Waarom kletsen katten?

Of je nu een kat hebt die een piepend geluid maakt of gewoon katten hebt zien kletsen op internet, het is begrijpelijk dat je wilt weten waarom sommige katten dit meest onkatachtige geluid maken.

Een verre schreeuw (excuseer de woordspeling!) van de traditionele miauw, het gebabbel van een kat is een totaal andere vocalisatie die van alles kan betekenen, van frustratie tot opwinding en zelfs een roofzuchtig gedrag. We zullen hieronder de redenen uitleggen waarom katten kletsen.

Normale kattencommunicatie

Tegen de tijd dat katten binnen bereik zijn om verbaal met elkaar te ‘praten’, zullen ze zich waarschijnlijk ongemakkelijk voelen bij het nauwe contact.

Interessant is dat niet-gedomesticeerde katten over het algemeen niet erg verbaal zijn, maar in plaats daarvan liever met elkaar communiceren met behulp van geuren. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het sociaal solitaire dieren zijn – in tegenstelling tot honden, die in roedels leven en regelmatig met elkaar ‘praten’, hebben katten de neiging om een solitair bestaan te leiden en in plaats daarvan communicatie te gebruiken waarvoor ze niet aanwezig hoeven te zijn.

Geuren maken communicatie over lange afstanden mogelijk en lichaamstaal is van een afstand te zien. Tegen de tijd dat katten binnen bereik zijn om verbaal met elkaar te ‘praten’, zullen ze zich waarschijnlijk ongemakkelijk voelen bij het nauwe contact. De uitzondering is natuurlijk kittens met hun moeder – deze katten zullen een hele reeks verbale signalen gebruiken om te communiceren, stoppen als ze groeien en het nest verlaten.

Maar gedomesticeerde katten blijven de verbale ‘miauw’ gebruiken om te communiceren – iets dat meer gebeurt wanneer ze worden blootgesteld aan mensen. Men denkt dat dit komt omdat miauwen naar ons werkt – we reageren op een miauw, terwijl we vaak de fijne kneepjes van kattenlichaamstaal negeren of niet begrijpen.

Waarom tsjilpen en kletsen katten?

Tjilpen kan worden gevolgd door een gebabbel, dat is wanneer de kaak beweegt en kan worden geassocieerd met een klikkend geluid of stille vocalisaties.

Dus nu we normale miauws hebben behandeld, laten we eens kijken naar enkele van de meer ongewone geluiden die je misschien hoort komen van je harige familielid. Kattentjilpen wordt ook wel trillen genoemd – het is een gluurgeluid dat je in de jachtmodus met je kat zou kunnen associëren. Het wordt soms vergeleken met het gejank van een gefrustreerde puppy.

Tjilpen kan worden gevolgd door een gebabbel, dat is wanneer de kaak beweegt en kan worden geassocieerd met een klikkend geluid of stille vocalisaties. Dus waarom doen ze het?

1. Roofzuchtig gedrag

Kattengebabbel wordt vaak geassocieerd met roofzuchtig gedrag.

Kattengebabbel wordt vaak geassocieerd met roofzuchtig gedrag. Katten worden meestal gezien met het maken van kletsende en tjilpende geluiden bij het kijken naar prooien, en het is mogelijk dat dit deel uitmaakt van hun aangeboren jachtinstincten.

Het is echter niet duidelijk waarom katten kletsen bij het plannen van een jacht. Sommige mensen denken dat het misschien komt omdat ze hun kaak voorbereiden op de dodelijke beet, maar er is geen bewijs voor.

Lees ook: Hoe jagen katten?

2. Frustratie

Omdat katten in deze situaties vaak gespannen zijn, kan het zijn dat de kaakbeweging voor hen een manier is om wat stoom af te blazen.

Een ander veel voorkomend scenario om een kat te zien kletsen, is wanneer ze gefrustreerd zijn. Het wordt vaak gezien wanneer ze prooien kunnen zien die ze niet kunnen bereiken – zoals vogels kijken door een raam. Sommige mensen vinden ook dat niet-jagende huiskatten kunnen kletsen terwijl ze wachten tot hun diner is neergezet.

Omdat katten in deze situaties vaak gespannen zijn, kan het zijn dat de kaakbeweging voor hen een manier is om wat stoom af te blazen. Nogmaals, het is niet duidelijk waarom katten kletsen als ze gefrustreerd zijn, maar het lijkt wel het geval te zijn.

Lees ook: 7 veel voorkomende kattenvocalisaties en wat ze betekenen

3. Mimiek

Onderzoekers registreerden een margay – een soort wilde kat – die de geluiden van hun prooi nabootste – bonte tamarin-apen.

Er zijn aanwijzingen dat een wilde kattensoort mimiek gebruikt om hun prooi te verwarren en hen uit hun schuilplaats te lokken. Onderzoekers registreerden een margay – een soort wilde kat – die de geluiden van hun prooi nabootste – bonte tamarin-apen. Het werkte om de apen aan te moedigen om uit de bomen te klimmen en op onderzoek uit te gaan.

Hoewel de katten niet succesvol waren in hun jacht, toonde het een niveau van sluwheid dat mensen zich niet realiseerden dat katten daartoe in staat waren. Het is mogelijk dat katten kletsen en tsjilpen om vogels na te bootsen en naar binnen te lokken. Katten kletsen echter ook tegen andere dieren zoals eekhoorns, wat suggereert dat het geklets misschien niet zo eenvoudig is als pure mimiek.

Lees ook: 5 redenen waarom katten zo van schoenen houden

4. Niezen

Er zijn veel berichten op internet dat katten kletsen als je niest.

Er zijn veel berichten op internet dat katten kletsen als je niest. Het is niet duidelijk waarom deze might be. Sommige mensen zeggen graag dat de kat lacht, terwijl anderen denken dat het een teken van ergernis is.

Ergernis klinkt waarschijnlijker voor mij – het niezende geluid is luid en kan ze verstoren, waardoor ze geïrriteerd raken, en het is een vergelijkbare emotie als frustratie, dus kan een vergelijkbare reactie veroorzaken.

Een andere verklaring is dat je kat kletst wanneer je niest omdat ze de lucht ‘proeven’ – de op-en-neer beweging van de mond bij het kletsen kan op een vergelijkbare manier werken als de flehmen-reactie, waardoor katten feromonen, geuren en andere chemicaliën in de lucht kunnen sorteren om uit te zoeken wat wat is.

Lees ook: Wat te doen als je kat bloed niest

5. Communicatie met mensen

Als je kat naar je begint te piepen, probeer dan te reageren met speeltijd of voedsel en kijk wat er gebeurt.

Zoals we hierboven hebben besproken, miauwen katten alleen echt rond mensen. Dus, zou tandenknarsen ook een manier kunnen zijn om met mensen te communiceren? Zeer zeker! Omdat wij goedgelovige mensen reageren met oohs en aahs en onze katten traktaties geven wanneer ze iets ongewoons of grappigs doen, kunnen katten gebabbel gebruiken als een manier om ons te manipuleren.

Ze weten dat kletsen een manier is om aandacht of een traktatie te krijgen, dus ze kletsen tegen mensen als een manier om ons om iets te vragen. Als je kat naar je begint te piepen, probeer dan te reageren met speeltijd of voedsel en kijk wat er gebeurt.

Lees ook: Hoe veilig met een kat te spelen, volgens een kattengedragsdeskundige

Samenvatting

Als uw kat het heel vaak doet of andere symptomen heeft, moet u overwegen een dierenartsbezoek te plannen.

Niemand weet echt waarom katten kletsen, maar er zijn veel mogelijke redenen. Probeer de lichaamstaal van je kat te lezen om te bepalen of hij opgewonden of gefrustreerd is de volgende keer dat hij dat kwetterende geluid maakt, en reageer met een speelsessie om een deel van dat roofzuchtige instinct af te werken.

Over het algemeen lijkt het kletsende geluid een goedaardige communicatie te zijn en geen teken van een gezondheidsprobleem, maar als uw kat het heel vaak doet of andere symptomen heeft, moet u overwegen een dierenartsbezoek te plannen.

Lees ook: 6 redenen waarom je kat ’s nachts rare geluiden maakt

Veelgestelde vragen

Waarom kletsen katten tegen hun baasjes?

Het is niet duidelijk waarom katten tegen hun eigenaren kletsen, maar het is waarschijnlijk dat ze iets vragen, of dat ze gefrustreerd zijn door iets. Als je hun gebabbel altijd volgt met aandacht of een traktatie, dan is het waarschijnlijk dat ze een beloning verwachten!

Kletsen katten als ze blij zijn?

Niemand weet echt zeker waarom katten kletsen, maar er zijn veel mogelijke verklaringen. Meestal lijken katten te kletsen als ze vogels buiten het raam bekijken, dus we hebben de neiging om het gebabbel te interpreteren als roofzuchtig gedrag of frustratie … maar het kan gewoon zijn dat ze blij zijn met het kijken naar ‘katten-tv’!