Waarom gooide mijn kat wit schuim over? 8 Waarschijnlijke redenen

Katten kunnen om een aantal redenen braken. Hoe vies het ook klinkt, de kleur en consistentie van het braaksel van uw kat kunnen u en uw dierenarts een idee geven van de redenen waarom. Hoe zit het als je kat wit schuim braakt? De reden hierachter is meestal gerelateerd aan maagproblemen die uw kat mogelijk heeft. Lees verder om meer te weten te komen over de acht waarschijnlijke redenen waarom uw kat mogelijk wit schuim heeft opgegooid.

kattenpootverdeler

De 8 redenen waarom katten wit schuim overgeven

1. Een lege maag

Uw kat kan wit schuim braken omdat zijn maag leeg is. Soms kan alleen een lege maag voldoende zijn om misselijkheid en braken te veroorzaken. De maag zal voortdurend zuur produceren, of er nu voedselgehalte in zit of niet. Daarom, als het een langere periode is geweest sinds uw kat heeft gegeten, kunnen ze wit schuim braken omdat ze misselijk zijn.

thematische pauze

2. Poging om een haarbal te braken

kat haarbal
Afbeelding Credit: Montakan Wannasri, Shutterstock

Als uw kat gevoelig is voor haarballen, kan hij proberen de haarbal over te geven en niet succesvol zijn – alleen wit schuim oppoetsen. Als uw kat voortdurend kokhalst, maar er komt niets naar boven, kan er een haarbal in zijn slokdarm vastzitten. Als uw kat lang haar heeft, over grooms en / of een huisgenoot heeft die uw kat graag verzorgt, kan hij geneigd zijn haarballen te krijgen.

thematische pauze

3. Parasieten

Katten en kittens kunnen gevoelig zijn voor het krijgen van gastro-intestinale parasieten. Katten die alleen buiten zijn, binnen / buiten, niet op consistente vlooienpreventie, of onlangs zwerfdieren waren, hebben de meeste kans om te worden getroffen.

De meeste parasieten worden verspreid door contact en inname van geïnfecteerde uitwerpselen. Wanneer veel katten dezelfde vuile plek, zandbak of gemeenschappelijke ruimte delen, zullen ze vaker in contact komen met geïnfecteerde uitwerpselen. Toch kunnen andere katten besmet raken door vlooien in te nemen en lintwormen te ontwikkelen.

Afhankelijk van het type parasiet en waar de parasiet zich in zijn levenscyclus bevindt, kan het zich in de maag bevinden en / of door de maag van uw kat migreren. Dit kan misselijkheid en braken veroorzaken.

thematische pauze

4. Gastro-intestinale (GI) obstructie

een kat die zich ziek voelt en lijkt te braken
Afbeelding Credit: chie hidaka, Shutterstock

Als uw kat gevoelig is voor het eten van abnormale voorwerpen, is er een mogelijkheid dat het object ergens langs het darmkanaal vast komt te zitten, mogelijk in de maag of dunne darm, meestal. Je kat kan zelfs belemmerd raken door het eten van touw, tandzijde of een grote haarbal! Hoe langer het voorwerp vastzit, hoe langer het braaksel vaak stinkend is en groen en/of bruin lijkt. In het begin kan het braken van overvloedige hoeveelheden wit schuim echter een indicatie zijn om uw kat naar zijn dierenarts te brengen.

thematische pauze

5. Pancreatitis

Pancreatitis betekent ontsteking van de alvleesklier. Deze aandoening treedt om een aantal redenen op, maar helaas weten we niet altijd waarom dit gebeurt. Katten krijgen ook pancreatitis vanwege andere onderliggende ziekten, zoals nierziekte en diabetes.

Pancreatitis kan soms onopgemerkt blijven. Andere keren kan het misselijkheid, braken, anorexia, diarree en buikpijn veroorzaken. Als u merkt dat uw kat wit schuim braakt, niet wil eten, lusteloos is en andere gezondheidsproblemen heeft, raden we u aan contact op te nemen met uw dierenarts. Uw dierenarts wil misschien tests uitvoeren om te bepalen of uw kat pancreatitis heeft ontwikkeld.

thematische pauze

6. Secundaire gastro-intestinale (GI) tekenen

vermoeide zieke kat die op bed ligt
Afbeelding Credit: Natata, Shutterstock

Vaak zullen dierenartsen oorzaken van braken toeschrijven aan primaire GI versus secundaire GI.

Primaire GI-oorzaken kunnen een van de hierboven genoemde zijn, naast andere die we niet hebben besproken. Ze omvatten die ziekten die voornamelijk het maagdarmkanaal beïnvloeden.

Bij secundaire GI-tekenen wordt het maagdarmkanaal aangetast als gevolg van een ander orgaan of ziekteproces. Katten met nierfalen zullen bijvoorbeeld vaak misselijkheid en braken ontwikkelen. Hoewel de maag en het darmkanaal niet de bron van de ziekte zijn, wordt het secundair beïnvloed door nierziekte.

Andere secundaire oorzaken kunnen leverziekte, blaasobstructie, hyperthyreoïdie, pijn, diabetes en stress zijn. Vaak kunnen deze ziekten die geen verband houden met het maagdarmkanaal ernstige misselijkheid en / of anorexia veroorzaken, wat vervolgens leidt tot het overgeven van wit schuim.

thematische pauze

7. IBD of Inflammatory Darmziekte.

Sommige katten kunnen op een bepaald moment in hun leven IBD of inflammatoire darmaandoeningen ontwikkelen. Dit is een aandoening waarbij de bekleding van de darmen verdikt en ontstoken raakt. Dit kan abnormale samentrekkingen van de darmen, diarree, misselijkheid, gewichtsverlies en braken veroorzaken. Zodra dit gebeurt, willen katten misschien niet eten, waardoor een lege maag ontstaat en het braken verergert.

Als uw kat frequente episodes van braken, diarree, anorexia lijkt te hebben of gewicht verliest ondanks het eten, kan het de moeite waard zijn om met uw vaste dierenarts te praten.

Sommige katten met IBD worden op speciale diëten gezet die helpen bij hun misselijkheid en braken. Toch moeten andere katten worden aangezet op hoge doses steroïden en immunosuppressieve geneesmiddelen om hun abnormale symptomen onder controle te houden. Uw dierenarts kan een aantal tests aanbevelen om te bepalen of IBD de oorzaak is van het braken van uw kat en vervolgens het beste een behandelingskuur te bepalen.

thematische pauze

8. Uw kat braakt niet, maar hoest wit schuim op

kattenhoest
Afbeelding Credit: Ada K, Pixabay

Af en toe kunnen eigenaren denken dat hun kat braakt, terwijl hij in feite zo hard hoest dat het ervoor zorgt dat ze aan het einde kokhalzen en braken. Dit wordt een terminal retch genoemd.

Denk aan de laatste keer dat je longontsteking of bronchitis had en misschien zo hard en vaak begon te hoesten dat je jezelf uiteindelijk ziek maakte van de kracht van hoesten. Dit kan ook bij katten voorkomen. Ze braken misschien niet echt, maar hoesten wit schuim op.

We zien dit vaak bij longontsteking en verschillende soorten kanker. Als u niet zeker weet of uw kat moet braken of hoesten, kunt u de gebeurtenis op video opnemen om uw dierenarts te laten zien wanneer u uw kat ter evaluatie binnenbrengt. Als uw kat inderdaad hoest, moet hij zo snel mogelijk door een dierenarts worden gezien.

divider-catclaw1

Conclusie

Zoals u kunt zien, zijn er een aantal redenen waarom uw kat wit schuim kan braken. Soms komt het door het darmkanaal en andere keren wordt het darmkanaal secundair aangetast. Als uw kat slechts een paar keer wit schuim braakt, maar verder eet, drinkt, poept en zich normaal gedraagt, kunt u hem waarschijnlijk thuis controleren. Als uw kat echter aanhoudend braken heeft (meer dan 24 uur zonder te stoppen), niet wil eten, lusteloos is en zichzelf niet, of hoest, moet u hem zo snel mogelijk naar uw vaste dierenarts brengen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sarah2, Shutterstock