Waarom lopen katten zijwaarts?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

schattige kat krab loopt en huppelt zijwaarts

Ons wordt vaak geleerd dat kattengedrag vrij eenvoudig is. Een miauw betekent dit, sissen mist dat en een gebogen rug betekent iets anders.

Maar iedereen die met een katachtige vriend heeft geleefd, weet dat de dingen zelden zo eenvoudig zijn en dat bijna elk kattengedrag context vereist om echt begrijpen. Neem bijvoorbeeld de gewoonte van een kat om zijn rug te buigen. Je hebt vast wel eens katten hun rug zien buigen als je ze aait, zodat je ze op de perfecte plek kunt aaien, maar de gebogen rug wordt ook geassocieerd met bange Halloweenkatten.

Dan is er het nog verwarrender scenario van katten die hun rug buigen en dan zijwaarts rennen of huppelen. Sommige mensen noemen deze beweging liefkozend een krabbengang. Dat betekent dat dezelfde gebogen rug lichaamstaal drie zeer verschillende betekenissen en ook verschillende namen!

Dus waarom buigen katten hun rug en rennen of springen zijwaarts (AKA de krab loop)?

In de meeste gevallen is het zijwaarts lopen en huppelen een teken van speelsheid en opwinding. Katten zullen echter ook hun rug buigen en zijwaarts lopen in een poging om groter en intimiderender te lijken voor potentiële bedreigingen dus de exacte betekenis van deze beweging hangt af van de algemene context.

Laten we eens nader bekijken wat hier aan de hand is en dit schattige kattengedrag afbreken!

Reden 1: Je kat is aan het spelen!

In de meeste gevallen is de krabwalk of zijwaartse ren onderdeel van de speelroutine van uw kat!

Het is een manier voor katten om andere katten, of mensen, te laten zien dat ze geïnteresseerd zijn in het hebben van plezier, vergelijkbaar met het speelbooggedrag dat u misschien al kent bij honden. Het kan zijn dat uw kat achterna gezeten wil worden of dat ze het gebruiken als een manier om hun favoriete speeltje te benaderen.

In de meeste gevallen heeft uw kat een specifiek doel voor ogen. Je kat richt zijn aandacht op wat dat doel ook is, hij blaast zich op, kromt zijn rug en rent er zijdelings in een kleine cirkel omheen. Als u de focus bent dan is het een uitnodiging om te spelen, maar het zijwaarts rennen kan net zo vaak gericht zijn op een levenloos speeltje of in sommige gevallen…een amandel.

Ja, dat lees je goed, als je kat extra onnozel is zoals deze dan kan je de krabloop gericht zien op wat willekeurige zelfgemaakte speeltjes rond het huis:

Dus hoe kun je zien of de zijwaartse hop van je kat te maken heeft met speeltijd?

Zoek naar een specifiek doelwit waar je kat zich op richt tijdens hun krabwandelzotheid. Dat kan een andere kat zijn, een speeltje, of zelfs jij! Als het doel is niet een potentiële bedreiging voor uw kat, dan zijn het waarschijnlijk speeltijd gerelateerde zijsprongen!

Dat onderscheid is uiterst belangrijk, want niet alleen is de gebogen rug en het zijwaarts lopen een teken van speelsheid, maar het kan ook een teken zijn van een bange kat!

Reden 2: Uw kat is bang

Het zijwaarts lopen is niet alleen maar leuk en aardig! Het kan ook het teken zijn van een bange of geschrokken kat.

Zichzelf groter doen lijken is een veel voorkomende eigenschap in de dierenwereld en onze katten zijn niet anders. Er zijn natuurlijk extreme voorbeelden, zoals de kogelvis, maar zelfs de mens duwt zijn schouders naar achteren en gaat in een confrontatie iets groter staan.

Hoewel het te vergeten is, zijn onze katten niet alleen apex roofdieren, ze zijn ook prooien. In tegenstelling tot grotere katten die de top van de voedselketen domineren, zijn onze huiskatten in verhouding vrij klein, wat betekent dat zij alle trucs in het boek moeten gebruiken om groot te lijken en zelfs enkele trucs om roofdieren volledig ongeïnteresseerd in hen te maken.

Door hun rug te buigen en al hun vacht op te pompen lijken katten groter. Een potentiële bedreiging van opzij aankijken helpt ook om katten groter te doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn, omdat het een groot contrast is met de blik van voren, die het slanke profiel van een kat benadrukt. Een zijwaartse oriëntatie kan ook helpen om de achterklauwen van uw kat in een betere positie te brengen om te gebruiken.

Dan is er nog de eigenlijke zijwaartse loop zelf. Bewegende doelen zijn over het algemeen zorgwekkender dan een stilstaand doelwit en dus beweegt uw kat niet alleen om een betere positie te krijgen, maar ook om de intimidatiecampagne vol te houden.

Met andere woorden, alles aan de gebogen rug en het zijwaarts lopen is ontworpen om katten er imposant uit te laten zien!

Veel katten nemen deze houding aan zodra ze iets beangstigends tegenkomen. Het kan een andere kat zijn, een hond of zelfs gewoon een plotselinge verrassing.

Dit kan dingen verwarrend maken wanneer je probeert het verschil te achterhalen tussen speeltijd en een bange kat, maar het belangrijkste om naar te kijken is waar je kat naartoe gaat. Met andere woorden, als uw kat loopt te krabben en zijwaarts huppelt naar dan zijn ze waarschijnlijk klaar om te spelen.

Maar als aan de andere kant, je kat zijwaarts rent of loopt weg van je, vooral als ze het langzaam doen, dan voelen ze zich misschien bedreigd.

Bekijk deze video om tientallen voorbeelden te zien van katten die zijwaarts huppelen naar een menselijke vriend voor een goed voorbeeld van wanneer het goed is!

Reden 3: Het is een geval van de Zoomies!

In sommige gevallen kan het zijwaarts rennen en hoppen van een kat te maken hebben met een geval van de zoomies!

We zijn bijna allemaal getuige geweest van een kat met zoomies en hebben ons vermaakt met onze katten die van de ene kant van het huis naar de andere sprintten, terwijl ze zich mengden in verwoed klimmen op de kattenboom en natuurlijk af en toe een crabwalk!

Maar is dit niet hetzelfde als spelen?

Niet precies, als katten in vol ornaat aan het zoomen zijn, is er misschien geen doelwit voor het zijwaarts rennen en hoppen. Tenminste niet één dat wij kunnen achterhalen. Dat komt omdat katten zo opgewonden zijn dat ze zich niet echt concentreren op iets voor meer dan een paar momenten.

Zoals dierenarts Megan McCorkle uitlegt “De meeste katten zien eruit alsof ze plezier hebben tijdens de zoomies, zelfs als het een aantal zeer chaotisch en zullen graag met ze spelen als je ze een speeltje geeft.” Maar omdat de zoomies, of zoals ze wetenschappelijk worden genoemd frenetic random activity periods (FRAPS), zo chaotisch zijn kunnen katten bijna onmiddellijk naar het volgende ding gaan.

Niet alle katten zullen een zijwaartse ren in hun zoomies “routine” opnemen, maar als ze dat doen is het over het algemeen niets om je zorgen over te maken.

Reden 4: je kat wil aandacht

Wat gebeurt er als je kat zijn rug kromt en zijwaarts op je afloopt?

Mijn gok is dat je het waarschijnlijk niet gewoon negeert!

In plaats daarvan, je lacht, spelen met je kat of als je bent zoals de meeste van de wereld kan zelfs besluiten om een video te nemen om te uploaden op YouTube! Wat je ook doet, het zijwaarts lopen resulteert meestal in een soort van positieve aandacht voor je kat!

Katten hebben verschillende manieren om je aandacht te krijgen, waaronder neerploffen voor je of mijn persoonlijke favoriet trillen! De krabwandelgang is slechts een andere methode die sommige katten meer dan andere zullen gebruiken om je aandacht te krijgen en een speelsessie te beginnen!

Doen Kittens Ook De Krabwandeling?

Ja! De meeste kittens vinden het heerlijk om te krabbelen of zijwaarts te huppelen en zullen dit vaak naar elkaar toe doen als onderdeel van hun speelsessie. Het is eigenlijk heel en ze doen het niet alleen bij elkaar, maar in veel gevallen ook bij mensen.

Omdat kittens zo nieuw zijn in de wereld, waardoor veel dingen als eng kunnen worden ervaren, zullen ze ook snel de gebogen rughouding aannemen en zijwaarts rennen als ze iets nieuws tegenkomen. In de veronderstelling dat het geen echte dreiging zullen de meeste kittens zich snel losmaken en weer in de verkenningsmodus gaan!

Als kittens erg jong zijn, kunnen ze zijwaarts lopen terwijl ze leren lopen! Maar kittens ontwikkelen zich zeer snel, dus het moment waarop zijwaarts lopen en huppelen in verband kunnen worden gebracht met het leren lopen is op de leeftijd van 3 weken. Als kittens 4 weken oud zijn, zijn ze relatief goed gecoördineerd en het is aannemelijk dat zijwaarts lopen na die leeftijd opzettelijk is.

Lopen en huppelen alle volwassen katten zijwaarts?

Elke kat is een beetje anders met hun eigen stijl van communiceren en niet elke kat kan besluiten om het zijwaarts lopen in hun lichaamstaal routine te verwerken – tenminste als het gaat om spelen.

De gebogen rug en zijwaarts lopen is praktisch en instinctief als angstreactie en dus kan zowat elke kat deze houding aannemen als ze plotseling schrikken en zich bedreigd voelen, ongeacht hun individuele persoonlijkheid.

Maar als het op speeltijd aankomt, vinden sommige katten de krabwalk gewoon leuker dan andere. Zoals we zagen in de video bovenaan deze pagina van de kat met een amandel, is het een go-to move voor sommige katachtigen, terwijl anderen het misschien nooit allemaal zullen doen!

Hoe moet je reageren op de Crabwalk?

Tenzij uw kat bang lijkt te zijn, is de beste manier om te reageren op het zijwaarts lopen van uw kat door terug te spelen! Of het nu de zoomies zijn of een pleidooi voor speeltijd, de meeste katten zullen blij zijn om een speelsessie midden in de krabwandeling te beginnen!

Je kunt hun favoriete speeltje tevoorschijn gooien of als je je zelf bijzonder speels voelt, kun je je zelfs op handen en voeten laten zakken en je eigen krabwandeling doen. Hou er wel rekening mee dat sommige katten er nog niet klaar voor zijn dat een groot mens op de grond gaat liggen en hun eigen krabwandeling gaat doen, dus je kat kan in het begin wel even schrikken! Laat uw kat de speeltijd bepalen en ze zullen snel begrijpen dat dit deel uitmaakt van het spel.

Als je daarentegen vermoedt dat de krabwandeling een reactie is op iets dat je kat beangstigend vindt, dan is het nog belangrijker om het langzaam aan te doen. Uw kat bevindt zich in een defensieve positie en het is geen goed idee om te proberen ze op te pakken.

Probeer in plaats daarvan datgene weg te halen waardoor ze zich angstig voelen, en als het geen echte bedreiging is help je je kat dat te begrijpen. Soms kan een simpele interactie met datgene waar uw kat bang voor is, helpen te begrijpen dat het geen echte bedreiging is.

Moet je je ooit zorgen maken?

De overgrote meerderheid van de tijd, is er niets om je zorgen over te maken als het gaat om zijwaarts rennen of huppelen. Het is gewoon een normaal onderdeel van het zijn van een domme kat. Zelfs wanneer katten het doen als een angstreactie, is er waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken, tenzij de dreiging een echte is. Maar voor onze comfortabele huiskatten, is dat vrij onwaarschijnlijk.

Maar zijn er medische aandoeningen die zijwaarts lopen of rennen kunnen veroorzaken?

Ja, maar ze zullen waarschijnlijk niet veel lijken op de crabwalk of zijwaartse hop waar we aan gewend zijn. De meeste medische aandoeningen die de manier waarop een kat loopt veranderen, zullen hen niet specifiek aanmoedigen om zijwaarts te lopen, maar zullen eerder de algemene coördinatie verminderen. Dat verlies van coördinatie kan uiteindelijk een zijwaartse wiebel of hop veroorzaken, maar het is niet hetzelfde als een zijwaartse loop die we tot nu toe hebben gezien.

Laten we toch even kijken naar een paar van de omstandigheden die een ongewone loop kunnen veroorzaken.

Feline Vestibulaire Ziekte

Net als bij mensen hebben katten een complex oor dat helpt het evenwicht en de algemene oriëntatie met de wereld te regelen. In sommige gevallen kan een specifiek deel van het oor, het vestibulaire apparaat genaamd, stoppen met correct werken en een ongecoördineerde gang bij katten veroorzaken. Dit kan niet alleen zijwaartse bewegingen inhouden, maar ook cirkelen en volledig omvallen.

We begrijpen niet helemaal wat in sommige gevallen de oorzaak is van vestibulaire ziekte, maar oorontstekingen van het binnen- of middenoor zijn een veel voorkomende boosdoener.

Het belangrijke verschil hier is dat katten die lijden aan vestibulaire ziekte zullen verschijnen duidelijk ongecoördineerd in tegenstelling tot de zeer doelgerichte en gecoördineerde beweging van een zijwaartse loop of een krabloop.

Cerebella Hyperplasie

In tegenstelling tot vestibulaire ziekte die van de ene dag op de andere kan verschijnen bij een verder gezonde kat, is cerebella hyperplasie een aangeboren aandoening die zich zal openbaren zodra kittens zelfstandig beginnen te bewegen. Met andere woorden, dit is geen mogelijke verklaring voor een zijwaarts lopende kat die voorheen normaal was.

Maar het is een interessante aandoening waarbij kittens en katten gaan trillen en wiebelen als ze lopen of een andere soort beweging uitvoeren. Deze tremoren worden intentietrillingen genoemd in die zin dat ze geassocieerd worden met de intentie van de kat om een specifieke beweging te maken en u kunt er een voorbeeld van zien in deze video. Maar als katten die lijden aan cerebella hyperplasie zich gewoon ontspannen, zullen ze tremor-vrij zijn!

Diabetes bij katten

Na langdurige hypoglykemie of lage bloedsuikerspiegel als gevolg van diabetes bij katten, kunnen katten de coördinatie in hun spieren verliezen of in sommige gevallen zelfs zenuwschade oplopen in hun poten en voeten. Nogmaals, dit zal niet specifiek een zijwaartse loop veroorzaken, maar het zal een ongecoördineerde loop veroorzaken, die zijwaartse bewegingen kan omvatten.

Gecoördineerde vs. Ongecoördineerde Bewegingen

Zoals we gezien hebben bij deze drie aandoeningen, is het grote verschil tussen een medische verklaring voor zijwaarts lopen en een gedragsmatige verklaring de mate van coördinatie. Katten met deze aandoeningen, of andere die een ongecoördineerde gang kunnen veroorzaken, zullen er bijna een beetje dronken uitzien.

Aan de andere kant, katten die pronken met hun beste schaaldierenschuifel of je vragen om te spelen via een zijwaarts loopje zijn meestal behoorlijk gecoördineerd en precies met hun bewegingen.

Slotgedachten

Hiermee is alles gezegd wat u moet weten over waarom katten rennen, huppelen en soms zelfs zijwaarts huppelen!

Zoals bij veel kattengedragingen is context alles, en om te begrijpen waarom onze katten hun beste crabwalk laten zien, moeten we kijken naar het grote plaatje van wat er aan de hand is.

Maar in de meeste gevallen is het gewoon een ander dom ding dat onze katten doen om plezier te hebben!