Waarom is mijn kat ineens agressief? 9 Mogelijke redenen

Agressie is niet ongewoon bij katten en er zijn tal van situaties die snel stressvol kunnen worden voor uw huisdier, zoals onbekende huisgasten of slecht weer. Als uw kat continue, onkarakteristieke agressie vertoont, zit er waarschijnlijk iets achter het gedrag.

Om te proberen het agressieve gedrag van uw kat op te lossen, is het essentieel om te weten wat ervoor zorgt dat hij agressief wordt. Verschillende oorzaken kunnen de agressie van een kat veroorzaken en u kunt de onderstaande lijst bekijken om te zien of een van hen van toepassing kan zijn op uw kat.

divider-catclaw1

De 9 redenen waarom uw kat plotseling agressief kan zijn

1. Omgeleide agressie

Overweldigde katten kunnen omgeleide agressie vertonen, wat betekent dat ze uithalen naar mensen of huisdieren die niet de oorzaak zijn van hun stress.

Een voorbeeld hiervan kan zijn wanneer uw kat in het raam zit en een hond buiten ziet. Uw kat kan angstig en onrustig worden door de aanblik van zijn buurman. Als u of een ander huisdier uw kat benadert, kan hij aanvallen in een misleide uitdrukking van nood.

Als je denkt dat je kat uithaalt vanwege omgeleide agressie, is het het beste om hem de ruimte te geven totdat hij kalmeert. Als hij een ander huisdier aanvalt, verwijder dan de huisdieren van elkaar.

agressieve tabby kat
Afbeelding Credit: Marlon Soares, Unsplash

Hoe omgeleide agressie op te lossen

De beste manier om dit soort agressie te voorkomen, is door de oorspronkelijke oorzaak van de stress van uw kat te identificeren. In ons hypothetische scenario veroorzaakte de hond buiten de aanval van uw kat. Misschien kunt u proberen uw kat uit de ramen te houden of de jaloezieën over het raam te trekken.

thematische pauze

2. Pijn-geïnduceerde of medisch-geïnduceerde agressie

Agressie is een veel voorkomend symptoom bij katten die gewond of ziek zijn. Katten verbergen vaak hun pijn en ziekte, waardoor het voor eigenaren van gezelschapsdieren moeilijk is om de tekenen van letsel of ziekte op te merken. Dit betekent ook dat uw kat zonder reden agressief kan lijken omdat hij zich onwel voelt.

Enkele tekenen dat uw kat gewond of ziek kan zijn, zijn onder meer verstoppen, verminderde eetlust, persoonlijkheidsveranderingen, slechte verzorging, mank lopen, vreemd of gebogen staan, urineren buiten de kattenbak en overmatige vocalisatie.

Hoe pijn-geïnduceerde of medisch-geïnduceerde agressie op te lossen

De beste manier om dit probleem op te lossen is om naar de dierenarts te gaan. Een professional kan de problemen van uw huisdier diagnosticeren en de beste behandelingsopties vinden die beschikbaar zijn om uw kat in een mum van tijd als zijn oude zelf te laten voelen.

thematische pauze

3. Het Alpha Cat Syndroom

Als uw kat plotseling langdurige uitingen van agressie vertoont, kan dit een teken zijn dat u te maken heeft met het Alpha Cat Syndrome.

Als je een nieuw huisdier hebt, kan je kat proberen sociale dominantie te vestigen door middel van agressie. Maar zelfs zonder verdere veranderingen in het huishouden, kan uw kat nog steeds proberen een alfakat te zijn. Hij kan bijten of harde geluiden maken om te krijgen wat hij wil zodra hij het wil, zoals eten of traktaties.

Wanneer je kat uithaalt, is het het beste om confrontaties te vermijden. Loop weg van de kat als je in staat bent, en als je dat niet bent, sluit hem dan alleen in een kamer totdat hij kalmeert.

Schotse vouwkat erg boos en agressief
Afbeelding Credit: Anatoliy Cherkas, Shutterstock

Hoe het Alpha Cat Syndrome op te lossen

De meest effectieve manier om met een alfakat om te gaan, is door middel van gedragstraining. Reageer niet op aandachtzoekend gedrag; bied alleen traktaties aan of speel als je kat ontspannen is. Uiteindelijk zal uw kat leren dat dit alfagedrag hem niet de resultaten geeft die hij wil, en hij zal zijn houding veranderen.

thematische pauze

4. Territoriale agressie

Als uw kat zich territoriaal voelt, kan hij agressief worden. Als er een nieuw huisdier in huis is, kan territoriaal gedrag ontstaan. Evenzo kunnen mannelijke katten die niet gecastreerd zijn ook territoriaal worden.

Tekenen dat uw kat territoriaal is, zijn onder meer zichzelf wrijven over voorwerpen om hun geur achter te laten, meubels klauteren, buiten de kattenbak urineren en strijdbaar zijn.

Een uitstekende manier om te proberen je meubels te sparen voor het krabben van een kat, is door hem een krabpaal te kopen. Als uw kat een ander huisdier aanvalt, is het het beste om ze te scheiden en beide huisdieren te laten kalmeren.

Hoe territoriale agressie op te lossen

Het steriliseren of castreren van uw huisdier is de eerste stap om territoriale agressie te voorkomen. Je kat zijn eigen plek geven om te ontsnappen is een andere manier om te proberen zijn territoriale instinct te minimaliseren, net als hem meerdere locaties bieden voor voedsel- en waterbakken.

thematische pauze

5. Maternale agressie

Als uw kat onlangs kittens heeft gebaard, vertoont ze mogelijk maternale agressie.

Na de bevalling zal je kat overgevoelig zijn voor alles om haar heen. Haar verhoogde zintuigen kunnen haar overweldigen, waardoor ze uithaalt naar iedereen die te dichtbij komt. In deze gevallen is het het beste om voorzichtig afstand te houden om te voorkomen dat de moeder in beroering raakt.

moeder kat met kittens
Afbeelding Credit: Karen Hogan, Shutterstock

Hoe maternale agressie op te lossen

In werkelijkheid is er geen manier om deze agressie op te lossen, omdat het een instinct is en uiteindelijk vanzelf zal vervagen. Wel is het mogelijk om de rust te bewaren. De beste manier om dat te doen is om uw kat een stressarme omgeving te bieden en contact met haar en haar kittens indien mogelijk te vermijden.

thematische pauze

6. Inter-Cat Agressie

Meerdere katten die in één huis wonen, kunnen leiden tot agressie tussen katten, vooral als een van de katten een nieuwkomer is.

Er zijn twee soorten agressie tussen katten: openlijke agressie en heimelijke agressie.

Openlijke agressie is elk duidelijk, vijandig gedrag. Dit omvat aanvallen, sissen en vegen. Andere tekenen kunnen zijn dat uw kat zijn hackles optilt, zijn staart gooit en zijn oren plat tegen zijn hoofd houdt. Zijn ogen zullen verwijd zijn.

Heimelijke agressie is veel minder opvallend, maar niet minder ernstig. Heimelijke agressie kan inhouden dat een andere kat de kattenbak niet gebruikt of bij het voedsel en water komt. De agressor kan ook de pogingen van de nieuwkomer om genegenheid van u te ontvangen bestrijden en de favoriete locaties van de nieuwkomer markeren, zodat hij of zij gedwongen wordt om ze te vermijden.

Hoe interkatagressie op te lossen

Het is essentieel om de katten in kwestie te scheiden om agressie tussen katten te voorkomen. Houd de agressor in een kamer met voedsel, water en zwerfvuil voor zichzelf en laat de nieuwkomer vrij rondlopen. Geleidelijk aan kunt u proberen de katten onder uw toezicht opnieuw te introduceren.

Als de agressor weer slecht gedrag vertoont, breng hem dan terug naar de kamer en wacht nog wat. Het idee is dat hij uiteindelijk hopelijk zal leren dat er consequenties zijn aan zijn gedrag, en hij zal minder geneigd zijn om de nieuwkomer met vijandigheid te behandelen.

thematische pauze

7. Door aaien geïnduceerde agressie

De kans is groot dat elke katteneigenaar dit soort agressie minstens één keer in zijn leven heeft meegemaakt. Je aait je kat, je hebt allebei een heerlijke tijd, en dan ineens bijten ze je! Wat geeft?

Nou, dat was door aaien veroorzaakte agressie, en het gebeurt wanneer katten overprikkeld zijn. Het is belangrijk om te weten dat katten een drempel hebben voor alles, inclusief activiteiten die ze normaal gesproken leuk vinden. Hoewel ze het misschien leuk vinden als je ze aait, vinden ze het alleen tot op zekere hoogte leuk. Dan wordt het vervelend. Je bijten is meestal hun manier om je te vertellen dat je moet stoppen.

de handen van een vrouw die een kat aaien
Afbeelding Credit: biubiubiu23333, Pixabay

Hoe door aai-geïnduceerde agressie op te lossen

Het is duidelijk dat we niet willen dat onze katten ons bijten wanneer ze willen dat we stoppen. Dus, wat kan er worden gedaan?

De beste manier om deze agressie te vermijden is om de waarschuwingssignalen te leren. Als je kat gromt, met zijn staart zwiept of zijn oren platdrukt op zijn hoofd, verliest hij waarschijnlijk zijn interesse. Het leren van de lichaamstaal van een kat is een integraal onderdeel van de zorg voor uw kat, niet alleen voor het beheersen van zijn agressie.

thematische pauze

8. Angst Agressie

Angst kan vaak verkeerd worden beoordeeld als woede bij katten. Hoewel je kat op een situatie reageert met agressie, betekent dat niet per se dat hij boos is. Waarschijnlijk betekent het dat hij bang is.

Enkele andere tekenen dat uw kat bang kan zijn, verbergen zich, hurken, zijn oren plat en blijven onbeweeglijk. Hij kan ook zijn haar omhoog hebben en zijn rug gebogen.

Vaak is de bron van de angst van je kat iets dat voorbijgaat, zoals een onweersbui. Maar als de bron van de angst van je kat constant agressie veroorzaakt, moet je stappen ondernemen om het te verhelpen.

Hoe angstagressie op te lossen

Het identificeren van de bron van de angst van uw kat is de eerste stap om hem te helpen het te beheersen.  Zodra je de bron hebt ontdekt, probeer je kat er dan ongevoelig voor te maken. Als u uw kat op afstand blootstelt aan de bron en niet-agressief gedrag beloont, kunt u langzaam evolueren naar desensibilisatie.

thematische pauze

9. Roofzuchtig speelgedrag

Roofzuchtig speelgedrag wordt vaak veroorzaakt door onderstimulatie. Als uw kat niet genoeg speelpunten krijgt, kan hij veel opgekropte energie hebben die uitbarst. Dit energie kan naar voren komen als schijnbaar agressief spel, zoals stalken, springen en bijten. Het gedrag komt vaker voor bij kittens, maar het kan voorkomen bij volwassen katten die geen goede uitlaatklep voor hun energie krijgen.

kat die met speelgoed speelt
Afbeelding Credit: Darkmoon_Art, Pixabay

Hoe roofzuchtig speelgedrag op te lossen

Zorg voor uitlaatkleppen voor de energie- en entertainmentbehoeften van uw kat. Als je kunt, koop dan veel speelgoed, zodat je je harige vriend constant kunt vermaken. Fiets het speelgoed in en uit het spel om meer variatie te bieden.

thematische pauze

Hoe het beste om te gaan met agressie bij katten

De beste manier om met agressie bij katten om te gaan, is door vroeg te beginnen. Op het moment dat agressief gedrag optreedt, ontmoedig het onmiddellijk. Vermijd fysiek contact of fysieke straf. Niet alleen is het waarschijnlijk dat je gewond raakt tijdens het proces, maar het is ook wreed voor je kat en zal alleen maar angstige gewoonten versterken.

Probeer situaties te voorkomen die je kat agressief maken. Als je kat het niet leuk vindt als je vriend en de hond van je vriend op bezoek komen, probeer dan vriendelijke reünies buiten het huis te houden.

Als de kat agressie vertoont tegenover andere huisdieren, houd de huisdieren dan gescheiden voordat je ze langzaam opnieuw introduceert. Het aanbieden van traktaties aan uw huisdieren wanneer ze geen agressief gedrag vertonen, is een goede manier om hen tijdens dit proces positieve bekrachtiging te bieden.

Als u niet in staat bent om het agressieve gedrag van uw kat te beheersen, raadpleeg dan uw dierenarts of een gedragsspecialist.

vrouw eigenaar aaien en spelen met haar kat thuis
Afbeelding Credit: Stokkete, Shutterstock

Hulp zoeken

Als u merkt dat u niet in staat bent om het agressieve gedrag van uw kat te beheersen, raadpleeg dan uw dierenarts. Het is belangrijk om elke kans op letsel of ziekte uit te sluiten.

Als er geen medische zorg bij betrokken is, kunt u met een gedragsspecialist praten. Een professional zal in staat zijn om het gedrag van uw kat te analyseren en hem effectief te trainen om zich goed te gedragen. Op dezelfde manier kan een professional je leren omgaan met dit soort gedrag.

divider-catclaw1Conclusie

De meest effectieve manier om met de agressie van uw kat om te gaan en hem te kalmeren, is door de bron van het gedrag te herkennen. Als je ontdekt wat hen overweldigt, kun je de stressor verwijderen of je kat leren hoe hij zich eraan kan aanpassen. Dit zal uw kat helpen een gelukkiger leven te leiden, wat echt is wat alle eigenaren van gezelschapsdieren willen voor hun harige vrienden.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Rudy en Peter Skitterians, Pixabay