zou kunnen merken dat ze meer vergeten dan alleen hun kattenbak en dit is een teken dat je kat seniel aan het worden is. Als dat het geval is, moet u uw kat misschien opnieuw trainen in het gebruik van de kattenbak.

Hoe kom je van de kattenurine geur in de gootsteen of badkuip af?

Hoeveel we ook van onze katten houden, hun urinegeur is zeker iets wat we niet in onze badkamer willen laten hangen, maar gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je die geur kunt elimineren.

Voordat je de kraan opendraait is het eerste wat je moet doen papier of een handdoek gebruiken om het oppervlak schoon te maken van de plas. Het laatste wat je wilt is de geur door de pijp duwen.

Als dat gedaan is kun je met een enzymenreiniger. Enzymen zijn macromoleculaire biologische katalysatoren die chemische reacties versnellen. In principe breken ze verschillende vlekken af, maar het belangrijkste kunnen ze het zuur in de urine van uw kat afbreken en de bacteriën neutraliseren.

Er zijn veel enzymreinigers voor huisdieren in dierenwinkels en mijn absolute favoriet is Nature’s Miracle, verkrijgbaar op Amazon. Het heeft zeker een paar kattenbedden gered, mijn favoriete zitzak, en andere oppervlakken van toen mijn kat nog een rommelig kitten was!

Als je geen enzymreiniger bij de hand hebt, kun je altijd nog kiezen voor de makkelijke oplossing van het gebruik van azijn. Hoewel het zijn eigen kenmerkende geur heeft, zeggen de mensen van PetMD dat azijn “een zuur is dat de alkalische zouten neutraliseert die zich vormen in opgedroogde urinevlekken.” Dus, het kan zeker helpen uw gootsteen te stoppen met ruiken naar de urine van uw kat! Mijn advies is om de azijn te verdunnen met wat water in een spuitfles, vervolgens het gebied te bedekken en de oplossing een paar minuten te laten zitten voordat je de gootsteen schrobt.

Een ander geweldig en vooral goedkoop product is zuiveringszout. Omdat het bestaat uit natriumbicarbonaat kan het geuren absorberen. Het enige wat je hoeft te doen is het gebied schoon te maken van de urine van je kat en dan het zuiveringszout over het hele oppervlak te strooien en het een uur te laten zitten voordat je de gootsteen borstelt en spoelt.

Zorg ervoor dat je kat uit de buurt van de gootsteen blijft terwijl deze producten hun werk doen. Vergeet niet om het gebied zo goed mogelijk schoon te maken, zodat je kat er niets van op zijn pootjes krijgt in het geval, dat ze proberen om de gootsteen weer als kattenbak te gebruiken!

Slotgedachten

Als kattenouders, hoeveel we ook van onze pluizige metgezellen houden, kan ongepast bevuilen nog steeds frustrerend zijn. Een gele vlek op je gootsteen is geen verrassing die iemand zich zou wensen, maar het is belangrijk om te begrijpen dat katten dat niet expres doen of om ons een slecht gevoel te geven.

Integendeel, dit hele gedrag komt meestal voort uit hun eigen frustraties, mogelijke pijn, of stress door externe veranderingen. Wat de redenen ook zijn waarom uw kat in de gootsteen of ergens anders piept, u kunt deze gewoonte veranderen met geduld, inspanning en een positieve instelling.

Vertel ons nu heeft uw kat ooit geplast in de gootsteen, badkuip, of ergens buiten de kattenbak en hoe heb je dit potje ongeluk te beheren?