Waarom kruipen katten graag onder dekens en dekens?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.


Het is niet ongewoon dat katten hun tijd doorbrengen op vreemde plaatsen. Of dat nu in hun favoriete kartonnen doos is of het perfect geplaatste stuk knisperend papier op de vloer, we zien ze meestal wel op pad. Maar sommige katten geven de voorkeur aan iets subtielere schuilplaatsen…zoals onder de dekens!

Maar waarom gaan katten graag onder dekens of dekens?

Hoewel de specifieke reden per kat zal verschillen, verstoppen de meeste katten zich graag onder de dekens omdat het warm is en veilig aanvoelt. Voor andere katten is het mogelijk dat ze onder de dekens kruipen, gewoon omdat dat de plek is waar jij je bevindt! Tenslotte verstoppen sommige katachtigen zich onder de dekens om speeltijd te initiëren!

Dat zijn niet alle redenen, maar het zijn wel de meest voorkomende. We hebben in totaal 7 mogelijke redenen waarom je kat zich graag onder de dekens verstopt.

Laten we beginnen!

1. Kitty ziet, Kitty doet

Onze katten zijn meestal behoorlijk geïnteresseerd in wat we aan het doen zijn. Of het nu gaat om gluren in de douche om te zien wat er aan de hand is of om een aanval op je haar terwijl het geborsteld wordt, katten zijn voortdurend geïntrigeerd door alle vreemde dingen die wij mensen overdag doen.

Er is geen reden waarom onder de dekens kruipen anders zou zijn. Katten zijn ook erg nieuwsgierig en als je wel eens een kat voor een dichte deur hebt zien zitten, dan weet je dat ze er niet van houden om buitengesloten te worden. Er is dus een goede kans dat uw kat gewoon wil weten wat er onder de dekens gebeurt!

2. Verstoppen is leuk!

Katten houden ervan om zich in allerlei kleine ruimtes te wringen. Of dat nu de nieuwste doos van Amazon is, onder het bed, of zoals een van mijn favoriete katachtigen achter de koelkast! Deze ruimtes geven hen niet alleen een comfortabel gevoel, maar katten lijken ook de nieuwste, vreemdste en lastigste verstopplekjes te vinden.

Misschien zit het allemaal in mijn hoofd, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je een kat op hun meest geheime plekje vindt, ze je altijd aankijken met een gezicht dat zegt: waar bleef je nou?

Het zou dus geen verrassing moeten zijn dat katten zich af en toe graag onder de dekens verstoppen. In feite is onder de dekens gaan de perfecte toevoeging aan de schuilplaatsrotatie van uw kat!

3. Het is warm

Om erachter te komen waarom katten graag onder de dekens kruipen is het misschien de moeite waard om te vragen, waarom gaan WIJ graag onder de dekens? Meestal is het voor de warmte!

Hoewel katten goed aangepast zijn aan koud weer, wil dat niet zeggen dat ze niet van wat warmte genieten. Er zijn eerlijk gezegd eindeloze fotocollecties van katten die rare of ongewone plekken vinden om rond te hangen, gewoon omdat het warm is. Hier is een van mijn favorieten:

kat op zoek naar warmte onder dekens
Bron: Pinterest

4. Het is kalmerend

Sommige katten zullen ervoor kiezen om onder de dekens te gaan als ze zich een beetje angstig, nerveus, of bang voelen. Verschillende katten zijn gevoelig voor verschillende situaties en terwijl sommige katten in wezen “bom-proof” zijn, kunnen anderen angstig worden als je simpelweg je schema verandert. Maar zelfs de meest gelijkgestemde katten zullen angstig worden bij grote veranderingen zoals een nieuw huisdier of een verhuizing naar een nieuw huis. In die gevallen kan het zijn dat uw kat wat meer dan gewoonlijk onder de dekens kruipt.

Het is niet alleen veilig, warm en verborgen, maar er zijn talloze onderzoeken gedaan naar de kalmerende effecten van een drukwikkel op katten en honden. Vergelijkbaar met het inwikkelen van een baby, is aangetoond dat het toepassen van zachte en gelijkmatige druk op de romp van uw kat of hond angst vermindert. Het meest populaire hulpmiddel hiervoor is het ThunderShirt dat u kunt zien op Amazon. Het is in wezen een klein vest dat past rond de rug en zijkanten van uw kat om ze rustig te houden. Deze link van Chewy heeft ook veel meer informatie over hoe het werkt.

Maar uw huishoudelijke hoezen en dekens kunnen hetzelfde effect hebben, wat zou kunnen verklaren waarom uw kat graag daaronder gaat. Zelfs als je kat geen bijzondere tekenen van stress of angst vertoont, kan hij of zij het toch fijn vinden om onder de dekens te kruipen, gewoon om te ontspannen!

5. Het past bij de stijl van je kat

Katten zijn van nature territoriaal en de wilde verwanten van je kat controleren meestal een klein gebied dat helemaal van hen is. Binnen dit gebied heeft elke kat een andere stijl die hij prefereert. Jackson Galaxy, de beroemde kattengedragstherapeut met een geweldige achternaam, schreef een artikel dat in detail ingaat op de drie soorten woonstijlen die katten hebben.

Ten eerste heb je de boombewoners, dat zijn de katten die zich graag overal boven de grond ophouden. Deze hoogvliegende katachtigen voelen zich veilig als ze de wereld kunnen zien vanuit een verhoogd uitkijkpunt. Dat kan zijn bovenop een tafel, stoel, of zelfs de koelkast. Als je een van deze katten hebt, zou je kunnen overwegen om te investeren in een kattenboom en bekijk al onze favorieten hier.

Dan zijn er de strandbewoners. Deze kitties hangen het liefst op de grond en blijven in de buitenlucht.

Tenslotte hebben we de bush dwellers en dit zijn de katten die zich graag onder dekens en dekens begeven! Volgens Galaxy zijn de bush dwellers de “katten die wachten onder de salontafel of achter een plant. Ze wachten vaak om te jagen of te bespringen en hebben het liefst alle vier de poten op de grond.”

Dus de voorkeur van uw kat om onder de dekens te gaan, is misschien gewoon een weerspiegeling van hun eigen stijl.

6. Uw kat wil spelen

Katten houden van een goede verrassing…maar meestal alleen als zij degene zijn die de verrassing bezorgen! Je onder de dekens verstoppen en je een paar goed getimede pootklopjes geven klinkt waarschijnlijk als een geweldig moment voor je kat! Er is ook een goede kans dat u een kat uw voeten hebt zien aanvallen terwijl ze over de dekens kronkelden. Misschien vindt uw kat het wel leuk om onder de dekens te kruipen om te zien wat daaronder allemaal beweegt en heeft hij zo een betere kans om te spelen!

Hoewel ik denk dat katten die hun eigen dekenfort maken een behoorlijk schattige manier van spelen is, is mijn absolute favoriet de katachtige flop waar je hier meer over kunt lezen.

7. Uw Kat Voelt Zich Niet Goed

Wanneer katten zich ziek voelen, kan hun natuurlijke instinct zijn om zich te verstoppen. Dit zou de wilde voorouders van uw kat veiliger hebben gemaakt en hen een kans geven om te herstellen. Het is niet omdat uw kat graag onder de dekens kruipt dat hij ziek is, maar als u ziet dat uw kat zich plotseling onder de dekens verstopt en lusteloos wordt, moet u zo snel mogelijk naar uw dierenarts gaan.

Is het OK voor een kat om onder de dekens te slapen?

Als uw kat de gewoonte heeft om onder de dekens te kruipen, vraagt u zich misschien af of dat wel veilig is. Kan uw kat stikken als hij daaronder in slaap valt?

Hoewel het over het algemeen goed is voor katten (of honden) om onder de dekens te gaan en het is waarschijnlijk niet het beste voor hen om daar voor lange periodes onder te slapen of het te doen terwijl je niet in de buurt bent. Hoewel het risico laag is, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Zoals Dr. Fox aan de Washington Post vertelt: “Hoewel een dier dat zuurstoftekort begint te ervaren uiteindelijk onder de dekens vandaan zal komen, beschouw ik het als ongezond voor een dier om in een beperkte ruimte voor langere tijd dezelfde lucht te blijven inademen.”

Waarom heeft mijn kat een hekel aan onder de dekens liggen?

Sommige katten vinden het niet prettig om onder de dekens te liggen, omdat dat hun zintuigen stillegt. Hoewel ze nog steeds kunnen horen wat er gaande is, is het niet hetzelfde als in de open lucht en in de meeste gevallen kunnen ze niets zien. Het kan ook zijn dat ze niet graag dezelfde lucht weer inademen als ze een tijd onder de dekens liggen.

Afsluitende gedachten

Het is verbazingwekkend hoe werkelijk uniek katten zijn en terwijl dit een van de vele redenen is waarom we zo veel van ze houden, kan het ook moeilijk maken om erachter te komen waarom ze de dingen doen die ze doen! We hebben 7 redenen uiteengezet waarom uw kat graag onder dekens kruipt, maar terwijl sommige katten het heerlijk vinden, haten anderen het!

Wat denk jij? Houdt jouw kat van verstoppen onder de dekens?