Waarom kijkt mijn kat hoe ik douche?

Ik weet zeker dat je Mr. Fluffball wel eens over je hebt zien waken terwijl hij ergens hoog in de schaduwen zat. Je hebt waarschijnlijk zijn twee ogen zien glinsteren in het midden van de nacht en voor sommigen is deze nieuwsgierige blik hem gevolgd tot in de badkamer!

Katten staan erom bekend nieuwsgierig en oplettend te zijn terwijl hun alziende ogen over hun domein waken, maar wat is er zo fascinerend aan douches?

Waarom kijkt mijn kat naar mij als ik douche? Het middelpunt van de aandacht van je kat zijn, betekent dat ze je overal zullen volgen, zelfs naar de badkamer. Aangezien douchen een repetitieve activiteit is, zou uw kat u daar kunnen volgen uit gewoonte of om aandacht te krijgen. Toekijken hoe u doucht kan ook vermakelijk zijn omdat het een

Als je meer wilt weten over waarom je kinky-kat je ziet douchen, lees dan verder!

Laten we beginnen!

Waarom kijkt mijn kat hoe ik douche?

Als je kat naar je staart terwijl je aan het douchen bent, kun je je bloot of geamuseerd voelen, in plaats van schoon en verfrist. Voor sommigen van ons kan het ook afhangen van het feit of het gezicht van hun kat er een van afschuw is.

Maar alle gekheid op een stokje dit lijkt wel een vreemde interesse om te hebben, zelfs voor een kat! Maar alle gedragingen, hoe vreemd ook, hebben een verklaring of op zijn minst enige logica erachter, dus laten we eens kijken of dit het geval is met douchestalking.

1. Nieuwsgierigheid

Ik weet zeker dat ik niet de eerste of de laatste zal zijn die het gezegde “nieuwsgierigheid doodde de kat” gebruikt, en hoewel de douche uw kat niet zal doden, kan het ze zeker nieuwsgierig maken. Badkamers zijn meestal heel anders dan de rest van het huis, ze hebben koele tegels waar uw kat kan afkoelen tijdens de zomers, ze kunnen interessante geuren hebben van alle schoonheidsproducten.

Jou zien douchen kan ook de nieuwsgierigheid van je kat wekken voor het stromende water. Sommige katten vinden het heerlijk om in de wasbak of badkuip te liggen, sommigen drinken zelfs het water als het druppelt of langzaam over hen heen loopt.

Kijk eens naar deze mooie en spraakzame poes die ligt te chillen in de gootsteen!

Er zijn ook een paar andere dingen die zowel hun katachtige speelsheid als nieuwsgierigheid kunnen inspireren en dat zijn een flapperende badmat en wc-rollen. Als je een wasmachine in de badkamer hebt staan kan je kat aangetrokken worden door het geluid dat het maakt. De badkamer kan erg warm en vochtig worden als er iemand staat te douchen, wat uw kat wel eens leuk zou kunnen vinden.

Wat de interesse van een kat wekt, is meestal iets dat verboden is, iets dat we uit hun buurt proberen te houden. Een gesloten deur, een hoekje van de bank waar we ze vanaf proberen te houden, en voor sommigen is het hun persoonlijke badtijd. Dierenarts Kathryn Primm, DVM, stelt dat “kwetsbaarheid, nieuwsgierigheid, en de waarde van hulpbronnen allemaal verklaringen kunnen zijn, maar eigenlijk weet iedereen met een kat het echte antwoord. Katten zijn tegendraads. Het zit in hun DNA om te willen wat ze niet kunnen krijgen.”

Het is dus niet meer dan normaal dat een minder gebruikte ruimte zoals je badkamer hun interesse en nieuwsgierigheid zal wekken!

2. Nestbak Business

Ik zet mijn kattenbak in de badkamer, omdat dat de kamer is die het minst gebruikt wordt en die ontworpen is voor deze vorm van privacy. Mijn katten schijnen het prettig te vinden, maar af en toe word ik wel eens aangestaard door een douche, wat in de taal van mijn katten betekent: “Ik moet naar het toilet, dus als je weg zou kunnen gaan zou dat geweldig zijn!”

Dus, als je ook je kattenbak in de badkamer hebt staan, dan zul je elkaar zeker tegen het lijf lopen. Je kat kan zelfs gaan miauwen om je te laten weten dat hij even alleen wil zijn om zijn behoefte te doen, terwijl jij jezelf schoon aan het schrobben bent.

Katten kunnen erg privé zijn over naar het toilet gaan en het zou deel kunnen uitmaken van hetzelfde instinct dat hen vertelt om hun poep en urine te begraven. Volgens onderzoek “geven klierafscheidingen in de uitwerpselen veel informatie door aan andere katachtigen.” Als het wordt blootgesteld kan het roofdieren aantrekken, iets wat uw kat van nature zal proberen te vermijden.

Natuurlijk zien huiskatten ons niet echt als roofdieren, maar ze bedekken nog steeds hun uitwerpselen. Desmond Morris, zoöloog en etholoog, legt uit dat “in een ongestoord huis, alle huiskatten zichzelf zien als ondergeschikten van hun menselijke eigenaars, dus onder normale omstandigheden gebruiken alle huiskatten kattenbakken.”

Dus, omdat het gebruik van het toilet zo’n gevoelige zaak is voor uw kat, kan het zien van uw douche hen ongemakkelijk maken. De mogelijkheid van waterspatten en lawaai kan hen ook stress bezorgen. Sommige katten zullen weggaan en wachten tot de kust veilig is, terwijl anderen zullen staren tot u de boodschap begrijpt en hen rustig laat plassen.

3. Het is hun schuilplaats

Een deel van de gezonde omgeving van een kat is het hebben van een veilige ruimte om zich te verstoppen en te genieten van wat alleen tijd, weg van het lawaai en ongewenste aandacht. Sommige katten geven de voorkeur aan een kartonnen doos, anderen aan de hoogste plank, en er zijn er ook die het comfort zoeken van een wasmand, de gootsteen, of zelfs de badkuip zelf.

Een wasmand is gevuld met de geur van hun eigenaar, de kleren creëren ook een warm en zacht plekje om op te liggen. Het kan een simpele gewoonte zijn, een behoefte om van iedereen weg te blijven, of een reactie op een stressvolle situatie.

Als er grote veranderingen in uw huis plaatsvinden, zal uw kat een schuilplaats zoeken. Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht in Nederland is het ermee eens dat “verstoppen een gedragsstrategie van de soort is om met veranderingen in de omgeving en stressoren om te gaan.” Gasten over de vloer krijgen of een nieuw huisdier adopteren kan een van die stressoren zijn.

Als jij of je gasten de douche gebruiken waar je kat zich verstopt, dan kan het zijn dat je pluizenbol naar jou of hen staart. Het kan een blik zijn van iemand die geïrriteerd of bang is. Misschien wacht uw kat tot u weggaat of is het de enige ruimte waar ze u wat aandacht kunnen tonen omdat er vreemden buiten de badkamer zijn.

Als je geen wasmand hebt, kan het zijn dat je kat in plaats daarvan in de kattenbak zit, of er overmatig aan krabt, wat een teken van stress of zelfs gezondheidsproblemen kan zijn. In dit geval moet u uw dierenarts raadplegen om er zeker van te zijn dat uw katachtige vriend geen pijn heeft.

4. Ze willen aandacht

Volgt je kat je door het hele huis? Hunkeren zij naar huisdieren en knuffels terwijl zij zich tegen uw been wrijven? Tenslotte, als je de deur sluit en je kat buiten laat, proberen ze zich dan een weg naar binnen te klauwen? Als het antwoord ja is, dan is het vrij duidelijk dat het centrum van hun aandacht u is en niet zozeer de kamer of de activiteit.

Lange tijd heerste het idee dat katten niet echt om hun baasjes geven en dat het geen sociale dieren zijn. Maar recente studies beginnen een andere kant van onze katachtige metgezellen te tonen.

Kristyn Vitale, een wetenschapper op het gebied van dierengedrag aan de Oregon State University heeft ontdekt dat “de meerderheid van de katten de voorkeur geeft aan interactie met een persoon boven, eten of spelen met een speeltje.” Zij ontdekte ook dat katten in staat zijn om zowel veilige als onzekere gehechtheden te creëren, net zoals kinderen dat doen met hun verzorgers.

Dit betekent dat onafhankelijke katten die je aan de deur begroeten en dan verder gaan met hun dag, eigenlijk veilig gehecht zijn. Een kat die zijn baasje overal volgt, is eerder overmatig gehecht, wat kan leiden tot ongepast staren onder de douche.

Je vindt misschien dat je kat naar je kijkt terwijl je in bad zit als een of andere vreemde gril, maar het kan gewoon hun manier zijn om ervoor te zorgen dat je ok bent en dat ze van je houden. Het kan ook het enige moment zijn waarop je stil en alleen lijkt te zijn, dus het kan hun gelegenheid zijn om te vragen om huisdieren, om te spinnen terwijl ze naast je zitten of zelfs om wat speeltijd te vragen.

5. Onbedoelde Positieve Versterking

De meeste mensen, inclusief katteneigenaren, zien katten als volledig onafhankelijke individuen, maar volgens Sarah Ellis, mede-auteur van The Trainable Cat, ” wat ze zich echter niet realiseren, is dat ze hun katten dagelijks onbewust trainen.”

Je zou kunnen denken wat heeft douchen te maken met het trainen van je kat, maar jouw reactie op de onconventionele gewoonte van je kat kan dit gedrag versterkt hebben. Want zelfs als je je kat uitscheldt of probeert buiten de kamer te duwen, wordt dit in hun hoofd opgevat als aandacht, en voor sommigen is dit beter dan niets!

De beste manier om je kat te trainen of om ongewenst gedrag te stoppen is door gebruik te maken van de methode die “positieve bekrachtiging” wordt genoemd. Als je het niet leuk vindt dat je kat daar staat terwijl jij aan het douchen bent of geniet van een ontspannen kaarsverlicht pad, negeer hem dan. Beloon uw kat in plaats daarvan met aandacht wanneer hun gedrag acceptabel is.

Het kan even duren voordat je kat begrijpt dat ze niets van je krijgen, maar op een dag kunnen ze hun interesse verliezen en stoppen. Je zou ook een kattengedragstherapeut kunnen raadplegen om deze positieve methode beter te begrijpen en een beter begrip te creëren tussen jou en je pluizige bekende, wat op zijn beurt jullie band sterker maakt!

6. Ze houden van water

Dat klopt, sommige katten houden van stromend water! Ze drinken er graag van of baden er zelfs in, en er zijn ook katten die er graag naar kijken. Het kan zijn dat je kat je aanstaart terwijl je aan het douchen bent, maar het kan ook zijn dat ze gewoon naar het water kijken. Als je ontspant in een badkuip, kan het zijn dat ze geboeid worden door de bubbels, maar te bang zijn om dichtbij te komen, dus staren ze gewoon van een afstandje.

In plaats van je ongemakkelijk te voelen onder de blik van je kat, probeer een moment te nemen en observeer wat het is dat hen zo fascineert. Proberen ze het water aan te raken? Likken ze aan de douchegordijnen of natte tegels? Zijn ze bang dat je verdrinkt?

Deze interesse in water is niet ongewoon en het kan een geweldige bron van vermaak zijn of het kan een teken van ziekte zijn. Controleer of hun waterbak vol is en houd in de gaten of ze het wel drinken. Een lage of hoge wateropname kan een teken zijn van nierziekte of diabetes, en een oververhitte kat kan ook lijden aan uitdroging.

Als je kat gezond is en gewoon geniet van stromend water, zou je kunnen kijken of je hem een nieuwe waterbak kunt geven. Kijk maar eens naar deze die het water vers houdt en uw kat’s drinktijd vermakelijk! Mogelijk vermakelijker dan uw douche!

7. Om uw badkamer te verkennen

Sommige kattenouders houden hun kattenbak in de badkamer, terwijl anderen er de voorkeur aan geven die ruimte katvrij te houden. Omdat die ruimte voor sommige katten verboden terrein is, zijn gesloten deuren genoeg om hun nieuwsgierigheid naar een ander niveau te tillen.

Wanneer je doucht is misschien de enige keer dat ze de badkamer in kunnen sluipen en als ze dat doen, kunnen ze gefascineerd zijn door het vallende water. Je zou kunnen denken dat het enige wat je kat doet is naar je staren, maar het is ook een geweldige kans voor hen om een nieuw gebied te verkennen, misschien hun geur wrijven op een plaats of twee.

8. Het is een deel van hun routine

De meeste katten haten verandering, maar ze houden van routine en als jouw kostbare douchemomenten hun routine onderbreken, kun je verwachten dat ze op je deur kloppen of je aanstaren totdat je uit de douche komt en hun behoeften bevredigt.

Als je doucht voordat je je kat eten geeft, kan dat hun manier zijn om je te laten zien dat je moet opschieten of ze wachten gewoon in afwachting. Wij merken zo’n klein detail misschien niet op, maar voor katten is een geplande dag een grote dag en ze kunnen ons gemakkelijk trainen om hun voorbeeld te volgen.

Probeer eens op te merken op welke uren je gaat douchen en of er een volgende activiteit is waar je kat op kan wachten. Oplettend zijn kan ons veel vertellen over de stemming, behoeften, en verwachtingen van onze kat. Misschien is naar je staren wanneer je het meest kwetsbaar bent geen onbeleefdheid, het kan betekenen dat er een kat-noodgeval is!

Moet je je kat naar je laten kijken onder de douche?

Er is geen onderzoek of duidelijke reden die deze vraag negatief zou kunnen beantwoorden. Er is niets schadelijk aan het feit dat je kat je ziet douchen, afgezien van je eigen ongemak natuurlijk.

Ook al hebben katten emoties, je kat begrijpt schaamte of verlegenheid niet, althans niet zoals wij dat doen. Als je overweegt dit gedrag toe te staan, denk er dan aan om schoonmaakmiddelen buiten bereik van je kat te houden, evenals andere schadelijke stoffen.

Als je kat de badkamer zo leuk vindt, zou je de kamer zelfs kunnen omtoveren tot een katvriendelijke ruimte met een paar speeltjes die hier en daar liggen. Op deze manier zou je de badkamer kunnen delen, zonder dat je kat je echt aanstaart.

Hoe stop je dat je kat naar je kijkt terwijl je doucht?

Voor degenen onder u die zich tο ongemakkelijk voelen met uw kat die stalky terwijl u ontspant in de douche zijn er een paar opties. Het enige wat je moet onthouden is dat je ze niet moet beschamen voor hun kinky manier van van je houden!

Sluit ze buiten in de badkamer

De eerste en meest logische aanpak is om je badkamerdeur dicht te doen telkens je besluit om een douche te nemen. Voor sommige katten zal dit genoeg teken zijn en zullen ze zonder veel protest hun dag voortzetten.

Maar er is ook een bepaald soort katten dat een hekel heeft aan gesloten deuren. Ik ben me bewust van hun soort, aangezien één van mijn pluizenbollen precies zo is! U kunt nog steeds deze methode proberen en de eventuele kreten van uw kat negeren en met de tijd zouden ze de boodschap moeten begrijpen. Schreeuw niet terug of geef geen teken dat je ze gehoord hebt, want ze zullen het opvatten als aandacht en hun gemiauw zal hoogstwaarschijnlijk escaleren.

Maak er een gewoonte van om de deur te sluiten, zelfs als je naar de badkamer gaat om je handen te wassen, op deze manier zal je kat leren dat het jouw beurt is om alleen naar de badkamer te gaan. Wees geduldig en lief voor je kat, want alles wat hij wil doen is bij jou zijn!

Richt hun aandacht

Als je liever je deur klauwvrij houdt en je kunt niet luisteren naar het gehuil van je arme kat, probeer dan van de badkamer een onaantrekkelijke plek te maken. Zet alle voorwerpen waar ze mee kunnen spelen ergens waar ze ze niet kunnen vinden of bereiken. Als ze hun tijd alleen doorbrengen in de wasmand, kun je er een kopen met een stevig deksel of deze verplaatsen naar een andere kamer.

Probeer het voedingsschema van je kat te verplaatsen voordat je gaat douchen om hun aandacht af te leiden of geef ze in plaats daarvan wat catnip. Als je kat je ziet douchen omdat hij verwacht dat je met hem speelt, kun je ook een snelle sessie houden voordat je gaat douchen.

Voor iemand die geniet van het nemen van lange baden en hun moment van rust, gebruik dan essentiële oliën en kaarsen de geur f die je kat haat. Leer ze langzaam dat kijken naar jou douchen geen interessante of leuke bezigheid is. Maak gebruik van de momenten dat ze slapen of van huis zijn.

Tot slot, als je kat je aanstaart omdat hij de kattenbak wil gebruiken, koop dan een overdekte en plaats deze in een hoek waar hij minder snel veel aandacht zal krijgen. Op deze manier krijgen jullie allebei de privacy die je nodig hebt.

Afsluitende gedachten

De liefde van een kat werkt op mysterieuze manieren en ik vraag me af of kijken naar ons douchen deel uitmaakt van dat mysterie. Natuurlijk, misschien genieten ze gewoon van de vochtige atmosfeer of het geluid van het stromende water, maar moeten ze echt staren?

Grenzen trekken kan moeilijk zijn en dit is er zeker een die de meesten van ons graag zouden vaststellen. Maar door nu tenminste de redenen achter dit vreemde gedrag te kennen, kunnen we dat misschien wel doen!

Heb je je ooit moeten afvragen waarom kijkt mijn kat hoe ik douche? Als je antwoord ja is, laat ons dan weten of je er ooit achter bent gekomen waarom ze dat doen en wat je eraan hebt gedaan?