Waarom kwijlt mijn Ragdoll-kat?

Wanneer een kat overmatig begint te kwijlen, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak zo snel mogelijk te bepalen. In sommige gevallen kan de oorzaak relatief klein zijn en gemakkelijk worden behandeld. In andere gevallen kan de oorzaak echter ernstiger zijn en veterinaire zorg vereisen.
kwijlende ragdoll
Hier zijn enkele dingen die kwijlen kunnen veroorzaken bij Ragdoll-katten:

Obstructie in de mond of keel

Een kwijlende kat kan door veel dingen worden veroorzaakt, waaronder een obstructie in de mond of keel. Als uw kat overmatig kwijlt, breng het dan naar de dierenarts om de oorzaak te bepalen. Een obstructie kan het gevolg zijn van zoiets simpels als een stuk gras, of zo ernstig als een tumor.

In de meeste gevallen zal de obstructie slechts lichte symptomen veroorzaken, zoals kwijlen en poten in de mond. Als het echter onbehandeld blijft, kan het leiden tot ernstiger problemen zoals uitdroging en ondervoeding.

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de obstructie te verwijderen en het kwijlen te stoppen. Als u denkt dat uw kat een obstructie in zijn bek heeft, breng deze dan onmiddellijk naar de dierenarts.

Gebitsproblemen

De meeste Ragdoll katten kwijlen overmatig door gebitsproblemen. De tanden van een Ragdoll zijn bijzonder gevoelig voor tandsteenophoping en gingivitis (ontsteking van het tandvlees). Onbehandeld kunnen deze aandoeningen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder infectie en ontsteking van de mond, keel en luchtwegen. In ernstige gevallen kan tandverlies of zelfs de dood optreden. In sommige gevallen kunnen katten ook kwijlen als gevolg van orale tumoren. Als je Ragdoll kat overmatig kwijlt, is het belangrijk om hem of haar naar de dierenarts te brengen voor een controle.

Zweren in de mond

Wanneer een kat overmatig begint te kwijlen, is het eerste dat in je opkomt meestal een gebitsprobleem. En hoewel het waar is dat veel voorkomende mondproblemen zoals gingivitis en gaatjes kwijlen kunnen veroorzaken, zijn er andere redenen waarom katten meer kunnen kwijlen dan normaal. Een daarvan is mondzweren.

Mondzweren zijn zweren die zich ontwikkelen aan de binnenkant van de mond van een kat. Ze kunnen worden veroorzaakt door een aantal dingen, waaronder infectie, stress of slechte voeding. Wanneer katten zweren in de mond hebben, kwijlen ze vaak meer dan normaal omdat de zweren behoorlijk pijnlijk kunnen zijn.

Als u denkt dat uw kat mondzweren heeft, breng hem dan naar de dierenarts voor een diagnose. Mondzweren kunnen over het algemeen worden behandeld met antibiotica of pijnmedicatie, afhankelijk van de onderliggende oorzaak.

Vergiftiging

Een veel voorkomende oorzaak van kwijlen bij katten is vergiftiging. Er zijn veel dingen die een kat kunnen vergiftigen, waaronder planten, chemicaliën en medicijnen. Als u denkt dat uw kat mogelijk vergiftigd is, is het belangrijk om meteen veterinaire hulp te zoeken. Tekenen van vergiftiging bij katten kunnen kwijlen, braken, diarree, epileptische aanvallen en coma zijn.

Infectie

Het kwijlen van een kat kan een teken zijn van veel dingen, waaronder een infectie. De infectie kan worden veroorzaakt door bacteriën, een virus of een parasiet. Indien onbehandeld, kan de infectie zich verspreiden en andere delen van het lichaam beschadigen. Symptomen van een kwijlende mond bij katten zijn overmatige speekselproductie, slechte adem en gezwollen lymfeklieren. Behandeling voor een kwijlende mond omvat meestal antibiotica of antivirale geneesmiddelen.

Megaesophagus

Kwijlen is een veel voorkomend probleem bij katten en kan worden veroorzaakt door verschillende factoren. Bij Ragdoll-katten kan kwijlen worden veroorzaakt door een aandoening die bekend staat als megaesophagus. Deze aandoening treedt op wanneer de slokdarm vergroot wordt en niet in staat is om voedsel naar de maag te stuwen. Als gevolg hiervan zit het voedsel in de slokdarm en fermenteert het, wat leidt tot kwijlen. Behandeling voor kwijlen bij Ragdoll-katten omvat meestal dieetaanpassingen en medicijnen om de beweeglijkheid van de slokdarm te helpen verbeteren.

Gastro-intestinale ziekte

Katten kwijlen is een veel voorkomend teken van gastro-intestinale aandoeningen. De meest voorkomende oorzaken van kwijlen bij katten zijn misselijkheid en braken, wat te wijten kan zijn aan ziekten zoals feline infectieuze peritonitis (FIP), feline leukemievirus (FeLV) of feline immunodeficiëntievirus (FIV). Inflammatoire darmziekte (IBD) is een andere mogelijke oorzaak van kwijlen bij katten. Andere ziekten die kwijlen bij katten kunnen veroorzaken, zijn leverziekte, pancreatitis en tumoren.

Neurologische problemen

Wanneer een kat begint te kwijlen, kan dit een teken zijn dat er iets mis is met zijn neurologische systeem. Er zijn veel verschillende oorzaken van neurologische problemen bij katten, waarvan sommige relatief klein zijn en gemakkelijk kunnen worden behandeld, terwijl andere ernstiger zijn en mogelijk intensieve medische zorg. Een van de meest voorkomende neurologische problemen bij katten is katten vestibulaire ziekte, die wordt veroorzaakt door een storing in het binnenoor die resulteert in evenwichtsproblemen en overmatig kwijlen. Andere veel voorkomende neurologische problemen zijn epileptische aanvallen, hersentumoren en blootstelling aan toxines. Als uw kat zonder duidelijke reden overmatig heeft gekwijld, is het belangrijk om hem naar de dierenarts te brengen voor een controle om te bepalen of er een onderliggend neurologisch probleem is.

Geluk

Het kwijlen van een kat kan een teken van geluk zijn. De speekselproductie neemt toe wanneer een kat zich comfortabel en veilig voelt. In veel gevallen zal een kat kwijlen wanneer hij achter de oren wordt geaaid of gekrabd.

Kortom, honden en katten kwijlen allebei vaak, maar soms kan het een teken zijn dat er iets mis is. Als je Ragdoll Cat overmatig kwijlt, zijn er een paar dingen die je moet doen: probeer eerst de oorzaak van het kwijlen te bepalen. Probeert je kat iets te eten wat hij of zij niet zou moeten eten? Heeft je Ragdoll overgegeven of diarree gehad? Is zijn of haar tandvlees bleek of droog? Als u de oorzaak niet kunt vaststellen, is het tijd om naar de dierenarts te gaan. Overmatig kwijlen kan een teken zijn van veel verschillende gezondheidsproblemen bij huisdieren, waaronder gebitsproblemen, oorinfecties, leveraandoeningen en zelfs kanker. Dus als je Ragdoll meer kwijlt dan normaal, neem dan geen risico’s – neem hem of haar mee naar de dierenarts voor een controle om onderliggende medische problemen uit te sluiten.

Lees meer over gezondheidsproblemen in Ragdoll Cats