Waarom knuffelt mijn kat niet met mij? Top 6 Redenen

Katten zijn zeker hun eigen baas en het behagen van hun huisdierouders staat erg laag op hun agenda. Het is soms gemakkelijk om dit te verwarren met een gebrek aan affiniteit voor hun menselijke familie, maar dit is gewoon niet waar.

Snel overzicht

01

Sommige individuele katten en bepaalde kattenrassen zijn knuffeliger en aanhankelijker dan andere.

02

Katten die niet van knuffelen houden, kunnen de actie bedreigend of ongemakkelijk vinden, vooral als ze als kitten geen adequate socialisatie hebben gekregen.

03

Het vergroten van positieve interacties met je kat en het respecteren van hun voorkeuren en antipathieën kan ervoor zorgen dat ze eerder naar je toe komen voor knuffels en je band versterken.

Als zeer functionerende wezens hebben we de neiging om te antropomorfiseren, waarbij we op een misplaatste manier menselijke gedachten en gevoelens gebruiken om het gedrag van onze kat te verklaren. Maar katten zijn anders dan honden en van ons.

Katten kunnen hun genegenheid op alternatieve manieren tonen dan we verwachten. Eerdere studies van katten met mensen hebben aangetoond dat katten meer miauwen in de aanwezigheid van mensen dan andere katten. En we weten allemaal dat onze katten onze aandacht zoeken als ze eten, een warm bed of gewoon een kriebel onder de kin willen. Soms vervult de drang naar interactie een basisbehoefte; soms willen ze gewoon een beetje van onze liefde!

Als je een kat hebt die het niet leuk vindt om geknuffeld te worden, wat betekent dit dan? Is het iets dat je verkeerd doet, of is er iets dat je kunt doen om je kat gewilliger in je armen te laten kruipen? Het geheim is om te begrijpen waarom je kat zich zo gedraagt en zijn grenzen te respecteren. Als je kat een knuffel wil, zal hij zich dan zo ontspannen mogelijk voelen om er een op te zoeken.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom uw kat misschien niet met u wil knuffelen.

Lees ook: 10 oorzaken van agressie bij katten en hoe te helpen

1. Knuffelen zorgt ervoor dat je kat zich gevangen voelt

Het vasthouden van je kat, zelfs een knuffel, kan bedreigend aanvoelen en hem in de vecht- of vluchtmodus sturen.

Katten hebben nog steeds enkele instincten geërfd van hun wilde voorouders. Het vasthouden en in bedwang houden van katten kan worden gezien als een bedreiging die hen in de vecht- of vluchtmodus kan sturen. Vecht en verdedig jezelf tegen de aanvaller of vlucht zo snel mogelijk.

Als vluchten geen optie is, kan een kat agressief worden of deze angst internaliseren en bevriezen als een standbeeld. Dit is de reden waarom behavioristen altijd aanbevelen dat we waar mogelijk sociaal omgaan met onze katten op hun voorwaarden.

Als je kat je actief opzoekt en op je schoot klimt voor een knuffel, dan bingo! Je bent een van de gelukkigen met een kat die van een menselijke knuffel houdt. Vergeet niet om altijd hun beslissing te respecteren als de knuffeltijd voorbij is.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

2. Je aait ze verkeerd

Bij katten is het gebruik van de juiste aanraking bij het aaien of knuffelen uiterst belangrijk.

Het is gemakkelijk om te vergeten hoe we onze katten benaderen is cruciaal. Katten houden ervan om hoog te zijn, met uitzicht op hun koninkrijk, met goede reden. Voor territoriale wezens is dit instinct een integraal onderdeel van hun overleving. Vanuit hun verheven uitkijkpunt kunnen ze eventuele bedreigingen met veel waarschuwing onderzoeken en wanneer de kust helder is, kunnen ze volledig ontspannen. Wanneer ze zich op lagere niveaus bevinden, kan elke benadering van bovenaf zeer intimiderend voor hen zijn.

Katten aaien is over het algemeen geen optie. In feite is het benaderen van katten op een zelfverzekerde en fysieke manier erg verontrustend voor hen. Je zult merken dat de meeste katten zullen vluchten zodra kinderen in de buurt komen, en dit is waarom.

Een betere aanpak is om jezelf langzaam naar hun niveau te verlagen, zodat ze eerst naar je toe kunnen bewegen en dan zachtjes over hun gezicht, slapen en oren kunnen wrijven. Deze techniek blijkt voor veel katten prettig te zijn. Oogcontact kan ook verontrustend zijn, dus vermijd dit indien mogelijk. En als je kat bovenop de keukenkastjes hangt, respecteer dit dan; ze hebben hun ruimte nodig!

Lees ook: Spelen of vechten mijn katten?

3. Uw kat was minder gesocialiseerd als kitten

feiten over katten

Katten kunnen voorzichtig zijn met menselijke interacties als er een gebrek aan socialisatie was als kitten.

Sommige katten zijn vanaf jonge leeftijd in de buurt van mensen, vooral als ze worden grootgebracht in een huis met kinderen of meerdere volwassenen. Hierdoor kunnen ze er meer vertrouwen in hebben dat sociale interacties met mensen positief zijn en dat ze gewend zijn aan een mix van activiteiten, geluiden en geuren in huis.

Opgepikt worden kan iets zijn waar ze aan gewend zijn geraakt of misschien zelfs van genieten als het leidt tot een positief resultaat, zoals eten of knuffelenEs. Als uw kat als kitten met de hand is grootgebracht, kan hij zelfs uiterst zelfverzekerd zijn met mensen. Dit vertrouwen kan zich echter manifesteren als agressie tijdens overijverig spelen of als uw kat zich bedreigd voelt.

Katten die niet zijn gesocialiseerd terwijl ze jong zijn, kunnen timide zijn, vooral met vreemden. Dit geldt met name voor katten die zijn herplaatst en niet gewend zijn om bij gezinnen te wonen.

Dit gedrag kan ingebakken zijn, en hoewel je je kat kunt ondersteunen tijdens een langzame periode van integratie in het gezin, zou het oneerlijk zijn om te verwachten dat ze het leven van het feest zijn wanneer al je vrienden op bezoek komen. Sommige verwilderde katten die op straat of op boerderijen leven, zullen begrijpelijkerwijs nooit de overgang naar een gezinswoning beheren.

Lees ook: Disciplineren moederkatten hun kittens? Een dierenarts legt uit

4. Mogelijk eerder trauma

Als je denkt dat je kat een eerder trauma heeft meegemaakt, respecteer dan zijn behoefte aan persoonlijke ruimte.

Eerder trauma hoeft niet altijd zo dramatisch te zijn als het klinkt. Elke menselijke interactie die uw kat als negatief ervaart, zal hun toekomstige interacties met mensen vormen. Een gevecht van 10 minuten dat in een kattenmand wordt geduwd of een pijnlijke injectie in de dierenkliniek kan bijvoorbeeld voldoende zijn voor uw kat om negatieve associaties met mensen te creëren.

Veel reddingskatten zullen meerdere negatieve ervaringen hebben gehad; plotselinge veranderingen in huisvesting en gezinnen kunnen traumatisch zijn. Katten die ruw zijn behandeld of getuige zijn geweest van menselijke agressie, kunnen het meest worden getroffen.

Stel dat je denkt dat je kat een eerder trauma heeft meegemaakt. In dat geval is het essentieel dat je hun beperkingen respecteert en ze niet dwingt in situaties waarin ze zich erg gestrest voelen.

Als bezoeken aan de dierenarts problematisch worden, maak dan een praatje met uw dierenarts over hoe u de angst van uw kat voor en tijdens afspraken kunt verminderen.

Lees ook: Herinneren katten zich dat ze in de steek zijn gelaten?

5. Uw kat is onwel of heeft pijn

Als uw kat meestal knuffelig is, maar plotseling niet wil worden aangeraakt, kan dit een teken zijn van ziekte of letsel.

Sommige katten die meestal erg aanhankelijk zijn, zullen een abrupte persoonlijkheidsverandering hebben wanneer ze ziekte of pijn ervaren. Wanneer ik eigenaren adviseer over hoe ze pijn bij hun katten kunnen detecteren, zal ik altijd het wegstoppen of tekenen van nood bij het hanteren noemen. Dit gedrag kan subtiel zijn en mag nooit worden genegeerd.

Naarmate katten ouder worden, kunnen ze artritis ontwikkelen. En wat ooit een aantrekkelijke schoot leek om op te kruipen, kan meer aanvoelen als een klonterige en ongemakkelijke oude matras.

Omgekeerd voelen sommige oudere katten zich aangetrokken tot meer tijd thuis doorbrengen en knuffelen met hun eigenaren, wat hen veel comfort geeft. Als u vermoedt dat uw kat pijn heeft, is een uitstapje naar uw dierenarts altijd aan te raden.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

5. Iets veroorzaakt stress bij je kat

Een gestreste kat is misschien minder geïnteresseerd in knuffels.

Katten zijn bijzonder gevoelig voor stress en veranderingen in huis. De komst van een nieuwe baby, een andere kat of een puppy zijn veel voorkomende redenen waarom uw kat minder geneigd is om u op te zoeken voor knuffels. Immers, waarom zichzelf in gevaar brengen als ze ergens veel veiliger kunnen slapen?

Wees echter niet ontmoedigd. Als u voldoende veilige ruimtes biedt voor uw kat om zich in te verstoppen en delen van het huis die “veilige zones” zijn, moet deze stress worden geminimaliseerd. Na verloop van tijd kan uw kat leren wanneer er een veilig venster is wanneer de dreiging is verwijderd en de bank belt. Spinnen kan een goede indicator zijn dat je kat ontspannen is, maar het is mogelijk dat spinnen ook angst kan uitdrukken, dus wees je ervan bewust!

Lees hier meer over het herkennen van de tekenen van stress bij je kat.

Lees ook: Stress bij katten: oorzaken, symptomen, behandeling

6. Andere factoren

Binnenkatten kunnen geconditioneerd zijn om meer knuffelig en aanhankelijk te zijn dan buitenkatten.

Er zijn aanwijzingen dat de levensstijl en de thuisomgeving van uw kat van invloed kunnen zijn op hoe knuffelig ze zijn. Buitenkatten hebben de hypothese dat ze minder knuffelige aard hebben. Dit kan zijn omdat binnenkatten meer stimulatie van eigenaren nodig hebben, of misschien zijn sommige katten gewoon onafhankelijker van aard en daarom hebben ze meer kans om te worden uitgelaten.

Ook kunnen het aantal mensen, hun geslacht en hun persoonlijkheidstype allemaal van invloed zijn op een kat. Er wordt gesuggereerd dat katten de voorkeur geven aan rustigere vrouwelijke eigenaren voor het zoeken naar genegenheid. Daarentegen profiteren meer angstige vrouwelijke eigenaren het meest van katachtige interacties. Het is onduidelijk waarom dit komt. Het is mogelijk dat vrouwelijke eigenaren vaker bij hun katten zijn of ze regelmatiger voeren.

Lees ook: De Vijf Katten Personaliteit Soorten

Katten als metgezellen

Sommige katten en kattenrassen zijn aanhankelijker dan andere.

Het lijdt geen twijfel dat katten, ondanks hun vrijgevochten aard, een prachtige toevoeging aan een gezin zijn. Als u overweegt om een kat in uw huis te introduceren, raad ik u aan om te overwegen welke kenmerken belangrijk voor u zijn en om uw onderzoek te doen. U moet ernaar streven de kat te vinden die het meest geschikt is voor u, en niet te vergeten om het huis te bieden dat het meest geschikt is voor uw speciale nieuwe familielid.

Lees ook: Kunnen katten emotionele steundieren zijn?

Veelgestelde vragen

Welke rassen zijn het meest knuffelig?

Zoals je weet, is elke kat een individu en zijn er geen harde en snelle regels. Maar in de volksmond verschijnen patronen van persoonlijkheidskenmerken binnen verschillende kattenrasgroepen. Beoefenaars die met therapiekatten werken, zullen er vaak voor kiezen om met Siamese, Ragdoll-katten of Noorse boskatten te werken. Siamese katten hebben een hondachtige benadering van hun interacties met mensen; Ragdolls en Norweigian Forest katten worden als rustiger ervaren.

Er is ongetwijfeld een indicatie dat persoonlijkheid een genetische basis heeft, dus het is de moeite waard om tijd door te brengen met een of beide ouders van de kat om een gevoel te krijgen voor hun karakter. Je hebt meer kans om een volgzaam, aanhankelijk kitten te krijgen als ze afkomstig zijn van ouders van vergelijkbare aard.

Hoe kan ik mijn kat aanmoedigen om knuffeliger te zijn?

Het vergroten van positieve interacties met uw kat kan ervoor zorgen dat hij eerder naar u toe komt voor knuffels en uw band versterkt. Als u meestal niet de persoon bent die uw kat voedt en speelt, begin dan dit deel uit te maken van uw dagelijkse routine. Het is aangetoond dat zachtjes praten met je kat meer positieve ontmoetingen teweegbrengt, en je zult waarschijnlijk merken dat je kat terug naar je kletst!

Moedig uw kat aan om naar u toe te komen in plaats van hem te benaderen, en beloon hem met speelgoed en traktaties om zijn zelfvertrouwen op te bouwen. Ontdek waar je kat graag wordt gekieteld en gewreven – de meeste katten zijn er niet op gebrand om langs hun rug te worden geaaid, hoewel sommigen dit geweldig vinden!

Tot slot, benader uw kat niet van bovenaf of verwijder hem niet van een hoge schuilplaats. Dit kan als bedreigend gedrag worden ervaren en zal je zeker niet geliefd maken bij hen. Vergeet niet dat knuffelen voor jullie beiden plezierig moet zijn.

Bronnen weergeven

Turner DC. (2021). Onbeantwoorde vragen en hypothesen over gedrag van huiskatten, ecologie en de kat-mensrelatie. Dieren (Basel). 11(10), 2823. Geraadpleegd op 8 september, 2022.