Waarom maakt mijn kat rare mondbewegingen?

oranje kat maakt een rare mond beweging

Soms lijkt het begrijpen van onze katten net zo gemakkelijk als het lezen van een boek.

Een veeleisende miauw bij de deur is een duidelijk signaal dat het tijd is om open te doen. Hun kop in onze handen duwen laat ons weten dat ze geaaid willen worden.

Maar soms doen katten dingen die gewoon niet logisch zijn. Tenminste, niet voor ons mensen. Ongewone, vreemde en vreemde mondbewegingen zijn enkele van de meest verwarrende en soms zelfs verontrustende kattengedragingen.

Of het nu gaat om een vreemde kauwbeweging zonder dat er echt iets in hun mond zit of het stinkgezicht met open mond, er is een breed scala aan vreemde katachtige mondbewegingen.

Wat is hier aan de hand en waarom maken katten rare mondbewegingen?

In de meeste gevallen zie je waarschijnlijk een van de twee dingen: ofwel kletsen ofwel de fleming reactie. Beide zijn volkomen normaal, maar veroorzaken dat katten vreemde mondbewegingen maken of hun mond in bijzonder vreemde posities brengen. In andere gevallen kunnen vreemde mondbewegingen te maken hebben met een gezondheidsprobleem.

Laten we elke mogelijke verklaring eens nader bekijken, te beginnen met het meest waarschijnlijke antwoord.

Reden 1: Het is een kattenpraatje

Het kattengebabbel is een van de absoluut vreemdste dingen die katten kunnen doen. Het lijkt op een snelle kauwbeweging, maar je zult niets vinden in de bek van je kat. Katten maken ook een hoog, bijna tsjilpend geluid wanneer ze het doen.

Als katten kletsen, zijn ze meestal extreem gefocust op een soort prooi. Dat komt omdat men denkt dat het kattengekwetter een combinatie is van opwinding, frustratie en anticipatie, allemaal gericht op een potentiële prooi die meestal net buiten bereik is.

Maar het is veel gemakkelijker om te tonen hoe dit eruit ziet in plaats van alleen woorden te gebruiken, dus bekijk deze video en vergelijk het met wat je ziet:

Kattenbabbelen is verre van ongewoon, maar het is ook niet iets wat je kat elke dag gaat doen, wat alleen maar bijdraagt aan de mysterieusheid van dit gedrag. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn wetenschappers er niet eens helemaal zeker van waarom katten dat gebabbel doen.

Er zijn een aantal solide theorieën die er zijn, waarvan vele veel zin hebben, maar het zijn nog steeds slechts theorieën.

De meest voorkomende verklaring is dat het gebabbel een soort frustratie- of opwindingsreactie is wanneer katten een prooi buiten het raam zien. Het idee hier is dat katten opgewonden zijn om hun potentiële prooi te bereiken, maar ook zeer gefrustreerd dat ze dat niet kunnen.

Anderen hebben gesuggereerd dat katten eigenlijk kwetteren om het geluid na te bootsen van de vogels die ze proberen te vangen. Hoewel dat voor mij een beetje vergezocht klinkt, hebben wetenschappers ontdekt dat een wilde kat in het Amazone regenwoud precies dat doet.

Dan zijn er nog de video’s zoals deze waarop katten te zien zijn die schijnbaar met elkaar babbelen. Zeker, er is daar een raam met een potentiële prooi, maar als je de hele video bekijkt, lijkt het zeker dat die katachtige vrienden een babbelend gesprek voeren.

Als uw kat kletst als hij bij het raam zit of als u met een stok speelt, dan heeft de vreemde mondbeweging waarschijnlijk te maken met het kletsen van de kat. Wat de exacte reden voor de reactie ook is, u kunt gerust zijn in de wetenschap dat het kletsgedrag volkomen normaal is voor katten.

U kunt ook meer te weten komen over kattenbabbelen, en waarom katten het doen, in dit artikel.

Reden 2: Het zou de beroemde Vlaming reactie kunnen zijn

De Vlaming-reactie is een van de grappigste, gekste en vreemdste bewegingen die een kat met zijn bek kan maken. Deze reactie gaat door veel namen, inclusief het beruchte katachtige stinkgezicht!

Katten rollen hun lippen op en houden hun mond gedurende enkele seconden op een kier. Soms knijpen ze ook hun ogen dicht, wat een algemene blik van shock of zelfs walging creëert. Nogmaals, het is gemakkelijker om het te zien dan het met woorden te beschrijven en je kunt deze knappe katachtige die de reactie van Flehmen vertoont in deze video bekijken:

Wat is hier aan de hand?

Ten eerste, deze vreemde beweging betekent niet dat je kat walgt! In plaats daarvan, hebben ze gewoon een geur gevonden die bijzonder interessant voor hen en het antwoord van Flehmen laat hen de volle ervaring beleven!

Katten hebben iets dat het Jacobson’s orgaan wordt genoemd, dat hen en vele andere dieren in staat stelt een bepaalde geur dieper te ruiken. Slangen zijn het meest bekend om dit orgaan en het stelt hen in staat om voortdurend prooien op te sporen, maar het wordt ook gevonden bij verschillende zoogdieren, waaronder grote katten en paarden.

Omdat het orgaan van Jacobson ver naar achteren in de bek zit, moeten katten deze speciale mondbeweging, de Flehmen-reactie genoemd, aannemen om de geur echt te kunnen ruiken.

Een deel van wat deze mondbeweging zo vreemd maakt, is dat we onze katten zelden met een open mond zien. Hoewel katten kunnen hijgen, is het niet gebruikelijk en we associëren hijgen meestal met honden. Dat maakt het nog verrassender als we een kat zien met de mond open!

Verschillende katten zullen de Flehmen-reactie meer of minder vaak vertonen, maar het wordt bijna altijd voorafgegaan door hevig ruiken. In wezen beginnen katten ergens aan te snuffelen en besluiten dat ze een beter idee moeten krijgen van wat ze ruiken. Dat is het moment waarop ze de reactie van Flehmen tevoorschijn halen om de dingen naar een hoger niveau te tillen!

Je ziet dit eerder bij ongewone, stinkende geuren en nog meer als het een geur is van een ander dier of kat. Katachtigen zullen de Flehmen reactie gebruiken om zoveel mogelijk blootgesteld te worden als ze feromonen of iets gewoons tegenkomen.

Om wat voor reden dan ook, mijn kat Debbie doet dit elke keer als ik haar mijn elektrische tandenborstel laat zien. Ik weet niet wat dat zegt over mijn mondgezondheid en de properheid van mijn tandenborstel, maar ze doet het elke keer.

Er is echt niets om je zorgen over te maken als het gaat om de Flehmen reactie en het is een volkomen normaal onderdeel van het kat zijn. U kunt proberen deze reactie op te wekken door uw kat op een veilige manier interessante geuren in huis te laten ruiken. U wilt uw kat niet blootstellen aan iets schadelijks, maar hem of haar laten snuffelen aan een paar huishoudelijke voorwerpen (zoals uw tandenborstel) geeft hem of haar wat mentale stimulatie en zal u waarschijnlijk ook vermaken!

Reden 3: hijgt je kat?

De rare mondbeweging van je kat kan te maken hebben met hijgen.

We zijn gewend om hijgen bij honden te zien, maar wanneer onze katten het doen, kan het een beetje verrassender zijn. Hijgen kan normaal zijn, in zeer specifieke scenario’s, maar het kan ook gerelateerd zijn aan een lange lijst van medische problemen, waaronder oververhitting.

Hoewel de meeste mensen wel eens een hijgende hond hebben gezien, heb je waarschijnlijk nog nooit een hijgende kat gezien en dus kan de mondbeweging er een beetje vreemd uitzien. Katten zijn veel subtieler als ze hijgen en maken lang niet zoveel lawaai als veel honden doen.

Net als bij honden kan het voor sommige katten normaal zijn om te hijgen na een krachtige inspanning, als een manier om op adem te komen. Een voorbeeld hiervan is deze knappe oranje kat die even op adem komt na het najagen van zijn favoriete speeltje:


Voor alle duidelijkheid, dat betekent niet dat je hijgen moet negeren, zelfs niet als het direct met de training te maken heeft. Het kan nog steeds een symptoom zijn van verschillende aandoeningen zoals astma of hartfalen.

Als je denkt dat de vreemde mondbeweging die je ziet hijgen is, praat dan met je dierenarts en maak indien mogelijk een snelle video zodat je dierenarts precies kan zien wat je kat aan het doen is.

Reden 4: Er kan iets in de mond of keel van je kat zitten

I haat als er een stuk voedsel tussen mijn tanden zit. Gelukkig heb ik altijd wat extra flosdraad bij me, dus dat is geen probleem. Maar als ik mijn flosdraad vergeet, kun je zeker wat rare mondbewegingen van mij verwachten als ik probeer het voedsel los te krijgen.

Een beetje vies, ik weet het.

Onze katten hebben niet de luxe van het flossen! Maar toch kunnen ze van tijd tot tijd last hebben van iets dat vastzit in hun tanden. Als dit gebeurt, zul je niet alleen rare mondbewegingen zien, maar ook wat gepiel in hun bek. Als er iets vastzit in hun keel en mond, je kan zelfs kokhalzen of kokhalzen zien.

De meest voorkomende boosdoeners zijn harde brokjes, een bot, een stuk speelgoed, een stuk van hun halsband, of zelfs hun eigen haar in sommige gevallen. Met andere woorden, het kunnen heel wat dingen zijn.

Als het om brokjes of haren gaat, lost het zich meestal vanzelf op en kan je kat het waarschijnlijk met succes losmaken met wat op-, neer- en zijwaartse bewegingen van hun bek. Tijd is hier ook aan uw kant, omdat deze dingen meestal vanzelf loskomen.

Maar bij andere voorwerpen zal je kat waarschijnlijk meer hulp nodig hebben.

U kunt beginnen met een kijkje te nemen in de bek van uw kat. Onderstaande video is gericht op het toedienen van een oraal medicijn, maar geeft u ook uitstekende instructie over hoe u in de bek van uw kat kunt kijken:

U hebt misschien niet veel tijd om te kijken, maar probeer snel iets ongewoons op te merken. Omdat je niet elke dag in de bek van de kat kijkt, kan het moeilijk zijn om uit te vinden wat ongewoon is, maar let op ontstekingen van de tong of het tandvlees en op roodheid.

Misschien kunt u er op dat moment niets aan doen, maar zo weet u in ieder geval waar u mee te maken heeft en kan uw dierenarts adequaat reageren.

In sommige gevallen zal het openen van de bek van uw kat alleen al helpen om datgene wat vastzit los te maken.

Als u merkt dat er iets in de bek van uw kat zit en door hun keel, probeer het er niet uit te trekken. Dergelijke voorwerpen zijn meestal lange stukken touw, ook wel lineaire vreemde voorwerpen genoemd, en als u ze uit de maag trekt, kan uw kat veel schade oplopen.

Ik heb dit verschillende keren gezien met specifieke soorten halsbanden, vooral elastische soorten die kunnen rafelen. Katten proberen de halsband met hun mond te verwijderen en slikken daarbij per ongeluk een deel van het gerafelde materiaal in.

Nogmaals, probeer dit er niet uit te trekken als je ziet dat het in de keel zit. In plaats daarvan moet je onmiddellijk je dierenarts raadplegen en hem/haar laten weten wat je gezien hebt.

In de meeste gevallen zullen rare mondbewegingen die te maken hebben met iets dat vastzit in de tanden van je kat, gepaard gaan met poottrekken en als er ook een probleem is met de keel dan kunnen katten kokhalzen. U kunt de bek van uw kat openen om een beter beeld te krijgen van wat er aan de hand is, maar aarzel niet om uw dierenarts te raadplegen.

Reden 5: Gebitsaandoening

Gebitsaandoeningen komen zeer veel voor bij katten en volgens de Cornell University: “Studies melden dat tussen de 50 en 90% van de katten ouder dan vier jaar lijdt aan een of andere vorm van gebitsaandoening.”

Gebitsaandoeningen zijn een verzamelnaam voor allerlei kleine en grote aandoeningen die allemaal ongewone mondbewegingen kunnen veroorzaken als ze te lang onbehandeld blijven.

Maar de mensen van Cornell leggen verder uit dat, “gelukkig de meest voorkomende vormen van deze ziekten grotendeels te voorkomen of te behandelen zijn met de juiste preventieve tandheelkundige zorg en controle.”

Dat betekent niet alleen bezoekjes aan uw dierenarts, maar ook regelmatig thuis poetsen.

Dus hoe ziet een tandziekte eruit?

De algehele ernst van de aandoening wordt meestal gerangschikt tussen één en vier, waarbij categorie 4 het ernstigst is. Op deze afbeelding kunt u zien hoe de tandheelkundige aandoening op elk niveau wordt ingedeeld:

Classificatiegrafiek tandziekten alle vier niveaus

Zie je al dat bruine spul op de tanden dat erger wordt met elke graad?

Dat heet tandsteen (ook wel calculus genoemd) en het is de verharde vorm van tandplak en bacteriën. Je zult ook merken dat naarmate er meer tandsteen komt, het tandvlees roder, ontstoken en geïrriteerd wordt. Die ontsteking wordt gingivitis genoemd.

Hoewel sommige mensen dit vaak als twee verschillende dingen zullen beschrijven, en dat zijn ze technisch gezien ook, vallen ze nog steeds onder dezelfde grote paraplu van tandziekten. Dit is echter het soort gebitsaandoening dat meestal te voorkomen is, of in ieder geval te beheersen, met regelmatig poetsen en bezoekjes aan de dierenarts.

Wat niet te voorkomen is, zijn aandoeningen als stomatitis die een ernstige ontsteking van het tandvlees veroorzaken, ongeacht hoe schoon de mond is. Katten zijn ook vatbaar voor een aandoening die tandresorptie wordt genoemd en die zich uit in roodheid van het tandvlees rond een specifieke tand, meestal de premolaren.

Dus niet alleen het jargon is verwarrend, maar ook de specifieke aandoeningen! Echter, afhankelijk van de ernst kunnen ze er allemaal voor zorgen dat katten kwijlen, voedsel weigeren of gewoon rare mondbewegingen maken.

Maar in de meeste gevallen zou je nooit weten dat katten überhaupt een ongemakkelijke mond hebben. Katten zijn absolute experts in het verbergen van pijn en zelfs de meest zorgzame en oplettende kattenouder kan de tekenen missen.

Dat betekent dat uw kat meestal behoorlijk wat pijn moet lijden voordat u ongewone mondbewegingen opmerkt die verband houden met een tandaandoening. In sommige gevallen kan de pijn toenemen na het eten of het kauwen op hun favoriete speelgoed.

Sommige katten kunnen zelfs agressief worden als gevolg van de pijn. Als u een tandaandoening in de bek van uw kat ziet, is het een goed idee om uw dierenarts te raadplegen. Idealiter wordt tandheelkundige ziekte aangepakt lang voordat het pijn of vreemde mondbewegingen veroorzaakt.

Reden 6: Trauma

Terwijl een gebitsaandoening een aandoening is die tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen, kan een plotselinge wond of schaafwond in de bek, veroorzaakt door trauma, ook rare mondbewegingen veroorzaken en kan dit in een oogwenk gebeuren. Buitenkatten kunnen worden blootgesteld aan allerlei ongelukken, maar ook bij binnenkatten kan trauma optreden.

Katten die graag kauwen kunnen ook een kleine snee in hun bek veroorzaken die ook tot vreemde mondbewegingen kan leiden.

Wat dit moeilijk maakt, is dat veel van de traumagerelateerde reacties erg zullen lijken op het ongemak dat je zou verwachten van een gebitsaandoening. Een kat met een of ander mondtrauma kan ook met zijn pootjes in zijn bek gaan staan en ongemak hebben na het eten. Dat kan het moeilijk maken om erachter te komen wat er echt aan de hand is.

U kunt de video onder reden 4 raadplegen voor een geweldige uitleg over hoe u de mond van uw kat kunt controleren en op zoek kunt gaan naar een trauma. Maar zoals met elke andere aandoening, is het altijd een goed idee om uw dierenarts te raadplegen.

Reden 7: Tumoren in de mond

Een tumor in de mond kan ervoor zorgen dat katten vreemde dingen met hun mond gaan doen, vooral rond etenstijd. Een tumor in de mond is niet alleen op zichzelf al pijnlijk, maar kan ook de structuren in de mond verschuiven, waardoor het ongemak toeneemt.

Orale tumoren zullen niet de meest waarschijnlijke verklaring zijn voor het gedrag van uw kat, maar ze zijn ook niet ongewoon. Volgens de mensen van de Cornell Universiteit, “is kanker in de mondholte de vierde meest voorkomende vorm van kanker bij katten. Alleen lymfeklierkanker, huidkanker en borstkanker komen vaker voor dan mondholtekanker. Mondholtekanker vertegenwoordigt ongeveer 15 tot 20 procent van de kwaadaardige aandoeningen bij katten”.

Het lastige van tumoren in de mond is dat ze veel moeilijker in een vroeg stadium op te sporen zijn, omdat de meeste mensen niet regelmatig diep in de mond van hun kat kijken. Natuurlijk, als je regelmatig poetst heb je een betere kans om ze te ontdekken. Anders zult u symptomen opmerken zoals weigeren te eten, kwijlen en vreemde mondbewegingen voordat u de eigenlijke tumor opmerkt.

Reden 8: Feline Orofaciaal Pijn Syndroom

Feline Orofaciaal Pijn Syndroom (FOPS) is een zeldzame aandoening die milde tot ernstige pijn in de bek van een kat veroorzaakt. De pijn concentreert zich meestal aan een bepaalde kant van de bek en kan, afhankelijk van de ernst van de pijn, katten allerlei vreemde mondbewegingen laten maken, waaronder overdreven kauw- en likbewegingen. Helaas kan het in veel gevallen leiden tot verminking van de tong, tanden en andere delen van de mondholte.

Hoewel het zeldzaam is, ik heb nog nooit een geval gezien na 10 jaar in het veterinaire veld, komt het beduidend vaker voor bij Burmezen en verwante rassen.

Om een beter idee te krijgen van hoe een episode van FOPS eruitziet, kunt u de video hieronder bekijken. Onthoud dat het triest is om deze knappe oranje katachtige zo comfortabel te zien, maar weet dat zijn baasje goed voor hem zorgt.

Wat dit zo moeilijk maakt, is dat de manier waarop deze oranje kat (hij heet OJ) zijn mond en lippen beweegt, vergelijkbaar is met elke andere ongemakkelijke mondaandoening. Omdat FOPS verband houdt met een zenuwstoring, is de diagnose ook vrij moeilijk te stellen en is het meestal het allerlaatste wat je uitsluit na een tandaandoening, trauma of een van de andere medische verklaringen op deze lijst.

Reden 9: Heeft uw kat een gebitsreiniging gehad?

Gebitsreinigingen zijn een regelmatig en routinematig onderdeel van de veterinaire zorg voor uw katachtige vriend. Maar er komt vaak meer bij kijken dan alleen een gebitsreiniging en tanden die te ver heen zijn, moeten worden getrokken of verwijderd.

Dit kan de positie van andere tanden veranderen en leiden tot wat vreemde mondbewegingen als katten leren zich aan te passen aan de veranderingen.

Natuurlijk heb je mij niet nodig om je te vertellen dat na het laten verwijderen van tanden de mond van je kat vreemd kan aanvoelen.

Maar wat niet zo vaak besproken wordt, is wat er gebeurt als een van de hoektanden (dat zijn de grote puntige tanden) verwijderd wordt.

Hoewel enigszins zeldzaam, heb ik verschillende gevallen gezien waarbij de bovenste hoektand werd verwijderd en als gevolg daarvan de onderste hoektand plotseling begon uit te steken en op de buitenkant van de lip rustte!

Sommige katten zullen er uiteindelijk achter komen hoe ze deze losgeslagen tanden in hun mond kunnen houden. Maar anderen laten de tand gewoon op de lip hangen of proberen voortdurend de tand te verplaatsen door de lippen te bewegen tot hij op de juiste plaats zit.

Dat betekent dat katten nog lang na hun gebitsreiniging vreemde bewegingen kunnen vertonen!

Uw dierenarts kan u helpen bij het opstellen van een plan dat het beste werkt voor uw kat en tenzij de verdwaalde tand schade veroorzaakt aan de bovenlip is het meestal geen probleem.

Reden 10: Is het een aangeboren probleem?

Net als mensen kunnen katten overbeten en onderbijten hebben die leiden tot vreemde bevestigingen van hun tanden. Deze genetische aandoeningen kunnen de mond wat ongemakkelijk maken en ertoe leiden dat katten wat vreemde mondbewegingen gaan maken.

Dit is waarschijnlijk de meest onwaarschijnlijke reden, maar toch een vermelding waard. Omdat het niet iets is dat plotseling optreedt, hoeft u zich hierover bij een volwassen kat geen zorgen te maken- althans meestal niet.

Maar als uw kat nog een kitten is of nog in de groei is, dan kan een ongewone kaakvorm in het spel zijn. Nogmaals, dit is vrij zeldzaam, maar toch een overweging.

Reden 11: Uw kat kan een verstopping hebben

Feline infectie van de bovenste luchtwegen is relatief ongebruikelijk bij katten die leven in een stressarme omgeving, maar helaas kan het heel gewoon zijn in asielen. Het wordt vaak vergeleken met een verkoudheid bij mensen en veroorzaakt net als een verkoudheid congestie, keelpijn, niezen en meer. Het kan ook sterk variëren in ernst.

Na een decennium in asielen gewerkt te hebben, heb ik helaas veel infecties aan de bovenste luchtwegen bij katten gezien.

In sommige gevallen kan de congestie zo ver gaan dat katten het makkelijker vinden om door hun mond te ademen in plaats van door hun neus. De meeste katten doen dit niet voor lange periodes en in plaats daarvan wordt het meestal gedaan voor een paar momenten.

Als je kat een infectie aan de bovenste luchtwegen heeft die leidt tot open mondademhaling, dan zul je dat waarschijnlijk weten. Ze zullen genoeg verstopt zijn dat je ze kan horen ademen, maar ook andere problemen zoals neuspoliepen kunnen verstopping veroorzaken.

Katten die door hun mond ademen zullen hun mond openen en sluiten in een bijna slurpende beweging. Als je iets dergelijks ziet, is het belangrijk om zo snel mogelijk je dierenarts te raadplegen.

Moet je je zorgen maken over vreemde mondbewegingen?

Vreemde en ongewone mondbewegingen zijn niet iets om zomaar af te blazen, maar je moet ook niet te snel conclusies trekken en er meteen van uitgaan dat je kat aan een zeldzame aandoening lijdt.

Voor het grootste deel, als je kat kletst naar vogels of reageert op iets stinkends dan is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken. Dit zijn niet alleen de meest onschuldige verklaringen voor vreemde mondbewegingen, maar ze komen ook het meest voor.

Elke andere reden op deze lijst kan een reden tot bezorgdheid zijn en een goede reden om de dierenarts te bezoeken. Echter, als je ooit onzeker bent, is het altijd een goed idee om uw dierenarts te raadplegen.

U kunt een beter idee krijgen van welke verklaring het meest zinvol is voor uw kat door de context achter de mondbewegingen te begrijpen. Als het elke keer gebeurt als ze een vogel voor het raam zien, dan kunt u er vrij zeker van zijn dat het een kwebbelende reactie is.

Als het gebeurt nadat ze je vieze sok ruiken, dan hebben we waarschijnlijk te maken met de Flehmen Response en als het gebeurt na het op en neer jagen van hun favoriete speeltje op de trap, dan is het misschien hijgen.

Maar als het gebeurt na het eten of op willekeurige tijdstippen dan kan het een reden tot bezorgdheid zijn.

Als uw kat op enig moment stopt met eten of u merkt andere gedragsveranderingen op naast vreemde mondbewegingen dan is het tijd om uw dierenarts te raadplegen.

Veel Gestelde Vragen

Sinds deze post werd gepubliceerd, heb ik heel wat e-mails ontvangen over specifieke scenario’s, dus ik wilde een snelle sectie toevoegen om ze te behandelen!

Waarom trilt mijn kattenkaak?

Katten trillen met hun kaken als reactie op hevige pijn in het gebit. Dit gebeurt meestal tijdens een onderzoek wanneer een bijzonder pijnlijke tand wordt geëvalueerd of wanneer iets stevigs zoals brokjes de tand raakt. Katten kunnen echter ook gaan trillen als ze naar vogels kletsen, dus het is belangrijk om op de context te letten.

Waarom trekt mijn kat een vreemd gezicht?

In de meeste gevallen heeft dat rare gezicht te maken met de Reactie van Flehmen, waarbij katten hun ogen dichtknijpen, hun lippen optillen en hun mond lichtjes openen om een geur echt in zich op te nemen. Dit vreemde gezicht stelt hen in staat beter toegang te krijgen tot hun Jacobson’s Orgaan, dat katten helpt iets zowel te ruiken als te proeven.

Waarom opent en sluit mijn kat zijn mond?

Dit kan van alles zijn, van een heel zwakke vocalisatie tot open-mond ademhaling of ademhalingsnood. Houd uw kat goed in de gaten en zoek naar extra contextuele aanwijzingen om u te helpen begrijpen wat er aan de hand is. Omdat dit zo veel dingen kan zijn, is het een goed idee om met uw dierenarts te praten.

Mijn kat lijkt op niets te kauwen?

Kauwen op niets kan te maken hebben met ongemak aan het gebit of in sommige gevallen hebben katten iets vastzitten in hun mond dat u niet kunt zien. In zeldzamere gevallen kan het te maken hebben met een aandoening die Feline Orofaciaal Pijn Syndroom heet.

Slotgedachten

Wat een eenvoudige vraag lijkt, is eigenlijk heel complex en er zijn veel mogelijke verklaringen voor vreemde, ongewone en vreemde mondbewegingen.

In de meeste gevallen is het gewoon een geval van de kat babbelt of de Flehmen Reactie beide zijn onbetwistbaar raar.

Maar als deze het gedrag van uw kat niet verklaren, is het mogelijk dat er een medisch probleem in het spel is en dat is waar het erg verwarrend kan worden.

Ik heb mijn best gedaan om je de bronnen te geven die je nodig hebt om een voorsprong te krijgen bij het uitzoeken wat er aan de hand is, maar als je ooit onzeker bent, is het altijd het beste om je dierenarts te raadplegen.