Waarom houden katten van kerstbomen? 7 waarschijnlijke redenen


Volgens de National Christmas Tree Association kopen Amerikanen jaarlijks tot 30 miljoen echte bomen voor de feestdagen. Canada en elke staat kweken ze. Als u een van de 45,3 miljoen huishoudens bent met een kat in huis, kent u waarschijnlijk het dilemma van die twee samen in hetzelfde huis. Mensen associëren katten vaak met kerstbomen.

Er is het stereotiepe beeld van een brandweerman die een ladder opstelt naast een boom met een huilend kind dat op hem wacht om zijn huisdier te redden. Maar wat drijft deze drang in onze katachtige metgezellen met deze boomtochten?

3 kat gezicht verdeler

De 7 waarschijnlijke redenen waarom katten van kerstbomen houden

1. Buiten Geuren

Zelfs als uw kat niet naar buiten gaat, zal uw echte kerstboom de aandacht trekken omdat hij naar buiten ruikt. Alleen al het feit dat het iets nieuws is, is genoeg om nieuwsgierigheid op te wekken bij de meest onverschillige katachtige. Het is instinctief. Vergeet niet dat uw kat een scherp reukvermogen heeft. Dat is hun belangrijkste manier om hun wereld te verkennen.

Natuurlijk is er ook alle opwinding rond de boom. De kinderen rennen waarschijnlijk rond en staan te popelen om hem te versieren. Hoe kan uw kat niet opgaan in het moment? Bovendien vindt uw huisdier de geur van de nieuwe kerstboom misschien wel net zo lekker als u.

Kerstboom kat
Beeld krediet: Unsplash
thematische onderbreking

2. Hoogte Voordeel

Als je een kat hebt, weet je dat hij vroeg of laat de hoogste boekenkast of kast in huis zal vinden. Per slot van rekening kan uw huisdier tot 6 meter hoog springen. De kerstboom is gewoon een andere uitdaging die hij moet aangaan en overwinnen in zijn katachtige brein. Katten doen dit om hen een concurrentievoordeel te geven bij het jagen. Het geeft hen een vogelperspectief op de wereld om hen heen. Luipaarden en andere carnivoren slaan hun prooi op in bomen.

roomkleurige-maine-kat-springt-over-de-buidel_Nils-Jacobi_shutterestock
Image Credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische onderbreking

3. Hun territorium afbakenen

Als uw kat aan uw kerstboom krabt, markeert hij waarschijnlijk zijn territorium. Veel dieren gebruiken tekens als deze om anderen van dezelfde soort te laten weten dat een plek al geclaimd is. Het vermindert de fysieke gevechten, een evolutionair voordeel voor beide partijen. Het is instinctief gedrag, ook al is het waarschijnlijk de slechtste plek voor uw huisdier om zijn macht te tonen.

kat ligt onder kerstboom
Image Credit: jhenning, Pixabay
thematische onderbreking

4. Een nieuwe schuilplaats

Een van de meest wenselijke eigenschappen van de ideale kerstboom is er een die vol is en er niet schraal uitziet. Uw kat vindt dat ook. Katachtigen verstoppen zich graag. Nogmaals, het geeft ze een voorsprong bij de jacht, zodat ze een nietsvermoedende prooi of een ander huisdier in het huishouden in een hinderlaag kunnen lokken! Voor uw kat is het geen kerstboom, maar een nieuwe schuilplaats. Zie het als uw kat als een wild dier, hoewel een beetje tammer.

Poesje verstopt zich onder een kerstboom
Image Credit: Pixabay, Pexels
thematische onderbreking

5. Klauwverzorging

In tegenstelling tot wat velen denken, scherpt een kat die aan een boom krabt zijn klauwen niet als een vijl. In plaats daarvan probeert hij het omhulsel rond de klauwen te verwijderen om ze in een goede vechtvorm te houden. Een kerstboom met zijn ruwe schors is daar een ideaal oppervlak voor. Hij dient waarschijnlijk dit doel samen met één of meer van de andere die we bespraken.

kat speelt met ornamenten op kerstboom
Image Credit: Myshun, Pixabay
thematische onderbreking

6. Rekken

Wat is het eerste wat je je kat ziet doen nadat hij ontwaakt uit zijn vierde dutje van de dag? Hij rekt zich uit, net als jij. Omdat de tapijten en meubels verboden terrein zijn, probeert hij hetzelfde te doen op alles wat hij kan vinden, namelijk de kerstboom. En daarbij krabt hij waarschijnlijk een paar keer aan de boom. Katten gaan echter vaak terug naar dezelfde plekken om het te doen, waardoor stoppen een verstandig plan is.

een sneeuwschoen siamese kat die zich uitrekt
Image Credit: Antonia Theriault, Pixy
thematische onderbreking

7. The Inner Kitten

In elke kat schuilt een innerlijke kitten, wachtend op het volgende speeltje om te bespringen en over de vloer te rollen. Het is geen kerstboom voor hem. Het is een ander ding om mee te spelen. Er is deze coole paal om op te klimmen en te krabben. Er zijn ook al die glimmende objecten en knipperende lichten die zijn aandacht trekken. Mensen noemen katachtigen niet voor niets nieuwsgierig. De boom is iets anders om te verkennen. We dagen je uit om te zeggen dat het niet schattig is.

kerstboom met kat
Image Credit: thehrhpaul, Pixabay
thematische onderbreking

Tips om uw kat weg te houden van de kerstboom

We begrijpen dat alleen omdat instinct en nieuwsgierigheid de belangstelling voor de kerstboom hebben aangewakkerd, het niet het zoveelste kattenspeeltje is. Vergeet niet dat er veel dingen aan zitten die uw huisdier kunnen verwonden, waaronder stroomdraden, scherpe naalden en glasscherven als er iets breekt. Uw kat uit de buurt van de kerstboom houden is voor zijn veiligheid.

Het kan simpelweg zijn om uw boom ergens op te zetten waar uw kat mag komen, al is het maar tijdelijk. U zou kunnen kiezen voor een kleinere boom of een kunstmatige, hoewel uw kat er waarschijnlijk nog steeds nieuwsgierig naar zal zijn. Soms moet u een afschrikmiddel gebruiken, zoals een drukgevoelig matje bij de boom. De kans is groot dat een eenmalige ontmoeting volstaat.

We zouden nalatig zijn als we niet nog twee andere woorden van waarschuwing voor katteneigenaren zouden noemen. We vragen u dringend geen klatergoud op uw boom te hangen, hoe mooi het er ook uitziet. Helaas vinden katachtigen het vaak ook onweerstaanbaar – letterlijk! Ten tweede, zorg ervoor dat u de boom bedekt met water. U doet er ongetwijfeld iets in om hem groen en weelderig te houden. Het is waarschijnlijk iets wat uw huisdier niet moet drinken.

zelfgemaakte grijze tabby kat in een geruite das met een kerstboom
Image Credit: Nadtochiy, Shutterstock

kattenpoot verdeler

Conclusie

We begrijpen uw frustratie over een kat die geobsedeerd is door een kerstboom. We hopen dat het kennen van de redenen achter dit ongewenste gedrag het gemakkelijker maakt om het probleem te beheersen. De beste oplossing is natuurlijk preventie. Als het mogelijk is om de boom in een verboden ruimte te zetten, bespaart u zich een hoop problemen. De nieuwsgierige kat kan er niets aan doen.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: jhenning, Pixabay