Waarom heeft mijn kat snorharen op zijn wenkbrauwen?


Hoewel snorharen boven de mond een opvallend kenmerk zijn van de anatomie van katten, zijn snorharen op andere plaatsen minder opvallend. Naast het gebied boven hun mond, hebben katten snorharen op hun kin, voorpoten, rond de oren en boven de ogen.

Dus, als u “oogsnorharen” heeft opgemerkt, wees gerust dat dit volkomen normaal is en dat deze snorharen een belangrijke rol spelen bij het veilig en alert houden van uw kat. Blijf kijken als we onderzoeken waarom katten snorharen boven hun ogen hebben en waarom snorharen zo belangrijk zijn.

kat poot verdeler

Waarom hebben katten snorharen op hun wenkbrauwen?

Katten hebben snorharen boven hun wenkbrauwen omdat ze een belangrijk overlevingsmiddel zijn. Ten eerste zijn snorharen als het ware de “sensoren” van een kat, die hen meer bewust maken van hun omgeving. Het kan zelfs verrassend zijn om te ontdekken hoe gevoelig de snorharen van een kat zijn. Laten we hier dieper op ingaan.

Zintuiglijk vermogen

portret van zwarte kat met mooie groene ogen
Image Credit: Alexandra Morosanu, Shutterstock

Snorharen – of ze nu op de bovenlip, de kin of boven de ogen zitten – hebben het vermogen om subtiele trillingen op te vangen die worden veroorzaakt door veranderingen in de omgeving (zelfs veranderingen in de lucht), wat de kat in het wild waarschuwt voor potentiële roofdieren, prooien en obstakels op hun pad.

Dit komt door de aanwezigheid van zintuiglijke cellen onder de huid rond de follikels van de snorhaar. Wanneer deze cellen worden gestimuleerd, sturen ze informatie naar de hersenen over de omgeving van de kat, en dit verbetert hun ruimtelijk inzicht, helpt hen roofdieren te ontwijken, prooien te vangen en gevaarlijke obstakels te vermijden.

Bovendien gebruiken katten hun snorharen om in te schatten of ze wel of niet ergens kunnen passen, zoals in die oude kartonnen doos die ze zo verkiezen boven het dure kattenverblijf dat je voor ze kocht.

Oriëntatie

De proprioceptorcellen in de snorharen van uw kat zorgen ervoor dat ze zich bewust blijven van hun positie en oriëntatie. Hierdoor kan de kat zijn nabijheid tot de grond inschatten, en daarom hebben katten zo’n talent voor soepele en sierlijke landingen.

Bescherming

De oogsnorharen van een kat helpen de ogen te beschermen tegen stof, vuil en puin dat ermee in contact kan komen. Dit gebeurt omdat de snorharen vreemde voorwerpen opvangen en uw kat ertoe aanzetten ze af te schudden voordat ze schade kunnen aanrichten.

Communicatie

Omdat katten niet op dezelfde manier kunnen communiceren als wij, gebruiken ze lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, vocalisaties en zelfs snorhaarbewegingen om ons te laten weten hoe ze zich voelen. Bijvoorbeeld, de snorharen zullen plat tegen het gezicht van uw kat drukken als ze zich bang of confronterend voelen.

Aan de andere kant, als uw kat zich afgekoeld voelt, kunnen de snorharen op een ontspannen manier iets zakken, en als ze zich nieuwsgierig voelen, bewegen de snorharen naar voren.

Moet ik de snorharen van mijn kat knippen?

tabby kat grote ogen close-up
Image Credit: Real Moment, Shutterstock

Absoluut niet – je moet de snorharen van je kat nergens op hun gezicht afknippen. Het verliezen van hun snorharen kan erg stressvol zijn voor katten, omdat het hun vermogen om hun omgeving te beoordelen aantast en hun oriëntatievermogen verstoort. Dit kan ertoe leiden dat uw kat zich angstig en onveilig voelt – in feite is het vergelijkbaar met hoe u zich zou voelen als u uw tastzin zou verliezen.

Als u per ongeluk een van de snorharen van uw kat hebt afgeknipt tijdens de verzorging, groeien snorharen gelukkig wel weer aan, maar het is iets dat koste wat kost moet worden vermeden vanwege de manier waarop het uw kat zowel lichamelijk als geestelijk beïnvloedt.

kat gezicht verdeler 2

Final Thoughts

Kortom, katten hebben snorharen boven hun ogen omdat die hen helpen om aan te voelen wat er om hen heen gebeurt, om belangrijke voorwerpen op te zoeken (zoals de etensbak in het geval van gedomesticeerde katten of de prooi in het geval van wilde katten), om potentiële bedreigingen uit de weg te gaan, en om in te schatten of bepaalde plaatsen een go of een no-go zijn. Om deze redenen mogen de snorharen van een kat nooit worden geknipt of bijgeknipt.

thematische onderbreking

Uitgelichte afbeelding: Dimitris Vetsikas, Pixabay