Waarom likken katten aan speelgoed?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

Als je lang genoeg met een kat hebt geleefd, weet je dat ze kieskeurige wezens zijn als het op netheid aankomt. Vooral als het om hun eigen vacht en sappig voedsel gaat, is de drang om te likken niet meer dan normaal.

Maar is het normaal dat katten aan iets anders likken dan zichzelf, hun eten, en af en toe hun baasje?

Waarom likken katten aan speelgoed? Likken aan speelgoed kan een rustgevend gedrag zijn. Sommige katten genieten van de leuke, knisperende textuur, en de geur van nieuw speelgoed. Door aan het speeltje te likken, markeren ze het met hun geur om er eigenaar van te worden, iets wat ze in het wild ook met een prooi zouden doen.

Als je een kat hebt die graag aan zijn speeltjes likt, wil je misschien meer over dit gedrag te weten komen. Dus, laten we samen uitzoeken wanneer het likken van speelgoed gewoonweg schattig is of misschien wel zorgwekkend!

Waarom likken katten aan speelgoed?

Je katje likt misschien aan de vreemdste dingen, van haarbanden tot badkamerkleedjes, maar deze keer zijn we hier om alle redenen te onderzoeken waarom je katachtige metgezel vooral geobsedeerd is door het likken aan hun speelgoed.

Het belangrijkste is dat je het verschil begrijpt tussen een gelukkige speelgoedlikker en een katje dat een beetje extra aandacht en steun nodig heeft.

Reden 1: Het Gedrag van een Kitten

Als je een kitten in huis hebt gehaald, kan het doorkomen van tandjes ervoor zorgen dat je nieuwe vriend aan zijn speeltjes gaat likken en kauwen. Dierenartsen suggereren zelfs dat tijdens hun tandjesperiode “je ze nog steeds moet voorzien van geschikte kauwspeeltjes, zodat ze niet in de verleiding komen om op andere voorwerpen te knagen.”

Plus, de textuur van bepaald speelgoed kan de jonge katten herinneren aan het verzorgen van hun moeder toen ze nog deel uitmaakten van het nest, maar ook aan het verzorgen, knuffelen en spelen met hun nestgenootjes. Je zou kunnen zien dat de kitten dat speeltje in zijn bek door het huis draagt en het behandelt als een troostdeken in plaats van een prooi/speelgoed, waarbij hij gedrag vertoont zoals kneden, bijten, en natuurlijk, likken.

Kittens die te vroeg van hun nest gescheiden werden, kunnen ook aan hun speelgoed likken als een manier om die vertrouwde omgeving na te bootsen. Naarmate ze opgroeien kunnen ze dit gedrag opgeven, of ze kunnen zich hun hele leven aan dit speelgoed gehecht blijven voelen.

Reden 2: Voor comfort

Katten hebben ook hun eigen unieke manieren om zichzelf te troosten wanneer ze zich proberen te ontspannen. Een manier waarop ze hebben geleerd hoe dit te doen is door het ritueel van het verzorgen. Ze kunnen dit gedrag vertonen naar andere katten waarmee ze zich verbonden voelen, je zou zelfs kunnen merken dat ze je haar, gezicht, of handen likken.

Als je katachtige metgezel niet leeft met andere huisdieren, en ze tonen geen interesse in het verzorgen van jou, dan zou je kunnen observeren dat ze in plaats daarvan aan hun speelgoed likken. Na verloop van tijd krijgen de speeltjes een vertrouwde geur waaraan je katje gehecht kan raken en die hij opzoekt wanneer hij zichzelf moet opvrolijken.

Een van mijn katten brengt het grootste deel van zijn slaapuren door naast een pluizig speeltje dat hij al had sinds ik hem in huis nam. De textuur van deze knuffel is bijna haarachtig en hij zal er een paar minuten aan likken en het verzorgen voordat hij er uiteindelijk naast in slaap valt.

Reden 3: Eigendom opeisen

Katten vertrouwen sterk op hun reukzin om te communiceren met andere katten en de wereld om hen heen te begrijpen. Ze gebruiken de geurklieren op verschillende delen van hun lichaam, zoals hun poten en gezicht, om bepaalde voorwerpen te markeren, of om geuren uit te wisselen met andere katten en mensen.

Door elkaar te markeren creëren ze een gevoel van vertrouwdheid en laten ze ook andere katten weten wat hun vriendelijke bedoelingen zijn. Wanneer zij een voorwerp zoals een speeltje likken, laten zij hun eigen geur erop achter en markeren het als hun eigen voorwerp.

Als u het speelgoed van uw kat opgeborgen houdt en ze er alleen in uw aanwezigheid mee laat spelen, dan likken ze misschien aan het speelgoed om het weer in hun bezit te krijgen. In een huishouden met meerdere katten, vertoont je kat dit gedrag misschien nog wel meer, vooral als ze worden uitgedaagd door de andere katten.

Misschien denken ze dat door aan het speeltje te likken de andere katten er niet mee zullen spelen, of misschien likken ze uiteindelijk allemaal aan het speeltje omdat elke kat probeert het terug te eisen. Nieuwe speeltjes kunnen ook een paar likjes krijgen van uw kat, om er zeker van te zijn dat iedereen weet dat hij de eigenaar is!

Reden 4: Ze denken dat het speelgoed een prooi is

Een andere veel voorkomende reden waarom je kat zijn speeltje zou kunnen likken is dat het deel uitmaakt van hun jachtgedrag. Mikel Delgado, co-auteur van recent onderzoek legt uit dat “de gedragspatronen vergelijkbaar zijn, en dat de dingen die katten verleiden om te jagen, hen ook enthousiast maken over speelgoed.” Ze wijst er ook op dat, “hoe meer het speelgoed lijkt op een realistische prooi, hoe meer de kat erop reageert.”

Dus, op het moment dat je kat het speeltje begint rond te gooien wordt hij ondergedompeld in een jachtervaring. Je kunt je afvragen waarom katten hun prooi in het wild zouden likken en dat is iets wat katten doen als ze er echt mee spelen, en ze niet alleen maar proberen het op te eten. Dit gebeurt meestal als ze geen honger hebben, of als hun prooi te groot is om in één keer op te eten. Natuurlijk, onze katten geen gevulde muizen eten, dus zullen ze er waarschijnlijk aan likken en bijten in plaats van te proberen het te verorberen zoals ze zouden doen met echte prooi.

Laten we niet vergeten dat kattenspeelgoed vaak wordt geleverd met veren en deze dingen kunnen in de weg zitten bij het kauwen, dus je kat zal ze gaan likken en ze uit de weg duwen.

Reden 5: Ze zijn nieuwsgierig

Speelgoed is voor veel katten een spannend, magisch voorwerp. Sommigen vinden het heerlijk om er op te jagen en mee te slaan, anderen likken er liever aan. Het is misschien een verrassing dat uw kat aan zijn speelgoed likt, maar als u goed kijkt, ontdekt u misschien dat hij ook graag andere vreemde voorwerpen verkent door middel van smaak.

Al deze dingen kunnen worden teruggekoppeld naar de natuurlijke nieuwsgierigheid van een kat. Zie het als je kat die al zijn of haar zintuigen gebruikt – vooral smaak – om dingen te onderzoeken. Katten hebben geen complex smaakpalet zoals mensen, maar hun sterke reukzin maakt dat ruimschoots goed.

De mensen van Canidae wijzen erop dat “sommige kunststoffen andere chemicaliën bevatten die interessante geuren hebben die katten kunnen aantrekken. Het is mogelijk dat katten een geur waarnemen die feromonen nabootst.” Dit kan verklaren waarom je kat aan bepaalde speeltjes likt.

Sommige speeltjes zijn ook versmolten met catnip, wat volgens onderzoekers “een plant is die een schijnbaar euforische reactie kan veroorzaken bij huiskatten.” Natuurlijk reageren niet alle katten op catnip, en degene die dat wel doen kunnen een verschillende reactie hebben.

Ik heb twee katten en één van hen geeft niets om catnip en catnip speeltjes. Aan de andere kant zal mijn andere kat zijn gezicht tegen dergelijke speeltjes wrijven, eraan knabbelen en ze likken.

Net als deze kleine jongen, heeft hij zeker een zwak voor catnip speelgoed!

Als u geen probleem heeft met het onschuldige likken van uw kat, moet u bij het kopen van speelgoed wel rekening houden met mogelijk gevaarlijke stoffen. Kijk dus goed naar de gebruiksaanwijzing, en als uw kat niet alleen graag aan zijn speelgoed likt, houd dan giftige schoonmaakmiddelen en plastic dat giftig is voor katten buiten bereik.

Reden 6: Stress of verveling

Zoals ik hierboven al zei, kunnen katten aan speeltjes likken omdat ze troost zoeken, en hoewel het een onschuldig gedrag kan zijn, kan er ook angst aan ten grondslag liggen. Naast het likken aan speeltjes, kan uw kat ook overmatig aan zelfverzorging doen, wat kan leiden tot haaruitval, een aandoening die ook bekend staat als alopecia.

Het is gebruikelijk voor katten om het verzorgen van hun speelgoed, een deken of hun eigen vacht te gebruiken als een coping-mechanisme. Dit obsessieve likken kan voortkomen uit verveling, en daarom is het belangrijk om huiskatten zoveel mogelijk vermaak binnenshuis te bieden, door dagelijkse jachtspelletjes, en visuele stimulatie door de kattenboom dicht bij het raam te houden.

Het verrijken van de omgeving van uw kat kan hun speelgoed likgedrag verminderen en hun angst wegnemen. Als je een klein appartement hebt, kun je investeren in een vensterbank in plaats van een kattenboom met meerdere niveaus. is perfect voor spionerende katten, en het is geschikt voor een huishouden met meer dan één kat omdat het tot vier niveaus komt!

Onthoud dat het vinden van de wortel van de angst van je kat je kan helpen bij het vinden van een oplossing. Als er recente veranderingen in het leven van je kat zijn geweest, zoals een verhuizing, misschien een verandering in hun dieet, of het overlijden van een vriend, dan kunnen ze beginnen met het likken van hun speeltjes om met deze nieuwe stress om te gaan.

Reden 7: Onbalans in voeding of Pica

Hoewel het likken van speelgoed niet per se gevaarlijk is als het met mate wordt gedaan, is het zeker de moeite waard om het te observeren als je denkt dat het een obsessief gedrag is geworden. Er zijn katten die aan oneetbare voorwerpen likken of eten omdat ze een eetstoornis hebben, genaamd pica. Katten met deze aandoening kunnen likken en snoepen aan een reeks niet-eetbare dingen zoals karton, plastic douchegordijnen, en allerlei knapperige kauwdingen inclusief hun speelgoed!

Sommige katten beginnen eerst aan hun speeltjes te likken en gaan na verloop van tijd over op knabbelen en het opeten van kleine stukjes. Als je het speelgoed van je kat steeds aangevreten vindt, en er ontbreken stukjes, dan is het zeer waarschijnlijk dat ze het opeten. Arnold Plotnick, Dokter in de Diergeneeskunde stelt dat katten met onverklaarbare maag-darm symptomen en een geschiedenis van het eten van ongewone voorwerpen direct onderzocht moeten worden.

“Bij sommige katten lijkt pica in de genen te zitten,” zegt Alice Moon-Danelli, een dierengedragstherapeut, omdat het bij bepaalde rassen zoals de Siamees heel gewoon is. Dit bizarre gedrag zou ook een coping mechanisme kunnen zijn gerelateerd aan stress, gerelateerd aan verveling, maar het zou ook iets te maken kunnen hebben met hun dieet of een medische aandoening.

Een bezoek aan uw plaatselijke dierenarts kan u helpen vaststellen of uw kat die non-food items blijft eten de juiste voedingsstoffen krijgt voor zijn leeftijd, ras, grootte en activiteitenniveau. Het kan ook nodig zijn ze te screenen op kattenleukemie, diabetes en het feline immunodeficiëntievirus.

Moet je je zorgen maken als je kat aan zijn speelgoed likt?

Je hoeft je niet al te veel zorgen te maken over het speelgoed likkende gedrag van je kat als hij/zij het van tijd tot tijd doet. Natuurlijk is het altijd belangrijk dat we onze katten in de gaten houden, hoe onschuldig een gedrag ook lijkt.

We kunnen niet altijd zeker weten waar speelgoed van gemaakt is, er kunnen bepaalde chemicaliën zijn die aantrekkelijk lijken voor uw kat en hun likken kan leiden tot consumptie. Als je ziet dat ze aan hun speeltjes likken en knabbelen als onderdeel van hun dagelijkse routine zoals zelfverzorging, dan kunnen ze per ongeluk delen van het speelgoed inslikken, wat op zijn beurt kan leiden tot darmverstopping.

“Als uw kat de neiging heeft om vreemde voorwerpen in te slikken, kan het een recidivist worden, dus zich hiervan bewust zijn en voorzorgsmaatregelen nemen zal een belangrijk deel zijn van het vermijden van herhaalde incidenten van gastro-intestinale obstructie,” adviseren dierenartsen.

Als het likken van speelgoed wordt veroorzaakt door een medische aandoening of verveling, dan is het zeker geen gezond gedrag. Niet alleen omdat ze dan kleine deeltjes kunnen inslikken, maar ook omdat het een symptoom kan zijn van een groter probleem dat aangepakt moet worden.

Het is goed om op onze kittens te letten en als een gedrag dat zo alledaags is als het likken aan speeltjes een aantal rode vlaggen doet rinkelen, dan wordt het tijd dat je met ze naar een dierenarts gaat. Als het een gedragsprobleem is, neem dan de tijd om uit te zoeken wat de oorzaak kan zijn. Blijft u langer van huis weg dan normaal? Brengen ze u hun speelgoed niet meer omdat u te moe was en hun verzoeken om speelsessies afwees?

Wanneer katten een problematisch gedrag vertonen moet je op zoek naar meer aanwijzingen, meer veranderingen in hun humeur, hun eetpatroon. Een gelukkig kitten zal waarschijnlijk niet aan hun speelgoed likken als een coping mechanisme.

Hoe kan ik het speelgoedlikgedrag van mijn kat stoppen?

Of je nu bang bent dat het gedrag van je kat dwangmatig en buitensporig is of dat je er gewoon voor wilt zorgen dat ze zichzelf geen pijn doen, er zijn manieren om hun gewoonte om aan speeltjes te likken onder controle te houden.

1. Kies het juiste speeltje

Zelfs als je kat geen obsessieve speelgoedlikker is, is het kiezen van speelgoed dat dit gedrag kan verminderen een geweldige oplossing op lange termijn. Het is het beste om speelgoed met veren te vermijden omdat die hun speelgoedgewoonte kunnen triggeren. Op dezelfde manier, speelgoed met kleine onderdelen, gemakkelijk te breken plastic stukjes moeten zeker worden vermeden uit angst voor verstikking. In plaats daarvan, op zoek naar pluche speelgoed dat niet gemakkelijk uit elkaar valtdie lekker zitten en die geurtjes goed vasthouden zodat uw katje ze niet steeds opnieuw met zijn tong hoeft te markeren.

Kijk voor interactief speelgoed die u kunt gebruiken om met uw kat te spelen in plaats van ze alleen te laten met speeltjes waar ze meestal aan gaan likken. U kunt ook voedsel vrijgevend speelgoed gebruiken zodat uw kat het grootste deel van zijn tijd zal doorbrengen met het rondgooien van het speelgoed om te proberen aan het voedsel te knabbelen in plaats van aan het eigenlijke speelgoed.

2. Stop het speelgoed van uw kat weg

Natuurlijk hoef je niet alle speeltjes bij je kat weg te houden, alleen die waar ze het liefst aan likken. Katten met pica of obsessief likken moeten niet alleen gelaten worden met speelgoed. Laat ze in plaats daarvan met speelgoed spelen onder uw toezicht, en als ze moe worden of zich vervelen kunnen we ze gewoon wegstoppen tot ze weer willen spelen.

Ik gebruik meestal touwtjes of staafspeeltjes om met mijn katten te spelen, maar ik zorg ervoor dat ze verstopt blijven als ik niet in de buurt ben.

3. Verminder stressfactoren in de omgeving van uw kat

Het maakt niet uit hoe graag je kat aan speeltjes likt, je kunt ze nog steeds niet volledig elimineren omdat ze deel uitmaken van hun interne entertainment. Wat je wel kunt doen is uitzoeken wat de oorzaak is van het overmatig likken aan speeltjes.

Het is gemakkelijk om onze kat of het speelgoed de schuld te geven, maar we moeten ook kijken naar hun leefomstandigheden. Zorg ervoor dat je katachtige metgezel niet het grootste deel van de dag alleen doorbrengt. Ik weet dat het niet altijd gemakkelijk is omdat werk en het leven in het algemeen de overhand kunnen nemen, maar als je het gevoel hebt dat je een moeilijke week voor de boeg hebt, probeer dan een vertrouwde vriend te vragen om langs te komen en wat tijd met je harige vriend door te brengen. Als je thuis bent, zet dan wat tijd opzij om met je kat te spelen en te knuffelen.

Katten kunnen ook slecht reageren op elke verandering of verstoring. Dierenartsen suggereren dat je “ernaar moet streven om de omgeving en routine van uw kat zo consistent mogelijk te houden, en wanneer een verandering nodig is, deze geleidelijk moet aanbrengen, zodat uw kat de tijd heeft om zich aan te passen zonder zich bedreigd te voelen.” Zorg voor veel schuilplaatsen waar uw kat rust kan vinden, weg van andere huisdieren en gezinsleden.

Dit klinkt misschien voor de hand liggend voor sommigen, maar probeer de voedingsroutine van je kat en de hygiëne van hun kattenbak bij te houden. Deze twee kleine dingen zijn ook van cruciaal belang en mogen niet worden verwaarloosd!

4. Het speelgoed likken van uw kat heroriënteren

Hoewel het katvriendelijk houden van de omgeving van uw kat kan helpen hun stress te verminderen, hebben katten ook directe aandacht van hun eigenaar nodig. Misschien zou je speelgoed volledig kunnen elimineren en experimenteren met spelletjes waarbij alleen jij en je maatje betrokken zijn. Mijn katten spelen graag verstoppertje, of we achtervolgen elkaar door het huis, wat niet alleen leuk is, maar ook helpt om hen fit te houden en mij trouwens ook!

Als je katje te gehecht is aan zijn speeltjes, is het ook geen goed idee om ze helemaal weg te halen. Katten reageren niet goed op negatieve bekrachtiging zoals schreeuwen of besprenkeld worden met water. Dit zijn geen van allen lange termijn oplossingen, en integendeel, deze technieken kunnen zelfs het stressniveau van je kat verhogen, wat op zijn beurt de neiging om aan hun speeltjes te likken nog meer kan vergroten.

Dus, in plaats van het speelgoed van je kat weg te gooien, zou je het alleen aan je kat kunnen geven tijdens speelsessies. Op deze manier kun je de associatie tussen speeltjes en likken verminderen. Als je merkt dat je katje vatbaar is voor training dan kun je positieve bekrachtiging gebruiken om ze te leren dat likken een ongewenst gedrag is. Wanneer ze aan een speeltje likken kun je het weghalen en wanneer ze dat niet doen kun je ze prijzen door ze een traktatie te geven.

Wanneer je een jacht ervaring recreëert zorg er dan voor dat je katje niet veel tijd heeft om te gaan zitten en aan het speeltje te likken, laat ze er in plaats daarvan achteraan jagen tot ze te moe zijn om er zelfs maar aan te denken om te likken. Een andere leuke manier om de tijd samen door te brengen zonder speelgoed of likken is door je kat te leren aan de lijn naar buiten te gaan. Dit kan ze helpen hun opgekropte energie kwijt te raken en mentaal gestimuleerd te worden door een buitenomgeving.

Als dat geen mogelijkheid is voor uw kat, kijk dan of u kunt investeren in een buitenverblijf. Ik woon in een appartement op de vierde verdieping en ik heb mijn balkon kat-proof gemaakt met een draad waar geen van mijn katten doorheen kan. Op deze manier houd ik de balkondeuren meestal open en kunnen ze naar binnen en naar buiten wanneer ze willen. Ze brengen hun ochtenden meestal liggend door op een zonnig plekje, kijkend naar de voorbijvliegende vogels of spiedend naar de naburige appartementen.

5. Verander of verbeter het dieet van uw kat

Het constante speelgoed likken van uw kat kan een symptoom zijn van een of ander voedseltekort. Als dat het geval is, kun je met je dierenarts overleggen of je katachtige vriend allergieën, voedselovergevoeligheden of speciale dieetwensen heeft om zijn of haar dieet te verbeteren met voedingsopties die beter werken voor zijn of haar leeftijd en gewicht.

De Cornell Universiteit stelt dat “Katten geëvolueerd zijn als jagers die prooien consumeren die hoge hoeveelheden eiwit, matige hoeveelheden vet, en een minimale hoeveelheid koolhydraten bevatten.” Zij voegen er ook aan toe dat katten “een dozijn andere voedingsstoffen nodig hebben, waaronder vitaminen, mineralen, vetzuren en aminozuren.”

Om al die goodies in het systeem van je kat te krijgen, moet je misschien eens goed kijken naar het voedingsmerk van je kat en als je ze zelfgemaakt voer geeft, dan moet je zeker overstappen op een merk kattenvoer van hoge kwaliteit. Onderzoekers hebben aangetoond dat “voedingsproblemen het vaakst voorkomen wanneer honden en katten onevenwichtige zelfgemaakte diëten krijgen”.

Dus, je katje dat aan zijn speeltjes likt kan een teken zijn dat ze meer van hun dieet nodig hebben!

6. Zoek hulp van een dierenarts

Regelmatige dierenartscontroles kunnen ervoor zorgen dat uw kat in goede geestelijke en lichamelijke gezondheid verkeert. Als er een medisch of gezondheidsprobleem is waardoor je kat aan zijn speeltjes likt, dan kan je dierenarts dat op tijd opsporen en je kat de juiste behandeling geven.

Zelfs als het likken het gevolg is van psychologische problemen of pica, dan kan een professional je nog steeds helpen, en in het geval dat een dierenarts je geen antwoord kan geven, kunnen ze je doorverwijzen naar een gedragstherapeut voor dieren. Wat je zeker niet moet doen is zelf een diagnose stellen, of in je eentje door deze stress gaan!

Afsluitende gedachten

Je realiseren dat je kat graag aan zijn speelgoed likt kan gezien worden als schattig, excentriek, en in sommige gevallen problematisch obsessief.

Daarom is het belangrijk om te begrijpen of het deel uitmaakt van een gezond kittig gedrag of iets dat je aandacht nodig heeft. Gelukkig kun je altijd proberen om dit gedrag te veranderen als je weet dat het je kat schaadt, door hun omgeving te verbeteren, hun dieet onder de loep te nemen, en te weten dat als je dit probleem niet zelfstandig kunt oplossen, je altijd een dierenarts kunt inschakelen!

Vertel ons nu likken jouw katten aan hun speelgoed of geven ze de voorkeur aan andere voorwerpen die ze toevallig in huis vinden, en hoe ga je ermee om?