Waarom kneden Bengaalse katten? (2020)

Foto van @zoeythetwistycat op Instagram

Wij katten kunnen een beetje moeilijker te lezen zijn dan honden, vooral voor mensen die voor het eerst een kat bezitten. Er zijn genoeg dingen die we doen die mensen verwarrend en moeilijk te interpreteren vinden. Kneden, bijvoorbeeld, is iets wat je je Bengaal waarschijnlijk al verschillende keren hebt zien doen. Het wordt ook wel “koekjes bakken” of “brood bakken” genoemd, omdat het lijkt op de manier waarop een bakker deeg kneedt.

Kneden is iets wat vaak door kittens wordt gedaan, maar volwassen Bengaalse katten kneden ook. Ik weet dat jullie ons erg schattig vinden als we kneden – dat vind ik ook – maar er zit meer achter dan de meeste mensen weten.

Waar begint het kneden?

Kneden begint eigenlijk als een instinctief gedrag bij kittens als ze proberen de melkstroom uit de tepels van hun moeder te stimuleren. Het is een overlevingsdaad die hen in staat stelt ervoor te zorgen dat ze genoeg melk van hun moeder krijgen. Het is ook een manier voor de kittens om haar moederinstincten aan te moedigen en een sterke band met haar te vormen. Het is hun manier van communiceren dat ze zich gelukkig en veilig voelen met haar in de buurt.

De meeste volwassen katten (zoals ik) dragen dat instinct met zich mee als ze opgroeien. Volwassen katten zullen kneden als iets of iemand hen een gelukkig, veilig en comfortabel gevoel geeft, zoals zachte dekens of kussens. Ze kunnen het zelfs in een soort trance doen – ritmisch kneden terwijl ze kwijlen. Het is niets om je zorgen over te maken, het betekent gewoon dat ze teruggaan naar hun kittentijd.

Volwassen katten kneden ook om hun territorium te markeren of iets op te eisen als het hunne. Wij katten hebben geurklieren over ons hele lichaam, inclusief onze poten. Door ergens op te kneden, laten we onze geur achter om andere katten te laten weten dat wat we kneden al bezet is.

Beschouw het als een voorrecht als je Bengaalse kat op je kneedt, want dat kan een van de volgende twee dingen betekenen: ze voelen zich helemaal op hun gemak en veilig bij je in de buurt, of ze claimen je als de hunne. Hoe dan ook, het is het ultieme teken van katachtige genegenheid.

Wat als het kneden van mijn Bengaalse kat agressief wordt?

In sommige gevallen kan een normaal liefhebbende Bengaalse kat zijn kneden veranderen in een obsessieve praktijk en kan hij je uiteindelijk gek maken. Als je merkt dat het kneden van je Bengaal uit de hand loopt, is hij waarschijnlijk niet gewoon overdreven aanhankelijk en kan er iets anders aan de hand zijn.

Niet-gefixeerde mannelijke en vrouwelijke Bengalen kunnen agressief kneden, gevolgd door bijten, wat een signaal kan zijn dat ze op zoek zijn naar een partner. Vrouwelijke Bengalen kunnen tijdens het kneden zelfs in een soort trance raken, wat kan betekenen dat ze loops worden. Dit gedrag gaat vaak gepaard met luide miauw- of jankgeluiden.

Als uw Bengaalse kat niet gesteriliseerd is en dit soort gedrag vertoont, kunt u hem het beste meteen laten steriliseren of castreren. Hun agressief kneden zal overgaan nadat ze gefixeerd zijn.

Kneden komt bij alle katten van nature voor, ook bij ons Bengalen. Als u het kneden van uw Bengaal vervelend vindt, kunt u proberen hem af te leiden met speelgoed als hij het doet. Als uw Bengaal u graag kneedt met uitgestoken klauwen, word dan niet boos en straf hem niet. Probeer in plaats daarvan hun klauwen bij te houden of leg een deken op uw schoot wanneer u met uw Bengaal knuffelt. Knuffelen is hun manier om te laten zien dat jij hun mens bent en dat ze van je houden. Dus leun achterover, ontspan en geniet van die liefdevolle momenten met uw geliefde Bengaal.