Skip to Content

Waarom loopt mijn kat weg van mij

Ik kan me alleen maar voorstellen wat onze kittens denken wanneer onze lange en onhandige lichamen naar hen toe bewegen. Sommigen zijn er misschien al aan gewend, anderen zijn er misschien helemaal nieuw voor en weer anderen zullen ervoor kiezen om te vluchten.

Als het een zwerfkat was, zouden we het niet zo persoonlijk opvatten, maar als het onze eigen kat is die ons met de nek omdraait, zouden we het als een afwijzing kunnen zien.

Voordat we onze trots de overhand laten nemen, moeten we ons afvragen:

Waarom loopt mijn kat van me weg? Als uw kat wegloopt wanneer u hem benadert om hem op te pakken of te aaien, dan voelt hij zich misschien bedreigd of ongemakkelijk. Zelfs als uw kat van u houdt, vertrouwt hij u misschien nog niet. Het opbouwen van wederzijds vertrouwen en het accepteren van de grenzen van je kat kan jullie dichter bij elkaar brengen- maar het kan tijd kosten.

Als u wilt weten waarom uw kat u koud laat, laten we dan eens wat dieper ingaan op de mogelijke redenen.

Waarom loopt mijn kat weg van mij?

De meesten van ons weten nu wel dat onze poezen ondeugende wezentjes kunnen zijn met een eigen wil. Het ene moment kunnen ze genieten van lange aai-sessies en het volgende moment kun je ze in een donker hoekje aantreffen, wat ze waarschijnlijk “alleen-tijd” noemen.

Hoewel de meesten van ons van onze katten houden, vooral om hun eigenaardigheden, kan men niet anders dan zich enigszins gekwetst voelen omdat ze vermeden worden. Welnu, het is belangrijk te begrijpen dat als uw kat van u wegloopt, dit niet betekent dat hij niet van u houdt. Onthoud dat er veel kan worden gedaan om deze vluchtige reactie te veranderen, maar eerst moeten we kijken naar de mogelijke redenen.

1.Slechte Socialisatie

Ze zeggen dat alles begint in onze kindertijd en voor katten is dat de kittentijd. Katten gaan door een periode van socialisatie en de eerste 9 weken van hun leven zijn de meest kritische in hun sociale ontwikkeling. Tijdens deze periode ontdekken kittens de wereld om hen heen en ontwikkelen ze tal van prikkels zoals geuren, bezienswaardigheden en geluiden die, als er niet goed mee wordt omgegaan, kunnen leiden tot angst en bezorgdheid.

Dit betekent voor u dat als uw kitten of kat niet op de juiste manier door mensen is behandeld of weinig tot geen contact met mensen heeft gehad, hij of zij angst voor hen kan hebben ontwikkeld. Bijvoorbeeld, verwilderde katten hebben hoogstwaarschijnlijk een negatieve of gewoon geen blootstelling aan mensen gehad gedurende die periode, waardoor ze angstig zijn voor mensen.

Volgens onderzoek “rapporteerden eigenaren van extra gesocialiseerde kittens significant meer emotionele steun van hun katten, en minder van deze katten vertoonden gedrag dat duidde op angst voor mensen.”

Dus, wanneer u uw lokale adoptiecentrum bezoekt, zorg er dan voor dat u het een en ander te weten komt over de socialisatieperiode van uw kat. Uw dierenarts of dierengedragstherapeut kan u ook aanvullende informatie geven over hoe u de angst van uw kat kunt verlichten, hun socialisatievaardigheden kunt verbeteren en uw band kunt herstellen, zodat ze uiteindelijk niet meer van u weg zullen lopen.

2. Het Angst Instinct

We zien katten nu misschien als onze huisdieren, maar volgens een studie gepubliceerd in het onderzoeksblad, Science, begon het proces van katachtige domesticatie tot 12.000 jaar geleden, in tegenstelling tot honden die volgens nieuw bewijsmateriaal 20.000 tot 40.000 jaar geleden evolueerden uit wolven.

Dus, hoewel onze katten een lange weg hebben afgelegd, bezitten ze nog steeds de instincten van hun katachtige voorouders. Zoals John Bradshaw, auteur van het boek, “Cat Sense” opmerkt, “zijn katten geëvolueerd uit een solitair dier dat nooit een verfijnd repertoire nodig heeft gehad.”

Hoewel de domesticatie van katten katten ertoe dwong een bepaalde taal te ontwikkelen om met ons te communiceren, zoals miauwen, gedragen zij zich nog steeds in veel opzichten als hun voorouders. Overdag verborgen blijven en ’s nachts jagen is er één van.

U vraagt zich misschien af, wat heeft instinct te maken met het feit dat uw kat van u wegloopt? Wel, je moet in gedachten houden dat, hoewel katten befaamde jagers zijn, ze ook prooien zijn. Als je je kat net hebt thuisgebracht, dan zien ze jou misschien als een bedreiging die hun prooi-instinct triggert. Of ze willen een spelletje spelen van “vang me als je kan!”

In het geval dat je katje niet nieuw is, maar ze reageren op je benadering door weg te lopen of achteruit te lopen, meestal, dan heeft misschien de manier waarop je ze vanaf het begin hebt benaderd, hen angstig doen voelen. Als ze het gevoel hebben dat ze worden achtervolgd, dan weten ze misschien niet wat er zal gebeuren als ze worden gevangen.

3. Traumatisch verleden

Mensen associëren trauma vaak met de menselijke ervaring, maar dit kan niet verder van de waarheid zijn. Hana Surowinski, de directrice van een dierenasiel in Kabul, Nowzad genaamd, stelt dat, “net als mensen, dieren op veel verschillende manieren op trauma reageren,” en ze voegt er ook aan toe dat, “hoe het zich in dat dier uit, is individueel voor hen.

Stacy Lopresti-Goodman, een universitair hoofddocent psychologie aan de Marymount Universiteit in Arlington, Va., legt ook uit dat, “gezien overeenkomsten in hersenstructuren die verantwoordelijk zijn voor stressreacties, dieren symptomen vertonen die lijken op die van PTSD bij mensen.”

Als je merkt dat je kat van je wegloopt, en tekenen van agressie of constante angst vertoont, is er een kans dat ze een traumatisch verleden hebben gehad. Volgens onderzoek kan het effect van misbruik en verwaarlozing zowel op korte als op lange termijn psychologische en emotionele gevolgen hebben. Een getraumatiseerde kat kan dus van elke leeftijd zijn.

Sommige kattenouders gebruiken straffen als een manier om hun katten te weerhouden van bepaald gedrag, zoals krabben aan meubels of springen op keukenbladen. Terwijl sommigen kat-vriendelijke oplossingen gebruiken zoals het gebruik van essentiële oliën om hen weg te houden van bepaalde gebieden, kunnen anderen hen bespuiten met flessen gevuld met water als straf. Straf kan alleen maar leiden tot stress en stress leidt tot trauma.

Karen L. Overall, VMD, Ph.D., DACVB brengt goed nieuws door ons te laten weten dat, “dieren kunnen herstellen van mishandeling, maar het kost tijd en actieve interventie. Gelukkig hoeven we de aard van het misbruik niet te kennen om ze te helpen herstellen.” Wees voorzichtig met uw kat en dwing ze niet tot iets waar ze zich nog niet prettig bij voelen.

4.Ze willen de ruimte

Zowel nieuwe als oude katteneigenaren moeten altijd in gedachten houden dat elke kat anders is, en dat geen enkele persoonlijkheid hetzelfde is. Net als bij mensen die kunnen worden gekarakteriseerd als introvert, extravert, of beide, zijn katten niet anders in dit aspect.

Mijn twee katten bijvoorbeeld zijn de complete tegenpolen als het gaat om socialiseren. De ene is extreem sociaal en vriendelijk tegen iedereen, terwijl de andere liever zijn eigen gezelschap heeft en af en toe ook dat van mij. De manier waarop ik mij gedraag tegenover mijn katten is gebaseerd op hun verschillen.

Misschien besteed je niet genoeg aandacht aan je kat en heb je de neiging ze op het verkeerde moment te benaderen. Als ze druk bezig zijn, of ze genieten van wat tijd alleen, in plaats van op ze af te lopen en ze weg te jagen, geef ze dan wat ruimte en laat ze in plaats daarvan naar jou toe komen.

5. De leeftijdsfactor

Zoals we al eerder zeiden, hebben kittens een manier om mensen in hun leven te accepteren en dat gebeurt tijdens de socialisatieperiode. Als je onlangs een kleine deugniet hebt geadopteerd en je merkt dat hij van je weg blijft huppelen, probeer dan misschien wat geduld te hebben. Ik weet zeker dat de kleine haarbal wat tijd nodig zal hebben om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en aan jou.

Het erkennen van de aanpassingsbehoefte van je kitten zal je helpen een vertrouwensrelatie op te bouwen en hen het vertrouwen te geven dat ze nodig hebben. Als u daarentegen merkt dat uw oudere kat plotseling uw toenaderingen vermijdt, dan kan het de oudere factor zijn.

Richard Goldstein, DVM, assistent-professor in de geneeskunde van kleine dieren aan de Cornel University College of Veterinary Medicine legt uit dat, “sommige katten kunnen meer emotionele steun nodig hebben naarmate ze ouder worden en anderen kunnen er de voorkeur aan geven om alleen gelaten te worden.” Uw kat is misschien te oud voor uw energieke aandacht, dus misschien moet u een andere, zachtaardigere aanpak proberen.

6. Gevoeligheid voor hard geluid

De volgende keer dat je je kat benadert, let dan op je bewegingen en de geluiden die je maakt. Katten zijn heel gevoelig voor geluid en studies hebben aangetoond dat ze, “geluidsgolven 2 tot 3 keer kunnen versterken voor frequenties 2.000 en 6.000 Hz.” Ze kunnen hun oren ook 180 graden bewegen en tenslotte kunnen ze frequenties horen die hoger liggen dan die van mensen en honden, namelijk 64.000 Hz.

Wanneer ik haastig naar mijn katten loop, merk ik dat ik de neiging heb veel lawaai te maken, deels vanwege mijn schoenen en deels omdat ze zo schattig zijn en ik het nodig vind naar ze te piepen! Ik beloof dat ik mezelf meestal in bedwang houd en probeer een bedachtzame kattenmoeder te zijn, want katten houden niet van harde geluiden en harde toon.

Ik weet zeker dat dit poesje het daarmee eens is, want hij rent voor zijn leven weg na het horen van die nies!

Dus, als je merkt dat je op je kat af stormt, probeer je dan in te houden en observeer hun reactie. Geef ze het gevoel dat je veilig bent om bij in de buurt te zijn en dat je niet alleen maar een onhandige en luide gek bent.

7. Omgevingsveranderingen

Het is waar dat katten van hun baasjes houden, en zij vinden hun aanwezigheid belangrijk voor hun welzijn. Een studie gepubliceerd in het Scientific World Journal stelt dat, “de kwaliteit en kwantiteit van mens-dier interacties ervaren door katten zowel relevant zijn voor hun welzijnsuitkomsten in verschillende settings.” Er wordt ook opgemerkt dat, “de sociale omgeving van groot belang is voor katten.”

Aangezien onze interactie met onze katten zo belangrijk is zou je je kunnen afvragen, waarom loopt mijn kat van mij weg? Misschien moet u zich afvragen, welke veranderingen deze vermijding veroorzaken. Als je een nieuwe kat in huis hebt gehaald, kan het zijn dat je kat jaloers is en zich niet kan aanpassen aan de nieuwe realiteit waar hij in terecht is gekomen.

Misschien heb je logeerpartijtjes of nieuwe huisgenoten die je kat ongemakkelijk maken en projecteert ze dit ongemak door jou te vermijden. Katten zijn nu eenmaal gewoontedieren en elke verandering in hun omgeving en dagelijkse routine kan hen stress bezorgen.

Verhuizen naar een nieuw huis kan ook zo’n reactie veroorzaken, maar het kan ook iets kleins zijn als de verandering in hun voerroutine. Een automatische voederautomaat kan je helpen om hun voedertijd perfect gepland te houden. Maar wat voor verandering het ook is, help uw kat zich aan de nieuwe realiteit aan te passen. Geef uw kat wat extra aandacht, zodat hij niet het gevoel heeft dat u hem verwaarloost.

8.Een dominante kat

Wanneer je een nieuwe kat in huis haalt is het belangrijk om te onthouden dat ze misschien niet met elkaar overweg kunnen, of dat het veel tijd kan kosten. Alle katten reageren verschillend en het is waar dat sommige een band kunnen krijgen en andere misschien nooit met een vreemde kat overweg kunnen.

Het is ook mogelijk dat een van de katten jou heeft opgeëist als deel van hun territorium en dat de andere kat nu niet in je buurt kan komen. Katten kunnen op vele manieren agressie vertonen en het is niet ongewoon om te zien hoe de ene kat de andere intimideert. Net zoals een kat een kamer, een kattenbak en een etensbak kan opeisen, kunnen ze mogelijk hetzelfde doen met hun baasje.

Het samenbrengen van twee katten kan moeilijk zijn en studies tonen aan dat, “wanneer de katten worden samengebracht, belangrijke middelen zoals voedsel, kattenbakken, onderdak en sociale interactie in voldoende hoeveelheden beschikbaar moeten zijn om ervoor te zorgen dat er geen onnodige conflicten ontstaan.”

Dus, voldoende middelen in huis, evenveel aandacht en een geleidelijke herintroductie van uw kittens kunnen helpen om de dynamiek te veranderen en uiteindelijk een eerlijk evenwicht te bereiken.

9.They’re In Heat

Katten kunnen verschillend reageren wanneer ze volwassen en seksueel actief worden. Of je kat nu naar buiten mag of niet, het kan zijn dat ze van je wegloopt omdat ze een andere kat buiten heeft gevoeld en die wil vinden. Een krolse kat kan minder vriendelijk zijn, omdat hun gedachten niet op jou gericht zijn, maar op hun instinctieve behoefte om zich voort te planten.

Als uw kater gecastreerd is, kan hij nog steeds tekenen vertonen van een seksueel agressieve katachtige, hoewel dit niet al te vaak voorkomt. Nicholas Dodman, BVMS, Dipl. ACVB, stelt dat, “de verschillende mannelijke gedragingen, met inbegrip van inter-katerlijke agressie en seksuele agressie, niet volledig onderdrukt kunnen worden en nog jaren kunnen aanhouden na castratie van een superkater.”

Als je merkt dat je kat van je wegloopt en tekenen van paringsgedrag vertoont, dan kan een bezoekje aan je dierenarts je helpen de redenen erachter te achterhalen. Als je een krolse kat hebt, kun je een lijst van goedkope sterilisatie/castratie klinieken over de hele wereld vinden, dankzij PetSmart, door hier te klikken.

10. Ze vonden een nieuw thuis

Dit kan een grotere zorg zijn voor katteneigenaren die hun katten vrij buiten hun huis laten rondlopen. Als je kat krols is, kan het zijn dat je ze steeds minder ziet als het paarseizoen nadert. Om deze reden, en om de geboorte van zwerfkatten te voorkomen, is het belangrijk dat onze katten gesteriliseerd/gesteriliseerd worden.

Maar als uw kat gecastreerd is en u ziet hem nog steeds van u wegrennen als u hem benadert, kan het zijn dat hij liever buiten is. Je kat kan van nature minder gevoelig zijn, zodat ze de buitenwereld aantrekkelijker vinden. Het is ook mogelijk dat ze een tweede familie hebben.

Helaas kan het kattenouders overkomen die het grootste deel van de tijd niet thuis zijn en die te moe zijn om tijd door te brengen met hun katachtige metgezellen. Dit kan iedereen overkomen, maar het zal niets veranderen aan het feit dat je kat zich verwaarloosd gaat voelen. Als je niet vervangen wilt worden door iemand anders, moet je misschien proberen meer te investeren in je kat-mens relatie.

Met meer gedeelde tijd, veel liefde, en een gestage, respectvolle aanpak kun je het vertrouwen weer opbouwen, en de volgende keer zal je kat niet bij je weglopen!

Hoe kan ik mijn kat trainen om niet meer van me weg te lopen?

Het is altijd goed om te onthouden dat katten veelzijdig en verschillend van karakter kunnen zijn en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Met dat gezegd zijnde, kun je altijd proberen om nieuwe regels en grenzen te stellen, en je relatie met je harige metgezel uit te breiden. Het lijkt misschien een zware strijd voor sommigen, maar investeren in hun katachtige hart is het altijd waard!

1.Bouw wederzijds vertrouwen op

Stap nummer één in het herstellen van een slecht afgelopen vriendschap of het opbouwen ervan vanaf het allereerste begin is vertrouwen. Als je je wanhopig afvraagt, waarom loopt mijn kat weg van mij? Gooi die wanhoop dan uit het raam en begin in plaats daarvan naar je kat te luisteren.

Heb je je kat in je knuffels gedwongen? Pak je ze op als ze het niet verwacht hebben? Let je op hun fysieke signalen wanneer je ze benadert? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet gaan stellen. Onze katten spreken misschien niet onze taal, maar hun lichaamstaal is iets wat we kunnen bestuderen en leren wat ze leuk vinden of niet.

Als je je kat benadert terwijl ze aan het eten of spelen is, of gewoon niet in de stemming is, is het heel normaal dat ze wegrennen. Als het een terugkerende situatie is, hebben ze waarschijnlijk geleerd om je juist daarom te vermijden.

Let op hun oren, liggen die plat tegen hun kop, hun ogen wijd, en hun staart laag hangend of verstopt onder hun achterpoten? Als dat het geval is, dan is je kat ofwel bang of ze willen dat je stopt. Het negeren van wat ze van je vragen betekent dat ze alleen door je te ontwijken kunnen krijgen wat ze willen.

Wanneer we niet op zoek gaan naar hun “niet meer” tekens, of we negeren ze, zullen onze katachtige metgezellen ons beginnen te associëren met een persoon die niet naar hen luistert. Ze zullen ons niet vertrouwen, en ze zullen vermijden benaderd te worden omdat er geen toestemming is in jouw dynamiek.

Als je eenmaal de lichaamstaal van je kat begrijpt dan kun je je gedrag veranderen. Het kan even duren voor ze afleren dat jij ooit een egoïstisch onhandig mens was en dat je nu een betrouwbare vriend bent, maar het is mogelijk.

2.Het creëren van een veilige ruimte

Voor een kat die een traumatisch verleden heeft gehad of ze hebben zich onveilig bij je gevoeld omdat je hun signalen verkeerd hebt gelezen, is vertrouwen niet het enige dat je aandacht nodig zal hebben. Emotionele verwaarlozing kan zich ook manifesteren bij katten met liefhebbende en zorgzame baasjes.

Volgens de studie over The Psychological Aspects of Abuse and Neglect in Animals, “is het een kwestie van onbedoeld falen om aan de emotionele behoeften van een dier te voldoen, niet van kwaadaardigheid of zelfs harteloosheid. Verveling, liefdeloosheid en angst kunnen bestaan zonder dat de eigenaar van het huisdier het weet, en wat niet gezien wordt, wordt niet aangepakt.”

Probeer niet te hard voor jezelf te zijn, want we zijn mensen en geen katten, dus dingen kunnen gemakkelijk verloren gaan in de vertaling. Er is een manier om dit te verhelpen, door de juiste ruimte voor je kat te creëren waar ze zich veilig kunnen gaan voelen in hun huis en in jouw aanwezigheid.

Investeer in krabpalen, zachte kattenbedden, interactief speelgoed, en gezonde traktaties om je kat de gewenste omgeving te geven. Als je ze ziet wegrennen, zorg er dan voor dat ze niet in het nauw gedreven worden, maar dat ze plekjes kunnen vinden om zich te verstoppen. “Eenvoudige verbeteringen om de kwaliteit van de leefomgeving van katten te verbeteren via verrijking zoals schuilplaatsen kunnen veel gunstige effecten opleveren,” suggereert een studie.

En hoewel voorwerpen, voedsel en andere overlevingsbehoeften belangrijk zijn, maakt socialiseren ook deel uit van de gezonde levensstijl van een kat. Let op de signalen van uw kat en benader ze wanneer ze ontspannen lijken. Verander jezelf in een symbool van veiligheid in de ogen van je kat en je kunt dit alleen bereiken door te luisteren naar hun verlangens en behoeften.

3.Bouw het vertrouwen van je kat op

Je bent misschien de eigenaar van een sociale kat die alle zelfvertrouwen van de wereld heeft en erachter komt dat je kat die van je wegloopt gewoon een uitnodiging is om te spelen. Maar verlegen en snel bange katten zullen je benadering niet als een spel zien.

Als je katje geen zelfvertrouwen uitstraalt, omdat je ze net thuis hebt gebracht, dan kun je misschien proberen om ze een duwtje in de rug te geven. Geef ze interactieve speeltjes en moedig je pluizige baasje aan om met je te spelen. Een eigen plekje om te zitten kan ook helpen om zelfvertrouwen op te bouwen, omdat katten zo een plek krijgen waar ze hun domein kunnen overzien. Mijn favoriete merk voor krabpalen van elk formaat is Go Pet Club en je kunt ze hier op Amazon bekijken.

Laat je katje niet de hele dag alleen doorbrengen, maar speel in plaats daarvan met ze en ontsteek de jagersgeest in hen. Dit zal je dichter bij elkaar brengen en je kat het gevoel geven dat ze een belangrijk deel van je leven zijn.

4. Positieve bekrachtiging en beloning

Als je kat in een veilige en betrouwbare omgeving leeft waar ze tonnen aandacht van je krijgen, maar ze lopen nog steeds van je weg, dan kun je ze langzaam trainen om dit niet meer te doen.

Katten reageren niet goed op schreeuwen en zelfs een kat zonder traumatisch verleden kan op dergelijk gedrag reageren met stress-geïnduceerd gedrag. Dus, wat je kat ook doet, denk eraan om altijd positieve bekrachtiging te gebruiken.

Wanneer je naar je kat toekomt zorg er dan voor dat je wat lekkers of catnip bij de hand hebt en bied ze aan als beloning voor hun toenadering. Wees altijd geduldig en wacht tot je kat dichter bij je komt. Na verloop van tijd hoef je ze niet meer te lokken met traktaties, want dit proces gaat erom dat je je kat laat weten dat dicht bij jou komen een positieve interactie is.

Vermijd opdoemen over je kat als een soort reus, maar in plaats daarvan, kom naar beneden naar hun niveau. Zelfs als je ze aait, duw dan niet gewoon je hand naar beneden als een grijphaak, maar hurk neer en laat ze aan je hand ruiken, en als je ziet dat ze er tegenaan wrijven, dan is dat hun toestemming om ze te aaien.

5.Forceer je Kitty niet

Niet alle katten zijn knuffelig en terwijl je zeker kunt proberen om ze op te warmen aan het idee van knuffels en huisdieren, is het ook belangrijk om ze niets op te dringen. Als je kat er niet van houdt om willekeurig opgepakt of geaaid te worden, doe het dan niet.

Als je merkt dat je je pluizige bekende onrecht hebt aangedaan kan een verontschuldiging de eerste stap naar verzoening zijn. Maar je verontschuldigen met traktaties en speeltjes zal niet altijd werken, dus probeer in plaats daarvan de wensen van je kat te respecteren om met rust gelaten te worden wanneer zij met rust gelaten willen worden.

Misschien moet je je kat naar je toe laten komen wanneer ze geaaid willen worden of naast je willen knuffelen. In plaats van ze te dwingen gebruik te maken van andere middelen om met je kat om te gaan door jouw initiatief zoals met ze spelen.

Afsluitende gedachten

De meeste van onze katten hebben hun eigen gewoonten en unieke gedragingen en het is duidelijk dat we ze niets kunnen opdringen. Ik ben er zeker van dat we dat toch niet zouden willen, maar hun onafhankelijkheid kan ons soms onzeker maken, vooral als het lijkt alsof ze onze toenadering uit de weg gaan.

Wel, ik ben er zeker van dat onze katten van ons houden, ook al lopen ze af en toe van ons weg. Het enige wat we kunnen doen is voor hen zorgen, hun grenzen respecteren, en hen de kans geven om dicht bij ons te komen.

Dus, vertel ons, heb je je ooit moeten afvragen, waarom loopt mijn kat van me weg? Heeft een van onze antwoorden je geholpen dit raadsel op te lossen of heb je een andere kijk op de zaak?