Waarom lopen katten weg van huis?

Als een toegewijde huisdierouder is de gedachte dat je kat van huis wegloopt angstaanjagend. Er zijn veel redenen waarom dit kan gebeuren en dingen die je kunt doen om deze zorgwekkende beproeving veel minder waarschijnlijk te maken.

Laten we de meest voorkomende redenen onderzoeken waarom uw kat vermist kan raken en wat u moet doen als dit gebeurt.

1. Uw kat is op zoek naar een partner

katten die elkaar verzorgen

Het jagen op een potentiële partner kan je kat naar nieuwe weiden leiden, waardoor hij wordt gemotiveerd om het huis te verlaten.

Als je een kat hebt die niet is gecastreerd, wordt hij waarschijnlijk een beetje dartel en gaat hij op zoek naar een vrouwelijke kat. Er wordt gesuggereerd dat mannelijke katten waarschijnlijk veel grotere territoria hebben dan vrouwtjes en hun gecastreerde tegenhangers.

Hele mannetjes zijn zeker pittiger als het gaat om het krijgen van restjes met andere katten, vooral als hun territoria elkaar overlappen. Jagen op een potentiële partner en weggaan van andere agressieve katten kan uw kat naar nieuwe weiden leiden, waardoor hij wordt gemotiveerd om het huis te verlaten.

Soms winnen hormonen en katteninstincten het, hoe graag ze het ook vinden om thuis met je te knuffelen. Om het risico op zwerven te verminderen en hopelijk eventuele gevechten op afstand te houden, is het raadzaam om met uw dierenarts te praten over het al dan niet castreren van uw kat. Het is een snelle en eenvoudige procedure die u veel hartzeer kan besparen.

Lees ook: Kittens seksen: hoe bepaal je het geslacht van je kitten?

2. Uw kat is jong, avontuurlijk en op zoek naar een prooi

Jonge kat die wegrent

Als het territorium van uw kat dicht bij bossen of andere belangrijke jachtomgevingen ligt en ze een sterk jachtinstinct hebben, kunnen ze worden gelokt om verder weg te verkennen.

De meeste katten hebben een natuurlijke nieuwsgierigheid en sommige katten houden ervan om te jagen of zelfs gewoon prooisoorten te achtervolgen.  Als het territorium van uw kat dicht bij bossen of andere belangrijke jachtomgevingen ligt en ze een sterk jachtinstinct hebben, kunnen ze worden gelokt om verder weg te verkennen.

Sommige katten kunnen lange tijd overleven op de prooi waarop ze jagen.  GPS-trackers hebben aangetoond dat jongere katten meer kans hebben op grotere territoria en meer kans hebben om rond te zwerven.

Lees ook: 9 beste kattentrackers – we hebben ze allemaal getest

3. Iets heeft je kat doen schrikken

bange kat

Sommige katten zullen bang zijn als er een nieuwe kat in huis is, vooral als ze worden gepest.

Katten zijn supergevoelige kleine wezens. Allerlei dingen kunnen hen bang maken. Misschien is er een storm of wat vuurwerk in de buurt geweest? Natuurlijk rent uw kat niet van huis, maar probeert hij weg te gaan van wat hem bang maakt, vaak naar een plek waar hij zich kan verbergen totdat het gevaar voorbij is.

Sommige katten zullen bang zijn als er een nieuwe, zelfverzekerde kat in de buurt is, vooral als ze worden gepest. Of je poes wordt misschien lastiggevallen door de lokale kat. Controleer uw kat op krassen of tekenen van vechten en zorg ervoor dat er geen buurtkatten toegang hebben tot uw huis.

Als je weet dat er een storm op komst is, of een nationale feestdag op komst, overweeg dan om je kat opgesloten te houden met de gordijnen getrokken en muziek aan. Als u een zeer nerveuze kat heeft, overweeg dan om met uw dierenarts te praten over het kalmeren van feromonen en medicijnen die kunnen helpen.

Lees ook: 8 manieren om een bange en angstige kat te helpen zelfverzekerd te zijn

4. Veranderingen thuis veroorzaken stress bij uw kat

kat die van huis uit rent

Zelfs een nieuwe geur in de omgeving kan genoeg zijn om een kat te stressen en hem te laten vluchten.

Het komt maar al te vaak voor dat katten het huis verlaten na een belangrijke verandering in het huis, bijvoorbeeld: verhuizen, bouwwerkzaamheden, familie die komt logeren of de komst van een nieuwe baby. Zelfs kleinere veranderingen zoals het verplaatsen van meubels, een etentje of een nieuwe geur in de omgeving kunnen genoeg zijn om hem te stressen en hem te laten vluchten.

Als je een kat hebt die gevoelig is voor verandering, is het belangrijk om dit te plannen wanneer er waarschijnlijk onrust in huis zal zijn. Vaak is het voldoende om hem een veilige ruimte in een rustig deel van het huis op te zetten totdat de verstoring is verdwenen.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

5. Uw kat is verdwaald, bekneld geraakt of gewond geraakt

Hoe een verloren kat te vinden

Wanneer binnenkatten verdwaald raken, worden ze meestal dicht bij huis gevonden.

Het is verontrustend om te denken dat je kat misschien verdwaald of gewond is geraakt. Katten zullen verdwalen als ze onverwacht in een voertuig hebben gereisd, geschrokken zijn en buiten hun territorium zijn verhuisd, succumb aan ziekte, of zijn bejaard en raken gemakkelijk in de war. In warmere maanden kunnen katten worden opgesloten in bijgebouwen en garages of vast komen te zitten in een kruipruimte als er een plotselinge verandering in het weer is.

Lees ook: Beste grote kattendragers voor reizen beoordeeld

Dit is vooral zorgwekkend wanneer mensen op vakantie zijn en een bijgebouw enige tijd op slot is. Een eenvoudige regel is om altijd uw bijgebouw te controleren voordat u de nacht sluit en dat er geen onverwachte passagiers zijn voordat u aan een autoreis begint!Afhankelijk van uw regio kunnen roofdieren zoals slangen, coyotes, poema’s en roofvogels ook een reëel risico vormen voor uw kat. Gelukkig, als uw kat wordt gevonden met een verwonding, begrijpen de meeste mensen dat uw kat een geliefd huisdier is en hem rechtstreeks naar een dierenarts zal brengen.

6. De buren voeren uw kat

katten eten

Een eenvoudige oplossing is om een boodschap op de halsband van uw kat te schrijven of een tijdelijke papieren halsband te maken.

Je houdt zielsveel van je kat, maar als hij een sociale ziel is, dan kunnen je naasten dat ook. Het is gebruikelijk dat katten andere huishoudens bezoeken en mensen denken vaak dat het vriendelijk is om ze te voeren; vergeet niet dat sommige katten experts zijn in het bedelen om voedsel!

Helaas kan dit allerlei problemen veroorzaken en kan het er uiteindelijk toe leiden dat uw kat het huis verlaat. Misschien krijgen ze elke dag garnalen in hun nieuwe verblijfplaats, of zijn de buren de hele dag thuis om je kat non-stop genegenheid te geven? U kunt zien hoe uw kat zich kan laten verleiden door de verandering van omgeving, maar het betekent niet dat het op de lange termijn in hun belang is.

Als u zich zorgen maakt dat uw kat elke avond uit eten gaat, of als ze een specifieke medische aandoening hebben waardoor ze superhongerig zijn, of als ze een speciaal dieet nodig hebben, moet u uw buren hierop wijzen. Een eenvoudige oplossing is om een boodschap op de halsband van uw kat te schrijven of een tijdelijke papieren halsband te maken. Of nog beter, kom langs en maak persoonlijk een vriendelijk praatje met ze.

Lees ook: Wat is de beste vlooienband voor katten?

7. Een vriendelijke Samaritaan heeft per ongeluk je kat ‘gered’

Gechipte katten hebben een betere kans om zich met u te herenigen nadat ze zijn gevonden.

Kattenminnende burgers zullen zich vaak zorgen maken als ze een oudere, kwetsbare kat door de straten zien dwalen of een jong kitten dat op de weg speelt waar voertuigen zijn. Sommigen zullen geloven dat de veiligste optie voor dat huisdier is om naar het pond of een lokale dierenkliniek te worden gebracht, omdat de kat een zwerfkat, verloren of onwel kan zijn. In sommige gevallen zal de dierencontrole huisdieren oppikken die lijken te zijn afgedwaald.

Helaas worden sommige van deze katten nooit herenigd met hun eigenaren, ondanks de beste bedoelingen van de voorbijganger. Ervoor zorgen dat uw kat wordt gechipt, is de belangrijkste stap die u kunt nemen om uw vermiste kat de beste kans te geven om met u herenigd te worden.

Lees ook: Waarom loopt mijn kat van me weg?

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kat van huis wegloopt?

Buitenkatten lopen een veel hoger risico om weg te rennen dan binnenkatten, hoewel ontsnappen een reëel risico kan zijn voor de laatste. Als u niet van plan bent om uw kat om te zetten in een huiskat (en laten we eerlijk zijn, dat past niet bij sommige katten), zijn hier enkele eenvoudige tips om uw kat dichter bij huis te houden.

Zorg ervoor dat uw kat is gechipt en dat uw gegevens up-to-date zijn. Overweeg om uw kat uit te rusten met een GPS-tracker; dit is een goede optie voor katten die een geschiedenis van zwerven hebben. Hoe zit het met het invoeren van een avondklok? Door ze in het donker binnen te houden, kunnen allerlei ongelukken worden voorkomen.

Als je kat een favoriete traktatie heeft, probeer het dan in een blikje te schudden terwijl je zijn naam roept om hem elke avond naar huis te lokken; maar zorg ervoor dat ze hun beloning krijgen! En natuurlijk, maak hun huis zo rustig, uitnodigend en katvriendelijk mogelijk, zodat het hun veilige ruimte wordt en de plek waar ze het meest van houden.

Wat moet ik doen als ik verhuis?

Uw kat enkele weken na een verhuizing in een nieuw huis laten wonen is aan te raden en een periode binnenshuis kan nodig zijn. Het lopen van uw kat aan de lijn en het harnas gedurende deze tijd kan waardevolle buitentijd bieden voor acclimatisatie en stimulatie.

Je kunt de tijd die je buiten doorbrengt geleidelijk verhogen totdat ze meer vertrouwd zijn met hun omgeving.  Richt je op het verrijken van hun binnenruimte met nieuw speelgoed, schuilplaatsen, krabpalen en knuffelige dekens.

Komen katten thuis nadat ze zijn weggelopen?

Het goede nieuws is dat veel katten na het weglopen naar huis zullen terugkeren. Zelfs gewonde katten slagen er vaak in om ondanks alle kansen naar huis te komen. Katten blijken uitzonderlijke homing instincten en degenen die in meer landelijke gebieden wonen, kunnen aanzienlijke territoria hebben.

Maar als uw kat langer dan 24 uur vermist is, of eerder als hij een zeer regelmatige dagelijkse routine heeft, is het belangrijk om proactief te zijn in het proberen ze zo snel mogelijk te vinden. Je kat is misschien niet zo ver weg als je denkt, maar zonder hem actief op te zoeken, heb je misschien minder kans om herenigd te worden.

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn kat is weggelopen?

Het is moeilijk om je niet hulpeloos te voelen als je kat is weggelopen, maar gelukkig zijn er veel dingen die jij als huisdierouder kunt doen om je kat te helpen als hij vermist is geraakt:

  1. Informeer het microchipbedrijf dat uw kat vermist is
  2. Bel de lokale dierenklinieken, lokale opvangcentra en het lokale pond
  3. Hang verloren kattenposters op of post flyers in de buurt
  4. Plaats een bericht op lokale groepen en verloren en gevonden huisdiergroepen op sociale media – voeg een foto van uw kat toe
  5. Ga op zoek naar al zijn favoriete plekken
  6. Vraag uw buren om hun bijgebouwen en voertuigen te controleren

Hoe groot is de kans dat mijn kat thuiskomt?

We hebben ongelooflijk veel geluk, dankzij de ontwikkeling van microchips en sociale media, dat een groot aantal verloren katten worden herenigd met hun families. Zelfs na langere periodes en het afleggen van lange afstanden, komen sommige katten nog steeds thuis.

Maar het nemen van maatregelen om de kans te verkleinen dat uw kat wegloopt en snel handelt wanneer hij vermist is, zal een enorme impact hebben op de vraag of uw kat veilig bij u thuiskomt.

Bronnen weergeven

Cafazzo S, Bonanni R, Natoli E. (2019). Castratie-effecten op sociaal gedrag van stedelijke niet-gekapte vrij rondlopende huiskatten. Dieren (Basel), 9(12),1105. Geraadpleegd op 27 juli 2022.

Jensen HA, Meilby H, Nielsen SS, Sandøe P. (2022) Bewegingspatronen van zwervende gezelschapskatten in Denemarken – Een studie op basis van GPS-tracking. Dieren (Basel),12(14),1748. Geraadpleegd op 27 juli 2022.

Loyd KA, Hernandez SM, Abernathy KJ, Shock BC, Marshall GJ. (2013). Risicogedrag van vrij rondlopende katten in een voorstad van de VS. Veterinair dossier, 173(12),295. Geraadpleegd op 27 juli 2022.