Waarom kauwt mijn kat op karton?

Je kat kauwt weer op karton. Moet je je zorgen maken of is dit gewoon een beetje leuk? Het lijdt geen twijfel dat onze katachtige vrienden nieuwsgierige wezens kunnen zijn met verwarrende gewoonten!

Het eten van voorwerpen die geen voedsel zijn, zoals karton en papier, staat bekend als pica, en de redenen achter dit bizarre gedrag kunnen complex en gevarieerd zijn.

Lees verder om de meest voorkomende redenen te ontdekken waarom je kat een voorliefde voor karton heeft ontwikkeld:

#1 Hij is gewoon een kitten en karton is leuk!

Kittens hebben de neiging om te verkennen met hun mond en kauwen ook bij tandjes.

Kittens zijn ondeugend en wat is er spannender dan een kartonnen doos om in te springen, op te kauwen en over het algemeen clown mee rond te lopen?

Groeiende kittens hebben de neiging om minder kritisch te zijn dan volwassen katten en hun verhoogde energiebehoeften, in combinatie met hun nieuwsgierige aard, kunnen ertoe leiden dat ze niet-eetbare voorwerpen kauwen. Als uw kitten tandjes krijgt en pijnlijk tandvlees heeft, kan de kauwactie zelfs rustgevend voor hem zijn.

Lees ook: Waarom houden katten van dozen? 8 redenen waarom!

Vroeg spenen kan leiden tot gewoon zogen op voorwerpen zoals stof en kan evolueren naar pica naarmate uw kitten ouder wordt, maar er is nog geen overtuigend wetenschappelijk bewijs hiervoor. Bovendien kan een toename van parasieten in de darm van uw kitten hen motiveren om zonder onderscheid te kauwen en regelmatige ontworming kan dit op afstand houden.

Lees ook: 6 Beste Kattenontwormers

#2 Je kat drukt zijn innerlijke tijger uit!

Sommige katten krabben en kauwen op karton als een vorm van jacht.

Huiskatten ervaren nog steeds een sterke jachtdrift. Een kans om dit roofdiergedrag te uiten is een kans die je niet mag missen! Sommige katten genieten van geurmarkeringsobjecten in huis, terwijl anderen worden gedreven om op prooien te jagen – of het nu echt is of doet alsof.

Onze pittiger katachtigen kunnen genieten van het vernietigen van kartonnen dozen: springen, versnipperen en kleine stukjes rondslaan als een pingpongbal! Het is OK als je kat meer bezig is met het versnipperen dan met kauwen, maar wanneer hij het karton begint te eten, is het tijd om in te stappen.

Lees ook: Wat te doen als je kat op alles kauwt

#3 Zou het een dwangmatige stoornis kunnen zijn?

Sommige katten vinden de unieke textuur van karton onweerstaanbaar.

Net als obsessief-compulsieve stoornissen bij mensen (OCS), is het algemeen aanvaard dat sommige katten een ongewoon sterke dwang voor pica vertonen. Net zoals we misschien een voorkeurstype afhaalvoer hebben, zullen katten vaak de voorkeur geven aan bepaalde objecten op basis van hun geur en textuur.

Lees ook: Repetitieve, overmatige en dwangmatige verzorging bij katten

Dit gedrag is waarschijnlijk gekoppeld aan genetica, die vaker voorkomt bij oosterse rassen, zoals Birmaanse en Siamese katten. De handeling van het kauwen van items met een bepaalde textuur wordt verondersteld gelukkige chemicaliën in de hersenen vrij te maken en uw kat kan vastbesloten zijn om dit materiaal ten koste van alles te zoeken!

#4 Je kat mist iets in zijn dieet

Wanneer katten op zoek gaan naar non-food items, kan dit worden veroorzaakt door voedingstekorten.

Minder vaak kunnen katten met voedingstekorten op zoek gaan naar non-food items om het gat effectief te vullen. Natuurlijk zijn onze harige vrienden misschien niet de beste rechter van wat ze nodig hebben.

Katten zijn obligate carnivoren (of exclusieve vleeseters) en hebben zeer specifieke dieetwensen. Aminozuren, zoals taurine, zijn bijvoorbeeld nodig als bouwstenen voor belangrijke eiwitten in het lichaam.

Katten zijn niet in staat om deze voedingsstoffen zelf te synthetiseren en dus is een complete kattenvoeding van goede kwaliteit essentieel.

#5 Je kat verveelt zich

Je binnenkat kauwt misschien op karton uit verveling.

Katten zijn actieve dieren die genieten van spelen, verkennen, jagen en allerlei soorten zintuiglijke input. Aan deze behoeften wordt vaak voldaan tijdens hun buitenavonturen. Katten die beperkt zijn tot binnenruimtes hebben veel meer kans om nieuwe manieren te vinden om zichzelf te vermaken en zijn daarom meer vatbaar voor pica.

Lees ook: De 5 beste kattenhuizen voor buiten

Simpel gezegd, het kauwen op karton kan een teken van verveling zijn en herhaald gedrag kan zich in de loop van de tijd ontwikkelen tot gewoonten, vooral als het resultaat geruststellend of leuk is.

#6 Uw kat voelt zich gestrest of angstig

Sommige katten beginnen te kauwen in een poging om stress of angst te verlichten.

Gewoonte en repetitief gedrag kunnen ook een teken zijn van angst bij uw huisdier. Misschien ben je bezig met een aantal huisrenovaties, of is er een nieuwe kat op het blok die het territorium van je kat binnendringt?

Wat de reden ook is, stress kan leiden tot een hele reeks abnormale gedragingen, waaronder verbergen, overmatige verzorging en kauwen of eten van voorwerpen. Het is geen wonder dat bij het kauwen feelgoodchemicaliën vrijkomen die je kat kauwt om zijn angst te kalmeren.

Lees ook: Hebben katten geurklieren in hun poten?

#7 Er is iets medisch aan de hand

Als uw kat plotseling begint te kauwen op non-food items, plan dan een dierenartscontrole om er zeker van te zijn dat het niet wordt veroorzaakt door een medisch probleem.

Af en toe kauwen op karton kan een teken zijn van een onderliggende medische aandoening. Hyperthyreoïdie (hoge schildklierhormoonspiegels) en diabetes kunnen leiden tot overmatige honger, terwijl virale aandoeningen, sommige kankers en hersenaandoeningen (waaronder veroudering) kunnen leiden tot ongewoon gedrag, waaronder pica.

Tandziekte komt vaak voor bij volwassen katten en net als kittens bij tandjes kunnen katten gingivitis (ontstoken tandvlees) ontwikkelen als gevolg van plaque en andere tandheelkundige problemen. Bloedarmoede zal vaak een drang creëren om ongewone dingen te eten, meestal klei kattenbakvullingen, maar sommige katten zullen worden gemotiveerd door andere objecten en texturen. Darmziekten zoals inflammatoire darmaandoeningen kunnen uw kat ook triggeren om op karton en andere items te kauwen.

Maar maak je geen zorgen, de belangrijkste vuistregel is dat als je kat onwel is, hij over het algemeen ook andere symptomen zal hebben. Lethargie, gewichtsverlies, veranderde eetgewoonten en ander gedrag kunnen allemaal essentiële aanwijzingen zijn. Ongeacht de trivialiteit van het symptoom, als u zich zorgen maakt dat er iets niet klopt, raadpleeg dan uw dierenarts.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

#8 Het is een bijwerking van de medicatie van uw kat

Bepaalde medicijnen kunnen onverzadigbare honger veroorzaken, wat ertoe kan leiden dat een kat op niet-eetbare items kauwt.

Sommige van onze huisdieren gebruiken medicijnen die hen een onverzadigbare eetlust geven, en wat je ze ook voert, ze lijken nog steeds hongerig. Klassieke voorbeelden zijn steroïden en sommige anti-epileptische geneesmiddelen.

Als uw kat op alles kauwt wat in zicht is, neem dan contact op met uw dierenarts. Het kan zijn dat de medicijndosis moet worden gewijzigd of dat u andere strategieën moet verkennen om de symptomen van uw huisdier te helpen.

U mag echter nooit abrupt stoppen met een van deze medicijnen zonder eerst met uw dierenarts te praten, omdat dit extreem gevaarlijk kan zijn voor uw huisdier.

Hoe kun je voorkomen dat je kat op karton kauwt?

Speelgoed dat voldoet aan het jachtinstinct van uw kat is een geweldig afschrikmiddel en elke week of zo roterend speelgoed kan een beetje extra variatie toevoegen.

Als huisdierouder kan het erg zorgwekkend zijn als uw kat graag op voorwerpen kauwt.  De eerste stap naar preventie is het identificeren van de onderliggende oorzaak. Verveling kan worden verlicht door de omgeving van uw kat te verrijken en hun verschillende zintuigen te activeren, zodat ze zich mentaal gestimuleerd voelen.

Verrijkingsideeën omvatten nieuw kattenveilig speelgoed, zoals piepend speelgoed, lasers, kattenkruid-geregen zacht speelgoed, kattengras uit de dierenwinkel en toegang tot een “catio” (een afgesloten buitenruimte). Speelgoed dat voldoet aan het jachtinstinct van uw kat is een geweldig afschrikmiddel en elke week of zo roterend speelgoed kan een beetje extra variatie toevoegen.

Lees ook: De 10 beste kauwspeeltjes voor katten

Hoe u uw kat voedt, kan ook helpen om ongewenst kauwen te beteugelen; het verspreiden of verbergen van traktaties en brokjes in uw huis, het voeren van brokjes ad-lib gedurende de dag, het verhogen van de hoeveelheid vezels in het dieet van uw kat en het plaatsen van voedsel in een kong-speeltje kunnen uw kat allemaal helpen om zich minder hongerig en minder verveeld te voelen.

Als uw kat zich gestrest voelt, is het verwijderen van de bron van angst een grote stap. Bovendien kan uw dierenarts feromoonsprays of anti-angstsupplementen en medicijnen aanbevelen voor katten die een aanzienlijke impact hebben op hun mentale en fysieke welzijn. In sommige gevallen zijn deze maatregelen alleen effectief naast verwijzing naar een katachtige gedragstherapeut die u kan helpen bij het vinden van de beste methoden om de angst van uw kat te verlichten.

Lees ook: 6 subtiele tekenen dat je kat van je houdt

Naast het behandelen van de onderliggende oorzaak, kunt u natuurlijk elk karton in huis verbergen, omdat dit een grote stap is om te voorkomen dat uw kat op karton kauwt. Helaas voor velen van ons is dit makkelijker gezegd dan gedaan!

Lees ook: 10 tips om je kat te trainen om de hele nacht te slapen

Conclusie: Houd goed in de gaten

Als huisdierouder kan het erg zorgwekkend zijn als uw kat graag op voorwerpen kauwt.

Het goede nieuws is dat de meeste katten die op karton kauwen helemaal in orde zullen zijn! Als je de gewoonten van je kat nauwlettend in de gaten houdt en er alles aan doet om pica te voorkomen, dan ben je goed bezig om hem veilig te houden.

Maar als u zich zorgen maakt dat uw kat zich ontwikkelt dwangmatig gedrag, hij eet het karton of hij heeft ongewone symptomen, een telefoontje naar uw dierenarts is zeker de volgende stap.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Veelgestelde vragen

Hoe weet je of je kat pica heeft?

Het kan lastig zijn om erachter te komen of je kat alleen maar op rare voorwerpen kauwt of echt pica heeft.  Pas op voor items die klein genoeg zijn om in de mond van uw kat te passen of waarvoor brokken ontbreken, omdat deze het grootste risico vormen om te worden gegeten.

Soms worden voorwerpen weer overgegeven of passeren ze in de poep van je kat en dit is een zeker teken dat je kat dingen eet die hij niet zou moeten eten. Misschien kauwt je kat op voorwerpen en gaat hij vaak van zijn eten af of heeft hij diarree; dit kan ook een indicator van pica zijn. Als u vermoedt dat uw kat pica heeft, moet er zo snel mogelijk actie worden ondernomen.

Is het slecht voor katten om op karton te kauwen?

Karton vernietigen is prima; je kat heeft het naar zijn zin en doet wat vanzelf komt. Kauwen op karton is meer een zorg. Eventuele scherpe randen kunnen schade aan zijn tandvlees veroorzaken en het is moeilijk om er zeker van te zijn dat hij het karton niet opeet.

Het grootste risico van het inslikken van karton is dat het zich in zijn darmen kan nestelen en een darmblokkade kan veroorzaken. Dit kan braken, slechte eetlust, lethargie en buikpijn veroorzaken en wordt beschouwd als een kritieke noodsituatie. Als u zich zorgen maakt dat uw kat een darmobstructie heeft of dat hij wat karton heeft ingeslikt, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenkliniek.

Bronnen weergeven

Demontigny-Bédard I, Beauchamp G, Bélanger MC, Frank D. (2016). Karakterisering van pica en kauwgedrag bij particuliere katten: een case-control studie. Tijdschrift voor Kattengeneeskunde en Chirurgie, 18(8), 652-7. Geraadpleegd op 12 juli 2022.

Demontigny-Bédard I, Bélanger MC, Hélie P, Frank D. (2019). Medische en gedragsevaluatie van 8 katten die zich presenteren met stofinname: een verkennende pilotstudie. Canadees Veterinair Tijdschrift, 60(10), 1081-1088. Geraadpleegd op 14 juli 2022.

John W.S. Bradshaw, Peter F. Neville, Diana Sawyer. (1997). Factoren die van invloed zijn op pica bij de huiskat.  Toegepaste Diergedragswetenschap, 52 (3–4), 373-379. Geraadpleegd op 17 juli 2022.

Landsberg GM, Hunthausen WL, Ackerman L. (2013). Stereotiepe en dwangmatige stoornissen. Gedragsproblemen van de hond en kat. 3e druk. Saunders, Toronto, Ontario. Geraadpleegd op 12 juli 2022.