Waarom houden katten van bewegend water?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom houden katten van bewegend water

Als het op water drinken aankomt, staan katten erom bekend dat ze meer dan een beetje eigenaardig zijn. Sommige katten besluiten dat het het beste is om hun waterbakje om te draaien en te kantelen bij elke kans die ze kunnen krijgen. Anderen negeren hun waterbakje volledig ten gunste van een druipende gootsteen.

Maar een van de meest voorkomende gedragingen bij katten is een voorkeur om te drinken uit water dat beweegt.

Dus waarom houden katten van bewegend water?

We hebben 6 redenen waarom je kat van bewegend water houdt!

Reden 1: Bewegend water is veiliger om te drinken

De oude katachtige voorouders van je kat zouden zeker niet gedronken hebben uit een kleine kom in het midden van hun uitgestrekte territorium.

Waarom?

Omdat stilstaand of stilstaand water meer kans heeft om vol met ziektes en bacteri├źn te zitten. Stromend of bewegend water daarentegen is meestal veel veiliger. En voor de wilde Afrikaanse voorouders van je kat, was ziek worden gewoon geen optie.

Dr. Deb Greco vertelt VetStreet dat katten wantrouwig kunnen staan tegenover water in een bakje vanwege hun “instinct dat hen influistert dat stilstaand water niet altijd veilig is. Het kan bijvoorbeeld besmet zijn. Voor de meeste wilde dieren – en ik denk dat we gerust kunnen zeggen dat de meeste katten op zijn minst wild van hart zijn – is stromend water een betere gok.”

Dit zou ook kunnen verklaren waarom sommige katten hun water een klein plonsje geven voordat ze drinken. Misschien willen ze gewoon het water een beetje zien bewegen om zich zekerder te voelen over de kwaliteit. Zoveel katten doen dit, dat ik een gids heb geschreven voor het vinden van de beste waterbak voor katten, die niet morst of omvalt.

Maar rondspetteren in het water kan ook te maken hebben met reden nummer 2!

Reden 2: je kat kan water niet goed zien

Hoewel katachtigen bekend staan om hun superieure zintuigen en uitstekende nachtzicht, kunnen ze stilstaand water eigenlijk niet zo goed zien. Dr. Greco legt verder uit dat katten misschien de voorkeur geven aan bewegend water omdat ze het beter kunnen horen dan dat ze het water in hun bakje kunnen zien.

Ik heb eigenlijk een heel stuk geschreven over het indrukwekkende ultrasone gehoor van de kat toen we onderzochten waarom katten van knisperende dingen houden. Het gehoor van uw kat is zo goed dat het de ultrasone frequenties kan horen die muizen gebruiken om te communiceren!

Dit betekent dat het horen van bewegend water van de gootsteen boven geen enkel probleem is!

Reden 3: Je kat vindt het misschien niet leuk waar de bak staat

Je kat kan ook op zoek zijn naar bronnen van bewegend water omdat de locatie van de waterbak niet ideaal is. Hoewel de meeste katteneigenaren waterbakjes in afgelegen hoeken van het huis plaatsen, is dit niet altijd het beste. Vergeet niet dat de wilde voorouders van uw kat zowel roofdieren als prooidieren waren. Dat betekent dat het idee om hun rug open te laten voor de wereld terwijl zij in een hoekje gaan drinken, ingaat tegen hun overlevingsinstincten. Hoewel uw kat gedomesticeerd is, is het nog maar 10.000 jaar geleden dat de oude Egyptenaren voor het eerst Afrikaanse wilde katten lokten met de belofte van vis.

Met andere woorden, uw kat is nog steeds een beetje wild, en het plaatsen van de waterbak in een kwetsbare positie zou kunnen maken op zoek naar andere bewegende bronnen van water in plaats daarvan. Als je je afvraagt wat je nog meer moet weten over waar je de waterbak van je kat neerzet, schreef ik over 7 andere dingen die je moet overwegen als je beslist waar je de waterbak van je kat neerzet.

Reden 4: Je kat houdt van de smaak van stromend water

Zelfs als je het waterbakje van je kat elke dag verschoont, zal het moeilijk zijn om de smaak van bewegend water te verslaan. Volgens Dr. Greco is het water niet alleen koeler, maar omdat het beweegt is er ook meer zuurstof, wat de smaak voor uw kat kan verbeteren. Hoewel je zou denken dat een harig wezen dat blij is om elke dag hetzelfde te eten, blij zou zijn om alles te drinken, kunnen veel katten erg kieskeurig zijn over de smaak van hun water!

Reden 5: Bewegend water is leuker om mee te spelen

Je weet al dat je kat graag speelt en veel katten vinden het heerlijk om rond te spetteren in hun water, bewegend of niet. Hoewel er genoeg redenen zijn die te maken hebben met de instincten van je kat is het ook mogelijk dat sommige katten gewoon graag met bewegend water spelen! Als u zich de wereld van uw kat voorstelt, is water zeker een van de meer unieke dingen waaraan ze worden blootgesteld en het kan een leuk spel zijn voor elke kat. Niet alleen is het water leuk om in rond te spetteren, maar uw reactie maakt waarschijnlijk ook allemaal deel uit van de pret!

Reden 6: Bewegend water kan snorharen comfortabel houden

Snorhaarmoeheid krijgt niet veel aandacht, maar het ontstaat wanneer de snorharen van je kat constant gestimuleerd worden. Dit gebeurt meestal wanneer uw kat aan het eten of drinken is, omdat ze hun snorharen op en neer moeten bewegen om bij het voer of water te kunnen. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat sommige katten hun voer of water omdraaien om zo van de vloer te kunnen eten of drinken. Maar misschien vindt uw kat bewegend water juist wel prettig, omdat hij dan kan drinken zonder een bakje te hoeven gebruiken.

Als je denkt dat je kat last heeft van snorhaarmoeheid, heb ik onlangs een artikel geschreven over de 6 beste voerbakken om snorhaarmoeheid te verlichten. Hoewel veel katten met een zekere mate van snorharenstress geen tekenen zullen vertonen zoals het omdraaien van de kom of agressie, kunnen ze in plaats daarvan gewoon voor de meest comfortabele bewegende wateroptie gaan.

Moet Je Een Waterfontein Voor Je Kat Nemen?

Met de vele redenen waarom katten van bewegend water houden, mag het geen verrassing zijn dat er een breed scala aan waterfonteinen speciaal voor katten op de markt is. Een van mijn favorieten is de Catit Water Fountain die je hier op Amazon kunt zien.

Deze waterfontein controleert een heleboel dozen in termen van waarom uw kat houdt van bewegend water. De fontein laat het water constant circuleren, waardoor het zuurstofrijk blijft en heerlijk smaakt. Niet alleen dat, maar het beschikt ook over een filter om ervoor te zorgen dat zelfs de meest kieskeurige katten alleen het best smakende H2O krijgen. Ik heb er onlangs een gekocht voor in mijn keuken, omdat ik het beu was om te zien hoe mijn kat elk facet dat ze kon vinden, opspoorde. Over het geheel genomen ben ik er blij mee en het lijkt te voldoen aan het verlangen van mijn kat naar bewegend water.

Een kleine kanttekening: het water is erg stil, maar maakt wel een zacht gebrom. Toen Royal Canin de drinkgewoonten van katten bestudeerde, ontdekten zij dat sommige katten bang waren voor het geluid van de fontein. Dus als je een bijzonder schuwe kat hebt is dit misschien niet het beste.

Als uw kat te veel van bewegend water houdt

Hoewel het normaal gesproken leuk is om de liefde van uw kat voor bewegend water te zien uitspelen, als u denkt dat uw kat geobsedeerd raakt door het drinken van bewegend water of met water in het algemeen, zult u uw dierenarts moeten raadplegen. Overmatig water drinken kan een teken zijn van een ernstige ziekte met als meest voorkomende aandoening een nierziekte.

Afsluitende gedachten

Daar heb je het! Zes redenen waarom uw kat van bewegend water houdt en de beste waterfontein voor het geval u echt tegemoet wilt komen aan de liefde van uw kat voor H2O in beweging.