Waarom hebben katten er een hekel aan om hun nagels te laten knippen?

BetterWithCats.net kan een kleine commissie verdienen wanneer je een van de links op deze pagina gebruikt om een aankoop te doen.

waarom haten katten het om hun nagels te laten knippen

U weet al dat u de nagels van uw kat moet knippen… of ze op zijn minst in de gaten moet houden.

Maar sommige katten zijn er zo op tegen dat er zelfs maar naar hun nagels wordt gekeken, dat het onmogelijk kan lijken om ze te knippen. Wat is hier aan de hand? Waarom hebben zoveel katten er een absolute hekel aan om hun nagels te laten knippen?

Hoewel het zal variëren tussen verschillende katten, houden de meesten gewoon niet van de terughoudendheid die vereist is tijdens het nagel trimmen proces. Tenzij de nagels te dicht worden geknipt, is het proces niet pijnlijk, maar het is een vreemde en gebruikelijke ervaring voor uw kat die ze gewoon niet leuk vinden.

Laten we eens wat dieper ingaan op de bijzonderheden tussen enkele van de meest voorkomende redenen waarom katten een hekel hebben aan trimtijd!

Reden 1: Het is vreemd!

Je kat is gewend om zachtjes geaaid te worden op al hun favoriete plekjes- de oren, rug, en misschien zelfs een paar staart pets. En dan op een dag, besluit u plotseling dat het enige wat u wilt doen is hun tenen vastpakken! Natuurlijk is uw kat een beetje in de war door dit alles!

Hoewel het antropomorfiseren van onze katten een slechte gewoonte kan zijn, is het niet onredelijk om je voor te stellen hoe dit voor mensen zou kunnen uitpakken. Stel je voor dat je kamergenoot op een dag beslist dat hij naar je scalp moet kijken! Zelfs als je het vriendelijk vraagt, blijft hij je achtervolgen om door je haar heen naar je hoofdhuid te kijken. Of nog specifieker, wat als je huisgenoot je wilde trimmen… je teennagels!?

Dat is weliswaar een dom voorbeeld, maar het idee hier is om te benadrukken hoe ongewoon het spelen met de voeten van je kat kan zijn in vergelijking met de normale interacties die jullie hebben. En dat is het eerste probleem om te overwinnen!

Oplossing: Maak het niet raar om de voeten van je kat aan te raken

Hoewel die kop uit zijn verband gerukt raar is, zit er toch een goed punt in! Je kan je kat langzaam ongevoelig maken voor het aanraken van zijn poten, en als je geduldig bent, kan dit het knippen van de nagels een stuk minder stresserend maken. De beste tijd om te beginnen is natuurlijk toen uw kat nog een kitten was, maar de op één na beste tijd om te beginnen is vandaag! De volgende keer dat u uw kat aait, laat ze er dan aan wennen dat u hun pootjes maar even aanraakt. Ze hoeven niet te love maar wees er liever niet zo verbaasd over.

Dit werkt vooral goed als je kat voedselgemotiveerd is en je ze een traktatie kunt geven elke keer dat ze in de buurt blijven nadat je hun voeten hebt aangeraakt. Na verloop van tijd kun je beginnen met de voeten van je kat vast te houden en met hun tenen te rommelen. Uiteindelijk zullen ze leren dat als ze jouw rare pootjesaanrakingen verdragen, ze meer aaien of traktaties krijgen.

Je zult er ook voor willen zorgen dat je de nageltrimmers vasthoudt of ervoor zorgt dat je kat ze ziet tijdens dit proces. Je wilt ze niet alleen ongevoelig maken voor het proces van het laten trimmen van hun nagels, maar ze ook ongevoelig maken voor de eigenlijke trimmer. Als ze de trimmer alleen zien vlak voordat er iets gebeurt wat ze niet leuk vinden, dan maak je de weg vrij voor angst voor nageltrimmen.

Nadat je je kat hebt laten wennen aan de aanrakingen van de voeten (en de aanwezigheid van de trimmers) is het enige wat je nog moet doen het daadwerkelijke trimmen! Maar stop niet met de traktaties en beloningen!

Reden 2: Het deed een keer pijn!

Hebben katten er last van als ze hun nagels laten knippen en doet het katten pijn om ze te knippen? Als het goed wordt gedaan, is het knippen van de nagels volledig pijnloos en het enige ongemak waarmee katten te maken krijgen is de ervaring van het vastgehouden worden voor het knippen. Hoewel dat zeker als een vorm van lijden kan worden beschouwd, zou het knipproces niet pijnlijk moeten zijn.

Toch kan het knippen van te korte nagels oncomfortabel zijn voor katten en in sommige gevallen ronduit pijnlijk. Dat komt omdat elke kattennagel iets heeft dat de “vlug” wordt genoemd, waar de nagels en bloedvaten zich bevinden. Als de nagel geknipt wordt, doet dat pijn en gaat de nagel bloeden. Als de nagel van uw kat in het verleden al eens geknipt is, kan dat al voldoende zijn om hem bang te maken voor het knippen van de nagels.

Oplossing: Take It Slow & Vermijd de Quick!

Helaas zullen slechte ervaringen eerder in ons geheugen, en dat van onze katten, blijven hangen dan positieve. Dat betekent dat je extra hard zult moeten werken om de slechte ervaring die je kat had om te zetten in een goede. U kunt dezelfde stappen gebruiken als hierboven, maar wees geduldig, want de snelle knipbeurt kan echt een onaangename ervaring zijn die uw kat niet snel zal vergeten.

Hoe het knippen van de Quick te voorkomen

Oké, nu ben je misschien bang dat je bij het knippen van je nagels in je vingertje gaat knippen. Maar wees niet ongerust. Gelukkig zijn de meeste kattenklauwen doorzichtig, zodat je gemakkelijk kunt zien waar de nagel begint en waar je hem moet vermijden. Om het nog makkelijker te maken, heb ik deze snelle (woordspeling bedoeld) foto gemaakt:

plaats van de kattenklauw en waar je moet vermijden

Als je goed kijkt in de gele cirkel zie je wat rozig spul binnenin de nagel. Dat is de vlug, dat is wat je wilt vermijden. Het groene vakje geeft je een idee van waar je kunt knippen, zelfs als je totaal onervaren bent. Je zult ook zien dat er veel ruimte tussen die groene doos en de snelle. Met andere woorden, je kan de klauwen van uw kat comfortabel en getrimd houden zonder ook maar in de buurt van de vlug te hoeven komen!

U kunt ook meer afbeeldingen en een complete nageltrimgids hier bekijken.

Gebruik een nageltrimmer van goede kwaliteit

Zelfs als uw kat nog nooit de ongemakkelijke ervaring heeft gehad om hun nagels te laten knippen, kan het zijn dat ze onprettige ervaringen hebben gehad met het trimmen van nagels. Doffe, oude, of over het algemeen lage kwaliteit trimmers kunnen de ervaring vaak ongemakkelijker maken, omdat doffe trimmers meer aan de nagel trekken dan ze knippen. Denk aan het effect dat het knippen van haar of papier met een botte schaar heeft – in plaats van echt te knippen, wordt hetgene wat je probeert te knippen alleen maar gekneusd en getrokken.

Een botte trimmer zal hetzelfde effect hebben op de nagels. En alsof dat nog niet genoeg is, vertragen ze ook nog eens het hele proces, omdat je dezelfde nagel verschillende keren moet behandelen om de nagel te kunnen knippen.

Betekent dit dat je een fortuin moet uitgeven aan luxe kattentrimmers? Absoluut niet, je kan een paar van Amazon kopen voor de prijs van een luxe Starbucks drankje. U kunt zien wat ik het over heb hier. Niet alleen zullen scherpe trimmers het proces comfortabeler maken voor uw kat, maar ze zullen het ook sneller laten gaan.

Reden 3: Je bent gestresst

Hoewel het soms lijkt alsof elke kat zijn eigen eiland van emoties is, nemen onze katachtige vrienden zeker signalen van jou aan – althans een deel van de tijd. En als jij het nagel trimmen met veel stress en angst benadert, zal je kat dat oppikken. Het is belangrijk om het knippen van de nagels rustig aan te pakken, zelfs als uw kat doet alsof hij ontvoerd wordt.

Nee, het zal je kat niet direct kalmeren en de nagel trimmen omarmen, maar het kan zeker helpen.

Oplossing: Neem de tijd

Hoewel het niet trimmen van de nagels van je kat over een lange periode uiteindelijk tot problemen kan leiden, hoeft het in de meeste gevallen niet zo’n seconde te gebeuren. Met dat in gedachten, is een van de beste dingen die je kunt doen om kalm te blijven, gewoon je tijd nemen. Probeer stiekem één klauw te laten knippen tijdens een aai-sessie en noem dat succes in plaats van vastbesloten te zijn om elke nagel geknipt.

Weet dat u uw kat geen pijn doet

We houden van onze katten, dus soms kan het echt ongemakkelijk lijken om ze gestrest te zien – vooral als het voelt alsof wij er de oorzaak van zijn! Maar onthoud dat zelfs als een kat het haat om zijn nagels te laten knippen, je hem geen pijn doet als je het op de juiste manier doet.

Soms is de beste manier om jezelf te ontstressen, je kat te ontstressen. Ik weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is, maar naast het knippen van de nagels, kun je ook overwegen om de kat te aaien, traktaties te geven of zelfs te spelen. Kortom, alles wat uw kat leuk vindt

Reden 4: Je bent een beetje onhandig (Sorry)

Oké, vat het niet persoonlijk op, maar er is een kans dat je algemene aanpak gewoon een beetje…hobbelig is. Dat is helemaal niet erg! Het vergt oefening om de nagels van een kat snel en efficiënt te knippen en als je katachtige vriend een expert is in het afweren van de nageltrimmers dan wordt het nog moeilijker.

Het in bedwang houden van katten en andere dieren voor ingrepen zoals nagels knippen is een echte vaardigheid die jaren kan duren om te ontwikkelen. Als je niet efficiënt bent met het in bedwang houden, zullen katten eerder spartelen en tegenstribbelen, niet alleen omdat ze weten dat ze eruit kunnen komen, maar ook omdat ze zich niet zo op hun gemak voelen bij de manier waarop je ze vasthoudt.

Maar er is een kortere weg die het proces echt kan helpen…

Oplossing: Kitty-Cat Burrito Time

De kitty burrito is een klassieke dwangtechniek die door dierenartsen en trimmers wordt gebruikt. Precies wat het klinkt, je gebruikt een handdoek om je kat in een kleine burrito te wikkelen die beperkt hoeveel ze kunnen rondrennen. Ik zou zeer raden u aan dit te doen met een vriend met een persoon het hanteren van de burrito en een andere persoon doet het trimmen. U kunt een video van hoe dit werkt hier zien:


Een burritowrap zorgt er niet alleen voor dat uw kat minder wriemelt, er is ook genoeg wetenschappelijk onderzoek dat suggereert dat het wikkelen van dieren in een strakke wrap stress kan verminderen. Hoewel sommige van de meer recente studies betrekking hebben op hondachtigen, is het aannemelijk dat katten een soortgelijk effect ondervinden.

Moet je een professionele nagel trimmer inhuren?

Als uw kat erg gestrest is rond de tijd van het nagels knippen, kan het zinvol zijn om een professional te zoeken. Iemand met veel ervaring in het trimmen van kattenklauwen kan het hele proces in minder dan 30 seconden afronden – dat is niet overdreven!

In de meeste gevallen kost een nageltrimbeurt van uw trimsalon ongeveer $10 tot $25. Het grote probleem hiermee is echter dat veel katten de reis naar de trimsalon stressvoller zullen vinden dan het eigenlijke trimmen!

Hoewel het misschien een beetje vreemd lijkt, als je een paar dierenartspraktijken rondbelt, is de kans groot dat je een dierenartsassistente kunt vinden die bereid is om bij je thuis langs te komen voor het knippen van de nagels. Het kost niet veel meer dan de trimsalon en je hebt nog steeds alle voordelen van een professional. Ik heb persoonlijk deze service aan een paar mensen aangeboden en er zijn ook heel wat mobiele trimsalons in de meeste grotere steden.

Het andere grote voordeel hier is dat je een kans krijgt om te zien hoe een professional het nagel trimmen proces aanpakt. Je zou zelfs wat validatie krijgen als je ziet dat je strijdlustige kat hen ook problemen geeft!

Slotgedachten

Het zou niet precies verbaast het ons dat onze katten het haten om hun nagels geknipt te krijgen. Het is een vreemde ervaring en kan vrij ver buiten de gebruikelijke interacties die ze met ons hebben. Maar als we de specifieke redenen waarom onze katten een hekel aan klauw trimmen en proberen om ze aan te pakken gaan we dat veel dichter bij een succesvolle trimtijd.